pontosnews.gr
Πέμπτη, 3/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έντυπος… ξεναγός: Επίσκεψη στο μουσείο χωρίς άγνωστες λέξεις

Λεξικό για την ορολογία των εκθεμάτων δημιούργησε ένας συνταξιούχος γεωπόνος

3/01/2023 - 10:09πμ
Το λεξικό περιλαμβάνει τους ειδικούς όρους των εκθεμάτων που βρίσκονται σε μουσεία και σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, αλλά και των σχετικών με αυτά βιβλίων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το λεξικό περιλαμβάνει τους ειδικούς όρους των εκθεμάτων που βρίσκονται σε μουσεία και σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, αλλά και των σχετικών με αυτά βιβλίων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κοτύλη, κτερίσματα, μυστίλη, πίλημα, πόρκης, σηκός, φολίδα, φιλίτια, είναι λέξεις που «συναντά» ο καθένας όταν επισκέπτεται ένα μουσείο, έναν αρχαιολογικό χώρο ή διαβάζει κάποιο σχετικό βιβλίο.

Λέξεις, που για τους περισσότερους είναι άγνωστες. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι από αυτούς προσπαθούν να βγάλουν νόημα από τη ρίζα των λέξεων ή από τα συμφραζόμενα, αλλά τις περισσότερες, φεύγουν με πολλές απορίες.

Τον «πονοκέφαλο» αυτό θέλησε να θεραπεύσει συνταξιούχος γεωπόνος, που, αν και άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας, επίσης δυσκολευόταν στην κατανόηση των διευκρινιστικών λέξεων κάτω από τα εκθέματα των μουσείων. Έτσι, δημιούργησε έναν έντυπο… ξεναγό, ένα λεξικό των ειδικών όρων των εκθεμάτων που βρίσκονται σε μουσεία και σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, αλλά και των σχετικών με αυτά βιβλίων.

Πολλές εκατοντάδες λέξεις με την ερμηνεία τους, με παραπομπές σε αναλυτικότερες διευκρινίσεις, ακόμη και σε φωτογραφίες, δίνουν στον αναγνώστη ένα ισχυρό εφόδιο για να κατανοήσει καλύτερα τις εποχές στις οποίες ξεναγείται.

«Το λεξικό αυτό κυκλοφόρησε σε ελάχιστα αντίτυπα, κυρίως επειδή ήθελα να το απευθύνω στον εαυτό μου. Αυτό το λεξικό κάλυψε το κενό που είχα εγώ, γιατί με δυσκόλευε το γεγονός ότι δεν μπορούσα να ερμηνεύσω κάποιες λέξεις στις περιηγήσεις μου σε μουσεία και αυτό μου κακοφαινόταν», αναφέρει ο Θεσσαλονικιός Κώστας Παλαχάνης, με καταγωγή από το Σιδηρόκαστρο Σερρών.

Η επιθυμία προέκυψε από τα φοιτητικά κιόλας χρόνια του 74χρονου σήμερα Κώστα Παλαχάνη, όταν ο ίδιος, πηγαίνοντας σε αρχαιολογικούς χώρους ή μουσεία, έφευγε με άγνωστες λέξεις. Τότε αποφάσισε να αρχίσει να τις καταγράφει σε ένα κομμάτι χαρτί. Τα επόμενα χρόνια, αφού στο μεταξύ έμαθε να χειρίζεται τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τις μετέφερε σε μία βάση δεδομένων, όπου ταξινομούνταν με αλφαβητική σειρά.

Παράλληλα αναζητούσε τις ερμηνείες τους, κάτι στο οποίο άρχισε να αφιερώνει πολύ περισσότερο χρόνο, όταν βγήκε στη σύνταξη, πριν από περίπου δέκα χρόνια. «Ανέτρεχα σε λεξικά, που είχα πολλά στη διάθεσή μου, καθ’ ότι η γυναίκα μου είναι φιλόλογος, διάβαζα σχετικά βιβλία, πέρασα πολλές ώρες στη βιβλιοθήκη της φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εκεί, κατάφερα μέσα από επιστημονικά συγγράμματα να διασταυρώσω τη δουλειά που είχα κάνει έως τότε. Ό,τι συνέλεξα, δεν είναι αγόγγυστα τοποθετημένο εκεί μέσα, αλλά απολύτως διασταυρωμένο. Μάλιστα, όπου οι γνώμες διίσταντο, προτίμησα την εκδοχή του λεξικού Λίντελ-Σκοτ, που το θεωρώ έγκυρο», αναφέρει.

Καθώς όμως η κάθε λέξη του άνοιγε έναν διαφορετικό δρόμο σε κάποια εποχή ή συνδεόταν με κάτι άλλο, ο «Ξεναγός» κατέληξε να αποτελείται από τριάντα τρία κεφάλαια, χωρισμένα σε τρεις ενότητες.

Οι ενότητες που περιλαμβάνει είναι το «λεξικό», τα «σημαντικότερα στοιχεία του τεχνικού πολιτισμού και της καθημερινότητας των αρχαίων Ελλήνων» και τα «διάφορα ενδιαφέροντα», όπως ονόματα μηνών, ονόματα μυθολογίας, γιορτές, μειξογενή όντα, ολυμπιακούς αγώνες και αθλήματα μέχρι και εκφράσεις που έφτασαν έως τις μέρες μας.

«Όταν ετοίμαζα το λεξικό, διαπίστωσα ότι οι λέξεις ήταν ξεκομμένες από το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ανήκαν. Για παράδειγμα, ερμηνεύοντας τη λέξη “άγνυθες”, που σημαίνει υφαντικά βάρη, προσπάθησα να την εντάξω στην οργανική της ενότητα και έτσι δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο κεφάλαιο που αφορά στο ρουχισμό. Αντίστοιχα υπάρχουν κεφάλαια για όπλα, ζωγραφική, γλυπτική, ψηφιδωτά, μέτρα μήκους, νομίσματα, σφραγίδες, μουσικά όργανα, παιχνίδια κ.ά.», εξηγεί.

Κύριες πηγές, όπως λέει, αποτελούν τα αγγεία και οι ελάχιστες επιγραφές που έχουν σωθεί. «Τα αγγεία μάς έδωσαν πάρα πολλές πληροφορίες και επειδή σε αυτά κυριαρχούν τα θέματα της μυθολογίας δημιούργησα και το τρίτο κεφάλαιο, το οποίο είναι τα πρόσωπα της μυθολογίας οι ολυμπιακοί αγώνες κ.τ.λ.», συμπληρώνει.

Όπως δηλώνει, το συγκεκριμένο λεξικό είναι το μοναδικό στο είδος του και, αν και δεν διεκδικεί το αλάθητο, πιστεύει ότι είναι ελάχιστες οι λέξεις που του έχουν ξεφύγει. Μάλιστα, με την έκδοσή του, ένιωσε μεγάλη ικανοποίηση, όπως ο κάθε επαγγελματίας, καλλιτέχνης ή τεχνίτης που ολοκληρώνει το έργο του.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το Φετιχιέ Τζαμί της Ρωμαϊκής Αγοράς, όπου θα φιλοξενηθεί η έκθεση (πηγή: C messier / commons.wikimedia.org)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαινιάζεται η περιοδική έκθεση «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου – Ο Απόστολος Παύλος στην Αθήνα»

30/06/2025 - 5:15μμ
Δίσκος του Στέλιου Καζαντζίδη από τη συλλογή του Τάσου Μυλωνά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Κώστας Μπαλαχούτης μάς συστήνει τον άνθρωπο Καζαντζίδη πίσω από το θρύλο

30/06/2025 - 4:09μμ
Η θεατρική ομάδα του δήμου Βριλησσίων ανεβάζει την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Ζητείται Ψεύτης»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ζητείται Ψεύτης» στο δήμο Βριλησσίων – Ο Δημήτρης Ψαθάς τον έχει εντοπίσει

26/06/2025 - 7:00μμ
Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας «μετακομίζει» ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

24/06/2025 - 12:29μμ
Το κεφάλι της Σφίγγας το οποίο εκτίθεται προς το παρόν στο Μουσείο της Αμφίπολης θα τοποθετηθεί ξανά στο άγαλμα που βρίσκεται εντός του τύμβου (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τέλη του 2027 θα παραδοθεί ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη

23/06/2025 - 11:50μμ
Ο διευθυντής σχεδιασμού της Ναυτεμπορικής, ο πολυβραβευμένος Δημήτρης Νίκας στην τελετή απονομής του βραβείου για την «Ευρωπαϊκή εφημερίδα της χρονιάς 2024», στη Βιέννη (φωτ.: naftemporiki.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ναυτεμπορική» και pontosnews.gr μαζί στo «European Newspaper Award»

23/06/2025 - 4:08μμ
Εικόνα από την εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου και του ΙΝΕΛ στο Μουσείο της Ακρόπολης (φωτ.: ΑΠΕ/ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα ελληνικά δεν είναι παρελθόν: 13-15 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν τη γλώσσα μας!

21/06/2025 - 6:50μμ
Ο έφιππος ανδριάντας του Γ. Καραϊσκάκη στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Απ. Ζώης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καρδίτσα: Αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ποντίων η 57η Διεθνής Γιορτή «Καραϊσκάκεια»

21/06/2025 - 11:07πμ
Ο Τίμος Τζάννες και η Αθηνά Κασκαρέλη (φωτ.: panoulis.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Φωνάζει ο κλέφτης»: Στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων» της Σύρου η κωμωδία του Πόντιου συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά

20/06/2025 - 12:01πμ
Το εξώφυλλο του βιβλίου (φωτ.: Εκδόσεις Ινφογνώμων)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κυκλοφορεί το βιβλίο του Κ. Μπαλαχούτη «Δεν με σβήνει κανένας» για τον Στέλιο Καζαντζίδη

19/06/2025 - 2:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: facebook.com/Forecast Weather Greece)

Πύρινος κλοιός στην Ιεράπετρα: Εκτός ελέγχου η φωτιά – Καίγονται σπίτια, εκκενώνονται οικισμοί

6 ώρες πριν
(Πηγή: youtube.com/@ert)

Χαλκιδική: Αγώνας για να σωθεί το πευκοδάσος κοντά στη Βουρβουρού της Σιθωνίας

7 ώρες πριν
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απευθύνεται στους ευρωβουλευτές (φωτ. αρχείου: Twitter / 
Ursula von der Leyen)

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Αντιμέτωπη με πρόταση μομφής ακροδεξιών ευρωβουλευτών

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: astynomia.gr)

Προπονητής πολεμικών τεχνών συνελήφθη για γενετήσιες πράξεις σε ανήλικη αθλήτρια

8 ώρες πριν
Στο βάθρο της κατηγορίας U20 -72kg της πάλης ανέβηκαν ο Γεωργιανός Αλεξάντερ Ρουσιτασβίλι (χρυσό), ο Αρμένιος Γκασπάρ Τερτεριάν (ασημένιο), ο Ουκρανός Ανατόλι Πασνάκ (χάλκινο) και ο Αρίωνας Κολιτσόπουλος (χάλκινο) (φωτ.: elop.gr)

Αρίωνας Κολιτσόπουλος: Επιστρέφει με χάλκινο μετάλλιο από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Πάλης U20

8 ώρες πριν
Διαδήλωση υπέρ των Αβορίγινων στο Μπρίσμπεϊν στη διάρκεια των εθνικών εορτασμών της Αυστραλίας στις 26 Ιανουαρίου, επέτειος της ημέρας που έφθασαν οι πρώτοι Βρετανοί άποικοι στο νησί (φωτ.: EPA/Jono Searle)

Αυστραλία: Οι αυτόχθονες Αβορίγινες υπήρξαν θύματα γενοκτονίας

9 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign