pontosnews.gr
Σάββατο, 18/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έντυπος… ξεναγός: Επίσκεψη στο μουσείο χωρίς άγνωστες λέξεις

Λεξικό για την ορολογία των εκθεμάτων δημιούργησε ένας συνταξιούχος γεωπόνος

3/01/2023 - 10:09πμ
Το λεξικό περιλαμβάνει τους ειδικούς όρους των εκθεμάτων που βρίσκονται σε μουσεία και σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, αλλά και των σχετικών με αυτά βιβλίων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το λεξικό περιλαμβάνει τους ειδικούς όρους των εκθεμάτων που βρίσκονται σε μουσεία και σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, αλλά και των σχετικών με αυτά βιβλίων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Κοτύλη, κτερίσματα, μυστίλη, πίλημα, πόρκης, σηκός, φολίδα, φιλίτια, είναι λέξεις που «συναντά» ο καθένας όταν επισκέπτεται ένα μουσείο, έναν αρχαιολογικό χώρο ή διαβάζει κάποιο σχετικό βιβλίο.

Λέξεις, που για τους περισσότερους είναι άγνωστες. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι από αυτούς προσπαθούν να βγάλουν νόημα από τη ρίζα των λέξεων ή από τα συμφραζόμενα, αλλά τις περισσότερες, φεύγουν με πολλές απορίες.

Τον «πονοκέφαλο» αυτό θέλησε να θεραπεύσει συνταξιούχος γεωπόνος, που, αν και άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας, επίσης δυσκολευόταν στην κατανόηση των διευκρινιστικών λέξεων κάτω από τα εκθέματα των μουσείων. Έτσι, δημιούργησε έναν έντυπο… ξεναγό, ένα λεξικό των ειδικών όρων των εκθεμάτων που βρίσκονται σε μουσεία και σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, αλλά και των σχετικών με αυτά βιβλίων.

Πολλές εκατοντάδες λέξεις με την ερμηνεία τους, με παραπομπές σε αναλυτικότερες διευκρινίσεις, ακόμη και σε φωτογραφίες, δίνουν στον αναγνώστη ένα ισχυρό εφόδιο για να κατανοήσει καλύτερα τις εποχές στις οποίες ξεναγείται.

«Το λεξικό αυτό κυκλοφόρησε σε ελάχιστα αντίτυπα, κυρίως επειδή ήθελα να το απευθύνω στον εαυτό μου. Αυτό το λεξικό κάλυψε το κενό που είχα εγώ, γιατί με δυσκόλευε το γεγονός ότι δεν μπορούσα να ερμηνεύσω κάποιες λέξεις στις περιηγήσεις μου σε μουσεία και αυτό μου κακοφαινόταν», αναφέρει ο Θεσσαλονικιός Κώστας Παλαχάνης, με καταγωγή από το Σιδηρόκαστρο Σερρών.

Η επιθυμία προέκυψε από τα φοιτητικά κιόλας χρόνια του 74χρονου σήμερα Κώστα Παλαχάνη, όταν ο ίδιος, πηγαίνοντας σε αρχαιολογικούς χώρους ή μουσεία, έφευγε με άγνωστες λέξεις. Τότε αποφάσισε να αρχίσει να τις καταγράφει σε ένα κομμάτι χαρτί. Τα επόμενα χρόνια, αφού στο μεταξύ έμαθε να χειρίζεται τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τις μετέφερε σε μία βάση δεδομένων, όπου ταξινομούνταν με αλφαβητική σειρά.

Παράλληλα αναζητούσε τις ερμηνείες τους, κάτι στο οποίο άρχισε να αφιερώνει πολύ περισσότερο χρόνο, όταν βγήκε στη σύνταξη, πριν από περίπου δέκα χρόνια. «Ανέτρεχα σε λεξικά, που είχα πολλά στη διάθεσή μου, καθ’ ότι η γυναίκα μου είναι φιλόλογος, διάβαζα σχετικά βιβλία, πέρασα πολλές ώρες στη βιβλιοθήκη της φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εκεί, κατάφερα μέσα από επιστημονικά συγγράμματα να διασταυρώσω τη δουλειά που είχα κάνει έως τότε. Ό,τι συνέλεξα, δεν είναι αγόγγυστα τοποθετημένο εκεί μέσα, αλλά απολύτως διασταυρωμένο. Μάλιστα, όπου οι γνώμες διίσταντο, προτίμησα την εκδοχή του λεξικού Λίντελ-Σκοτ, που το θεωρώ έγκυρο», αναφέρει.

Καθώς όμως η κάθε λέξη του άνοιγε έναν διαφορετικό δρόμο σε κάποια εποχή ή συνδεόταν με κάτι άλλο, ο «Ξεναγός» κατέληξε να αποτελείται από τριάντα τρία κεφάλαια, χωρισμένα σε τρεις ενότητες.

Οι ενότητες που περιλαμβάνει είναι το «λεξικό», τα «σημαντικότερα στοιχεία του τεχνικού πολιτισμού και της καθημερινότητας των αρχαίων Ελλήνων» και τα «διάφορα ενδιαφέροντα», όπως ονόματα μηνών, ονόματα μυθολογίας, γιορτές, μειξογενή όντα, ολυμπιακούς αγώνες και αθλήματα μέχρι και εκφράσεις που έφτασαν έως τις μέρες μας.

«Όταν ετοίμαζα το λεξικό, διαπίστωσα ότι οι λέξεις ήταν ξεκομμένες από το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ανήκαν. Για παράδειγμα, ερμηνεύοντας τη λέξη “άγνυθες”, που σημαίνει υφαντικά βάρη, προσπάθησα να την εντάξω στην οργανική της ενότητα και έτσι δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο κεφάλαιο που αφορά στο ρουχισμό. Αντίστοιχα υπάρχουν κεφάλαια για όπλα, ζωγραφική, γλυπτική, ψηφιδωτά, μέτρα μήκους, νομίσματα, σφραγίδες, μουσικά όργανα, παιχνίδια κ.ά.», εξηγεί.

Κύριες πηγές, όπως λέει, αποτελούν τα αγγεία και οι ελάχιστες επιγραφές που έχουν σωθεί. «Τα αγγεία μάς έδωσαν πάρα πολλές πληροφορίες και επειδή σε αυτά κυριαρχούν τα θέματα της μυθολογίας δημιούργησα και το τρίτο κεφάλαιο, το οποίο είναι τα πρόσωπα της μυθολογίας οι ολυμπιακοί αγώνες κ.τ.λ.», συμπληρώνει.

Όπως δηλώνει, το συγκεκριμένο λεξικό είναι το μοναδικό στο είδος του και, αν και δεν διεκδικεί το αλάθητο, πιστεύει ότι είναι ελάχιστες οι λέξεις που του έχουν ξεφύγει. Μάλιστα, με την έκδοσή του, ένιωσε μεγάλη ικανοποίηση, όπως ο κάθε επαγγελματίας, καλλιτέχνης ή τεχνίτης που ολοκληρώνει το έργο του.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάρω Κοντού: Σήμερα το τελευταίο αντίο στη λατρεμένη κυρία Κοκοβίκου

17/07/2026 - 9:04πμ
Η Allwyn χορηγός του Release Athens Festival για 4η διαδοχική χρονιά
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιο ελληνικό τραγούδι θα ταίριαζε στους Pantera; Η Allwyn έδωσε το λόγο στους fans (vid.)

16/07/2026 - 4:44μμ
Η αγαπημένη Μάρω Κοντού σε διάφορες φωτογραφίες που αναρτήθηκαν κατά καιρούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάρω Κοντού: «Δεν είμαι ο χαρακτήρας που γυρίζει στο παρελθόν. Ζω το παρόν και ελπίζω στο αύριο» – Την Παρασκευή η κηδεία της στο Α’ Νεκροταφείο

15/07/2026 - 10:42μμ
(Φωτ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)    (EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάρω Κοντού: Συγκίνηση για την απώλεια της μεγάλης πρωταγωνίστριας – Το ιατρικό ανακοινωθέν και τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

15/07/2026 - 12:00μμ
Karaoke από την Allwyn
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιοι έδωσαν το «παρών» στη μεγάλη μουσική βραδιά των Moby, Garbage και Pale Blue Eyes στο Release Athens Festival (vid.)

13/07/2026 - 12:52μμ
Η 21χρονη σοπράνο Ισμήνη Τσιντονίδου με κοστούμι παράστασης (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τα Γιαννιτσά στις λυρικές σκηνές της Ευρώπης: Η 21χρονη σοπράνο Ισμήνη Τσιντονίδου κυνηγά το όνειρό της

12/07/2026 - 10:25πμ
Η Μπόνι Τάιλερ στη σκηνή του Starlite Festival στη Μαρμπέγια της νότιας Ισπανίας, στις 14 Αυγούστου 2021 (φωτ.: EPA / Antonio Paz)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε η Μπόνι Τάιλερ: Η φωνή του «Total Eclipse of the Heart» σίγησε στα 75 της χρόνια

9/07/2026 - 2:02μμ
Ο σκηνοθέτης Χρήστος Νίκου, ο οποίος συμμετέχει ως μέντορας στο πρόγραμμα Future Frames
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελληνικό χρώμα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Karlovy Vary χάρη στην Allwyn

8/07/2026 - 5:23μμ
(Φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς/ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η αρχαία λύρα ζωντανεύει στον Ευρωπό Κιλκίς σε μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση

8/07/2026 - 4:27μμ
Από αριστερά η υπεύθυνη παραγωγής Στελλίνα Ανεμά με τον γιο της Αλέξανδρο Ρούφα, η Γιώτα Τσουνάκα, ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Ρούφας, ο πρωταγωνιστής της Δημήτρης Παπακυριάκης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Π. Ηλίας Κλάππας, η Λένα Νίτσου-Ψαθά, η Γιώτα Μπουρλετίδου
(φωτ.: προσωπικό αρχείο Λένας Νίτσου-Ψαθά)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το «Ξύπνα Βασίλη» αναβίωσε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τη θεατρική ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου

7/07/2026 - 11:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Ο χάρτης των πληρωμών έως τις 24 Ιουλίου

4 λεπτά πριν
Η Ρένια Λουιζίδου στο ρόλο της Ελβίρας ντε Ιδάλγο, της σπουδαίας δασκάλας της Μαρίας Κάλλας

Ρένια Λουιζίδου: Αντί για εκπαιδευτικός, έγινε ηθοποιός. Και δεν το μετάνιωσε

34 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κυψέλη: Μεγάλη κινητοποίηση της ΕΛΑΣ – Εντοπίστηκε βαλίτσα με ανθρώπινα μέλη

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Νέα ρύθμιση έως 72 δόσεις για παλιές οφειλές στην εφορία – Όλες οι προϋποθέσεις

2 ώρες πριν
Ο Χάρης Κυριακίδης με δείγματα της προσεγμένης δουλειάς του (φωτ.: facebook / Xaris Kiriakidis)

Χάρης Κυριακίδης: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές ποντιακής λύρας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μαρίλια Βασιλακοπούλου)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου Κ18: Ασημένια μετάλλια για Αντωνάτου στα 100μ. και Κασσαβήτα στη σφυροβολία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign