pontosnews.gr
Δευτέρα, 5/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΠΟΥ: 6,5 εκατομμύρια θάνατοι από covid19 έως σήμερα – Ανησυχία στην Ευρώπη για την κατάσταση στην Κίνα

Επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών έστειλε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου

30/12/2022 - 2:04μμ
Ηλικιωμένος που έχει προσβληθεί από κορονοϊό σε νοσοκομειακό κρεβάτι στο Χονγκ Κογνκ (Φωτ.: EPA/Jerome Favre)

Ηλικιωμένος που έχει προσβληθεί από κορονοϊό σε νοσοκομειακό κρεβάτι στο Χονγκ Κογνκ (Φωτ.: EPA/Jerome Favre)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σχεδόν τρία χρόνια αφότου άρχισε η πανδημία του νέου κορονοϊού, πόσοι είναι οι νεκροί; Τα δεδομένα είναι ελλιπή, οι καταμετρήσεις αποκλίνουν, όμως οι ειδικοί συμφωνούν γενικά ότι  ο SARS-CoV-2 σκότωσε πολύ περισσότερους απ’ ό,τι δείχνουν οι επίσημοι αριθμοί.

Θνητότητα αναμφίβολα υποτιμημένη

Τα δεδομένα τα οποία έχει στη διάθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάνουν λόγο για 6,5 εκατομμύρια θανάτους μέχρι σήμερα. Όμως ομάδες ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων του ΠΟΥ καθώς και του Τύπου, για παράδειγμα του περιοδικού The Economist, συγκλίνουν στην εκτίμηση πως ο αριθμός των θανάτων στην πραγματικότητα «βρίσκεται μεταξύ των 18 και των 20 εκατομμυρίων» κι ακόμα κι αυτοί οι αριθμοί «πιθανόν είναι υποτιμημένοι», θα πει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επιδημιολόγος Αντουάν Φλαό.

Οι εκτιμήσεις τους βασίζονται στη λεγόμενη «πλεονάζουσα θνησιμότητα», που ορίζεται ως η διαφορά ανάμεσα στον παρατηρούμενο αριθμό θανάτων και τον αναμενόμενο αριθμό θανάτων εάν δεν είχε εκδηλωθεί η πανδημία.

Η πλεονάζουσα θνησιμότητα συμπεριλαμβάνει τόσο τους θανάτους που οφείλονταν άμεσα στην ασθένεια που προκαλεί ο ιός, όσο και αυτούς που προκλήθηκαν από έμμεσες αιτίες.

Η Ινδία είναι η χώρα που συνέβαλε περισσότερο στην πλεονάζουσα θνησιμότητα, που έφθασε τα 4,74 εκατομμύρια θανάτους, σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο υπολογισμού, η μεθοδολογία του οποίου όμως αμφισβητείται έντονα από το Νέο Δελχί.

Ακολουθεί η Ρωσία (1,03 εκατ.).Όμως είναι η Λατινική Αμερική η περιοχή όπου το μοντέλο αναδεικνύει τη μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στον αναμενόμενο αριθμό θανάτων (με βάση τον μέσο όρο προηγούμενων ετών) και τον εκτιμώμενο πραγματικό αριθμό θανάτων. Στο Περού, για παράδειγμα, η πλεονάζουσα θνησιμότητα είναι διπλάσια από ό,τι σε φυσιολογικές περιόδους.

Η Κίνα ενδέχεται να υποστεί και να προσθέσει βαρύ τίμημα

Σύμφωνα με το Institute for Health Metrics and Evaluation με έδρα το Σιάτλ, που έκανε στα μέσα του μήνα εκτιμήσεις για την εξέλιξη της θνητότητας, ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 στην Κίνα ενδέχεται να φθάσει τους περίπου 300.000 την 1η Απριλίου και να ξεπεράσει το εκατομμύριο μέσα στο 2023.

Στη χώρα αυτή μεγάλος αριθμός ανθρώπων ουδέποτε ανοσοποιήθηκε λόγω της πολιτικής zero COVID, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί ή δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Η εμπειρία του Χονγκ Κονγκ, όπου πέθαναν 10.000 άνθρωποι τους πρώτους μήνες του κύματος της Όμικρον, προμηνύεται υψηλό δείκτη θανάτων.

Την περασμένη εβδομάδα, οι κινεζικές αρχές διευκρίνισαν πως μόνο οι θάνατοι που οφείλονταν άμεσα σε αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω της COVID-19 καταμετρώνται πλέον. Αυτή η αλλαγή μεθοδολογίας σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός τους θα υποτιμηθεί.

Η κατάσταση στην Κίνα προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη

Επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών έστειλε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό στην Κίνα.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρει στην επιστολή, την οποία έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Επιπροσθέτως η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.

Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επαφή με τους κινέζους ομολόγους της για να εκφράσει την διάθεση να υπάρξει υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέλη της Συνέλευσης Νόμπελ ανακοινώνουν τους νικητές του Νόμπελ Ιατρικής 2026 στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, στις 5 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Pontus Lundahl)
ΥΓΕΙΑ

Νόμπελ Ιατρικής 2026 στους επιστήμονες που έκαναν το φως «διακόπτη» των νευρώνων

5/10/2026 - 1:25μμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΥΓΕΙΑ

MedWatch: Οδοντίατροι, φυσικοθεραπευτές και διαιτολόγοι εντάσσονται στο σύστημα ελέγχου

3/10/2026 - 5:12μμ
Στιγμιότυπo από το Κέντρο Υγείας στην Λ. Αλεξάνδρας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμός για COVID και γρίπη: Πότε πρέπει να γίνει και ποιοι ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας

1/10/2026 - 8:02μμ
Η Γη είναι σφαιρική ή επίπεδη; – Τι πιστεύουν στις ΗΠΑ
ΥΓΕΙΑ

Copernicus: Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού εκτέθηκε σε επικίνδυνα επίπεδα όζοντος το 2026

30/09/2026 - 11:09πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του πνεύμονα: 10.000 νέα περιστατικά το χρόνο στην Ελλάδα – Η αξονική χαμηλής δόσης αλλάζει τα δεδομένα

25/09/2026 - 5:13μμ
(Φωτ.: Omni Letters / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Υγεία: Συνδέεται η οστεοπόρωση με την άνοια; 

23/09/2026 - 2:15μμ
«Πίναξ Ανατομικός εκ Φυσιολογικόν σχήμα Ανθρώπου». Το κεφάλι σε φυσική διάσταση, από το αρχείο του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο (πηγή: Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πανεπιστημίου Κρήτης)
ΥΓΕΙΑ

Ο εγκέφαλος ίσως είναι «δύο όργανα σε ένα» – Ανακάλυψη αλλάζει όσα ξέραμε για την ανάπτυξή του

20/09/2026 - 11:15πμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/guvo59-9285194)
ΥΓΕΙΑ

Βλεφαρίτιδα και κίνδυνοι από τις ψεύτικες βλεφαρίδες – Η αόρατη αιτία πίσω από την ξηροφθαλμία

19/09/2026 - 8:57μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/pasja1000-6355831)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του προστάτη: Τα νέα δεδομένα για τη διάγνωση και τα 19 περιστατικά την ημέρα στην Ελλάδα

15/09/2026 - 5:02μμ
Δείγματα αίματος στο Κλινικό Κέντρο των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ – Φωτογραφία αρχείου (φωτ.: National Cancer Institute / Daniel Sone)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος και θρόμβωση: Αρτηριακά επεισόδια στο 8% των ασθενών διεθνούς μελέτης

13/09/2026 - 6:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αστυνομικό μπλόκο έξω από τη Βουλή, στο ύψος της οδού Ακαδημίας
(φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

O Ρούμπιο στην Αθήνα: Απαγόρευση συγκεντρώσεων για 24 ώρες – Χιλιάδες αστυνομικοί και drones

39 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΟΞ)

Ευρωπαϊκό Κύπελλο ξιφασκίας U17: Ασημένιο μετάλλιο για την Εθνική ομάδα νεανίδων και χάλκινο για τον Ομηρόλη

1 ώρα πριν
Στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Έρευνας κατά της Πανώλης του Ιρκούτσκ, στη Σιβηρία (φωτ.: Ινστιτούτο Έρευνας κατά της Πανώλης του Ιρκούτσκ)

Σιβηρία: Θάνατος 28χρονης σε ινστιτούτο πανώλης – Οι ΗΠΑ παρακολουθούν την υπόθεση

1 ώρα πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις σε δημοσιογράφους στον κήπο του Λευκού Οίκου, προτού επιβιβαστεί στο Marine One. Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Graeme Sloan / Pool)

ΗΠΑ: Ιράν και ακρίβεια πιέζουν τον Τραμπ – Το γεωπολιτικό διακύβευμα των εκλογών του Νοεμβρίου

1 ώρα πριν
Η φωτογραφία της Ιωάννας Κουτσουράδη που προβαλλόταν στην τελετή αποχαιρετισμού στο Πανεπιστήμιο Μάλτεπε (φωτ.: ilketv.com.tr)

Ιωάννα Κουτσουράδη: Η Τουρκία αποχαιρέτησε τη Ρωμιά που δίδαξε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

2 ώρες πριν
O κ. Ιγνάτιος ξεναγείται στο μουσείο της Ενορίας του Αγίου Στεφάνου Αττικής. Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Flickr / Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος)

Άγιος Στέφανος Αττικής: Τιμή στους πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV