pontosnews.gr
Δευτέρα, 27/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ: Σε ισχύ το αμφιλεγόμενο μέτρο που επιτρέπει την απέλαση παράτυπων μεταναστών με συνοπτικές διαδικασίες

Ο Λευκός Οίκος διαφωνεί αλλά θα ευθυγραμμιστεί με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

28/12/2022 - 9:31πμ
Οικογένεια μεταναστών κοιμάται στο δρόμο, κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό (φωτ.: EPA/Justin Hamel)

Οικογένεια μεταναστών κοιμάται στο δρόμο, κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό (φωτ.: EPA/Justin Hamel)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με οριακή πλειοψηφία 5-4, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ της διατήρησης του μέτρου που επιβλήθηκε στο αρχικό στάδιο της πανδημίας του νέου κορονοϊού και επιτρέπει την, με συνοπτικές διαδικασίες, απέλαση παράτυπων μεταναστών στα αμερικανικά χερσαία σύνορα.

Το μέτρο της απέλασης έχει άμεση ισχύ, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στη δικαιοσύνη και δεν συνεπάγεται την υποχρέωση οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να επιστρέφονται στη χώρα καταγωγής τους.

Προβλέπονται ορισμένες σπάνιες εξαιρέσεις για λιγοστές εθνικότητες, όπως οι Ουκρανοί μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στη χώρα τους την 24η Φεβρουαρίου 2022, καθώς και για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Κατά της άρσης του μέτρου, γνωστού με την ονομασία «Title 42», προσέφυγαν οι Αρχές 19 πολιτειών, που έλεγαν πως φοβούνται τεράστια αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα με το Μεξικό. Μάλιστα, υπό το φόβο της πιθανής άρσης του μέτρου, κοινότητες στα νότια σύνορα των ΗΠΑ είχαν αρχίσει να εγκαθιστούν εσπευσμένα φράκτες. Ενώ πολλοί μετανάστες περίμεναν υπομονετικά στην περιοχή των συνόρων, με την ελπίδα πως θα τους επιτρεπόταν να καταθέσουν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο από τις αμερικανικές αρχές.

Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικοί καταγγέλλουν πως το μέτρο καταπατά το διεθνές δίκαιο.

Χαρακτηρίζουν ιδίως «απάνθρωπο» το ότι εμποδίζονται άνθρωποι που κανονικά θα εξασφάλιζαν διεθνή προστασία να καταθέσουν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο.

Τι θα γίνει τώρα

Το μέτρο παραμένει σε ισχύ μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο να εξετάσει τον φάκελο σε βάθος. Θα ακούσει τον Φεβρουάριο τα επιχειρήματα της μιας και της άλλης πλευράς και αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του γύρω στην άνοιξη. Ωστόσο η άρση του μέτρου δεν θα γίνει άμεσα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τάσσεται κατά της ισχύς του Title 42», ωστόσο θα σεβαστούν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και θα εφαρμόζουν το μέτρο μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Η απόφαση χαιρετίστηκε αμέσως από την παράταξη της αντιπολίτευσης γιατί θα γλιτώσει τους «πληθυσμούς που ζουν στα σύνορα» από τον κίνδυνο «να βυθιστούν στο απόλυτο χάος», σύμφωνα με τον Τεξανό βουλευτή Τόνι Γκονσάλες. Εξάλλου το Ρεπουμπλικανικό κόμμα κατηγορεί τον Μπάιντεν πως έκανε σουρωτήρι τα σύνορα των ΗΠΑ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η χαρακτηριστική πυραμίδα του Μουσείου του Λούβρου (φωτ.: EPA / Yoan Valat)
ΚΟΣΜΟΣ

Ληστεία στο Λούβρο: Δύο συλλήψεις μία εβδομάδα μετά το γαλλικό… ρεντίκολο

26/10/2025 - 12:41μμ
Ο Πούτιν με στολή παραλλαγής σε στρατηγείο της Ρωσίας, σε άγνωστη τοποθεσία (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Ρωσίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν με στολή παραλλαγής: Ενημερώθηκε για τον «αθέατο» πύραυλο της Ρωσίας

26/10/2025 - 12:12μμ
Μαχητής του PKK παραδίδει τον οπλισμό του, 11 Ιουλίου 2025 (πηγή: X / Kurdistan 24 English)
ΚΟΣΜΟΣ

Το PKK ανακοίνωσε την απόσυρση όλων των μαχητών από την Τουρκία

26/10/2025 - 10:57πμ
Ο Μάρκο Ρούμπιο (πρώτος από δεξιά) συνομιλεί με συγγενείς Ισραηλινών ομήρων (φωτ.: Χ/Secretary Marco Rubio)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: «Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επιστροφή όλων των σορών» – 13 δεν έχουν ακόμη παραδοθεί από τη Χαμάς

25/10/2025 - 11:44μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ ενώ ετοιμάζεται να φύγει από το South Lawn στον Λευκό Οίκο για την περιοδεία του στην Ασία (φωτ.: EPA/ Francis Chung / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Περιοδεία στην Ασία κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος – Επιθυμεί να συναντήσει τον Κιμ Γιόνγκ Ουν

25/10/2025 - 10:52πμ
Από αριστερά, η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σχόουφ στη διάρκεια συνάντησης της Συμμαχίας των Προθύμων στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/Tolga Akmen/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πυραύλους και καταδιωκτικά δίνει η Γαλλία, το σκέφτεται για τους Τόμαχοκ ο Τραμπ

25/10/2025 - 12:04πμ
Μία από τις ελάχιστες φωτογραφίες του Αλεξάντρου Μουντεάνου (πηγή: zdg.md)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μολδαβία έχει φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλεξάντρου Μουντεάνου

24/10/2025 - 3:22μμ
Oδοφράγματα γύρω από την έδρα του CHP στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Η Δικαιοσύνη απάλλαξε το CHP, αλλά διώκει εκ νέου τον Ιμάμογλου

24/10/2025 - 1:22μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο κατώφλι του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA / Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ τερματίζει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τον Καναδά – Η διαφήμιση που τον εξόργισε

24/10/2025 - 9:44πμ
Από τις φονικές πλημμύρες του 2024 (φωτ. αρχείου: EPA/Manu)
ΚΟΣΜΟΣ

Βαλένθια: Σχεδόν έναν χρόνο μετά τις φονικές πλημμύρες, οι Αρχές βρήκαν στη λάσπη τη σορό ενός θύματος

23/10/2025 - 7:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ομίχλη σε περιοχή της νότιας Εύβοιας (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Λάμπρου)

Άστατος καιρός τη Δευτέρα, με τη θερμοκρασία σε άνοδο

14 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μαρίλια Βασιλακοπούλου)

Super League: Νικητής στο ντέρμπι ο Ολυμπιακός – Έχασε έδαφος η ΑΕΚ

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: (EUROKINISSI)

Εν ψυχρώ δολοφονία στη γιορτή Κάστανου σε χωριό της Κισσάμου Χανίων

9 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση των εγκαινίων της Έδρας Κυπριακών Σπουδών του ΑΠΘ (φωτ.: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης/Photopress/Γιάννης Τσουλφίδης)

Ο Ν. Χριστοδουλίδης εγκαινίασε την Έδρα Κυπριακών Σπουδών στο ΑΠΘ – «Αποτελεί για όλους εμάς ένα εθνικό κεκτημένο»

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Super League: «Καθάρισε» στο δεύτερο ο ΠΑΟΚ – Νίκη για Παναθηναϊκό, γκέλα για Άρη

11 ώρες πριν
Η Μακρέσα με τις κόρες της Χαρίκλη (καθιστή) και Κάλλη, τον εγγονό της Λάμπη (αριστερά) γιο της Κάλλης και του ήρωα της Μάχης των Ευζώνων Αλέξη Γρηγοριάδη και τον εγγονό της Πέτρο γιο του Αλέξη Ιωαννίδη προέδρου της κοινότητας Ευζώνων. Η φωτογραφία βγήκε μετά την λήξη του Β’ Π.Π. και τα δύο αγόρια ήταν ήδη ορφανά από πατέρα (φωτ. Αρχείο: Αλεξίας Ιωαννίδου)

Παρθένα Φουντουκίδου-Ιωαννίδου: Μακρέσα, η Καρσλήσα καλομάνα (Μέρος Α’)

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign