pontosnews.gr
Πέμπτη, 9/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Η Δύση χαιρετά, η Ρωσία απειλεί και η Ουκρανία δεν εντυπωσιάστηκε

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι δεν θα παράσχει πετρέλαιο στις χώρες που θα υιοθετήσουν το πλαφόν – «Δεν είναι σοβαρή απόφαση» λέει ο Ζελένσκι

3/12/2022 - 11:24μμ
Σε κοινή δήλωση, η G7, η EE και η Αυστραλία ανέφεραν ότι η απόφαση του πλαφόν ελήφθη για να «αποτρέψει τη Ρωσία από το να επωφεληθεί από τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας» (φωτ.: EPA/Maxim Shipenkov)

Σε κοινή δήλωση, η G7, η EE και η Αυστραλία ανέφεραν ότι η απόφαση του πλαφόν ελήφθη για να «αποτρέψει τη Ρωσία από το να επωφεληθεί από τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας» (φωτ.: EPA/Maxim Shipenkov)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ως «καλοδεχούμενα νέα» χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ τη συμφωνία που προβλέπει ως ανώτατο όριο τιμής του βαρελιού ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια, την οποία υπέγραψαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η G7 και η Αυστραλία. Συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος εκτίμησε ότι ένα ανώτατο όριο τιμής θα συμβάλει στον περιορισμό της ικανότητας του Πούτιν να χρηματοδοτήσει την «πολεμική μηχανή» του Κρεμλίνου. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε πως το πλαφόν θα είναι ιδιαίτερα επωφελές για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.
Παράλληλα, ο Βρετανός καγκελάριος Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αμφιταλαντευθεί ως προς την υποστήριξή της προς την Ουκρανία και θα συνεχίσει να αναζητά νέους τρόπους για να «καταπολεμήσει τις ροές χρηματοδότησης του Πούτιν».

Σε κοινή δήλωση, η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία ανέφεραν ότι η απόφαση ελήφθη για να «αποτρέψει τη Ρωσία από το να επωφεληθεί από τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

«Δεν θα δεχθούμε αυτό το ταβάνι»

Ωστόσο η Ρωσία υποστήριξε ότι δεν πρόκειται δεχτεί ανώτατο όριο στις τιμές για τις εξαγωγές πετρελαίου της, οι οποίες έχουν εγκριθεί από τους δυτικούς συμμάχους. Το ανώτατο όριο, που εγκρίθηκε χθες, Παρασκευή, έχει στόχο να σταματήσει τις χώρες να πληρώνουν περισσότερα από 60 δολάρια για ένα βαρέλι θαλάσσιου ρωσικού αργού πετρελαίου.

Το μέτρο, που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα, εντείνει τις δυτικές πιέσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα είχε προετοιμαστεί για την κίνηση και αξιολογεί τις επιλογές της. «Δεν θα δεχθούμε αυτό το ταβάνι», είπε.

Η Ρωσία έχει πει κατ΄ επανάληψη ότι δεν θα παράσχει πετρέλαιο στις χώρες που θα υιοθετήσουν το πλαφόν, μια θέση που επαναβεβαίωσε σήμερα ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, πρεσβευτής της Μόσχας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, με αναρτήσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. «Ξεκινώντας από φέτος η Ευρώπη θα ζήσει χωρίς το ρωσικό πετρέλαιο», είπε.

Αν και τα μέτρα θα γίνουν σίγουρα αισθητά από τη Ρωσία, το πλήγμα θα αμβλυνθεί εν μέρει από την κίνησή της να πουλήσει το πετρέλαιο της σε άλλες αγορές όπως η Ινδία και η Κίνα, που είναι επί του παρόντος οι μεγαλύτεροι μεμονωμένοι αγοραστές ρωσικού αργού πετρελαίου.

«Ένα πλαφόν των 30 δολαρίων θα ήταν πιο καταστροφικό»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε σήμερα το πλαφόν της Δύσης στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του. «Δεν είναι σοβαρή απόφαση να ορίζεται ένα τέτοιο όριο για τις ρωσικές τιμές, που είναι αρκετά άνετο για τον προϋπολογισμό του κράτους τρομοκράτη» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Ζελένσκι παραπονέθηκε ότι ο κόσμος έδειξε αδυναμία θέτοντας ανώτατο όριο τα 60 δολάρια, τα οποία, όπως είπε, θα διογκώσουν τον προϋπολογισμό της Ρωσίας κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. «Αυτά τα χρήματα θα πάνε για περαιτέρω αποσταθεροποίηση εκείνων ακριβώς των χωρών που τώρα προσπαθούν να αποφύγουν σοβαρές αποφάσεις», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του προεδρικού προσωπικού της Ουκρανίας Αντρίι Γιέρμακ πρότεινε στη Δύση να μειώσει στο μισό το ανώτατο όριο. «Η οικονομία της Ρωσίας θα καταστραφεί και θα πληρώσει και θα είναι υπεύθυνη για όλα τα εγκλήματά της», δήλωσε το Σάββατο στην εφαρμογή Telegram. «Αλλά ένα ανώτατο όριο των 30 δολαρίων θα το είχε καταστρέψει πιο γρήγορα», πρόσθεσε.
Η συμφωνία για ανώτατο όριο τιμών έρχεται λίγες μέρες πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ για το ρωσικό αργό πετρέλαιο που εισάγεται δια θαλάσσης, επίσης στις 5 Δεκεμβρίου.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας σχεδιάζουν επίσης να αρνηθούν την ασφάλιση των δεξαμενόπλοιων που παραδίδουν ρωσικό πετρέλαιο σε χώρες που δεν τηρούν το ανώτατο όριο τιμών.

Αυτό θα δυσκολέψει τη Ρωσία να πουλήσει πετρέλαιο πάνω από αυτήν την τιμή.
Πριν από τον πόλεμο, το 2021, περισσότερες από τις μισές εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας πήγαιναν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Ενέργειας. Η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, ακολουθούμενη από την Ολλανδία και την Πολωνία.
Αλλά από τον πόλεμο και μετά, οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν απεγνωσμένα να μειώσουν την εξάρτησή τους. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει το ρωσικό αργό πετρέλαιο, ενώ η Βρετανία σχεδιάζει να το καταργήσει σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους.

  • Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Ronen Zvulun)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Συνεχίζεται από την Κυριακή η δίκη του Μπενιαμίν Νετανιάχου για διαφθορά

9/04/2026 - 4:05μμ
(Φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Διεθνής κατακραυγή για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο – Σωστικά συνεργεία αναζητούν ακόμα θύματα στα ερείπια

9/04/2026 - 11:56πμ
(Φωτ.: EPA / Tolga Akmen)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Επί ξυρού ακμής η εκεχειρία – Νέο απειλητικό μήνυμα από τον Τραμπ

9/04/2026 - 9:35πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Εκτός εκεχειρίας ο Λίβανος» – Σφοδροί βομβαρδισμοί και απειλές του Ιράν ότι θα αποσυρθεί από τη συμφωνία

8/04/2026 - 8:37μμ
Από το σημείο όπου έλαβε χώρα η επίθεση (φωτ.: EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Στις 11 οι συλλήψεις για την επίθεση στο ισραηλινό προξενείο

8/04/2026 - 2:46μμ
(Φωτ.: EPA / Rehan Khan)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν: Μικτές οι διεθνείς αντιδράσεις – Επιφυλακτικότητα για τη ναυτιλία στα Στενά του Ορμούζ

8/04/2026 - 1:23μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, μετά από δηλώσεις για το Ιράν (φωτ.: EPA/ALEX BRANDON / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκεχειρία δύο εβδομάδων ΗΠΑ-Ιραν: Ανοίγουν τα Στενά του Ορμούζ – Σχέδιο 10 σημείων από την Τεχεράνη

8/04/2026 - 8:57πμ
(Φωτ.: EPA / Yuri Gripas)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Η Τεχεράνη διέκοψε τις διπλωματικές επαφές με τις ΗΠΑ – «Ανησυχία» για την ψυχική υγεία του Τραμπ, μετά τις ακραίες δηλώσεις

7/04/2026 - 11:19μμ
Υποστηρικτής του Ιμάμογλου με πλακάτ που γράφει «Καμία σωτηρία αν είσαι μόνος. Ή όλοι μαζί, ή κανείς» (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα έρευνα κατά Ιμάμογλου: Στο στόχαστρο για «προσβολή δημόσιου λειτουργού» ενώ βρίσκεται ήδη σε δίκη

7/04/2026 - 7:07μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον πόλεμο εναντίον του Ιράν, στον Λευκό Οίκο. Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo
ΚΟΣΜΟΣ

«Ένας πολιτισμός θα πεθάνει απόψε»: Η σοκαριστική απειλή Τραμπ ενώ κλιμακώνονται τα πλήγματα στο Ιράν

7/04/2026 - 4:06μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκηνή από την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Μικροί Φαρισαίοι» από τη θεατρική ομάδα «Τέχνη και Δράση», σε σκηνοθεσία Αντώνη Περπινιά (φωτ.: Φωτεινή Μοίρα)

Οι «Μικροί Φαρισαίοι» του Δημήτρη Ψαθά στη σκηνή των «Αργοναυτών-Κομνηνών» για τον 7ο Μήνα Θεάτρου & Ελληνικού Λόγου

44 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Predator: Στις 11 Δεκεμβρίου η δευτεροβάθμια δίκη των τεσσάρων επιχειρηματιών για τις υποκλοπές

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Θράκη: Διπλωματικό μπρα ντε φερ για την εκλογή των μουφτήδων – Νέα τουρκική πρόκληση

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κατερίνη: Σπείρα ξάφριζε ηλικιωμένους με τη μέθοδο του «λογιστή» – Μέσα σε 10 μέρες αφαίρεσαν πάνω από 140.000 ευρώ

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Ronen Zvulun)

Ισραήλ: Συνεχίζεται από την Κυριακή η δίκη του Μπενιαμίν Νετανιάχου για διαφθορά

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Πύργος: Μια 18χρονη και ο σύντροφός της συνελήφθησαν για βαριά κακοποίηση στο βρέφος της

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign