pontosnews.gr
Σάββατο, 7/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΝΔ: Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στην ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης

Ποια ήταν η συμβολή των προσφύγων στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

29/11/2022 - 3:08μμ
Πλάνο από την έκθεση φωτογραφίας που επιμελήθηκε με αφορμή την εκδήλωση ο ερευνητής Πολιτιστικής Πληροφορικής και Τοπικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ηλίας Τζιώρας (φωτ. nd.gr)

Πλάνο από την έκθεση φωτογραφίας που επιμελήθηκε με αφορμή την εκδήλωση ο ερευνητής Πολιτιστικής Πληροφορικής και Τοπικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ηλίας Τζιώρας (φωτ. nd.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αφιερωμένη στους πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, την ενσωμάτωσή τους στον ελλαδικό χώρο και την καθοριστική συμβολή τους στη ζωή και την ανάπτυξη της χώρας ήταν η εκδήλωση που οργάνωσε η Νέα Δημοκρατία στο κέντρο πολιτισμού ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης, τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τους παρευρισκόμενους και τους ομιλητές της εκδήλωσης «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Η ζωή και η ανάκαμψη στη νέα πατρίδα» καλωσόρισε με μια συγκινητική ομιλία η αντιπρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Θέμις Παπαδοπούλου, ενώ παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος του σωματείου Ιωάννης Παπαδάτος και μέλη του ΔΣ.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο υφυπουργός Παιδείας και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελος Συρίγος, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, ο πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕΜΙΠΟ) Λουκάς Χριστοδούλου και η γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της ΝΔ Πίστη Κρυσταλλίδου.

Ο Άγγελος Συρίγος, αναφερόμενος στις διαφορετικές ομάδες προσφύγων από την Ιωνία, την ανατολική Θράκη τον Σεπτέμβριο του 1922 και από τις υπόλοιπες περιοχές της Μικράς Ασίας με την Ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924, εκτίμησε ότι το σημαντικότερο γεγονός στην ιστορία του ελληνικού κράτους υπήρξε η περίθαλψη και στη συνέχεια η ενσωμάτωση ενός τόσο μεγάλου αριθμού Ελλήνων, οι οποίοι ήρθαν ως πρόσφυγες και αντιστοιχούσαν περίπου στο ¼ του πληθυσμού που κατοικούσε στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Σμαραγδής μίλησε για τις δικές του μνήμες από τη Μικρά Ασία, όσες είχε από την οικογένειά του αλλά και όσες απέκτησε όταν βρέθηκε εκεί για τα γυρίσματα μιας ταινίας, ενώ ο Λουκάς Χριστοδούλου, κάνοντας αναδρομή στις μνήμες εκείνης της εποχής, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώθηκαν, καταφέρνοντας να εξελιχθούν και να προκόψουν.

Τέλος, η Πίστη Κρυσταλλίδου μίλησε για τα βιώματα των ανθρώπων της οικογένειάς της που ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στο εγχείρημα της αφομοίωσης, τονίζοντας ότι  αυτό που φαινόταν αρχικά ως δυσβάσταχτο φορτίο για την αδύναμη ελληνική οικονομία, μετατράπηκε σε προστιθέμενη αξία. Ειδικότερα ανέφερε τα παραδείγματα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών και του διπλασιασμού της αγροτικής παραγωγής, καθώς και την αναζωογόνηση της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας, χάρη στην εισροή ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, και τη διεύρυνση της αγοράς «μέσα από τη δραστηριότητα ανθρώπων με επιχειρηματικό πνεύμα και ικανότητες».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση (φωτ.: nd.gr)

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης, διαβάζοντας απόσπασμα από ένα βιβλίο που είχε γράψει ο παππούς του:

«Δεν ξεριζώθηκαν μονάχα οι Έλληνες της Σμύρνης. Έσβησε και χάθηκε μεθοδευμένα και συστηματικά ό,τι το ελληνικό. Πραγματικά, “η Σμύρνη έχει χάσει τη σκιά της…”.

»[…] Τριγυρίζω, κοντεύει να μεσημεριάσει, προσπαθώντας να βρω μιαν άκρη. Κάποιος Τούρκος, με βλέπει να ψάχνω αφοσιωμένος στον χάρτη της πόλης και με πλησιάζει.

»”Τι θέλετε;” μου λέει, σε άψογα ελληνικά. “Ήταν από εδώ η μάνα μου και προσπαθώ να βρω τη θέση του σπιτιού της, που βρισκόταν μπροστά στην Αγία Φωτεινή”. “Δεν υπάρχει πια τίποτα, μόνο Πάρκο”».

«Είναι ένα απόσπασμα του βιβλίου του αείμνηστου παππού μου Παύλου Μαρινάκη, αφιερωμένο στις χαμένες πατρίδες, όπως είναι και ο τίτλος του βιβλίου αυτού, αφιερωμένο στη μητέρα του, Χρυσαυγή, η οποία ξεριζώθηκε από τον τόπο της μαζί με τόσους ακόμα Έλληνες. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν πάντα δύο πατρίδες. Εκείνη που ζούσαν και εκείνη που άφησαν. Κατάφεραν τότε, μαζί με το ελληνικό κράτος και με πολύ μεγάλες δυσκολίες, να κάνουν ένα πολύ μεγάλο θαύμα και στη συνέχεια να δώσουν και να ξαναζωντανέψουν την ταυτότητά μας, να δώσουν νέα πνοή στην επιχειρηματικότητα, να πετύχουν σπουδαία πράγματα. Όλοι κουβαλάμε μέσα μας ένα κομμάτι από τους Έλληνες της Μικράς Ασίας. 100 χρόνια μετά, είτε είναι μικρότερο είτε μεγαλύτερο αυτό το κομμάτι, οφείλουμε να τιμούμε αυτόν τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και να τον θυμόμαστε ως παράδειγμα που θα μας δίνει τη δύναμη σε δύσκολες εποχές, όπου το θάρρος, η δύναμη και η αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων θα αποτελούν και πάλι φάρο για εμάς», κατέληξε ο Π. Μαρινάκης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το συμπόσιο για την Καππαδοκία στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Giannis Demirtzoglou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Καππαδοκία στο Σισμανόγλειο της Κωνσταντινούπολης – Συμπόσιο για τα «ζώντα μνημεία» της ιστορικής γης

6/03/2026 - 6:42μμ
Γενική άποψη του Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, τον Μάιο του 2018 (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ο «ξύλινος γίγαντας» της Πριγκήπου: Το σχέδιο για τη διάσωση του ιστορικού ορφανοτροφείου

6/03/2026 - 2:12μμ
Πρόσφυγες από τη Μικρασία στην Αθήνα (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Γυναίκες από ατσάλι» από τον Πόντο και τη Μικρασία

4/03/2026 - 11:00μμ
Μικρασιάτες πρόσφυγες λίγες ημέρες μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρτυρία Ελισάβετ Ξυροστηλίδου: Κλαίγοντας κοινωνήσαμε στην εκκλησία. Ο παπάς έλεγε: «Δεύτε τελευταίον ασπασμόν…». Σαν ετοιμοθάνατοι ήμασταν

4/03/2026 - 9:01μμ
Ο Γεώργιος Ζαρίφης, γιος του γενάρχη των Ζαρίφηδων, χρηματοδότησε και το σχολείο στα Θεραπειά, την παραλιακή περιοχή της Πόλης που απεικονίζεται στο καρτ ποστάλ (πηγή: levantineheritage.com/therap.htm)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η οικογένεια Ζαρίφη, ο κόσμος του εμπορίου και των τραπεζών – Από τον Βόσπορο στα διεθνή εμπορικά κέντρα

3/03/2026 - 9:46μμ
Καρτ ποστάλ με τον ελληνικό στρατό στη Σμύρνη και αιτήσεις υπαλλήλων.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φιλοτελικό Ταχυδρομικό Μουσείο: «Ευρίσκομαι εν δυσχερεστάτη θέσει καθ’ ότι τυγχάνω πρόσφυξ εκ Σμύρνης»

2/03/2026 - 6:15μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Περγαμηνών Λέσβου «Ο Άγιος Αντίπας»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μυτιλήνη: Οι Περγαμηνοί αναβίωσαν το πανηγύρι των Αγίων Θεοδώρων – Ρεβίθια, κόλλυβα και ευχές για μια καρπερή άνοιξη

1/03/2026 - 11:05μμ
Ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων στην Πτολεμαΐδα, 28 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κυριακή Χατζηγιάννη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τα ρεβίθια των Αγίων Θεοδώρων μοιράστηκαν στην Πτολεμαΐδα – Ένα προσφυγικό έθιμο αιώνων

1/03/2026 - 10:28πμ
(Φωτ.: facebook / Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ: Κοσμητεία)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΕΚΠΑ: Έφυγε από τη ζωή η Κωνσταντινουπολίτισσα πρώην κοσμήτορας της Φιλοσοφικής, Ελένη Καραμαλέγκου

28/02/2026 - 10:57πμ
Μέλη του Μικρασιατικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» παρασκευάζουν το κεσκέκι
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΥΠΠΟ: Το μικρασιατικό κεσκέκι και άλλα 11 νέα στοιχεία στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

27/02/2026 - 8:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αφγανοί διαδηλώνουν εναντίον του Πακιστάν στην Καμπούλ, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Samiullah Popal)

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν αποσταθεροποιεί μια ολόκληρη περιοχή

18 λεπτά πριν
Επαναπατρισμός Ελλήνων πολιτών από τη Μέση Ανατολή με πτήση της Sky Express, από την Μουσκάτ, πρωτεύουσα του Ομάν, χθες, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Με ειδικές πτήσεις από Ομάν και ΗΑΕ έφτασαν στην Αθήνα 277 πολίτες και οι οικογένειές τους

45 λεπτά πριν
O Κώστας Φαλτάιτς στο μικρασιατικό μέτωπο και χειρόγραφό του (πηγή: Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς)

Κώστας Φαλτάιτς: Ο πολεμικός ανταποκριτής που κατέγραψε και τις σφαγές στη Μικρά Ασία – Η μαρτυρία που συγκλόνισε

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/alicia_harper-16897639/)

Γυμναστική και διατροφή όπλα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

2 ώρες πριν
Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας αναχαιτίζει ένα ιρανικό βλήμα πάνω από την Ιερουσαλήμ (φωτ.: EPA/ ABIR SULTAN)

Το Ισραήλ βομβαρδίζει την Τεχεράνη και το Ιράν απειλεί με μακελειό στα Στενά του Ορμούζ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ένδοξη Εύξεινος Λέσχη Κοπανού)

Η Ένδοξη Εύξεινος Λέσχη Κοπανού εγκαινιάζει τον νέο χώρο της

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign