pontosnews.gr
Τετάρτη, 26/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΝΔ: Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στην ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης

Ποια ήταν η συμβολή των προσφύγων στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

29/11/2022 - 3:08μμ
Πλάνο από την έκθεση φωτογραφίας που επιμελήθηκε με αφορμή την εκδήλωση ο ερευνητής Πολιτιστικής Πληροφορικής και Τοπικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ηλίας Τζιώρας (φωτ. nd.gr)

Πλάνο από την έκθεση φωτογραφίας που επιμελήθηκε με αφορμή την εκδήλωση ο ερευνητής Πολιτιστικής Πληροφορικής και Τοπικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ηλίας Τζιώρας (φωτ. nd.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αφιερωμένη στους πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, την ενσωμάτωσή τους στον ελλαδικό χώρο και την καθοριστική συμβολή τους στη ζωή και την ανάπτυξη της χώρας ήταν η εκδήλωση που οργάνωσε η Νέα Δημοκρατία στο κέντρο πολιτισμού ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης, τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τους παρευρισκόμενους και τους ομιλητές της εκδήλωσης «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Η ζωή και η ανάκαμψη στη νέα πατρίδα» καλωσόρισε με μια συγκινητική ομιλία η αντιπρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Θέμις Παπαδοπούλου, ενώ παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος του σωματείου Ιωάννης Παπαδάτος και μέλη του ΔΣ.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο υφυπουργός Παιδείας και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελος Συρίγος, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, ο πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕΜΙΠΟ) Λουκάς Χριστοδούλου και η γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της ΝΔ Πίστη Κρυσταλλίδου.

Ο Άγγελος Συρίγος, αναφερόμενος στις διαφορετικές ομάδες προσφύγων από την Ιωνία, την ανατολική Θράκη τον Σεπτέμβριο του 1922 και από τις υπόλοιπες περιοχές της Μικράς Ασίας με την Ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924, εκτίμησε ότι το σημαντικότερο γεγονός στην ιστορία του ελληνικού κράτους υπήρξε η περίθαλψη και στη συνέχεια η ενσωμάτωση ενός τόσο μεγάλου αριθμού Ελλήνων, οι οποίοι ήρθαν ως πρόσφυγες και αντιστοιχούσαν περίπου στο ¼ του πληθυσμού που κατοικούσε στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Σμαραγδής μίλησε για τις δικές του μνήμες από τη Μικρά Ασία, όσες είχε από την οικογένειά του αλλά και όσες απέκτησε όταν βρέθηκε εκεί για τα γυρίσματα μιας ταινίας, ενώ ο Λουκάς Χριστοδούλου, κάνοντας αναδρομή στις μνήμες εκείνης της εποχής, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώθηκαν, καταφέρνοντας να εξελιχθούν και να προκόψουν.

Τέλος, η Πίστη Κρυσταλλίδου μίλησε για τα βιώματα των ανθρώπων της οικογένειάς της που ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στο εγχείρημα της αφομοίωσης, τονίζοντας ότι  αυτό που φαινόταν αρχικά ως δυσβάσταχτο φορτίο για την αδύναμη ελληνική οικονομία, μετατράπηκε σε προστιθέμενη αξία. Ειδικότερα ανέφερε τα παραδείγματα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών και του διπλασιασμού της αγροτικής παραγωγής, καθώς και την αναζωογόνηση της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας, χάρη στην εισροή ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, και τη διεύρυνση της αγοράς «μέσα από τη δραστηριότητα ανθρώπων με επιχειρηματικό πνεύμα και ικανότητες».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση (φωτ.: nd.gr)

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης, διαβάζοντας απόσπασμα από ένα βιβλίο που είχε γράψει ο παππούς του:

«Δεν ξεριζώθηκαν μονάχα οι Έλληνες της Σμύρνης. Έσβησε και χάθηκε μεθοδευμένα και συστηματικά ό,τι το ελληνικό. Πραγματικά, “η Σμύρνη έχει χάσει τη σκιά της…”.

»[…] Τριγυρίζω, κοντεύει να μεσημεριάσει, προσπαθώντας να βρω μιαν άκρη. Κάποιος Τούρκος, με βλέπει να ψάχνω αφοσιωμένος στον χάρτη της πόλης και με πλησιάζει.

»”Τι θέλετε;” μου λέει, σε άψογα ελληνικά. “Ήταν από εδώ η μάνα μου και προσπαθώ να βρω τη θέση του σπιτιού της, που βρισκόταν μπροστά στην Αγία Φωτεινή”. “Δεν υπάρχει πια τίποτα, μόνο Πάρκο”».

«Είναι ένα απόσπασμα του βιβλίου του αείμνηστου παππού μου Παύλου Μαρινάκη, αφιερωμένο στις χαμένες πατρίδες, όπως είναι και ο τίτλος του βιβλίου αυτού, αφιερωμένο στη μητέρα του, Χρυσαυγή, η οποία ξεριζώθηκε από τον τόπο της μαζί με τόσους ακόμα Έλληνες. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν πάντα δύο πατρίδες. Εκείνη που ζούσαν και εκείνη που άφησαν. Κατάφεραν τότε, μαζί με το ελληνικό κράτος και με πολύ μεγάλες δυσκολίες, να κάνουν ένα πολύ μεγάλο θαύμα και στη συνέχεια να δώσουν και να ξαναζωντανέψουν την ταυτότητά μας, να δώσουν νέα πνοή στην επιχειρηματικότητα, να πετύχουν σπουδαία πράγματα. Όλοι κουβαλάμε μέσα μας ένα κομμάτι από τους Έλληνες της Μικράς Ασίας. 100 χρόνια μετά, είτε είναι μικρότερο είτε μεγαλύτερο αυτό το κομμάτι, οφείλουμε να τιμούμε αυτόν τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και να τον θυμόμαστε ως παράδειγμα που θα μας δίνει τη δύναμη σε δύσκολες εποχές, όπου το θάρρος, η δύναμη και η αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων θα αποτελούν και πάλι φάρο για εμάς», κατέληξε ο Π. Μαρινάκης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης σε καρτ ποστάλ εποχής (πηγή: levantineheritage.com/stcatherine)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Αγία Αικατερίνη της Σμύρνης: Μια εκκλησία στη σκιά της Καταστροφής

25/11/2025 - 9:21πμ
Στιγμιότυπο από την προβολή προηγούμενου επεισοδίου του ντοκιμαντέρ «Τα παιδιά του πολέμου» (φωτ.: facebook/Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Το τελευταίο επεισόδιο των «Παιδιών του Πολέμου» από τις «Αλησμόνητες Πατρίδες»

23/11/2025 - 5:50μμ
Τιμώντας την Παναγία Μεσοσπορίτισσα, στον  Μικρασιατικό Σύλλογο Πτολεμαΐδας (φωτ.: Facebook / Μαίρη Κεσκιλίδου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Την Παναγία Μεσοσπορίτισσα τίμησε η Πτολεμαΐδα – Ζωντανό το μικρασιατικό έθιμο των «μπορμπολιών»

23/11/2025 - 4:01μμ
Το «Φως Καππαδοκίας» στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης (φωτ.: Facebook / Γιώργος Γαζεπίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Φως Καππαδοκίας»: Μια ανεπανάληπτη βραδιά μνήμης, παράδοσης και πνευματικής κληρονομιάς

23/11/2025 - 11:46πμ
Ατομικό βιβλιάριο της Διεύθυνσης Αστικής Αποκαταστάσεως της ΕΑΠ για πρόσφυγα, αγοραστή οικίας στο συνοικισμό του Βύρωνα (φωτ.: Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων ΙΕΕΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πανιώνιος Στέγη Βύρωνα: Ένας αιώνας δημιουργίας, προσφοράς και ιστορίας

21/11/2025 - 2:26μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αναστασία Καρυπίδου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Βαλουκλή: Συλλήψεις για κύκλωμα πλαστών συνταγών στο ομογενειακό νοσοκομείο – Καταζητείται ένας ύποπτος

21/11/2025 - 1:58μμ
Πρόσφυγες προσπαθούν να διαφύγουν από τη Σμύρνη το 1922 (φωτ.: commons wikipedia)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Ημερίδα για τις προοπτικές της Έδρας Μικρασιατικών Σπουδών

20/11/2025 - 3:08μμ
Ο Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, συνιδρυτής της «Ξιφίας» (πηγή: kavalapost.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έφυγε ο τελευταίος των Ιωαννίδηδων – Τέλος εποχής για τον θρυλικό «Ξιφία»

20/11/2025 - 8:38πμ
Η οικογένεια του «Horonevi» (πηγή: facebook.com/AclanSezerGenc)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Horonevi»: Πόλος έλξης για τους Κωνσταντινουπολίτες που διψούν να μάθουν χορούς και ν’ ακούσουν ήχους του Εύξεινου Πόντου

19/11/2025 - 10:19μμ
Ο Λευτέρης Αντωνιάδης με τη φανέλα της ΑΕΚ, το 1964 στον αγώνα με την Καλαμαριά που έληξε 3-1 υπέρ της Ένωσης (πηγή: INTIME)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λευτέρης Αντωνιάδης: Ο Έλληνας της Πόλης που λάτρεψε η Τουρκία – H ιστορία του ζωντανεύει, στο Netflix

16/11/2025 - 10:20πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σαμψούντα. Κάτοικοι με τοπικές ενδυμασίες (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)

Σαν σήμερα, 26 Νοεμβρίου 1916 – Η ημέρα που καταγράφηκε η πρόθεση εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου

9 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Λαγκαδάς: Ανήλικοι κατήγγειλαν ιερέα για σεξουαλική παρενόχληση

37 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: facebook.com/enosipontionnikaiaskoridallou)

Χριστουγεννιάτικο παζάρι από την Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - ILIALIVE / Γιάννης Σπυρούνης)

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία για την Ιταλία

1 ώρα πριν
Είδαν το νεκρό τους παιδί φαντάρο στην παρέλαση!

Τραγωδία στο πεδίο βολής της Ρόδου – Νεκρός 19χρονος στρατιώτης

2 ώρες πριν
26 Νοεμβρίου η Εκκλησία τιμά τον Μικρασιάτη Άγιο Στυλιανό

Άγιος Στυλιανός: Ο Μικρασιάτης ασκητής της Παφλαγονίας που έγινε προστάτης των παιδιών

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign