pontosnews.gr
Δευτέρα, 30/01/2023
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παναγία Σουμελά: Στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αχαρνών έρχεται η θαυματουργή εικόνα από την Καστανιά του Βερμίου

Μιλούν στο pontosnews.gr ο πατέρας Χρυσόστομος και ο Στέφανος Τανιμανίδης. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

28/11/2022 - 10:00πμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την ιερά και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, από το μοναστήρι του Βερμίου, θέλει να φέρει για εννέα μέρες, από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου, προς ευλογία του χριστεπώνυμου ποιμνίου και πνευματική ανάταση του πολύ μεγάλου αριθμού Ποντίων που κατοικούν στην περιοχή, στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αχαρνών ο εφημέριος της εκκλησίας πατέρας Χρυσόστομος.

Όπως λέει στο pontosnews.gr, έχει ήδη πάρει για την επιθυμία του αυτή την έγκριση και στήριξη του δεσπότη του, σεβασμιότατου μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Μενιδίου Αθηναγόρα και πριν λίγο καιρό επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργο Τανιμανίδη. Κατά την επικοινωνία τους, ο Γιώργος Τανιμανίδης εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του για τη μετακίνηση της εικόνας. Ωστόσο, ζήτησε αυτή να γίνει λίγο αργότερα, αφού η εικόνα έχει βγει πρόσφατα από το ιερό μοναστήρι του Βερμίου και δεν είναι δυνατό να μετακινείται συνέχεια.

Ο πατέρας Χρυσόστομος αναφέρει ακόμα ότι έχει στείλει και επιστολή προς τη μητρόπολή του για το ζήτημα, που άμεσα θα μεταβιβαστεί προς τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα.

«Μετά από έντονη προσευχή προς την Παναγία μας να μου στείλει ένα δυνατό πρόσωπο, ο οποίος να σταθεί δίπλα μου σε αυτήν τη δύσκολη προσπάθεια να έρθει για λίγες μέρες η εικόνα σε εμάς και να την προσκυνήσουμε, μου έστειλε τον Στέφανο Τανιμανίδη. Εκείνος συνομίλησε με τον μητροπολίτη μας. Πλέον στέκεται δίπλα μου και τον ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό. Ο κ. Στέφανος Τανιμανίδης ήταν και ο εμπνευστής της συνάντησης που έγινε πριν από λίγες ημέρες για το ζήτημα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 18 φορείς, εκπρόσωποι της Μητροπόλεώς μας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα», τονίζει στο pontosnews.gr ο π. Χρυσόστομος.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση όπου παρευρέθηκαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος της μητρόπολης Ιλίου πατέρας Ιωάννης, ο αντιδήμαρχος Δήμου Αχαρνών Στάθης Τοπαλίδης, ο υπεύθυνος πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου Γιάννης Νίκας, ο τ. δήμαρχος και βουλευτής Παναγιώτης Φωτιάδης, η βουλευτής Μαρία Απατζίδη, ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Λάζος Τερζάς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Καλλιθέας «Αργονάυτες-Κομνηνοί» Θεόφιλος Καστανίδης, της «Παναγίας Γουμερά», η πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Μαρία Ναβροζίδου και τα προεδρεία και εκπρόσωποι των ποντιακών Συλλόγων Φυλής, Ευκλείδη και Ασπροπύργου

«Ο ιερέας του ναού έδειξε θερμό ενδιαφέρον να μεταφερθεί εκεί η εικόνα της Παναγίας Σουμελά για ευλογία των πολλών Ποντίων που κατοικούν στην περιοχή. Όλοι οι φορείς που συμμετείχαν στη συνάντηση, στην οποία επικράτησε κλίμα συναίνεσης και δημιουργικής διάθεσης, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην προσπάθεια. Ήταν όλοι τους ενθουσιασμένοι. Εγώ ανέλαβα να συντονίσω την όλη προσπάθεια και θα την υποστηρίξω με όλη μου τη δύναμη», τονίζει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού, Στέφανος Τανιμανίδης.

Όλοι οι Πόντιοι έχουν καύχημα την Παναγία Σουμελά

Ο πατέρας Χρυσόστομος ανέλαβε πριν από ένα χρόνο τα καθήκοντα του εφημέριου του ναού του Αγίου Διονυσίου Αχαρνών. «Κατάλαβα άμεσα ότι το μεγαλύτερο μέρος της ενορίας μας αποτελείται από αδελφούς ποντιακής καταγωγής. Είμαι ο πνευματικός τους, τους έχω παντρέψει, έχω βαφτίσει τα παιδιά τους και έχουμε πολύ καλές σχέσεις«, λέει ο ιερέας.

Ο ίδιος αναφέρει ότι όλο αυτό το διάστημα σκεφτόταν, τι θα μπορούσε να κάνει, ώστε να τονίσει περαιτέρω το θρησκευτικό αίσθημα αυτών των ανθρώπων. «Έτσι σκέφτηκα να καλέσω εδώ την Παναγία Σουμελά, την οποία όλοι οι Πόντοι έχουν καύχημα και απέραντη αγάπη και καημό, προς ενίσχυση του πνευματικού τους αγώνα. Να έρθουν οι αδελφοί μας και να την προσκυνήσουν με ευλάβεια. Αμέσως μετά πήρα την έγκριση και τη στήριξη του σεβασμιότατου μητροπολίτη μας, κ. Αθηναγόρα, για να προχωρήσει η διαδικασία που απαιτείται», λέει ο εφημέριος του ναού του Αγίου Διονυσίου Αχαρνών.

Ο ίδιος σημειώνει πως, παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα σε πολλούς το εγχείρημα, όσοι κάτοικοι της περιοχής το πληροφορήθηκαν, μεταφέρουν με τηλεφωνήματα ή με τη διά ζώσης παρουσία τους στο ναό τον ενθουσιασμό τους.

Λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις

Όσο καιρό θα παραμείνει η εικόνα της Παναγία Σουμελά στο ναό του Αγίου Διονυσίου Αχαρνών, σύμφωνα με τον πατέρα Χρυσόστομο, θα διοργανωθούν εκτός από τις λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με επίκεντρο την παράδοση και τον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού.

Ο ιερός ναός Αγίου Διονυσίου Αχαρνών

«Τις ημέρες παραμονής της ιερής εικόνας στο ναό μας προγραμματίζουμε να διοργανώσουμε σειρά λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Οι λατρευτικές θα γίνουν εντός του ναού και οι πολιτιστικές στο προαύλιό του αλλά και στα εντευκτήρια που διαθέτει ο δήμος μας. Σκεφτόμαστε οι πολιτιστικές εκδηλώσεις να ξεκινήσουν τρεις μέρες, προτού φτάσει η εικόνα στην περιοχή μας και όπως φαίνεται θα συμμετάσχουν στη διοργάνωσή τους όλοι οι φορείς του τόπου μας. Σχεδιάζουμε να γίνουν ομιλίες, παρουσίαση των γαστριμαργικών προϊόντων του Πόντου, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις και βέβαια να υπάρχει ποντιακή μουσική», λέει στο pontosnews,gr ο πατέρας Χρυσόστομος.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φέτος η βασιλόπιτα στο Βάιμπλινγκεν είχε τρεις τυχερές (φωτ.: Facebook/ Argo WN)
ΠΟΝΤΟΣ

Διπλή γιορτή για τους «Αργοναύτες» του Βάιμπλινγκεν: Έκοψαν βασιλόπιτα και εξέλεξαν το νέο Διοικητικό Συμβούλιό τους

30/01/2023 - 6:26μμ
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Φθιώτιδος)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας: Με αγκαλιές και χαμόγελα έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της

30/01/2023 - 1:30μμ
Εικόνισμα των Τριών Ιεραρχών στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Ιστορίες από τον Πόντο: Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στη Χάρσερα το 1908

30/01/2023 - 11:53πμ
Σκίτσο του Χρήστου Δημάρχου από το βιβλίο «Ελληνικός Πόντος: Μορφές και εικόνες ζωής», του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»
ΠΟΝΤΟΣ

«Μάνα, ’κί παίρω» ή «Εγώ παίρω λυριτσήν» – Ένα σατιρικό τραγούδι στην ποντιακή διάλεκτο

30/01/2023 - 10:27πμ
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου στη Βέροια (φωτ.: veroitis.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Βιβλίο για τον Πόντο: «Σκούπισε γιαγιά τα δάκρυά σου»

29/01/2023 - 6:58μμ
Ο Παύλος Θεοδωρίδης και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ Δημήτριος Πλευράκης, το 2018, στο Αλμάτι (φωτ.: Αρχείο Παύλου Θεοδωρίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Παύλος Θεοδωρίδης: Από τον πρώτο ελληνικό σύλλογο στο Καζακστάν μέχρι τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος της Ελλάδας

29/01/2023 - 10:06πμ
(Πηγή: el.argatiaensemble.com)
ΠΟΝΤΟΣ

«Γαράσαρης»: Ένα από τα διαμάντια του δίσκου «Εντάμα» του μουσικού σχήματος Αργατεία

28/01/2023 - 7:49μμ
(Πηγή: YouTube / Γεώργιος Κωνσταντινίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Άλλος ένας μύθος του Αισώπου έγινε κόμικ στην ποντιακή διάλεκτο

28/01/2023 - 2:35μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Motion Team/ Σωτήρης Μπαρπαρούσης)
ΠΟΝΤΟΣ

Το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» για τη Διεθνή Ημέρα θυμάτων του Ολοκαυτώματος

27/01/2023 - 7:30μμ
Επισκέπτες στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασσέμ στην Ιερουσαλήμ (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΠΟΝΤΟΣ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας για το Ολοκαύτωμα: Ο δρόμος για τις διεθνείς αναγνωρίσεις είναι μακρύς και δύσκολος

27/01/2023 - 3:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διασώστες ψάχνουν για επιζώντες σε τζαμί στην πόλη Πεσαβάρ του βορειοδυτικού Πακιστάν μετά από επίθεση αυτοκτονίας (Φωτ.: EPA/Bilawal Arbab)

Πακιστάν: Στους 61 έφτασε ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση αυτοκτονίας σε τζαμί

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA/ Chamila Karunarathne)

Covid-19: Τρία χρόνια μετά, ο συναγερμός παραμένει – Απροετοίμαστος ο κόσμος για μια νέα πανδημία, εκτιμά ο Ερυθρός Σταυρός

59 λεπτά πριν
Περισυλλογή των συντριμμιών από την πτώση του F-4E Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Σπυρούνης/Ilialive.gr)

Πτώση Phantom: Τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

1 ώρα πριν
Φέτος η βασιλόπιτα στο Βάιμπλινγκεν είχε τρεις τυχερές (φωτ.: Facebook/ Argo WN)

Διπλή γιορτή για τους «Αργοναύτες» του Βάιμπλινγκεν: Έκοψαν βασιλόπιτα και εξέλεξαν το νέο Διοικητικό Συμβούλιό τους

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: en.wikipedia.org/Robert Sullivan)

Ζεύγος τουρκικών F-16… έκοβε βόλτες πάνω από τις Οινούσσες, την Παναγιά και τις ακτές της Χίου

3 ώρες πριν

Απίστευτο σερί με 5 μεγάλους νικητές ΤΖΟΚΕΡ τον Ιανουάριο

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign