pontosnews.gr
Κυριακή, 29/01/2023
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ματθαίος Τσαχουρίδης: Η λύρα είναι το εθνικό σύμβολο των Ποντίων

Μιλά στο pontosnews.gr λίγες ώρες πριν από το χορό του συλλόγου «Ακρίτες του Πόντου» Σταυρούπολης, στην Πολίχνη. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

18/11/2022 - 8:39πμ
(Φωτ.: Facebook / Ματθαίος Τσαχουρίδης / Matthaios Tsahouridis)

(Φωτ.: Facebook / Ματθαίος Τσαχουρίδης / Matthaios Tsahouridis)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με ένα επταμελές σχήμα, αποτελούμενο από μουσικούς και τεχνικούς, θα κρατήσει μουσική συντροφιά στον κόσμο που θα δώσει το παρών στο χορό του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, ο οποίος θα είναι ο βασικός καλλιτέχνης της εκδήλωσης.

Όπως λέει στο pontosnews.gr, το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει θα αναδείξει και όλες τις μουσικές δυνατότητες της ποντιακής λύρας.

Αυτό, κατά τον ίδιο, συμβάλλει στο να ξεπερνά κάθε προσδοκία η προσέλευση του κόσμου, αφού ήδη έχει κλειστεί όλο το κέντρο διασκέδασης «Μίθριο» όπου θα γίνει ο χορός, σήμερα στις 21:00.

«Μαζί με την αμιγώς ποντιακή μουσική, η οποία θα αποτελεί το κυρίως μέρος του καλλιτεχνικού προγράμματος, θα παρουσιάσω και όλα όσα έχω δείξει μουσικά τα προηγούμενα χρόνια στο Ηρώδειο, στην τηλεόραση και άλλους χώρους, δηλαδή αυτό το κάτι διαφορετικό με την ποντιακή λύρα. Ο κόσμος έρχεται να δει τον Ματθαίο Τσαχουρίδη ως μουσικό και όχι μόνο ως λυράρη», τονίζει στο pontosnews.gr.

Ιστορικός σύλλογος οι «Ακρίτες του Πόντου»

Ως έναν από τους μεγαλύτερους και ιστορικότερους συλλόγους στο χώρο του ποντιακού ελληνισμού, με τεράστια συνεισφορά στα πολιτιστικά δρώμενα, όχι μόνο στη βόρεια Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, χαρακτηρίζει τους «Ακρίτες του Πόντου» ο Ματθαίος Τσαχουρίδης.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο «Ράδιο Ακρίτες» του συλλόγου, για το οποίο σημειώνει ότι «πρέπει να  βοηθήσουμε όλοι, ώστε να υπάρξει ξανά με τον τρόπο που το γνωρίσαμε. Αποτελεί την ψυχή του Πόντου και πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά, ώστε να έχει συντελεστές».

Τονίζει ακόμα ότι με χαρά δέχεται κάθε πρόταση από κάθε ποντιακό σωματείο, και ότι πάντοτε στις εκδηλώσεις δίνει τον καλύτερο εαυτό του.

Εθνικό σύμβολο η ποντιακή λύρα

Κατά τον Ματθαίο Τσαχουρίδη, η μουσική για κάθε λαό αποτελεί στοιχείο εθνικής ταυτότητας και η λύρα έχει μια τεράστια δύναμη για όλους τους Πόντιους.

«Φύγαμε από την πατρίδα μας, αλλά για όλους εμάς του Πόντιους η λύρα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη ζωή μας. Είναι το εθνικό μας σύμβολο. Σε κάθε σπίτι βρίσκεται δίπλα στο εικονοστάσι. Τέτοιο σεβασμό έχουμε όλοι οι Πόντιοι για τη μουσική μας και τη λύρα μας», σημειώνει.

Πέρα από τις εμφανίσεις σε εκδηλώσεις, αυτό το διάστημα εργάζεται για τη μουσικοθεατρική παράσταση Η γη του Πόντου. Μαζί με τον αδελφό του Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη θα βρίσκονται επί σκηνής στο πασίγνωστο έργο του Δημήτρη Ψαθά, τη «Βίβλο των Ποντίων».

Σκηνοθέτης ο σπουδαίος Γιάννης Κακλέας, ενώ την απόδοση του κειμένου έχει κάνει ο Πάνος Αμαραντίδης.

Θα είναι μια υπερπαραγωγή, με πάνω από 40 συντελεστές, ηθοποιούς και μουσικούς. Θα ανέβει στο ανακαινισμένο «Radio City» της Θεσσαλονίκης και η πρεμιέρα θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου. «Στόχος μας είναι η παράσταση να ανεβαίνει όλο το χειμώνα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου», τονίζει ο Ματθαίος Τσαχουρίδης.

Παράλληλα, θα συνεχίσει την πλειάδα εμφανίσεών του ως συντελεστής σε μουσικές παραγωγές, όπως του Γιώργου Νταλάρα, ή με έργα του Μίκη Θεοδωράκη.

Πολύ μεγάλο μουσικό βήμα είναι και η ερμηνεία με ποντιακή λύρα έργων του Χρήστου Νικολόπουλου. Η παραγωγή θα έχει τίτλο Ό,τι αγάπησα – Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης ερμηνεύει Χρήστο Νικολόπουλο.

«Είναι η πρώτη φορά που η ποντιακή λύρα θα παίξει πολύ μεγάλες επιτυχίες του Χρήστου Νικολόπουλου. Τραγούδια που ερμήνευσαν ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Χαρούλα Αλεξίου και πολλοί άλλοι σπουδαίοι καλλιτέχνες. Για παράδειγμα, με ποντιακή λύρα θα παιχθεί το “Γυρίζω απ’ τη νύχτα” που είπε ο Στέλιος Καζαντζίδης», λέει ο Ματθαίος Τσαχουρίδης.

Τέλος, όπως αναφέρει στο pontosnews.gr, συνεχίζει και τη διδασκαλία ποντιακής λύρας μέσα από την ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει, playlyra.com.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

• Το pontosnews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης των «Ακριτών του Πόντου» Σταυρούπολης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου στη Βέροια (φωτ.: veroitis.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Βιβλίο για τον Πόντο: «Σκούπισε γιαγιά τα δάκρυά σου»

29/01/2023 - 6:58μμ
Ο Παύλος Θεοδωρίδης και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ Δημήτριος Πλευράκης, το 2018, στο Αλμάτι (φωτ.: Αρχείο Παύλου Θεοδωρίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Παύλος Θεοδωρίδης: Από τον πρώτο ελληνικό σύλλογο στο Καζακστάν μέχρι τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος της Ελλάδας

29/01/2023 - 10:06πμ
(Πηγή: el.argatiaensemble.com)
ΠΟΝΤΟΣ

«Γαράσαρης»: Ένα από τα διαμάντια του δίσκου «Εντάμα» του μουσικού σχήματος Αργατεία

28/01/2023 - 7:49μμ
(Πηγή: YouTube / Γεώργιος Κωνσταντινίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Άλλος ένας μύθος του Αισώπου έγινε κόμικ στην ποντιακή διάλεκτο

28/01/2023 - 2:35μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Motion Team/ Σωτήρης Μπαρπαρούσης)
ΠΟΝΤΟΣ

Το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» για τη Διεθνή Ημέρα θυμάτων του Ολοκαυτώματος

27/01/2023 - 7:30μμ
Επισκέπτες στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασσέμ στην Ιερουσαλήμ (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΠΟΝΤΟΣ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας για το Ολοκαύτωμα: Ο δρόμος για τις διεθνείς αναγνωρίσεις είναι μακρύς και δύσκολος

27/01/2023 - 3:22μμ
Η φωτογραφία και το πιστοποιητικό γέννησης του Δ. Κουτσογιαννόπουλου παραχωρήθηκαν στο pontosnews.gr από την Κατερίνα Κουτσογιαννοπούλου (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Σαν σήμερα, το 1896, γεννήθηκε στην Αμισό ο πολυπράγμων και εξ επιλογής Πόντιος Δημήτριος Κουτσογιαννόπουλος

27/01/2023 - 10:32πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ο Δημήτρης Ψαθάς για τον Αντών’ πασά, τον «Κολοκοτρώνη του Πόντου»

26/01/2023 - 8:56μμ
(Φωτ.: Εταιρεία Παραγωγής Gullwing)
ΠΟΝΤΟΣ

«Σε μια νέα πατρίδα»: Αφιερωμένο στη Βέροια, τη Νάουσα, τα Γιαννιτσά και την Κατερίνη  το 10ο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3

26/01/2023 - 12:10μμ
(Φωτ.: facebook.com/trapezountafaros)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Φάρος Ποντίων Θεσσαλονίκης έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

25/01/2023 - 11:49μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε 1,25 δισ. ευρώ ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το κόστος των αποζημιώσεων που έχει καταβληθεί τα τελευταία 23 χρόνια για καταστροφές από τον παγετό (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Εφαρμογή θα προειδοποιεί για τους παγετούς

21 δευτερόλεπτα πριν
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε την άμεση διερεύνηση των ισχυρισμών του δημοσιεύματος από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Διπλή παρέμβαση για το δημοσίευμα περί ύποπτης δράσης στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.

58 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου στη Βέροια (φωτ.: veroitis.gr)

Βιβλίο για τον Πόντο: «Σκούπισε γιαγιά τα δάκρυά σου»

2 ώρες πριν
Το μνημείο του Παναγιώτη Βλαχάκου, του ήρωα των Ιμίων, στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή (πρώην Τερψιθέας) στον Πειραιά (Φωτ.: ww.facebook.com/arapisdimitris)

Μνημόσυνο για τα 27 χρόνια από τον θάνατο του ήρωα Παναγιώτη Βλαχάκου στα Ίμια

2 ώρες πριν
Πλήθος στεφανιών στο μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Ελευθερίας (φωτ.:  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)

Θεσσαλονίκη: Με το ηχηρό μήνυμα «ποτέ ξανά» η εκδήλωση μνήμης στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Ρέθυμνο: Η στιγμή του πυροβολισμού στο αιματηρό επεισόδιο

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign