pontosnews.gr
Κυριακή, 30/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ματθαίος Τσαχουρίδης: Η λύρα είναι το εθνικό σύμβολο των Ποντίων

Μιλά στο pontosnews.gr λίγες ώρες πριν από το χορό του συλλόγου «Ακρίτες του Πόντου» Σταυρούπολης, στην Πολίχνη. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

18/11/2022 - 8:39πμ
(Φωτ.: Facebook / Ματθαίος Τσαχουρίδης / Matthaios Tsahouridis)

(Φωτ.: Facebook / Ματθαίος Τσαχουρίδης / Matthaios Tsahouridis)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με ένα επταμελές σχήμα, αποτελούμενο από μουσικούς και τεχνικούς, θα κρατήσει μουσική συντροφιά στον κόσμο που θα δώσει το παρών στο χορό του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, ο οποίος θα είναι ο βασικός καλλιτέχνης της εκδήλωσης.

Όπως λέει στο pontosnews.gr, το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει θα αναδείξει και όλες τις μουσικές δυνατότητες της ποντιακής λύρας.

Αυτό, κατά τον ίδιο, συμβάλλει στο να ξεπερνά κάθε προσδοκία η προσέλευση του κόσμου, αφού ήδη έχει κλειστεί όλο το κέντρο διασκέδασης «Μίθριο» όπου θα γίνει ο χορός, σήμερα στις 21:00.

«Μαζί με την αμιγώς ποντιακή μουσική, η οποία θα αποτελεί το κυρίως μέρος του καλλιτεχνικού προγράμματος, θα παρουσιάσω και όλα όσα έχω δείξει μουσικά τα προηγούμενα χρόνια στο Ηρώδειο, στην τηλεόραση και άλλους χώρους, δηλαδή αυτό το κάτι διαφορετικό με την ποντιακή λύρα. Ο κόσμος έρχεται να δει τον Ματθαίο Τσαχουρίδη ως μουσικό και όχι μόνο ως λυράρη», τονίζει στο pontosnews.gr.

Ιστορικός σύλλογος οι «Ακρίτες του Πόντου»

Ως έναν από τους μεγαλύτερους και ιστορικότερους συλλόγους στο χώρο του ποντιακού ελληνισμού, με τεράστια συνεισφορά στα πολιτιστικά δρώμενα, όχι μόνο στη βόρεια Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, χαρακτηρίζει τους «Ακρίτες του Πόντου» ο Ματθαίος Τσαχουρίδης.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο «Ράδιο Ακρίτες» του συλλόγου, για το οποίο σημειώνει ότι «πρέπει να  βοηθήσουμε όλοι, ώστε να υπάρξει ξανά με τον τρόπο που το γνωρίσαμε. Αποτελεί την ψυχή του Πόντου και πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά, ώστε να έχει συντελεστές».

Τονίζει ακόμα ότι με χαρά δέχεται κάθε πρόταση από κάθε ποντιακό σωματείο, και ότι πάντοτε στις εκδηλώσεις δίνει τον καλύτερο εαυτό του.

Εθνικό σύμβολο η ποντιακή λύρα

Κατά τον Ματθαίο Τσαχουρίδη, η μουσική για κάθε λαό αποτελεί στοιχείο εθνικής ταυτότητας και η λύρα έχει μια τεράστια δύναμη για όλους τους Πόντιους.

«Φύγαμε από την πατρίδα μας, αλλά για όλους εμάς του Πόντιους η λύρα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη ζωή μας. Είναι το εθνικό μας σύμβολο. Σε κάθε σπίτι βρίσκεται δίπλα στο εικονοστάσι. Τέτοιο σεβασμό έχουμε όλοι οι Πόντιοι για τη μουσική μας και τη λύρα μας», σημειώνει.

Πέρα από τις εμφανίσεις σε εκδηλώσεις, αυτό το διάστημα εργάζεται για τη μουσικοθεατρική παράσταση Η γη του Πόντου. Μαζί με τον αδελφό του Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη θα βρίσκονται επί σκηνής στο πασίγνωστο έργο του Δημήτρη Ψαθά, τη «Βίβλο των Ποντίων».

Σκηνοθέτης ο σπουδαίος Γιάννης Κακλέας, ενώ την απόδοση του κειμένου έχει κάνει ο Πάνος Αμαραντίδης.

Θα είναι μια υπερπαραγωγή, με πάνω από 40 συντελεστές, ηθοποιούς και μουσικούς. Θα ανέβει στο ανακαινισμένο «Radio City» της Θεσσαλονίκης και η πρεμιέρα θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου. «Στόχος μας είναι η παράσταση να ανεβαίνει όλο το χειμώνα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου», τονίζει ο Ματθαίος Τσαχουρίδης.

Παράλληλα, θα συνεχίσει την πλειάδα εμφανίσεών του ως συντελεστής σε μουσικές παραγωγές, όπως του Γιώργου Νταλάρα, ή με έργα του Μίκη Θεοδωράκη.

Πολύ μεγάλο μουσικό βήμα είναι και η ερμηνεία με ποντιακή λύρα έργων του Χρήστου Νικολόπουλου. Η παραγωγή θα έχει τίτλο Ό,τι αγάπησα – Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης ερμηνεύει Χρήστο Νικολόπουλο.

«Είναι η πρώτη φορά που η ποντιακή λύρα θα παίξει πολύ μεγάλες επιτυχίες του Χρήστου Νικολόπουλου. Τραγούδια που ερμήνευσαν ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Χαρούλα Αλεξίου και πολλοί άλλοι σπουδαίοι καλλιτέχνες. Για παράδειγμα, με ποντιακή λύρα θα παιχθεί το “Γυρίζω απ’ τη νύχτα” που είπε ο Στέλιος Καζαντζίδης», λέει ο Ματθαίος Τσαχουρίδης.

Τέλος, όπως αναφέρει στο pontosnews.gr, συνεχίζει και τη διδασκαλία ποντιακής λύρας μέσα από την ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει, playlyra.com.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

• Το pontosnews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης των «Ακριτών του Πόντου» Σταυρούπολης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Μανουήλ Α' Κομνηνός σε πορτρέτο που βρίσκεται στο Μουσείο του Βατικανού, η σημαία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και οι δύο όψεις χρυσού νομίσματος της εποχής του (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μανουήλ Α’ Κομνηνός: Ο «ευλογημένος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης» που προσπάθησε να διατηρήσει την ισχύ του Βυζαντίου

30/11/2025 - 10:30πμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός σύλλογος παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι παλιννοστούντες Πόντιοι της Λάρισας ετοιμάζουν την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή τους

30/11/2025 - 9:06πμ
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών Θεσσαλονίκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου και ποντιακών χορών στον Σύλλογο Καλλιθέας Συκεών

29/11/2025 - 11:23μμ
Άποψη της Άγκυρας τον προηγούμενο αιώνα (φωτ.: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Σταύρου Λιγερίδη: Τρία ολόκληρα χρόνια ξυπνούσαμε και κοιμόμαστε με την αγωνία

29/11/2025 - 10:25μμ
(Φωτ.: tiktok/dionisis_papadopoulos_)
ΠΟΝΤΟΣ

Θέλετε να νανουρίσετε το μικρό σας; Η Banda Tsimerà έχει το ποντιακό νανούρισμα που χρειάζεστε

29/11/2025 - 6:04μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

29/11/2025 - 11:28πμ
Ο Κάρολος Παπούλιας υποδέχεται στο Προεδρικό Μέγαρο τον Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη, 8 Μαρτίου 2007 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΟΝΤΟΣ

Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης: Ένας Πόντιος αρχαιολόγος με παγκόσμιο αποτύπωμα

29/11/2025 - 10:31πμ
Οι Μωμόγεροι από το Ροδοχώρι στα 7α Διογένεια, το 2024 (φωτ.: KosTV)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Κως κρατά αναμμένο το φανάρι της ποντιακής μνήμης – Αντίστροφη μέτρηση για τα 8α Διογένεια

29/11/2025 - 8:38πμ
Το κτήριο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, στο κέντρο της Κατερίνης (φωτ.: Facebook / Κώστας Παπουτσίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η φωνή της μνήμης στην Κατερίνη: Η Ένωση Ποντίων Πιερίας παλεύει για την επαναλειτουργία του μουσείου της

28/11/2025 - 9:19μμ
(Φωτ.: facebook Σύλλογος Ποντίων Πυρρίχιος Φίλντερστατ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Φίλντερσταντ «Πυρρίχιος»: Εικόνες από τον 1ο Χορό Νεολαίας – Συγκίνηση και ενθουσιασμός

28/11/2025 - 8:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Μανουήλ Α' Κομνηνός σε πορτρέτο που βρίσκεται στο Μουσείο του Βατικανού, η σημαία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και οι δύο όψεις χρυσού νομίσματος της εποχής του (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Μανουήλ Α’ Κομνηνός: Ο «ευλογημένος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης» που προσπάθησε να διατηρήσει την ισχύ του Βυζαντίου

30 λεπτά πριν
(Φωτ.: STR/ Αστέριος Ίκας/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ρομπότ λένε τα κάλαντα στη Θεσσαλονίκη – Ο Pepper βοηθός του Αϊ- Βασίλη

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ θα μοιράσουν πάνω από 81 εκατ. ευρώ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός σύλλογος παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)

Οι παλιννοστούντες Πόντιοι της Λάρισας ετοιμάζουν την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή τους

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Σοκαριστικό τροχαίο στη Λούτσα: Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς – Ένας νεκρός και δύο τραυματίες

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός: Λιγοστεύουν οι βροχές – Μας αποχαιρετά και επισήμως το φθινόπωρο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign