pontosnews.gr
Κυριακή, 6/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τσαβούσογλου: Το μνημόνιο με τη Λιβύη δεν είναι διεθνής συμφωνία

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

13/11/2022 - 3:26μμ
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το 2023 (φωτ.: Twitter / @MevlutCavusoglu)

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το 2023 (φωτ.: Twitter / @MevlutCavusoglu)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε μια ενδιαφέρουσα ομολογία προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2023, η οποία αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Όπως γράφει ο Λεβέντ Κενέζ (Levent Kenez) στο Nordic Monitor:

«Ο Τούρκος ΥΠΕΞ παραδέχθηκε ότι το μνημόνιο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, καθώς η κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ δεν έχει εξουσιοδότηση να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες.

»Όπως δήλωσε την Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής σχετικά με τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το 2023, η συμφωνία του 2019 είναι απλώς ένα μνημόνιο, το οποίο είναι δυνατό να πάρει έγκριση από το λιβυκό Κοινοβούλιο.

»Παίρνοντας το λόγο, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρέσβης Ουνάλ Τσεβικόζ [Ünal Çeviköz] ρώτησε τον υπουργό τι έκανε η Τουρκία για να συνάψει μνημόνιο κατανόησης με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του κράτους της Λιβύης, για τη νομική και δεσμευτική οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο. Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από το λιβυκό Κοινοβούλιο.

»Ο Τσεβικόζ ανέφερε επίσης την τελευταία συμφωνία για έρευνες και γεωτρήσεις που υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου στην Τρίπολη, τονίζοντας ότι αμφισβητεί και τη δική της ισχύ στο πλαίσιο του ασταθούς πολιτικού περιβάλλοντος που υπάρχει στη Λιβύη.

»Προσθέτοντας ότι για ιδεολογικούς λόγους ήταν λάθος για την Άγκυρα να πάρει θέση μεταξύ των αντιπαρατιθέμενων δυνάμεων στη Λιβύη, ο βετεράνος διπλωμάτης και νυν βουλευτής υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει χάσει το ρόλο του μεσολαβητή και έχει βλάψει τη φήμη της λόγω των λαθών που έχει κάνει στη Συρία.

»Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης ανέλαβε την εξουσία προσωρινά στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του ΟΗΕ και παραδέχθηκε ότι τα μέλη της δεν είναι εξουσιοδοτημένα να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες, αλλά μπορούν να υπογράφουν μνημόνια. Ακόμα, είπε στους βουλευτές ότι η Τουρκία ενέκρινε το εν λόγω μνημόνιο του 2019 στο δικό της Κοινοβούλιο, επειδή περιλάμβανε τη δημιουργία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στη Μεσόγειο.

»Υποστηρίζοντας δε ότι η προσωρινή κυβέρνηση στη Λιβύη δεν έχει την υποχρέωση να παίρνει την έγκριση του Κοινοβουλίου για τα μνημόνια που υπογράφει, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι εκτός από την Τουρκία και η Αίγυπτος κάνει παρόμοιες συμφωνίες. “Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σαλέχ δεν αισθάνθηκε ότι πρέπει να θέσει αυτά τα μνημόνια προς έγκριση, παρά το γεγονός ότι είναι κοντά στην Αίγυπτο” σημείωσε.

»Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει σχέσεις όχι μόνο με την κυβέρνηση της Τρίπολης που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ αλλά και με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο Τομπρούκ.

»Εν τω μεταξύ, το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης στις 4 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ότι το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε η μεταβατική κυβέρνηση του Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά για τους υδρογονάνθρακες “πρέπει να εγκριθεί από τα νομοθετικά συμβούλια” της χώρας.

»Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής Αγκίλα Σαλέχ επανέλαβε ότι απορρίπτει οτιδήποτε έχει υπογραφεί από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με επικεφαλής τον Ντμπεϊμπά.

»Δεν είναι μυστικό ότι εκτός από την υποστήριξη που δίνει στην κυβέρνηση της Λιβύης –η οποία είναι ιδεολογικά κοντά του–, ο Ερντογάν θεωρεί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της χώρας σημαντικούς παράγοντες για το συμφέρον της Τουρκίας. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον Λίβυο Φαγέζ αλ Σαράζ, τον πρώην πρωθυπουργό της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), στις 4 Ιουνίου 2020 ο Ερντογάν αποκάλυψε το σχέδιό του για τα αποθέματα πετρελαίου της Λιβύης. “Στοχεύουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας. Συμπεριλαμβάνονται οι έρευνες και οι γεωτρήσεις, για να αξιοποιήσουμε τους φυσικούς πόρους στο λιβυκό έδαφος“ δήλωσε».

Η ομολογία Τσαβούσογλου είναι εξαιρετικής σημασίας και δείχνει ότι τα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία και με την κυβέρνηση Σαράζ και με την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά δεν έχουν ισχύ διεθνούς συμφωνίας όσο δεν επικυρώνονται από τη Βουλή της Λιβύης, για να πάρουν τη συνέχεια το δρόμο προς τον ΟΗΕ.

Το κυριότερο όμως: Η ομολογία αυτή δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα με στόχο να μην επιτρέψει την κύρωση, για να πετύχει στη συνέχεια ακόμα και την ακύρωσή τους από την επόμενη κυβέρνηση της Λιβύης.

Έχουν γίνει πολλά διπλωματικά λάθη από την Αθήνα, τα οποία επέτρεψαν στην Τουρκία όχι μόνο να υπογράψει τα μνημόνια αυτά –που αποτελούν νομιμοποιητικά έγγραφα της «Γαλάζιας πατρίδας» από μια τρίτη χώρα–, αλλά και να βελτιώσει τις σχέσεις της με τον πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης. Ο Αγκίλα Σαλέχ θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την Άγκυρα, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, η NAVTEX που εξέδωσε η Μάλτα, και η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία και με την Αίγυπτο αναγνωρίζουν πλήρη επήρεια στην Κρήτη (η Αίγυπτος αναγνωρίζει 45/55), γεγονός που ισχυροποιεί τις ελληνικές θέσεις και απομονώνει την Τουρκία.

Ας συνεχίσουμε με προσεκτικά βήματα, για να απονομιμοποιήσουμε τα τουρκολυβικά μνημόνια και τη «Γαλάζια πατρίδα». Και να μην ξεχνάμε ούτε στιγμή ότι η Τουρκία αναζητεί εναγωνίως σε Τρίπολη και Τίρανα χρήσιμους ηλίθιους που θα συνταχθούν με τις παράνομες και εντελώς παράλογες θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες.

Μεγάλη προσοχή και στα Τίρανα, ενόψει συνυποσχετικού για παραπομπή του θέματος του διεθνές δικαστήριο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Yδρόγειος σφαίρα (φωτ.: Pixabay / Mark Robinson)
ΓΝΩΜΕΣ

Πώς επανασχεδιάζεται ο χάρτης της Μέσης Ανατολής

5/07/2025 - 9:25πμ
Ισραηλινή σημαία τοποθετημένη πάνω σε αυτοκίνητο που βρισκόταν στην πόλη Ραμάτ Γκαν της μητροπολιτικής περιοχής του Τελ Αβίβ, η οποία χτυπήθηκε από ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο»

4/07/2025 - 4:00μμ
Έργο του Schnorr von Carolsfeld (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Β’)

1/07/2025 - 9:10πμ
Ντόναλντ Τραμπ και  Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (εικ.: EPA/MICHAEL REYNOLDS/ EPA/ RAMON VAN FLYMEN)
ΓΝΩΜΕΣ

Τραμπ, Ερντογάν και Μητσοτάκης

29/06/2025 - 3:40μμ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η πέτρα του σκανδάλου είναι ο κ. Μητσοτάκης

28/06/2025 - 9:49πμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί σχέσεων Τραμπ-Ερντογάν

27/06/2025 - 4:10μμ
«Η παρουσίαση του Ιακώβ στον Ισαάκ», έργο του Luca Giordano (πηγή: Museo Nacional de Bellas Artes & Wikimedia Argentina / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Α’)

24/06/2025 - 9:42πμ
Εικόνα από το σημείο όπου έπεσε ιρανικός πύραυλος, στη Ness Ziona, στο νότιο τμήμα του Τελ Αβίβ (φωτ.: EPA/ATEF SAFADI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πραγματικός στόχος του Ισραήλ στο Ιράν

22/06/2025 - 5:06μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα τους ακουμπούσε κανείς εάν δεν υπήρχε η Ευρώπη;

21/06/2025 - 9:38πμ
(Φωτ. αρχείου: turdef.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Προσοχή στο πυραυλικό δυναμικό της Τουρκίας

20/06/2025 - 4:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ (φωτ.: EPA/Allison Robbert)

Ο Μασκ ανακοίνωσε τη δημιουργία κόμματος με την ονομασία America Party

6 ώρες πριν
(Πηγή φωτ.: facebook.com/nea.trapezounta.eleusina)

Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα»: Να προσφέρετε ο κάθε ένας από το μετερίζι του στην Ποντιακή Παράδοση

7 ώρες πριν
(Πηγή φωτ.: facebook.com/syllogos.rizochoriou)

Οι Πόντιοι του Ριζοχωρίου αποχαιρετούν τον πρώην πρόεδρο του συλλόγου τους Παύλο Παρασκευά

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

«Δρόμεια 2025»: Το έκανε ξανά στο τελευταίο του άλμα ο Τεντόγλου

8 ώρες πριν
(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)

Πυροσβεστική: 50 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

9 ώρες πριν
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι προσπερνούν κατεστραμμένα κτήρια στη Γάζα (φωτ.: . EPA/Mohammed Saber)

Πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα: Πιο κοντά σε νέο γύρο συνομιλιών Ισραήλ-Χαμάς

9 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign