pontosnews.gr
Τετάρτη, 28/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’

Τοποτηρητής του θρόνου αναλαμβάνει ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος

7/11/2022 - 8:32πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

(Φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή το πρωί της Δευτέρας ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, ο οποίος νοσηλευόταν στο διαμέρισμά του στην Αρχιεπισκοπή δίνοντας μάχη με το καρκίνο.

Τοποτηρητής του θρόνου αναλαμβάνει ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, μέχρι την εκλογή και την ενθρόνιση νέου Αρχιεπισκόπου.

Ο κατά κόσμον Ηρόδοτος Δημητρίου γεννήθηκε στις 10 Απριλίου του 1941 στο χωριό Τάλα της επαρχίας Πάφου.

Αμέσως μετά τη φοίτησή του στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση εισήχθη ως δόκιμος μοναχός στη Μονή Αγίου Νεοφύτου. Στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο Πάφου, το οποίο τελείωσε το 1963. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος.

Το 1968 μετέβη για σπουδές στην Αθήνα, στη Θεολογική Σχολή, απ’ όπου αποφοίτησε το 1972.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους εξελέγη ομόφωνα ηγούμενος της Μονής του Αγίου Νεοφύτου. Ακολούθως, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εγκαθιδρύθηκε ως ηγούμενος στις 12 Νοεμβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’. Τον Φεβρουάριο του 1978 εξελέγη διά βοής μητροπολίτης Πάφου.

Αρχιεπισκοπική εκλογή

Καθώς η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’ ήταν μη αναστρέψιμη, τον Μάιο του 2006 συνήλθε στην Ελβετία διευρυμένη Σύνοδος υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η οποία κήρυξε τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου σε χηρεία.

Έτσι ξεκίνησαν οι διαδικασίες εκλογής, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 5 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Η ενθρόνιση του Χρυσοστόμου Β’ έγινε στις 12 Νοεμβρίου· είναι ο μοναδικός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου που τέλεσε την κηδεία Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του εκσυγχρονίστηκε ο καταστατικός χάρτης και δημιουργήθηκε η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο νέος καταστατικός χάρτης άλλαξε κυρίως το εκλογικό σύστημα, αναβαθμίζοντας την ισχύ των πιστών. Επίσης άλλαξαν τα σύνορα των μητροπόλεων (ευνοήθηκε η κατεχόμενη Μητρόπολη Κηρύνειας), δημιουργήθηκε πενταμελές συνοδικό δικαστήριο (όπου ο κατηγορούμενος μπορεί να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο), και εκσυγχρονίστηκε η έκδοση εκκλησιαστικού διαζυγίου.

Ακόμη, διευρύνθηκε η Ιερά Σύνοδος με την ανασύσταση παλαιών επισκοπών (Κωνσταντίας, Ταμασού, Τριμυθούντος, Καρπασίας, Λήδρας, Χύτρων, Αμαθούντος, Νεαπόλεως) που είχαν καταργηθεί κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας από τους Λατίνους το 1222. Έτσι η Εκκλησία της Κύπρου ως αυτοκέφαλη πέτυχε να έχει πλήρη Σύνοδο (με τουλάχιστον 13 μέλη)· αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συγκαλεί Μείζονα και Υπερτελή Σύνοδο χωρίς να χρειάζεται η συμμετοχή επισκόπων από άλλες Εκκλησίες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ πέτυχε και την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου, ένα σχέδιο το οποίο είχε οραματιστεί ο Μακάριος Γ΄, αλλά δεν κατάφερε να υλοποιήσει λόγω της τουρκικής εισβολής. Η σχολή ιδρύθηκε ως ιδιωτική Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά βάσει του κανονισμού της λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός φιλανθρωπικός εκπαιδευτικός οργανισμός.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: greekorthodox.org.au )
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος: Χαιρέτισε τη συμφωνία για τη Μονή Σινά από τον πανηγυρικό ναό του Αγίου Δημητρίου

27/10/2026 - 11:06πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Επαίσχυντη τρομοκρατική ενέργεια» η επίθεση σε ελληνορθόδοξη εκκλησία στην Ιορδανία

24/10/2026 - 11:06μμ
(Φωτ.: Ecumenical Patriarchate/Facebook)
ΠΙΣΤΗ

Βατικανό: Συνάντηση του πάπα Λέοντα ΙΔ΄ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

24/10/2026 - 8:29μμ
Ο Αρχιεπίσκοπος Σινά Συμεών (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά: Με τη στήριξη πέντε Εκκλησιών ο Αρχιεπίσκοπος Συμεών δημοσιοποίησε την απόφασή του για συμφωνία με την Αίγυπτο

24/10/2026 - 2:22μμ
Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Μονή Αγ. Αικατερίνης Σινά: Στην τελική ευθεία η συμφωνία – Επικοινωνία με τις αιγυπτιακές Αρχές

23/10/2026 - 1:02μμ
(Φωτ.: Ecumenical Patriarchate/Facebook)
ΠΙΣΤΗ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Συγκινητική εκδήλωση στο Φανάρι για τα 35 χρόνια του Βαρθολομαίου στον Θρόνο

22/10/2026 - 2:07μμ
Ο Τίμιος Σταυρός της Παναγίας Σουμελά, που περιέχει Τίμιο Ξύλο, στη λειψανοθήκη του (φωτ.: Μητρόπολη Βεροίας / Κοσμάς Καραγιάννης)
ΠΙΣΤΗ

Σέρρες: Τίμιο Ξύλο από την Παναγία Σουμελά στον Άγιο Δημήτριο

21/10/2026 - 10:43μμ
Η Αγία Ελένη εκ Σινώπης
ΠΙΣΤΗ

«3ες Ωδές Σινωπέων»: Μουσικό αφιέρωμα στην Οσία Ελένη εκ Σινώπης στη Θεσσαλονίκη

21/10/2026 - 3:52μμ
Ο Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος με τους μάρτυρες Ακύλα, Ουαλεριανό και Κάνδιδο. Μικρογραφία από το Μηνολόγιο του Βασιλείου Β΄, 10ος αιώνας (φωτ.: Wikimedia Commons, Public Domain)
ΠΙΣΤΗ

Νέα Τραπεζούντα Πιερίας: Εγκαινιάζεται παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο

16/10/2026 - 9:52πμ
(Φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Επετειακή εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για τα 35 χρόνια Πατριαρχίας του Βαρθολομαίου

12/10/2026 - 11:11πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με θέμα «Ανοίγοντας τον Πανάγιο Τάφο στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα (φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ EUROKINISSI)

Δέκα χρόνια από το ιστορικό άνοιγμα του Παναγίου Τάφου – Η μοναδική εμπειρία της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ

23 λεπτά πριν
Ο επικεφαλής του συνασπισμού της «Κοινής Λίστας» Γιουσέφ Τζαμπαρίν (δεύτερος από δεξιά), πανηγυρίζει με υποστηρικτές κατά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls στα εκλογικά κεντρικά γραφεία του συνασπισμού στη Ναζαρέτ του Ισραήλ (φωτ.: ΕPA/JAMAL AWAD)

Εκλογές στο Ισραήλ: Ρυθμιστές τα μικρά κόμματα – Ρεκόρ συμμετοχής στις κάλπες

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: syriza.gr)

Ρένα Δούρου: Φόρος τιμής στους αγώνες και την προσφορά των Ποντίων γυναικών

1 ώρα πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: Πέρασε και από τη Μούρθια το Περιστέρι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Euroleague: Το έκανε θρίλερ αλλά νίκησε την Αρμάνι ο Παναθηναϊκός

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/profile/Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων / Assyrians Hellas)

Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων: Εκλογές την Κυριακή 1 Νοεμβρίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV