pontosnews.gr
Κυριακή, 2/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Με ποντιακά το Φεστιβάλ «Αντίποδες» της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, στην Αυστραλία

Μετά από δύο χρόνια, οι Έλληνες σήκωσαν τη Μελβούρνη στο πόδι!

25/10/2022 - 3:21μμ
(Φωτ.: facebook / AkritesAustralia)

(Φωτ.: facebook / AkritesAustralia)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την 1η Μαρτίου του 2020 το Φεστιβάλ «Αντίποδες» στη Μελβούρνη έριχνε αυλαία με την υπόσχεση ότι η επόμενη διοργάνωση θα ήταν ακόμα καλύτερη, καθώς το 2021 συμπληρώνονταν 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η υπόσχεση, δυστυχώς, τηρήθηκε μόνο κατά το ήμισυ.

Όντως, η επόμενη διοργάνωση ήταν –όπως κάθε φορά άλλωστε– καλύτερη από την προηγούμενη. Μόνο που… άργησε κατά 2,5 χρόνια, καθώς μεσολάβησε η πανδημία του κορονοϊού που δεν άφησε περιθώρια για επετειακούς εορτασμούς και φεστιβάλ.

Το περασμένο σαββατοκύριακο, 22 και 23 Οκτωβρίου, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά, γιόρτασε ξανά το πολυπληθέστερο φεστιβάλ ανάμεσα σε όλα τις εθνοτικές γιορτές της μεγαλούπολης.

Η «Ποντιακή Εστία» και οι «Ακρίτες του Πόντου» Μελβούρνης έδωσαν όπως πάντα το παρών, ξεσηκώνοντας με την ποντιακή μουσικοχορευτική παράδοση τη γεμάτη ελληνική ιστορία Lonsdale street, και τις δύο μέρες.

Τους χιλιάδες συγκεντρωμένους ομογενείς, Αυστραλούς, και άλλους επισκέπτες, περίμενε στην επίσημη εκδήλωση έναρξης μια μεγάλη έκπληξη που προκάλεσε δέος και συγκίνηση. Στην πρόσοψη του επιβλητικού κτηρίου της Ελληνικής Κοινότητας αποκαλύφθηκε ο νέος διάκοσμος, ορατός από τους πάντες στην πολύβουη μεγαλούπολη: Ένα πιστό αντίγραφο της δυτικής Ζωφόρου του Παρθενώνα, φιλοτεχνημένο σε γνήσιο πεντελικό μάρμαρο!

Το έργο του Έλληνα γλύπτη Κωνσταντίνου Δούση και του μαρμαροτεχνίτη Παναγιώτη Βασιλάκη σμιλεύθηκε στο εργαστήριό τους στην Καλαμάτα και μεταφέρθηκε στην Αυστραλία με κοντέινερ. Ζυγίζει έξι τόνους και έχει μήκος 25 μέτρα, ενώ συμβολικά δεν αναπαρίστανται τα δύο τμήματα που παραμένουν στο Βρετανικό Μουσείο μετά την αρπαγή τους από τον λόρδο Έλγιν.

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα ο πρωθυπουργός της Βικτώριας­ – Παρών και ο Νίκος Χαρδαλιάς

Με αυτή την αφορμή, ο πρωθυπουργός της Πολιτείας της Βικτώριας Daniel Andrews κατά την ομιλία του στη διάρκεια της τελετής έναρξης των εκδηλώσεων, επανέλαβε το πάγιο αίτημα της Αυστραλίας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο κοινό στα ελληνικά, τόνισε: «δίχως την Ελλάδα δεν θα υπήρχε δημοκρατία, επιστήμη, ιατρική, και ο σημερινός Δυτικός πολιτισμός. Και δίχως τους Έλληνες δεν θα υπήρχε η Lonsdale street, δεν θα υπήρχε η Μελβούρνη δε θα υπήρχε η Βικτώρια».

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος τόνισε τα έντονα συναισθήματα που του προκάλεσε η ζεστή υποδοχή από τους ομογενείς, από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στην Αυστραλία.

Ο Ν. Χαρδαλιάς στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ «Αντίποδες», στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αυστραλία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΥΠΕΘΑ)

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο υπηρετείτε αξίες και αρχές πολλών χιλιάδων ετών. Και θέλω να είστε σίγουροι πως πίσω, στην πατρίδα, είμαστε υπερήφανοι για τον καθένα ξεχωριστά και για όλους μαζί» τόνισε ο Ν. Χαρδαλιάς.

•

Πηγές: sbs.com.au, ertnews.gr, facebook/AkritesAustralia.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πικνίκ της οικογένειας Παπαδημητρόπουλου σε πάρκο, γύρω στο 1964. Μια οικογενειακή στιγμή της ελληνικής μεταναστευτικής κοινότητας στην Αυστραλία, αποτυπωμένη σε φωτογραφία εποχής (φωτ.: Museums Victoria / CC BY 4.0)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από την Ελλάδα στη Μελβούρνη: Οι ιστορίες των Ελλήνων μεταναστών μέσα από 500 αντικείμενα – Η ζωή, οι μνήμες και τα «φυλαχτά» μιας ολόκληρης γενιάς

2/08/2026 - 10:01πμ
(Φωτ.: ResearchGate)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Όταν τα αρχεία κρατούν ζωντανή τη μνήμη της ελληνικής διασποράς στη Μελβούρνη

1/08/2026 - 11:08μμ
(Πηγή: facebook / mihail.baglaridis)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μιχαήλ Μπαγλαρίδης – Ο Πόντιος ζωγράφος του παλίμψηστου

1/08/2026 - 9:16μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Έλληνας που έμαθε τους Αυστραλούς να αγαπούν το παγωτό μηχανής!

1/08/2026 - 8:20μμ
Ανήμερα της Αγίας Παρασκευής στην Τένεδο. Κυριακή 26 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τένεδος: Ευλογήθηκε ο πρώτος τρύγος στην Αγία Παρασκευή – Το αντάμωμα των Τενεδίων

1/08/2026 - 11:45πμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνοκύπρια πρώην δικαστής του Εφετείου του Κουίνσλαντ τιμήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για την προσφορά της στη Δικαιοσύνη και την ομογένεια

1/08/2026 - 11:21πμ
(Φωτ.: Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Κρήτη τιμά τους Κρήτες της διασποράς: Η πρώτη «Οδός Αποδήμων Κρητών» στον Άγιο Νικόλαο

31/07/2026 - 10:50πμ
Βρετανικό διαβατήριο του Γιώργου Κυριακίδη, με ημερομηνία 12 Ιουλίου 1947 (φωτ.: Museums Victoria/ Moya McFadzean/ Public Domain Mark)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τη Λάρνακα στη Μελβούρνη: Η ιστορία του Κύπριου Γιώργου Κυριακίδη που ταξίδεψε στην Αυστραλία μόνο με ένα διαβατήριο στην τσέπη

30/07/2026 - 11:25μμ
(Φωτ.: masterchefau/instagram)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πέτρος Παπαθωμάς: Κάνει περήφανη την ομογένεια καθώς διεκδικεί τον τίτλο του MasterChef Αυστραλίας

30/07/2026 - 9:20μμ
(Φωτ.: Δια-SOS-τε τη Μεσαρά/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Κρήτη ένωσε τα παιδιά της από κάθε γωνιά του κόσμου

30/07/2026 - 5:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ελικόπτερο τύπου Bell επιχειρεί στη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Βοιωτία και επεκτάθηκε και στον νομό Αττικής. Κυριακή 2 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Σύγκρουση ελικοπτέρων στην Ψάθα: Στα συντρίμμια και τις επικοινωνίες αναζητούνται οι απαντήσεις

7 λεπτά πριν
Έκδοση νέας ταυτότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τετάρτη 24 Ιουνίου 2026   (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Παλιές ταυτότητες: Από τη Δευτέρα τέλος στα ταξίδια με την «μπλε» – Τι ισχύει με την παράταση

31 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Με τα λαμπρότερα χρώματα πέρασαν στην ιστορία τα 28α «Ποντιακά πολιτιστικά δρώμενα»

54 λεπτά πριν
Πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό. Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Φωτιά στη Βοιωτία: Σε γραμμή μεταφοράς ρεύματος το «σημείο μηδέν» – Δεν ξεκίνησε από ανεμογεννήτριες

1 ώρα πριν
Το σιρόν σε γλυκιά εκδοχή, στο 2ο Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Ακρινής. Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς»)

Ακρινή Κοζάνης: Έκαναν το ποντιακό σιρόν γλυκό, και κέρδισαν το A’ βραβείο

2 ώρες πριν
Παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα από τη Μαρία Καρυστιανού, σε εκδήλωση στο «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκη. Πέμπτη 21 Μαΐου 2026   (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Μαρία Καρυστιανού: Διέγραψε τον Θανάση Αυγερινό από την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign