pontosnews.gr
Σάββατο, 12/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αροθυμώ κι αναστορώ: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό

Διημερίδα της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών στην Αθήνα

11/10/2022 - 8:59πμ
Πόντιοι πρόσφυγες στον καταυλισμό του Αγίου Στεφάνου, στην Κωνσταντινούπολη, το 1923 (πηγή: Αρχείο ΕΠΜ 3.1.16)

Πόντιοι πρόσφυγες στον καταυλισμό του Αγίου Στεφάνου, στην Κωνσταντινούπολη, το 1923 (πηγή: Αρχείο ΕΠΜ 3.1.16)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Μένει στο νου μου βαθειά χαραγμένη μία εικόνα από τα πρώτα χρόνια, χρόνια της προσφυγιάς στο συνοικισμό της Καλλιθέας. Οι γονείς μας, πρόσφυγες και φτωχοί, τόσο πολύ που πιο πολύ δεν παίρνει, κάθε Κυριακή, ξεχνώντας το μόχθο και τα δάκρυα της εβδομάδας, έβαζαν τις φορεσιές της πατρίδας και πιάνονταν στο χορό. Η λύρα άναβε φωτιές και τα τραγούδια έδιναν και έπαιρναν.
Τραγούδια για τον ξεριζωμό, για την αγάπη, το θάνατο, τη ζωή. Και χόρευαν ώσπου τ’ αχνάρια τους γινόταν αυλάκια βαθειά μέσα στη λάσπη. 
Κι εγώ μικρό παιδί φοβόμουν πώς θα βουλιάξουν και θα χαθούν. Μα εκείνοι χόρευαν και χόρευαν βαθαίνοντας το αυλάκι. Όσοι ξέρουν είπαν πως ήτανε φυγή. Μα εγώ όσο περνούν τα χρόνια ξαναφέρνω στη μνήμη μου την εικόνα εκείνη και πιστεύω πως οι ξεριζωμένοι γονείς μας πότιζαν με δάκρυα το χώμα και με το χορό τους άνοιγαν βαθύ αυλάκι για να ριζώσει, να ανθίσει και να καρπίσει το δέντρο της Ρωμανίας επαληθεύοντας τη ρήση την προγονική, «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι’ άλλο».

Μ’ αυτά τα λόγια ο ιστορικός Οδυσσέας Λαμψίδης αποτυπώνει στο χαρτί στιγμές που όμοιές τους επαναλαμβάνονταν σε όλα τα προσφυγικά σπίτια. Ήταν εκείνες οι στιγμές που οι Πόντιοι ξεχνούσαν τα προβλήματα και παραδίνονταν στη γλυκιά λαλιά της ποντιακής λύρας.

Ανάλογες μνήμες είχαν και οι Μικρασιάτες ανεξαρτήτως της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Η μουσική, το τραγούδι και ο χορός ένωναν την οικογένεια και ζωντάνευαν τις μνήμες από την πατρίδα. Καλές και κακές μνήμες. Ήταν από την πατρίδα και αυτό ήταν που είχε σημασία. Δεν άφηναν την ελπίδα της επιστροφής να χαθεί.

Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και ενώ η Ελλάδα έχει απέναντί της μια Τουρκία που συνεχώς απειλεί ότι «θα ρίξει τους Έλληνες στη θάλασσα» και θα τους θυμίσει τι συνέβη στις αρχές του 20ού αιώνα, η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών διοργανώνει διημερίδα με θέμα: «Αροθυμώ κι αναστορώ: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό».

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί».

Κατά τη διάρκεια της διημερίδας θα αναλυθούν διαφορετικές πτυχές της Μικρασιατικής Καταστροφής, του ξεριζωμού και των προσπαθειών των προσφύγων να ριζώσουν στην πολύ συχνά εχθρική Ελλάδα εκείνης της εποχής. Το αποτύπωμά τους στη διημερίδα θα αφήσουν με τις εισηγήσεις τους οι Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Αθανάσιος Σταυρακούδης, Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Θεόφιλος Καστανίδης, Ουρανία Λαμψίδου, Αντώνης Παυλίδης, Γιάννης Καλπούζος, Μανούσος Μανουσάκης και Ελένη Γερασιμίδου.

Τις συνεδρίες συντονίζουν ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και αντιπρόεδρος της ΕΠΜ Αλέξιος Γ.Κ. Σαββίδης και η Γεωργία Χαριτίδου, δρ Φιλολογίας και γ.γ. της ΕΠΜ. Οι εργασίες της διημερίδας θα ανοίξουν με το χαιρετισμό του προέδρου της ΕΠΜ Χρήστου Ι. Γαλανίδη.

Σύνεδροι και κοινό θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν την ξενάγηση στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού από την Έφορο του Μουσείου και αρχαιολόγου Λένα Καλπίδου. Επιπλέον θα μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση βιβλίων και τεκμηρίων για την προσφυγιά που θα λειτουργεί στην αίθουσα της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, ενώ θα υπάρχει και παράλληλη προβολή σχετικού φωτογραφικού υλικού.

Η δεύτερη μέρα της διοργάνωσης θα αρχίσει και θα τελειώσει με τον λυράρη Ηλία Αβραμίδη που θα παίξει και θα τραγουδήσει τα τραγούδια «Αναστορώ τα παλαιά» και «Την πατρίδα μ’ έχασα». Χορούς του Πόντου θα παρουσιάσει το Καλλιτεχνικό Τμήμα του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί».

  • Διαβάστε εδώ ολόκληρο το πρόγραμμα της διημερίδας.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Σωματείο «Αγ. Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΠΟΝΤΟΣ

1ο Θερινό Σχολείο για τον Πόντο: Η μεγάλη επιτυχία του, ανοίγει το δρόμο να γίνει θεσμός

11/07/2025 - 8:11μμ
Το χιλιοτραγουδισμένο γεφύρι της Τρίχας πάνω από τον Πυξίτη, ή αλλιώς Δαφνοπόταμο (φωτ.: Facebook / Συλ. Ποντίων Μπαμπαλιού Αξέχαστες Πατρίδες)
ΠΟΝΤΟΣ

Αυτό είναι το γεφύρι της Τρίχας, το χιλιοτραγουδισμένο – Συνδέει τον Πόντο με την… Άρτα

11/07/2025 - 12:12μμ
Η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας στο Φεστιβάλ Αντισάρας 2025 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακοί χοροί στη… βιτρίνα της Καβάλας, στο Φεστιβάλ Αντισάρας 2025

11/07/2025 - 10:59πμ
Ποντιακό τραπέζι έστρωσε η «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης στο 5ο Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας και Πολιτισμού Ελλάδας και Κύπρου (φωτ.: Facebook / Παναγία Σουμελά Κατερίνης - Ποντιακός Σύλλογος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φεστιβάλ γευσιγνωσίας στο Δίον με 15 ποντιακές συνταγές από την «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης

10/07/2025 - 11:49μμ
Η Αγία Μαρίνα στο Θρυλόριο (φωτ.: Facebook /  Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΠΟΝΤΟΣ

«Παρακάθ’ κι αροθυμίας» στο Θρυλόριο: Μέχρι και της Αγίας Μαρίνας ο ποντιακός πολιτισμός στα καλύτερά του

10/07/2025 - 10:41μμ
(Πηγή: facebook.com/ POLITISTIKOS SILLOGOS AVGHS_Πολιτιστικός Σύλλογος Αυγής/ Katerina Bili)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δυνατά και ποντιακά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυγής Λαγκαδά στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αιδηψού 2025

10/07/2025 - 3:08μμ
Γλέντι στην Κοινώνεσσα Σουρμένων για τον εορτασμό του τουρκικού Συντάγματος. 10 Ιουλίου 1908 (πηγή: Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου / Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Όταν οι Έλληνες γιόρταζαν για τους Νεότουρκους, τους μετέπειτα σφαγείς τους

10/07/2025 - 10:28πμ
Μαθήτριες σε ελληνικό σχολείο της Φάτσας (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμ. ΙΑ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ευστράτιου και Μελέτιου Σιδηρόπουλου: Το σύνταγμα ήταν το δηλητήριο που μας κρυφοπότισαν οι Τούρκοι

9/07/2025 - 9:42μμ
ΠΟΝΤΟΣ

8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας: Νέα επεισόδια από το σπίτι του Big Πάσα – Ποια είναι «άμον θεά Αφροντάιτι»;

9/07/2025 - 7:48μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook / dzigeridis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ποντιακή Εστία Νεάπολης

9/07/2025 - 6:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Με αίθριο καιρό και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας θα κυλήσει το Σάββατο

28 λεπτά πριν
(Φωτ.: Hellenic Train)

Προαστιακός Πάτρας: Αύξηση δρομολογίων και νέες υπηρεσίες ανακοίνωσε η Hellenic Train

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Σε ύφεση η φωτιά σε επιχείρηση ανακύκλωσης στη Σίνδο

9 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex / EΡΤ 3)

Diamond League: Δεύτερη θέση για τον Καραλή στο Μονακό

10 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Ποια επιδόματα θα καταβληθούν έως τις 18 Ιουλίου

10 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Τραγωδία στο Αγρίνιο: Κοριτσάκι έχασε τη ζωή του από το αυτοκίνητο του πατέρα του

11 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign