pontosnews.gr
Τρίτη, 2/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αροθυμώ κι αναστορώ: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό

Διημερίδα της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών στην Αθήνα

11/10/2022 - 8:59πμ
Πόντιοι πρόσφυγες στον καταυλισμό του Αγίου Στεφάνου, στην Κωνσταντινούπολη, το 1923 (πηγή: Αρχείο ΕΠΜ 3.1.16)

Πόντιοι πρόσφυγες στον καταυλισμό του Αγίου Στεφάνου, στην Κωνσταντινούπολη, το 1923 (πηγή: Αρχείο ΕΠΜ 3.1.16)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Μένει στο νου μου βαθειά χαραγμένη μία εικόνα από τα πρώτα χρόνια, χρόνια της προσφυγιάς στο συνοικισμό της Καλλιθέας. Οι γονείς μας, πρόσφυγες και φτωχοί, τόσο πολύ που πιο πολύ δεν παίρνει, κάθε Κυριακή, ξεχνώντας το μόχθο και τα δάκρυα της εβδομάδας, έβαζαν τις φορεσιές της πατρίδας και πιάνονταν στο χορό. Η λύρα άναβε φωτιές και τα τραγούδια έδιναν και έπαιρναν.
Τραγούδια για τον ξεριζωμό, για την αγάπη, το θάνατο, τη ζωή. Και χόρευαν ώσπου τ’ αχνάρια τους γινόταν αυλάκια βαθειά μέσα στη λάσπη. 
Κι εγώ μικρό παιδί φοβόμουν πώς θα βουλιάξουν και θα χαθούν. Μα εκείνοι χόρευαν και χόρευαν βαθαίνοντας το αυλάκι. Όσοι ξέρουν είπαν πως ήτανε φυγή. Μα εγώ όσο περνούν τα χρόνια ξαναφέρνω στη μνήμη μου την εικόνα εκείνη και πιστεύω πως οι ξεριζωμένοι γονείς μας πότιζαν με δάκρυα το χώμα και με το χορό τους άνοιγαν βαθύ αυλάκι για να ριζώσει, να ανθίσει και να καρπίσει το δέντρο της Ρωμανίας επαληθεύοντας τη ρήση την προγονική, «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι’ άλλο».

Μ’ αυτά τα λόγια ο ιστορικός Οδυσσέας Λαμψίδης αποτυπώνει στο χαρτί στιγμές που όμοιές τους επαναλαμβάνονταν σε όλα τα προσφυγικά σπίτια. Ήταν εκείνες οι στιγμές που οι Πόντιοι ξεχνούσαν τα προβλήματα και παραδίνονταν στη γλυκιά λαλιά της ποντιακής λύρας.

Ανάλογες μνήμες είχαν και οι Μικρασιάτες ανεξαρτήτως της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Η μουσική, το τραγούδι και ο χορός ένωναν την οικογένεια και ζωντάνευαν τις μνήμες από την πατρίδα. Καλές και κακές μνήμες. Ήταν από την πατρίδα και αυτό ήταν που είχε σημασία. Δεν άφηναν την ελπίδα της επιστροφής να χαθεί.

Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και ενώ η Ελλάδα έχει απέναντί της μια Τουρκία που συνεχώς απειλεί ότι «θα ρίξει τους Έλληνες στη θάλασσα» και θα τους θυμίσει τι συνέβη στις αρχές του 20ού αιώνα, η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών διοργανώνει διημερίδα με θέμα: «Αροθυμώ κι αναστορώ: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό».

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί».

Κατά τη διάρκεια της διημερίδας θα αναλυθούν διαφορετικές πτυχές της Μικρασιατικής Καταστροφής, του ξεριζωμού και των προσπαθειών των προσφύγων να ριζώσουν στην πολύ συχνά εχθρική Ελλάδα εκείνης της εποχής. Το αποτύπωμά τους στη διημερίδα θα αφήσουν με τις εισηγήσεις τους οι Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Αθανάσιος Σταυρακούδης, Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Θεόφιλος Καστανίδης, Ουρανία Λαμψίδου, Αντώνης Παυλίδης, Γιάννης Καλπούζος, Μανούσος Μανουσάκης και Ελένη Γερασιμίδου.

Τις συνεδρίες συντονίζουν ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και αντιπρόεδρος της ΕΠΜ Αλέξιος Γ.Κ. Σαββίδης και η Γεωργία Χαριτίδου, δρ Φιλολογίας και γ.γ. της ΕΠΜ. Οι εργασίες της διημερίδας θα ανοίξουν με το χαιρετισμό του προέδρου της ΕΠΜ Χρήστου Ι. Γαλανίδη.

Σύνεδροι και κοινό θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν την ξενάγηση στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού από την Έφορο του Μουσείου και αρχαιολόγου Λένα Καλπίδου. Επιπλέον θα μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση βιβλίων και τεκμηρίων για την προσφυγιά που θα λειτουργεί στην αίθουσα της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, ενώ θα υπάρχει και παράλληλη προβολή σχετικού φωτογραφικού υλικού.

Η δεύτερη μέρα της διοργάνωσης θα αρχίσει και θα τελειώσει με τον λυράρη Ηλία Αβραμίδη που θα παίξει και θα τραγουδήσει τα τραγούδια «Αναστορώ τα παλαιά» και «Την πατρίδα μ’ έχασα». Χορούς του Πόντου θα παρουσιάσει το Καλλιτεχνικό Τμήμα του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί».

  • Διαβάστε εδώ ολόκληρο το πρόγραμμα της διημερίδας.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook.com/PontosGenocide1919)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στη Λάρισα η τακτική συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ – Απολογισμός και νέα σχέδια

2/06/2026 - 6:30μμ
(Φωτ.: Πολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Παλαγίας «Ο Μέγας Αλεξάνδρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΜΠΣ Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος»: Έξι ιστορικές περιοχές θα ενωθούν σε έναν κύκλο – «Στου Πόντου τη γη»

2/06/2026 - 2:15μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Βουλή: Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς για τη 19η Μαΐου

2/06/2026 - 9:58πμ
(Πηγή: vimatisko.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κως: Το Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

2/06/2026 - 12:35πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Το 15ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών πέρασε στην ιστορία με τους καλύτερους οιωνούς για συνέχεια και ενότητα

1/06/2026 - 7:32μμ
Ποντιακές λύρες και τραγούδι στο κοιμητήριο του Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας, Δευτέρα Αγίου Πνεύματος 1 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Γιώργος Παπαναστασίου - Δήμαρχος Αγρινίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Χώμα από τον Πόντο σε 120 μνήματα: Συγκίνηση στο Μπαμπαλιό με το ταφικό έθιμο

1/06/2026 - 7:03μμ
Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος με ένα εορταστικό τραπέζι στο κοιμητήριο του Θρυλορίου Κομοτηνής (φωτ.: Facebook / Dimitris Apostolidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Εκεί όπου οι ζωντανοί συναντούν τους νεκρούς: Το ποντιακό ταφικό έθιμο που κρατά ζωντανή τη μνήμη στο Θρυλόριο

1/06/2026 - 3:27μμ
Κερασινόν, ο μήνας των κερασιών - Cover Image
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κερασινόν, ο μήνας των κερασιών

1/06/2026 - 1:28μμ
Αγιογραφία της Πεντηκοστής του 18ου αιώνα, Ρωσία, αυγοτέμπερα σε ξύλο (φωτ.: http://www.auctions-fischer.de/catalogues/online-catalogues/207-i-russian-greek-icons)
ΠΟΝΤΟΣ

«Τ’ Αε Πνεμάτ’»: Η μεγάλη γιορτή του Αγίου Πνεύματος στον Πόντο και τα έθιμα που ένωναν ολόκληρα χωριά

1/06/2026 - 10:28πμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος  Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δυναμικό «παρών» του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος» στο 15ο Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

31/05/2026 - 11:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τα «Τραπεζούντεια 2025» στην πλατεία Πόντου του δήμου Γλυφάδας (φωτ.: facebook.com/PontioiGlyfadas)

«Τραπεζούντεια 2026» με την Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία» – Παραδοσιακό αντάμωμα στην πλατεία Πόντου

15 λεπτά πριν
Γιούλη Λάρα και Ντορέττα Παπαδημητρίου (φωτ.: allwyn.gr)

Η Γιούλη Λαρά μιλά στη Ντορέττα Παπαδημητρίου για τον πρωταθλητισμό, τις θυσίες και τη νοοτροπία της νίκης

31 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/PontosGenocide1919)

Στη Λάρισα η τακτική συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ – Απολογισμός και νέα σχέδια

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/neelam279-9820894/)

Έκτακτο επίδομα παιδιού 2026: Ποιοι δικαιούνται έως και πάνω από 450 ευρώ – Πότε θα καταβληθεί

1 ώρα πριν

ΣΠΟΣ ν. Θεσσαλονίκης: Ήρθε η ώρα για το 7ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

2 ώρες πριν
Η σημαία της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (φωτ.: commons.wikimedia.org)

Σαν σήμερα, το 1992, υιοθετήθηκε η σημαία του Αρτσάχ με το λευκό, οδοντωτό μοτίβο των εννέα βαθμίδων

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign