pontosnews.gr
Κυριακή, 14/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βρετανική «κυβίστηση»: Η κυβέρνηση πήρε πίσω πρόσφατη εξαγγελία για τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ο συντελεστής δεν θα καταργηθεί, χωρίς ωστόσο να παραδεχθεί ότι η πρότασή του ήταν λάθος

3/10/2022 - 12:17μμ
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας μιλά στο Βρετανικό Κοινοβούλιο (Φωτ.: UK Parliamentary recording unit)

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας μιλά στο Βρετανικό Κοινοβούλιο (Φωτ.: UK Parliamentary recording unit)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας εξαναγκάστηκε σήμερα σε μια ταπεινωτική αναδίπλωση, αντιστρέφοντας τα σχέδια για κατάργηση του υψηλότερου συντελεστή στον φόρο εισοδήματος, ενός μέτρου που είχε προκαλέσει εξέγερση στον κόμμα της και αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Η Τρας και ο υπουργός της επί των Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ ανακοίνωσαν ένα νέο «αναπτυξιακό σχέδιο» στις 23 Σεπτεμβρίου που θα μείωνε τους φόρους και θα χαλάρωνε το ρυθμιστικό πλαίσιο, χρηματοδοτούμενο από υψηλό κρατικό δανεισμό, προκειμένου να βγει η οικονομία από χρόνια στάσιμης ανάπτυξης.

Ωστόσο το σχέδιο προκάλεσε κρίση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σφυροκοπώντας την αξία της στερλίνας και τις τιμές των κρατικών ομολόγων και προκαλώντας έντονους τριγμούς στις διεθνείς αγορές.

Αν και η κατάργηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή αντιστοιχούσε μόλις σε περίπου 2 δισεκ. από τα 45 δισεκ. λίρες που ήταν το σχέδιο μείωσης φόρων, ήταν το μέτρο από το δημοσιονομικό πακέτο που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη προσοχή.

Μερικές ώρες αφού η Τρας μίλησε στο BBC υπερασπιζόμενη την πολιτική, ο Κουάρτενγκ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην κατάργηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή που είχε ανακοινωθεί λίγες ημέρες νωρίτερα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η κατάργηση του φορολογικού συντελεστή του 45% επισκίασε την αποστολή μας να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της χώρας μας. Κατά συνέπεια ανακοινώνω ότι δεν θα προχωρήσουμε. Το καταλάβαμε και ακούσαμε», ανέφερε στο Twitter o Κουάρτενγκ.

https://twitter.com/KwasiKwarteng/status/1576820620293468160

«Αυτό θα μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή των βασικών στοιχείων του σχεδίου μας ανάπτυξης. Αρχικά η επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας», εξήγησε ο υπουργός. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα κοστίσει 60 δισεκ. λίρες για έξι μήνες, αν και πρόκειται να έχει διάρκεια δύο χρόνια για τα νοικοκυριά.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ (Φωτ.: twitter.com/KwasiKwarteng/status)

Λίγο αργότερα μιλώντας στο BBC ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί μετά τη στροφή 180 μοιρών που αναγκάστηκε να κάνει, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο αυτό είχε καταλήξει ένας «μεγάλος περισπασμός».

Όταν ρωτήθηκε αν θα παραιτηθεί, απάντησε: «Καθόλου», παράλληλα ο Κουάρτενγκ αρνήθηκε να παραδεχθεί ότι η πρότασή του ήταν λάθος. «Αυτό που παραδέχομαι είναι ότι κατέληξε να είναι ένας μεγάλος περισπασμός από ένα ισχυρό πακέτο» μέτρων.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων λιτότητας, ο Βρετανός υπουργός σχολίασε ότι «δεν το πιστεύω καθόλου». «Πιστεύω ότι προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη της οικονομίας».

Τεράστια πίεση προκαλεί η αλλαγή ρότας

Η απόφαση να αλλάξουν ρότα πιθανόν θα θέσει την Τρας και τον Κουάρτενγκ υπό τεράστια πίεση, ενώ έχουν περάσει λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες από τότε που ανήλθαν στην εξουσία. Η Βρετανία είχε τέσσερις πρωθυπουργούς τα τελευταία έξι, πολιτικά ταραγμένα, χρόνια.

Η Τρας, η 47χρονη πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας που ανέλαβε την πρωθυπουργία στις 6 Σεπτεμβρίου αφού επικράτησε στη μάχη για την ηγεσία σε ψηφοφορία μεταξύ των μελών του Συντηρητικού κόμματος –όχι των απλών πολιτών σε όλη τη χώρα–, δήλωσε χθες ότι θα έπρεπε να είχε καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να «προετοιμάσει το έδαφος» για την πολιτική αυτή.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα ανέφερε σήμερα ότι η κυβέρνηση κατέστρεψε την οικονομική της αξιοπιστία και έπληξε την εμπιστοσύνη στη βρετανική οικονομία, ύστερα από την αναδίπλωση αυτή. «Αυτό δεν έχει τελειώσει –δεν είναι απλά ένας περισπασμός», ανέφερε σε ανακοίνωση η εκπρόσωπος των Εργατικών για οικονομικά θέματα Ρέιτσελ Ριβς, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να αντιστραφεί το σύνολο της οικονομικής στρατηγικής κυβέρνησης.

Η λίρα κατέγραψε πρόσκαιρα άλμα ύστερα από την ανακοίνωση για την αλλαγή στα σχέδια της κυβέρνησης. Η λίρα ενισχύθηκε έως το 1,128 δολάριο αφού το BBC μετέδωσε την είδηση για την αναδίπλωση του υπουργού Οικονομικών, το υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν ο Κουάρτενγκ ανακοινώσει το νέο «αναπτυξιακό σχέδιο». Στη συνέχεια, η λίρα έχασε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της και πριν από λίγο κινείτο στο επίπεδο του 1,1177 δολαρίου με άνοδο 0,1%.

«Από την πλευρά των αγορών, είναι ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα χρειαστεί χρόνος για να αφομοιώσουν οι αγορές το μήνυμα αλλά αναμένεται να περιορίσει την πίεση», δήλωσε ο Γιαν φον Γκέριχ, επικεφαλής ανάλυσης στην Nordea. «Τα ερωτήματα παραμένουν και η στερλίνα πιθανόν θα παραμείνει υπό πίεση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Υπερορθόδοξοι Εβραίοι από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης παρακολουθούν την πλευρά του Λιβάνου από τη Μετούλα, στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, στη βόρεια Γαλιλαία (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Κοντά σε συμφωνία, αλλά το Ισραήλ ανεβάζει ξανά το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή

14/06/2026 - 5:27μμ
Προεκλογική αφίσα του δεξιού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος (SVP) υπέρ της πρωτοβουλίας «Όχι σε μια Ελβετία των 10 εκατομμυρίων», σε αμπελώνα στο Σαμοζόν (φωτ.: EPA / Jean-Christophe Bott)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Απορρίφθηκε το όριο των 10 εκατ. κατοίκων, αλλά το 45% ψήφισε υπέρ

14/06/2026 - 4:15μμ
Ιρανή περνά μπροστά από πινακίδα με τη σημαία της χώρας στην Πλατεία Ενγκελάμπ της Τεχεράνης (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Σχέδιο συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν προβλέπει άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και χαλάρωση κυρώσεων

14/06/2026 - 3:03μμ
Κλασική χορευτική φιγούρα του Ντ. Τραμπ στη διάρκεια  ομιλίας του στη Φλόριντα (φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)
ΚΟΣΜΟΣ

Τι «δώρο» θα κάνουν οι Ιρανοί στον Τραμπ για τα γενέθλιά του

14/06/2026 - 1:28μμ
Βιτρίνες καλυμμένες με πάνελ, υπό το φόβο επεισοδίων (φωτ.: EPA / Martial Trezzini)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Σε επιφυλακή η πόλη της Γενεύης – 50.000 διαδηλωτές αναμένεται να συμμετάσχουν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της G7

14/06/2026 - 1:04μμ
Προεκλογική αφίσα για την πρωτοβουλία του δεξιού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος (SVP) «Όχι στην Ελβετία των 10 εκατομμυρίων (Πρωτοβουλία Βιωσιμότητας)», σε αμπελώνα στο Chamoson (φωτ.: EPA / Jean-Christophe Bott)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν εάν ο πληθυσμός της χώρας θα περιοριστεί στα 10 εκατομμύρια

14/06/2026 - 10:56πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία με το Ιράν» – Επιφυλακτική η ιρανική πλευρά

13/06/2026 - 9:24μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Η «μεγαλειώδης» κηδεία του Αλί Χαμενεΐ θα αρχίσει στην Τεχεράνη στις 4 Ιουλίου

13/06/2026 - 4:40μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Περιπέτεια για τον πάπα Λέοντα στο ταξίδι του στην Ισπανία: Επέστρεψε στη Ρώμη με το αεροσκάφος του βασιλιά Φελίπε

12/06/2026 - 10:31μμ
(Φωτ.: EPA / Shahzaib Akber)
ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: «Οριστικοποιήθηκε το τελικό κείμενο της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν» – Κοντά στο τέλος του πολέμου στη Μέση Ανατολή

12/06/2026 - 8:39μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παραγωγή ελαιόλαδου σε ελαιοτριβείο στη Βουλιαγμένη Ηλείας (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Καθηγητής του Yale: Το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: The cycling journal / Νάσος Τριανταφύλλου)

Βαλκανικό πρωτάθλημα ορεινής ποδηλασίας: Χρυσό μετάλλιο η Χουρδάκη

42 λεπτά πριν
Υπερορθόδοξοι Εβραίοι από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης παρακολουθούν την πλευρά του Λιβάνου από τη Μετούλα, στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, στη βόρεια Γαλιλαία (φωτ.: EPA / Atef Safadi)

ΗΠΑ-Ιράν: Κοντά σε συμφωνία, αλλά το Ισραήλ ανεβάζει ξανά το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή

1 ώρα πριν
Μαθητές ελληνικής καταγωγής του International European School της Βαρσοβίας τιμούν την 25η Μαρτίου με παρέλαση, παραδοσιακούς χορούς και μουσική (φωτ.: International European School Warsaw)

Ιστορική απόφαση στην Πολωνία: Οι Έλληνες αναγνωρίζονται ως εθνική μειονότητα

1 ώρα πριν
Το ανοιχτό μάθημα έγινε μια μικρή γιορτή στην Πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, Παρασκευή 12 Ιουνίου 2026 (πηγή: Facebook / Ηλίας Υφαντίδης)

Από την πρόβα στο γλέντι: Ο Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού γέμισε μουσικές την Πλατεία Ελευθερίας

2 ώρες πριν
Προεκλογική αφίσα του δεξιού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος (SVP) υπέρ της πρωτοβουλίας «Όχι σε μια Ελβετία των 10 εκατομμυρίων», σε αμπελώνα στο Σαμοζόν (φωτ.: EPA / Jean-Christophe Bott)

Ελβετία: Απορρίφθηκε το όριο των 10 εκατ. κατοίκων, αλλά το 45% ψήφισε υπέρ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign