pontosnews.gr
Δευτέρα, 30/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Προσοτσάνη Δράμας: Τίμησαν ηρωίδα νηπιαγωγό μετά από 91 χρόνια

Η Αρετή Βογιατζή-Μελαδίνη το χειμώνα του 1931 έσωσε από βέβαιο θάνατο 40 νήπια

28/09/2022 - 6:03μμ
(Πηγή.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Πηγή.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Είναι σημαντικό μια τοπική κοινωνία να θυμάται και να τιμάει πολίτες που με τις πράξεις και τις πρωτοβουλίες του σημάδεψαν την πορεία του τόπου αναδεικνύοντας τον ανθρωπισμό και τη γενναιότητά τους ακόμα κι αν έχουν περάσει ενενήντα ολόκληρα χρόνια.

Αυτό έπραξε και ο Δήμος Προσοτσάνης της ακριτικής Δράμας που στη διάρκεια μιας σεμνής και συγκινησιακά φορτισμένης εκδήλωσης τίμησε τη μνήμη της νηπιαγωγού Αρετής Βογιατζή-Μελαδίνη, δίνοντας το όνομά της στο 1ο νηπιαγωγείο Προσοτσάνης.

Η Αρετή Βογιατζή-Μελαδίνη το χειμώνα του 1931 έσωσε από βέβαιο θάνατο τα 40 νήπια που φοιτούσαν τότε στο νηπιαγωγείο του χωριού, όταν ξέσπασε πυρκαγιά. Η ηρωική αυτή πράξη συγκίνησε τους κατοίκους του χωριού και έμελλε να το σημαδεύσει για όλα τα επόμενα χρόνια. 

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο γιος της νηπιαγωγού, Βασίλης Μελαδίνης, που δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για τη τιμή προς το πρόσωπο της μητέρας του που πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή.

Η πρόταση για την ονοματοδοσία του 1ου Νηπιαγωγείου Προσοτσάνης προήλθε από τον Μουσικοχορευτικό Σύλλογο «Μέγας Αλέξανδρος» και αγκαλιάστηκε από το σχολικό συμβούλιο του νηπιαγωγείου και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Προσοτσάνης, για να λάβει στη συνέχεια την έγκριση από το υπουργείο Παιδείας.

Η Αρετή Βογιατζή-Μελαδίνη γεννήθηκε στη Δράμα το 1915. Στα 12 της χρόνια πήγε εσώκλειστη στο παρθεναγωγείο-διδασκαλείο των Σερρών, απ’ όπου αποφοίτησε ως νηπιαγωγός τρία χρόνια μετά.

Ορκίστηκε στη Δράμα και διορίστηκε στην Προσοτσάνη το 1930. Στη διάρκεια της τρίτης βουλγαρικής κατοχής (1941-44), όλο το διδακτικό προσωπικό της ανατολικής Μακεδονίας μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, τα χρόνια του πολέμου υπηρέτησε στο 12ο Νηπιαγωγείο.

Παντρεύτηκε το 1941 τον Προσοτσανιώτη δάσκαλο Αριστείδη Μελαδίνη. Επέστρεψε στην Προσοτσάνη το 1947, μαζί με τον άνδρα της και τα δύο της παιδιά, Βασίλη και Ελένη, και εργάστηκε ως νηπιαγωγός μέχρι και το 1965 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

Πέθανε στην Αθήνα στις 18 Μαΐου του 1979, σε ηλικία 64 χρονών.

Η ηρωίδα νηπιαγωγός Αρετή Βογιατζή-Μελαδίνη σε νεαρή ηλικία (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία κατάφερε να διασώσει όλα τα νήπια»

Η διευθύντρια του 1ου Νηπιαγωγείου Ευαγγελία Γαζιώτου στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων: «Συμπληρώνονται φέτος 91 χρόνια από ένα άγνωστο στους περισσότερους, αλλά σημαντικό γεγονός που αφορά την τοπική ιστορία της Προσοτσάνης. Τον Νοέμβριο του 1931 κάηκε το μοναδικό τότε νηπιαγωγείο του χωριού από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον υπόγειο χώρο όπου στεγαζόταν ξυλουργείο. Η νηπιαγωγός Αρετή Βογιατζή ήταν μόλις 16 ετών όταν συνέβη το εν λόγω γεγονός και η δεύτερη σχολική της χρονιά στην Προσοτσάνη. Με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία, κατάφερε να διασώσει όλα τα νήπια, περί τα σαράντα, από το φλεγόμενο κτήριο πριν αυτό καταρρεύσει».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της σημείωσε με πρωτοβουλία της νηπιαγωγού μέσω παρεμβάσεών της στην Επιθεώρηση, εισήγε εποπτικά μέσα διδασκαλίας με τη μορφή εκπαιδευτικών παιχνιδιών της Σχολής Μοντεσόρι. «Ανέβαζε συχνά θεατρικές παραστάσεις, γράφοντας τη μουσική, σκηνοθετώντας και ζωγραφίζοντας τα σκηνικά, παρασέρνοντας έτσι σε αυτή τη δημιουργικότητα τα νήπια του σχολείου της και όχι μόνον. Αυτό ήταν ένα χαρακτηριστικό που διατήρησε μέχρι τέλους», τόνισε

Ο αείμνηστος Γεώργιος Βουλτσιάδης, ο οποίος ως παιδί έζησε τη φωτιά στο σχολείο, περιγράφει στο βιβλίο του Η Προσοτσάνη μέσα από την Ιστορία: «Θυμάμαι ζωντανά την περιπέτειά μας το 1931, όταν κάηκε το σαθρό οίκημα που υπήρχε δίπλα στα σχολεία, όπου στεγαζόταν το νηπιαγωγείο. Η αυτοθυσία της και η αυταπάρνησή της ήταν παραδειγματική. Μας κατέβασε από τα παράθυρα σαράντα παιδιά, ενώ στον δρόμο περίμεναν με αγωνία εκατοντάδες κάτοικοι να μας δεχθούν στις αγκαλιές τους. Τελευταία πήδησε και η ίδια, όταν το πάτωμα έφευγε κάτω από τα πόδια της».

Ο γιος της Αρετής Βογιατζή-Μελαδίνη, Βασίλης Μελαδίνης προσέφερε στο 1ο Νηπιαγωγείο μια συλλογή από σφραγίδες με θέματα και παραμύθια με τις οποία η μητέρα του, όπως είπε χαρακτηριστικά, «διαπαιδαγωγούσε τα παιδιά της». Όπως εξήγησε, «όταν τα νήπια πέρναγαν το κατώφλι του νηπιαγωγείου, για όση ώρα ήταν μαζί της, ήταν παιδιά της».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Άνω Λιόσια: Συνελήφθη 29χρονος – Πυροβολούσε κατά ριπάς έξω από νυχτερινό κέντρο στην Τρούμπα

30/06/2025 - 8:40μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

«Μαφία των λουκουμάδων»: Στη φυλακή ο αρχηγός της εγκληματικής ομάδας  

30/06/2025 - 4:37μμ
VIP εμπειρία στο μπαλκόνι του opaponline.gr (φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πιο δυνατές συναυλιακές αναμνήσεις στο Release Athens Festival – VIP στιγμές παρέα με το opaponline.gr στην Πλατεία Νερού

30/06/2025 - 3:41μμ
Tα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν πάει άλλο – Οι Πόντιοι στα «κάγκελα»

30/06/2025 - 2:14μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενοχή των επτά κατηγορουμένων ζήτησε η εισαγγελέας – «Αδικούνται οι πραγματικοί γεωργοί»

30/06/2025 - 1:48μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Αθηναίων: Επιχείρηση κατεδάφισης επικίνδυνων κτισμάτων σε 21 περιοχές – Υπόσχεση για πάρκα και χώρους πρασίνου

30/06/2025 - 1:20μμ
Πανό έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών για την δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβας (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή Γρίβα: Διακόπηκε για τις 2 Ιουλίου η δίκη για τη δολοφονία της – Τι φώναξε στον κατηγορούμενο ο πατέρας της

30/06/2025 - 11:22πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ψωμάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυροσβεστική: 48 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

30/06/2025 - 9:44πμ
Κεριά και λουλούδια στο σημείο όπου δολοφονήθηκε η Κυριακή Γρίβα, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, είχαν βάλει συγγενείς και φίλοι, αμέσως μετά το έγκλημα (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή Γρίβα: Αρχίζει η ακροαματική διαδικασία για τη δολοφονία της έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων

30/06/2025 - 9:08πμ
(Φωτ.: pixabay.com/
users/dimitrisvetsikas1969-1857980/)
ΕΛΛΑΔΑ

Αίθριος ο καιρός με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους

30/06/2025 - 8:06πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της ΑΑΔΕ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

ΑΑΔΕ: Ποιοι χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ στο Δημόσιο – Δείτε όλα τα ονόματα και τα «φέσια»

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Σερβίων)

Με ποντιακό γλέντι θα υποδεχθεί τον Χορτοθέρτς η Εύξεινος Λέσχη Σερβίων

46 λεπτά πριν
Η ομάδα του απερχόμενου προέδρου Μπιλ Παπαστεργιάδη σε αναμνηστική φωτογραφία (φωτ.: facebook/Bill Papastergiadis)

Ψήφισε για το νέο δ.σ. η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης – Σε δύο εβδομάδες το νέο σώμα

1 ώρα πριν
Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας Οζγκιούρ Οζέλ κινδυνεύει με καθαίρεση το δικαστήριο κρίνει άκυρο το συνέδριο μέσω του οποίου εξελέγη επικεφαλής του κόμματος (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Τουρκία: Αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο η δίκη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Άνω Λιόσια: Συνελήφθη 29χρονος – Πυροβολούσε κατά ριπάς έξω από νυχτερινό κέντρο στην Τρούμπα

3 ώρες πριν
Κούρδος διαδηλωτής κρατά σημαία με το πρόσωπο του Οτζαλάν (φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)

Τουρκία: Με συμβολική τελετή θα ξεκινήσει ο αφοπλισμός των μελών του PKK

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign