pontosnews.gr
Τρίτη, 27/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αμάσεια: Ο ματωμένος Σεπτέμβριος του 1921, στα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας

Μέλη της αφρόκρεμας του ποντιακού ελληνισμού οδηγήθηκαν σε δίκες-παρωδία· ένα ακόμα αιματοβαμμένο κεφάλαιο από τη Γενοκτονία των Ποντίων

21/09/2022 - 8:39μμ
Καρτ ποστάλ με πανοραμική άποψη της Αμάσειας, στις αρχές του 20ού αιώνα (φωτ.: tr.pinterest.com)

Καρτ ποστάλ με πανοραμική άποψη της Αμάσειας, στις αρχές του 20ού αιώνα (φωτ.: tr.pinterest.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένα μέρος με ιδιαίτερη ομορφιά, η πατρίδα του αρχαίου Έλληνα γεωγράφου Στράβωνα, η Αμάσεια έμελλε να γίνει τόπος μαρτυρίου για εκατοντάδες επιφανείς Έλληνες, περίπου από τον Ιανουάριο του 1921 έως το 1923. Μόνο τον Σεπτέμβριο του 1921, σύμφωνα με ιστορικές πηγές και μαρτυρίες, απαγχονίστηκαν 174 Έλληνες του Πόντου –ανάμεσά τους καθηγητές και μαθητές του Ελληνοαμερικανικού Κολεγίου «Ανατόλια» Μερζιφούντας– ύστερα από συνοπτικές διαδικασίες και δίκες-παρωδία στα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας της Αμάσειας!

Στις 21 Σεπτεμβρίου καταδικάστηκαν 69 Έλληνες, όλοι σημαντικές προσωπικότητες των ελληνικών κοινοτήτων σε όλη την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

«… ήταν από τα πιο γνωστά της Σαμψούντας. Αντιπροσώπευαν την αφρόκρεμα της κοινωνίας, τον πλούτο, την μόρφωση και την επιρροή. Ανάμεσά τους ήταν επιστήμονες, γιατροί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, καθηγητές, δάσκαλοι, ανώτεροι υπάλληλοι της Οθωμανικής Τράπεζας, του Μονοπωλείου καπνού της Ρεζή και των άλλων εταιρειών και πρακτορείων της πόλης», γράφει ο Χρήστος Σαμουηλίδης στο βιβλίο Μαύρη Θάλασσα – Χρονικό από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Όμως όλα είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα, σύμφωνα με τον Γ.Ν. Λαμψίδη ο οποίος στο βιβλίο του Τοπάλ Οσμάν – Τόμος Β’: Η τελευταία πράξη, (εκδ. Βιβλία για Όλους, σ. 16-17), ήδη από τον Δεκέμβριο του 1920 είχαν αρχίσει να συλλαμβάνονται οι πρώτοι Έλληνες του Πόντου που θα δικάζονταν από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας, περίπου 8 μήνες μετά. Το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο του, είναι χαρακτηριστικό του πώς οι Τούρκοι μεθοδευμένα εξαφάνιζαν την αφρόκρεμα της ελληνικής κοινωνίας.

«Από τον Δεκέμβριο κιόλας του 1920 άρχισαν να συλλαμβάνονται τα πρώτα θύματα των Δικαστηρίων Ανεξαρτησίας και να αποστέλλονται στις φυλακές της Αμάσειας, ενώ μόλις κατά τα τέλη Αυγούστου του 1921 θ’ αρχίσουν να λειτουργούν και να… καταδικάζουν.

Από όλα τα σημεία του Πόντου όδευαν θλιβερές αποστολές Ελλήνων προς την Αμάσεια με ισχυρή συνοδεία τζανταρμάδων και στρατού.

«Εκ Κερασούντος», θα γράψει με άφατη πικρία ο ιστορικός των σκληρών ωρών του Πόντου Γ. Βαλαβάνης, καταρτίζοντας τον πένθιμο κατάλογο των μελλοθανάτων, «παρεπέμφθησαν εις τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας όλοι σχεδόν οι κοινοτικοί παράγοντες, έμποροι και επιστήμονες, όπως και τα μέλη των επιτροπών περιθάλψεως προσφύγων. Ορφανοτροφείων, Αδελφοτήτων κτλ.

»Από την Κερασούντα εστάλησαν ο Ιορδάνης Ι. Σουρμελής, εμποροτραπεζίτης, ο οποίος κατά την περίοδο του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όπως γράψαμε, υπέστη ανεκδιήγητα βασανιστήρια και εστάλη στο Στρατοδικείο Τριπόλεως να δικασθεί, αλλά αφού κάθισε επί μήνες στη φυλακή, στο τέλος αθωώθηκε και εστάλη στα Κοτύωρα. Από εκεί έφυγε στη Ρωσία κατά τον βομβαρδισμό της πόλεως από τον ρωσικό στόλο και μετά την Ανακωχή είχε την άτυχη έμπνευση να επιστρέψει στην Κερασούντα, όπου συνελήφθη μαζί με τον αδελφό του Σπύρο για να σταλεί στην Αμάσεια.

Μαζί τους απεστάλησαν στην Αμάσεια ο Αναστάσιος Γ. Μαυρίδης, του εμποροτραπεζικού οίκου, που ήταν επί χρόνια εγκατεστημένος στη Ρωσία και επέστρεψε στην Κερασούντα μετά την Ανακωχή, ο Αχιλλεύς Λεπτουργός, μέλος της Επιτροπής του Ορφανοτροφείου, ο Γεώργιος Θ. Κακουλίδης, ο Ιωάννης Ατματζίδης, ο Γεώργιος Σπαθόπουλος, ο Ιωάννης Π. Παπαδόπουλος, ο Γρηγόριος Ζαρωτιάδης, ο Βασίλειος Παλάσωφ, ο Νικ. Μακρίδης, ο Γεώργιος Ασλανίδης, ο Ιωάννης Ελευθεριάδης, ο Σάββας Τσαούσης, ο Επαμεινώνδας Παπαδόπουλος και ο Χαράλαμπος Κεσίσογλου.

»Από την Έρπαα εστάλησαν δύο, από το Χατζήκιοϊ πέντε, από την Τοκάτη επτά, από την Κάβζα πενήντα τέσσερις, από το Αμερικανικό Κολλέγιο της Μερζεφούντος δύο καθηγητές, ένας παιδονόμος και δύο μαθητές, από την Αμισό, την Πάφρα και το Αλάτσαμ ενενήντα ένας (τα ονόματα τους θα δημοσιεύσουμε μετά την καταδίκη τους), από το Κιόρελε τέσσερις, από τα Κοτύωρα τέσσερις, από τη Φάτσα δώδεκα, από την Οινόη τρεις, από το Ακ-νταγ είκοσι επτά, από το Καβάκ ένας, από το Βεζίρ-κιοπρού δύο, από το Κιουμούς Χατζήκιοϊ τέσσερις, από το Τσορούμ πέντε και από διάφορα άλλα μέρη του Πόντου εβδομήντα οχτώ άλλα άτομα.

Κάπου 350 Έλληνες είχαν στριμωχτεί στις απαίσιες φυλακές του Φρενοκομείου της Αμάσειας και σε άλλα οικήματα, περιμένοντας τη σύγκληση των Δικαστηρίων Ανεξαρτησίας. Αλλά πριν να έλθει ο θάνατος, η αγωνία των μηνών και η σκληρή ζωή είχαν καταντήσει ράκη τους άλλοτε δραστήριους Έλληνες, που συνθλίβονταν στα μπουντρούμι της φυλακής».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: facebook.com/profile/Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων / Assyrians Hellas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων: Εκλογές την Κυριακή 1 Νοεμβρίου

27/10/2026 - 11:17μμ
Προσφυγικές παράγκες στην περιοχή του Γκρεμού-Καστρακίου (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Δήμου Πειραιά)
ΠΟΝΤΟΣ

Δραπετσώνα ή Ποντιακός συνοικισμός; – «Κοντά στο Τσιμεντάδικο είναι ζήτημα αν αναλογεί ένας ξένος σε εκατό Ποντίους»

27/10/2026 - 9:30μμ
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας)
ΠΟΝΤΟΣ

Συμέλα Τουμανίδου-Πατσινακίδου: Συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο αντίο σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης

27/10/2026 - 5:40μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Οι Ακρίτες του Πόντου» Ασπροπύργου με την ευλογία της Εκκλησίας κρατούν ζωντανές τις ρίζες τους

27/10/2026 - 5:12μμ
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Η προστασία των ιστορικών χριστιανικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής απαιτεί πράξεις

27/10/2026 - 4:46μμ
Το μνημείο στα Σούρμενα, αφιερωμένο στους ανθρώπους που χάθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές της περιόδου 1941-1944 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Σουρμένων)
ΠΟΝΤΟΣ

Σούρμενα: Τίμησαν τους νεκρούς των βομβαρδισμών – Η ιστορία μιας Πόντιας πίσω από το μνημείο

27/10/2026 - 2:16μμ
Η αποβάθρα της Αμισού το 1900 και η έκθεση εξέτασης Πόντιων προσφύγων που συντάχθηκε στο «Νάξος» στις 27 Οκτωβρίου 1921 (φωτ.: Alexandre J. Anthopoulos / Wikimedia Commons· τεκμήριο: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Οι κυνηγημένοι της Αμισού: Μήνες στα βουνά, ώσπου φάνηκε το «Νάξος»

27/10/2026 - 9:45πμ
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της 7ης έκθεσης ζωγραφικής, στην αίθουσα «Ναϊάς» στη Νάουσα. Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως)
ΠΟΝΤΟΣ

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας: Δίνει βήμα στα παιδιά, να μιλήσουν με τα έργα τους

26/10/2026 - 11:12μμ
Αντίτυπο της Μαύρη Βίβλου Διωγμών και Μαρτυρίων που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Αδελφότητος Κρωμναίων Καλαμαριάς (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία στον Πόντο: Το μαρτύριο του παπα-Ιωάννη στην Εγκαρσή, στα Πλάτανα της Τραπεζούντας τον Οκτώβριο του 1916

26/10/2026 - 3:30μμ
(Φωτ.: Χρήστος Σταϊκούρας / Christos Staikouras/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας γιόρτασε 40 χρόνια διατήρησης της ποντιακής κληρονομιάς

26/10/2026 - 1:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: facebook.com/profile/Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων / Assyrians Hellas)

Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων: Εκλογές την Κυριακή 1 Νοεμβρίου

27 λεπτά πριν
Εικόνα από την ΓΑΔΑ κατά τη μεταγωγή των κατηγορούμενων στην υπόθεση της Pizza Fan, στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων (φωτ.: Eurokinissi)

Pizza Fan: Προφυλακιστέος ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας καταστημάτων για υπόθεση φοροδιαφυγής

52 λεπτά πριν
(Πηγή: YouTube/Özgür Özel)

Οζγκιούρ Οζέλ: Σφοδρή επίθεση σε Ερντογάν και Φιντάν για την ελληνική υπεροχή και τα λάθη στην εξωτερική πολιτική

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από παλαιότερη εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων εκ Κωνσταντινουπόλεως στην Ελβετία (φωτ.: facebook.com/oiomko.org)

Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών Ελβετίας: Στο επίκεντρο Ορθοδοξία και Ρωμαίικη Κοινότητα

2 ώρες πριν
Προσφυγικές παράγκες στην περιοχή του Γκρεμού-Καστρακίου (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Δήμου Πειραιά)

Δραπετσώνα ή Ποντιακός συνοικισμός; – «Κοντά στο Τσιμεντάδικο είναι ζήτημα αν αναλογεί ένας ξένος σε εκατό Ποντίους»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Κύπελλο Ελλάδας: Πρώτο τρίποντο για Κηφισιά και Νίκη Βόλου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV