pontosnews.gr
Σάββατο, 31/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο αραβικός πολεμικός χορός και ο πυρρίχιός μας – Το απίθανο θέαμα που πρόσφεραν οι χορευτές από το Ντουμπάι στην 86η ΔΕΘ

Γράφει η Αλεξία Ιωαννίδου

16/09/2022 - 6:09μμ
(Φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

(Φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τιμώμενη χώρα είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι επισκέπτες της ΔΕΘ το βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου είχαν την ευκαιρία ανάμεσα στα άλλα –πολύ σημαντικά– events να παρακολουθήσουν μια μοναδική παράσταση που έδωσαν νεαροί Άραβες στο περίπτερο της χώρας τους, το οποίο είχε μετατραπεί σε… έρημο.

Μπροστά σε ένα σκηνικό που θύμιζε αραβικό παλάτι, η γιγαντοοθόνη δεν σταματούσε να προβάλλει εικόνες από ράλι στην πίστα του Ντουμπάι, διαδρομές στην έρημο αλλά και άλλους ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας τους.

Οι Άραβες έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στην προβολή του τουριστικού προϊόντος της χώρας τους και στα παραδοσιακά τους προϊόντα όπως ο καφές, που πραγματικά είχε κατακλύσει με τη μυρωδιά του το περίπτερο. Οι χορευτές αλληλεπέδρασαν με τον κόσμο, χόρεψαν ανάμεσα στο κοινό, και με το χαμόγελό τους, το πάθος τους για το χορό και την παράδοσή τους κέρδισαν ακόμα και τους πιο δύσπιστους, από παιδάκια στο καρότσι ως γηραιότερα ζευγάρια. Όσοι παρευρεθήκαμε, είχαμε την τύχη να ζήσουμε στιγμές από την καλή παλιά ΔΕΘ που ξέραμε!

(Φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Τι είναι όμως αυτός ο χορός που μας παρουσίασαν με υπερηφάνεια οι χορευτές από το Ντουμπάι; Ο χορός Yowlah ή Al-Ayyala είναι στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – έχει καταχωριστεί μάλιστα στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO) τον Νοέμβριο του 2014. Το στοιχείο ασκείται κυρίως στο βορειοδυτικό Ομάν και στο Ντουμπάι. Οι στίχοι που τραγουδούν οι χορευτές κατά τη διάρκεια της επιτέλεσης του στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι ποιητικοί (να σημειωθεί πως τα ΗΑΕ έχουν εισαγάγει το στοιχείο ΑΠΚ παραδοσιακή βεδουίνικη ποίηση με την ονομασία Al-Taghrooda το έτος 2012). Υπό τη συνοδεία της βεδουίνικης ποίησης λοιπόν και των αραβικών κρουστών, οι χορευτές προσομοιώνουν μια σκηνή μάχης.

Στην πραγματικότητα ο χορός Al-Ayyala είναι χορός της νίκης, αφού παλιότερα χορευόταν από τους Βεδουίνους μετά τη νίκη τους επί άλλης φυλής, όταν γύριζαν στο ενδιαίτημά τους.

Οι χορευτές πετούν τα όπλα τους στον αέρα, και επιδεικνύουν τη δεξιοτεχνία τους (παλιότερα χορευόταν με πραγματικά όπλα και σπαθιά). Το θέαμα είναι πολυσύνθετο: την ώρα που μερικοί από τους χορευτές επιδίδονται σε ασκήσεις δεξιοτεχνίας με τα όπλα τους, άλλοι, πιασμένοι αλαμπρατσέτα, κουνιούνται στο ρυθμό της μουσικής με τις κινήσεις τους να προσομοιάζουν με αυτές της καμήλας. Σήμερα τα όπλα έχουν αντικατασταθεί από ρεπλίκες και ραβδιά από μπαμπού, ώστε να μην βαραίνουν τα χέρια των χορευτών όταν εκτελούν τις φιγούρες.

Ο χορός παρουσιάζεται σε γάμους και σε εορταστικές περιστάσεις. Μια τέτοια ήταν και η συμμετοχή των ΗΑΕ ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή μας Έκθεση. Τους ευχαριστούμε για το θέαμα και επιβεβαιώνουμε κι εμείς πως ο χορός τους συμβάλλει στην επίτευξη σεβασμού, αμοιβαίας κατανόησης και ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων. Ο πολιτισμός ενώνει τους λαούς!

Στις 7 Φεβρουαρίου του έτους που διανύουμε, ο πιο εμβληματικός μας χορός, η Σέρρα –ο ποντιακός Πυρρίχιος–, εισήχθη μετά από έρευνα και καταγραφή χρόνων, που μάλιστα τεκμηριώθηκε επιστημονικά από μεταπτυχιακό τίτλο, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ευχή και απαίτηση όλων μας είναι κι ο δικός μας πολεμικός χορός να ενταχθεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και να γίνει κτήμα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Αλεξία Π. Ιωαννίδου
MSc Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων

• Πηγή: UNESCO.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παρόμοιες εικόνες θα δούμε αύριο σχεδόν σε όλη τη χώρα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Ποιες περιοχές της χώρας θα πληγούν περισσότερο

31/01/2026 - 12:17μμ
Συννεφιά στην περιοχή του Ναυπλίου, Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αστάθεια με βροχές και καταιγίδες σήμερα – Ενίσχυση των φαινομένων το βράδυ στα δυτικά

31/01/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δεν δουλεύει το «100»! – Πώς καλούμε την Άμεση Δράση

30/01/2026 - 8:24μμ
Εικόνα από την κηδεία της 45χρονης εργάτριας Ελένης Κατσαρού στον Ι.Ν Αγίου Κωνσταντίνου στα Τρίκαλα (φωτ.: Θανάσης Καλλιαράς/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση «Βιολάντα»: Σε κλίμα οδύνης οι κηδείες της Ελένης Κατσαρού και της Βασιλικής Σκαμπαρδώνη στα Τρίκαλα

30/01/2026 - 7:57μμ
(Φωτ.: Alexa / Pixabay)
ΕΛΛΑΔΑ

Η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να ενσωματώσει σωστά διατάξεις της οδηγίας για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών

30/01/2026 - 7:31μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό: Ανοίγουν και πάλι οι σταθμοί «ΣΥΓΓΡΟΥ ΦΙΞ», «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» και «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» – Προσοχή όμως…

30/01/2026 - 6:30μμ
Εικόνα από τη μεταφορά στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου των τραυματιών φίλαθλων του ΠΑΟΚ από το δυστύχημα στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας (φωτ.: Σωτήρης Τρυψάνης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Εξιτήριο για τον 28χρονο φίλαθλο του ΠΑΟΚ που επέβαινε στο μοιραίο βαν, στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας

30/01/2026 - 5:56μμ
(Φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Συμβούλιο της Επικρατείας: Επιτρέπεται η ανανέωση και έκδοση διαβατηρίων με παλαιού τύπου ταυτότητες

30/01/2026 - 5:26μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Σοκ σε χωριό των Σερρών: Βίασε την 78χρονη θεία του, που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα

30/01/2026 - 3:31μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΣΑΤΑ: Νέα 48ωρη απεργία των ταξί στην Αττική – Ηλεκτροκίνηση και λεωφορειολωρίδες στο επίκεντρο

30/01/2026 - 2:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής: Με κοπή βασιλόπιτας και Γενική Συνέλευση μπαίνει ο Φεβρουάριος

42 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα ποσά που θα καταβληθούν στους δικαιούχους έως τις 6 Φεβρουαρίου

29 λεπτά πριν
Η Έλενα Παπαρίζου στο διαγωνισμό της Eurovision που φιλοξενήθηκε στο Κίεβο, το 2005 (φωτ.: EPA / Anatoliy Maltsev)

Η Έλενα Παπαρίζου των… 44 καρατίων! Η θρυλική εμφάνιση με την ποντιακή λύρα στη Eurovision και γιατί συνεχίζει να είναι «Νumber one» στις καρδιές μας

57 λεπτά πριν
Παρόμοιες εικόνες θα δούμε αύριο σχεδόν σε όλη τη χώρα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Ποιες περιοχές της χώρας θα πληγούν περισσότερο

1 ώρα πριν
Ο λογότυπος της ομάδας «Σεβάστεια»

Λονδίνο: Η ομάδα ποντιακών χορών «Σεβάστεια» σβήνει το πρώτο της κεράκι και το γιορτάζει με σεμινάριο και γνήσιο ποντιακό γλέντι

2 ώρες πριν
Διαδηλωτές κρατούν πανό που αναγράφουν «Δικαιοσύνη για τα θύματα του Έπσταϊν» και «Δώστε τα έγγραφα στη δημοσιότητα» έξω από το Καπιτώλιο, κατά την παρουσίαση των εγγράφων της υπόθεσης (φωτ.: EPA/Luke Johnson)

Δημοσιοποιήθηκαν 3 εκατ. έγγραφα για τον Τζέφρι Έπστιν – Χιλιάδες βίντεο και φωτογραφίες κυρίως πορνογραφικού περιεχομένου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign