pontosnews.gr
Παρασκευή, 5/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης τιμά τον «δικό της» Δημήτρη Ψαθά

Μεγάλη αφιερωματική εκδήλωση στις 12 Σεπτεμβρίου

9/09/2022 - 11:59μμ
«Θα το γράψω στον Ψαθά», ήταν μία απο τις τρομερές απειλές των πολιτών της εποχής εκείνης, που έβρισκαν στο χρονογράφημα του Ψαθά σανίδα σωτηρίας. Οι όγκοι των επιστολών το αποδεικνύουν... (φωτ.: Αρχείο Λένας Νίτσου)

«Θα το γράψω στον Ψαθά», ήταν μία απο τις τρομερές απειλές των πολιτών της εποχής εκείνης, που έβρισκαν στο χρονογράφημα του Ψαθά σανίδα σωτηρίας. Οι όγκοι των επιστολών το αποδεικνύουν... (φωτ.: Αρχείο Λένας Νίτσου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Συγκινημένη η θύμηση παίρνει τους δρόμους και περπατά: Ρωμαίικες γειτονιές, τούρκικοι μαχαλάδες, τζαμιά και μιναρέδες που λογχίζουν τον αέρα, αλλά και εκκλησιές –πόσες εκκλησιές!– περιοχές ολόκληρες της πόλης όλο ελληνισμός, χωρίς κανέναν Τούρκο. Να κι ο Αϊ-Γρηγόρης, η μεγαλόπρεπη μητροπολιτική μας εκκλησιά, όπου ο μητροπολίτης Χρύσανθος δεν αφήνει σχεδόν καμιά Κυριακή χωρίς να θυμηθεί στο κήρυγμά του τους θρυλικούς «μυρίους» του Ξενοφώντος, που απ’ τα ψηλά βουνά της Τραπεζούντας αντικρίσαν το γαλάζιο πέλαγος και φώναξαν:

— Θάλαττα! Θάλαττα!

Εδώ στην Τραπεζούντα κατέβηκαν, κι εδώ σε τούτον τον γιαλό λούστηκαν, ύστερα από πολλές περιπλανήσεις, μάχες, δοκιμασίες –λέει ο δεσπότης–, αιώνων ιστορία ελληνική έχει η πόλη τούτη, όλα το μαρτυρούν, αρχαίοι συγγραφείς, αρχαία τείχη και κάστρα, τάφοι αυτοκρατόρων, εκκλησιές, και προπάντων ο λαός ο ριζωμένος στ’ άγια τούτα χώματα, που τα ποτίζει με δάκρυ και ιδρώτα, και συνεχίζει από γενιά σε γενιά την προαιώνια ιστορία της Ελλάδας.

Κοιτάζω τον πατέρα μου, δακρύζει:

— Γιατί, πατέρα;

Σκύβει πολύ ο πατέρας μου για να με φτάσει:

— Σώπα, παιδί μου, τα καλά παιδιά δεν μιλάνε στην εκκλησιά.

Κι ενώ σκουπίζει τα μάτια του με το μαντίλι:

— Άμα θα μεγαλώσεις, θα καταλάβεις…

Με αυτά τα λόγια ο Δημήτρης Ψαθάς θυμάται τα παιδικά του χρόνια στη γενέτειρά του, την Τραπεζούντα του Πόντου, στο αυτοβιογραφικό έργο του Γη του Πόντου.

Ο Δημήτρης Ψαθάς, ο χαρισματικός της σάτιρας και μαχητικός της πένας, γεννήθηκε το 1907 στην Τραπεζούντα του Πόντου, την ιστορική πρωτεύουσα των Κομνηνών, το μεγάλο αστικό και πολιτιστικό κέντρο του ποντιακού ελληνισμού με τη μεγάλη οικονομική και πνευματική άνθηση. Γιος της Τραπεζούντιας Μαρίας Χαραλαμπίδου και του Τενέδιου Ιωάννη Ψαθά, σπούδασε στο φημισμένο Φροντιστήριον Τραπεζούντος, όπου ο δάσκαλος της έκθεσης –διακρίνοντας το μεγάλο του ταλέντο στη γραφή– τον αποκαλούσε από τότε «δημοσιογράφο».

Ο Δημήτρης Ψαθάς εικονίζεται στα νεανικά του χρόνια, σε ανέκδοτη φωτογραφία εποχής, και δίπλα το ενδεικτικό του από το Φροντιστήριον Τραπεζούντος, τη σχολική περίοδο1919-1920 (φωτ.: Αρχείο Λένας Νίτσου)

Το 1923, με τη Μικρασιατική Καταστροφή, ξεριζώθηκε από τον τόπο του σε ηλικία 16 ετών μαζί με τη χήρα μητέρα του και τις τέσσερεις αδερφές του, και έφτασε στην Αθήνα μαζί με χιλιάδες άλλα προσφυγόπουλα για ένα νέο ξεκίνημα…

Πρώτος τόπος εγκατάστασης, η Αργυρούπολη. Εκεί φιλοξενήθηκε η οικογένειά του για πρώτη φορά, σε φιλικό της σπίτι.

Το 1966 σε ώριμη πλέον ηλικία αναγνωρισμένος ως απαράμιλλος χρονογράφος, ευθυμογράφος και θεατρικός συγγραφέας αλλάζει θέμα γραφής και συγγράφει το μνημειώδες ιστορικό, αυτοβιογραφικό χρονικό Γη του Πόντου, τη «Βίβλο του ποντιακού ελληνισμού» σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο, που το προλόγισε το 1993.

Ο Δημήτρης Ψαθάς (α) παραλαμβάνει απο τον πρόεδρο της Εστίας Νέας Σμύρνης Πάνο Χαλδέζο το Α΄ Βραβείο Βιβλίου για τη Γη του Πόντου στις 25/3/1967 (φωτ.: Αρχείο Λένας Νίτσου)

Η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης ιδρύθηκε στην Αργυρούπολη στις 24 Ιουλίου 1979 από πρόσφυγες πρώτης γενιάς, διαποτισμένους από το πνεύμα του ποντιακού πολιτισμού. Την ομάδα αυτή που δημιούργησαν οι πρόσφυγες την χαρακτήριζε η φιλία, το δέσιμο και πολύ περισσότερο ο ισχυρός στόχος της διατήρησης και διάδοσης της μακραίωνης ιστορίας του Πόντου.

Σαράντα χρόνια τώρα εξακολουθούν να αναβιώνουν τα ήθη και τα έθιμα του Πόντου, να διοργανώνουν ομιλίες, εκθέσεις, τμήματα θεάτρου, χορού και λύρας, μεταλαμπαδεύοντας από γενιά σε γενιά την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του Πόντου.

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου ο σύλλογος τιμά τον σπουδαίο Δημήτρη Ψαθά και παρουσιάζει αφιέρωμα στη μνήμη του με αποσπάσματα από την αυτοβιογραφική Γη του Πόντου, την κωμωδία του Ο Κηφισοφών (το έργο που έγραψε για τον κορυφαίο ηθοποιό Αιμίλιο Βεάκη), καθώς και οπτικοακουστικό υλικό από τη ζωή του.

Την κωμωδία Ο Κηφισοφών παρουσιάζει η Θεατρική Ομάδα Γαυρίου Άνδρου σε σύμπραξη με καλλιτέχνες από το Δήμο Αργυρούπολης σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Σταθοπούλου.

Στην εκδήλωση, την οποία θα προλογίσει ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης Ηλίας Ιορδανίδης, θα συμμετάσχει το χορευτικό συγκρότημα του σωματείου με παραδοσιακούς χορούς του Πόντου που θα διανθίσουν τις περιγραφές του συγγραφέα από τα παιδικά του χρόνια.

Η σκηνοθέτρια Κωνσταντίνα Σταθοπούλου, ο λαογράφος Ιωακείμ Καρεπίδης και η εγγονή του Δημήτρη Ψαθά –και εκδότρια των απάντων του– Λένα Νίτσου επιμελήθηκαν τη μεγάλη αυτή αφιερωματική βραδιά.

• Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, στις 21:00.
• «Ανοιχτό Πέτρινο Θέατρο Αργυρούπολης», Κορίνθου και Μιλήτου.
• Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας χτίζει γέφυρα αγάπης και αλληλεγγύης

5/12/2025 - 11:47πμ
Τα Κοτύωρα το 1920  (φωτ.: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Θεοχάρη Αλωνίδη: «Κανένας δε θα γυρίσει ζωντανός. Εγώ τον είδα τον κομήτη. Και θα χυθεί πολύ χριστιανικό αίμα»

4/12/2025 - 8:33μμ
Το καλαθόπον, που περιμένει τις προσφορές για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη (φωτ.: Facebook / Despina Kotakidou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Το Καλαθόπον» μεγαλώνει: Μια δράση αλληλεγγύης των ποντιακών σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

4/12/2025 - 4:48μμ
«Δειλινό σε χειμερινό τοπίο», λάδι σε μουσαμά. Έργο του Τραπεζούντιου Βελισσάριου Βελισσαρίδη. Το δώρισε ο Θεμιστολής Βελισσαρίδης στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (φωτ.: ΕΠΜ)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τα Νικολοβάρβαρα του Πόντου: «Άε-Βαρβάρα φύσα, άε-Σάββα βρέξαν, άε-Νικόλα σόντσον»

4/12/2025 - 12:47μμ
Χαρακτικό του 1857, που απεικονίζει την Αγία Σοφία Τραπεζούντας (πηγή: it.pinterest.com/pin/723038915209436276/)
ΠΟΝΤΟΣ

Δύο διαθήκες Ποντίων από άλλον αιώνα όπου Πατρίδα και θρησκεία ήταν υπεράνω όλων

3/12/2025 - 8:51μμ
(Φωτ.: facebook Σύλλογος Ποντίων  Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»: Οι Μωμόγεροι ανοίγουν τις εκδηλώσεις του 2026

3/12/2025 - 1:51μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά τον 86ο ετήσιο χορό των «Ακριτών» Φιλαδέλφειας (φωτ.:  Pontian Society "Akritai" of Philadelphia)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Πόντος της διασποράς: Μουσική, χορός και ταυτότητα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ

2/12/2025 - 4:16μμ
Τμήμα της αφίσας της κοινωνικής δράσης
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι φοιτητές και σπουδαστές στη Θεσσαλονίκη συλλέγουν τρόφιμα για καλό σκοπό

2/12/2025 - 3:20μμ
Στην Ερμού, οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών. Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών ξαναχτυπούν! – Πού θα είναι φέτος;

2/12/2025 - 2:07μμ
Σπίτια στην παραθαλάσσια Φάτσα, σε φωτογραφία του 1910 (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς / Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)
ΠΟΝΤΟΣ

Φάτσα Πόντου: Το ξεχασμένο αναγνωστήριο «Ομόνοια» των Ελλήνων

2/12/2025 - 10:42πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στη Νίκαια της Λάρισας (φωτ.: EUROKINISSI)

Ανυποχώρητοι οι αγρότες της Θεσσαλίας: Μπλόκα, αποκλεισμοί και εκτροπές κυκλοφορίας στη Νίκαια

12 λεπτά πριν
Καταιγίδα στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κόκκινη προειδοποίηση από την ΕΜΥ: Η κακοκαιρία Byron θα συνεχίσει την επέλαση

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/ Νοσταλγία 80ς)

Γιώργος Λαζάνης: Ο «εργάτης του θεάτρου», το σπουδαίο έργο και ο Κάρολος Κουν

1 ώρα πριν
Μετά τη βροχή, αυτοκίνητα διασχίζουν τον Κηφισό δίπλα από το ποτάμι, στο Μοσχάτο.  Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χάρης Ακριβιάδης)

Σάρωσε ο «Byron»: Ακραία ύψη βροχής και πάνω από 70.000 ηλεκτρικές εκκενώσεις

2 ώρες πριν
Πλημμύρες στην περιοχή της Μάνδρας από την κακοκαιρία Byron, Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Μάνδρα: Μνήμες του 2017 ξύπνησε η κακοκαιρία Byron – Πλημμύρες, λάσπη και εγκλωβισμοί

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας χτίζει γέφυρα αγάπης και αλληλεγγύης

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign