pontosnews.gr
Τετάρτη, 1/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αναβιώνει στην Πιερία το Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου, από τον ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας

Θα λάβει χώρα από τις 11 έως τις 19 Σεπτεμβρίου σε Κατερίνη και Κορινό, με τη συμμετοχή τεσσάρων συλλόγων. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

11/09/2022 - 9:09πμ
Από το 4ο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου (2009)

Από το 4ο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου (2009)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην αναβίωση του Περιφερειακού Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου, θεσμός ο οποίος ξεκίνησε αλλά και διακόπηκε την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, προχωρά ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων (ΣΠΟΣ) Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

Αναβιώνει στην Πιερία από τον ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας το 5ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου

Στόχος, πέρα από την προώθηση της ποντιακής θεατρικής σκηνής, είναι να μπει ένα λιθαράκι για τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου, η χρήση της οποίας περιορίζεται συνεχώς, όσο φεύγουν από τη ζωή οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Πόντιοι, που έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια με αυτήν.

«Η ποντιακή διάλεκτος σήμερα, δυστυχώς, δεν είναι ομιλούσα στα χωριά αλλά και στις πόλεις. Και ένα ψήγμα να σώσουμε από αυτήν, με τις θεατρικές παραστάσεις, θα είναι μεγάλο κέρδος», τονίζει στο pontosnews.gr ο Ευστάθιος Κατσίδης, πρόεδρος του ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

Από το 4ο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου (2009)

Στην Πιερία οι παραστάσεις

Στην Πιερία, και πιο συγκεκριμένα στο θεατράκι του πάρκου της Κατερίνης και στο θέατρο του Κορινού, από τις 11 έως τις 19 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το 5ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου.

«Είναι το 5ο Φεστιβάλ, αλλά έχει μεγάλη χρονική απόσταση από τα προηγούμενα τέσσερα. Ο θεσμός ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. Έγιναν τα τέσσερα φεστιβάλ, όμως κάποια στιγμή σταμάτησε η διοργάνωσή τους, χωρίς να ξέρω για ποιον λόγο. Είμαι εδώ και πολλά χρόνια ερασιτέχνης ηθοποιός σε πολλές ποντιακές ομάδες στην πόλη της Λάρισας, και αγαπάω το θέατρο. Έτσι, θέλησα τον δικό μας ΣΠΟΣ να αναβιώσει το φεστιβάλ ποντιακού θεάτρου. Έχουμε και πολλές ενεργές θεατρικές ομάδες που ανεβάζουν τουλάχιστον μία-δύο παραστάσεις στην ποντιακή διάλεκτο κάθε χρόνο. Έχουμε ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε διάθεση, και είπαμε να διοργανώσουμε το φεστιβάλ. Άλλωστε, είμαστε ο μοναδικός ΣΠΟΣ που διοργανώνει εδώ και δεκατρία χρόνια παιδικό φεστιβάλ ποντιακών χορών», λέει ο Ευστάθιος Κατσίδης.

Από το 4ο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου (2009)

Στο 5ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου θα συμμετάσχουν θεατρικές ομάδες τεσσάρων ποντιακών συλλόγων από την Κεντρική Μακεδονία. Πρόκειται για την Ένωση Ποντίων Κιλκίς «Οι Αργοναύτες», τον Σύλλογο Ποντίων Κορινού «Εύξεινος Πόντος», την Ένωση Ποντίων Πιερίας και την Ποντιακή Θεατρική Σκηνή Πιερίας.

Να σημειωθεί ότι το φεστιβάλ αφιερώνεται στον ηθοποιό, σκηνοθέτη και θεατρικό συγγραφέα Πολύκαρπο Χάιτα.

Το πρόγραμμα

Το 5ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου θα ξεκινήσει στην Κατερίνη, στις 11 Σεπτεμβρίου, με την Ένωση Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες», η οποία θα ανεβάσει το έργο Ο πετεινόν κοσού ‘κ’ ίνεται. Τη Δευτέρα 12 του μήνα, στον ίδιο χώρο, ο Ποντιακός Σύλλογος Κορινού «Εύξεινος Πόντος» θα παρουσιάσει το έργο Το ράσον κ’ ευτάει τον καλόγερον, ενώ την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, στον Κορινό, η Ένωση Ποντίων Πιερίας θα ανεβάσει το Φέγγος όλη μέρα.

Απόσπασμα από το έντυπο υλικο του Φεστιβάλ

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, στην Κατερίνη, οι «Αργοναύτες» θα παρουσιάσουν την παράσταση Χωρίς εσέν ‘κ’ ίνουμαι, χωρίς εσέν ‘κ’ ευτάγω. Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 19 του μήνα, στον Κορινό, με το έργο Η παλαλέσα, το οποίο θα ανεβάσει η Ποντιακή Θεατρική Σκηνή Πιερίας.

Όλες οι παραστάσεις θα ξεκινούν στις 8:30 το βράδυ.

«Υπάρχει διάθεση και εμπειρία από όλους τους συμμετέχοντες να προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό. Για παράδειγμα, η Ένωση Ποντίων Πιερίας μόνο φέτος παρουσίασε τέσσερις διαφορετικές παραστάσεις κι επιθεωρήσεις που γράφτηκαν στο παρελθόν αλλά και σύγχρονες. Πιστεύω ότι από του χρόνου θα έχουμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο Ευστάθιος Κατσίδης αναφέρεται και στην αγάπη των Ποντίων για το θέατρο από την Αρχαιότητα ακόμα: «Οι αρχαίοι πρόγονοί μας στον Πόντο δεν σταμάτησαν ποτέ να παίζουν θέατρο. Το ίδιο έκαναν στη Ρωσία, και όπου αλλού μετακινήθηκαν. Στον Πόντο υπήρχε το ποίημα “Γιάννες ο Μονόγιαννες“, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί την τέταρτη τραγωδία του Ευριπίδη.

»Στόχος μας είναι το Θεατρικό Φεστιβάλ να γίνει θεσμός και να διοργανώνεται κάθε χρόνο. Να μεγαλώσει, και –γιατί όχι– να το διοργανώνουν και οι άλλοι ΣΠΟΣ».

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το 3ο Πανόραμα Ποντιακών Χορών Δυτικής Αθήνας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Πόντιοι του Καματερού στο 3ο Πανόραμα Ποντιακών Χορών Δυτικής Αθήνας

1/10/2025 - 2:45μμ
(Φωτ.: pixabay.com/Macyvi)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο Τρυγομηνάς χιονίζ’ και κρύον νερόν ποτίζ’ – Ο Οκτώβριος στην ποντιακή λαογραφία

1/10/2025 - 8:35πμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγ.Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γιορτινή η έναρξη της χρονιάς στο «Φάρο» Ποντίων Αγίας Βαρβάρας

30/09/2025 - 11:39μμ
O Γιώργος Πουλαντσακλής και τον συνοδεύουν δύο ποντιακές λύρες και ένα βιολί (πηγή: Glomex / Περίμετρος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακός ζουρνάς: «Ακούγοντας αυτούς τους ήχους αναβιώνει η ψυχή του Έλληνα»

30/09/2025 - 8:45μμ
Ζουπουνοφόρες της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας δίπλα στην προτομή του Νίκου Καπετανίδη (φωτ.: Facebook / Καθαρή Επιλογή - Καμάς Παντελής)
ΠΟΝΤΟΣ

«Τον είχε σε μεγάλη εκτίμηση τον Καπετανίδη ο Ψαθάς» – 104 χρόνια από την αγχόνη, η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας δεν ξέχασε

30/09/2025 - 8:21μμ
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών Θεσσαλονίκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αρχίζει σήμερα η νέα χρονιά στον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας-Συκεών

30/09/2025 - 3:56μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αρχίζει η νέα χορευτική χρονιά στους «Κομνηνούς» της Εύβοιας

30/09/2025 - 2:48μμ
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από το εικονογραφημένο ανέκδοτο (φωτ.: YouTube)
ΠΟΝΤΟΣ

«Οι ψευτάντ’»: Τι συμβαίνει όταν ένας Άγγλος, ένας Γερμανός κι ένας Πόντιος αρχίζουν τα ψέματα

30/09/2025 - 1:42μμ
(Φωτ. facebook/Οι Δόλοπες Πανελλήνιος Σύλλογος Χορευτικής Έκφρασης & Λαογραφικής Μελέτης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παραδοσιακοί χοροί για παιδιά μαζί με τους «Δόλοπες»

30/09/2025 - 9:10πμ
(Φωτ.: facebook.com/lesxipontionnkavalas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακό παρών στις εκδηλώσεις για τα 204 χρόνια από την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς στην Καβάλα

29/09/2025 - 9:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από το 3ο Πανόραμα Ποντιακών Χορών Δυτικής Αθήνας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»)

Οι Πόντιοι του Καματερού στο 3ο Πανόραμα Ποντιακών Χορών Δυτικής Αθήνας

19 λεπτά πριν
Περιπολικό και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)

Άνοιξη: Ιδιοκτήτης διαμερίσματος εισέβαλε και ξυλοκόπησε οικογένεια ενοικιαστών

43 λεπτά πριν
Εργαζόμενος στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάθεται στα σκαλιά με φόντο το Καπιτώλιο των ΗΠΑ (φωτ.: EPA / Will Oliver)

Shutdown στις ΗΠΑ: Τι σημαίνει η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης

1 ώρα πριν
Εξωτερικά ιατρεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Ποιος είναι ο νέος τρόπος για να κλείσεις ραντεβού σε νοσοκομείο

2 ώρες πριν
Ορισμένα από τα κατασχεθέντα αντικείμενα και χρήματα της εγκληματικής οργάνωσης (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)

Σπείρα παρίστανε υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ και λογιστές κι έκλεβε ηλικιωμένους – Λεία άνω των 2 εκατ. ευρώ

2 ώρες πριν
Βροχή στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign