pontosnews.gr
Τετάρτη, 18/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μνημείο για τους Μικρασιάτες και τους Θρακιώτες στην Αταλάντη – Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα αποκαλυπτήρια

«Η Ελλάδα δεν πληγώθηκε με την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά πληγώθηκε με την καταστροφή της Σμύρνης» είπε ο Αρχιεπίσκοπος

26/08/2022 - 8:59μμ
(Φωτ.: Facebook / Δήμος Λοκρών)

(Φωτ.: Facebook / Δήμος Λοκρών)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε μια έκταση 30 στρεμμάτων, σύμφωνα με τη σχετική απαλλοτρίωση του 1930, γύρω από το ναό της Αγίας Σοφίας –όνομα συμβολικό και όχι τυχαίο– αναπτύχθηκε ο συνοικισμός των προσφύγων στην Αταλάντη. Μικρασιάτες και Θρακιώτες εγκαταστάθηκαν εκεί και ξεκίνησαν τη νέα τους ζωή.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το βράδυ της περασμένης Κυριακής έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου τιμής και αναγνώρισης της συνολικής προσφοράς των προσφύγων.

(Φωτ.: Facebook / Δήμος Λοκρών)

(Φωτ.: Facebook / Δήμος Λοκρών)

Το παρών στον συνοικισμό της Αταλάντης έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Ένας μεγάλος ιστορικός είχε πει: “Η Ελλάδα δεν πληγώθηκε με την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά πληγώθηκε με την καταστροφή της Σμύρνης”, και φαίνεται ότι έχει δίκιο» ανέφερε κατά τη σύντομη ομιλία του.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αναζωπύρωση της μνήμης, της αγάπης, των μορφών που μας συνδέουν με αυτούς τους τρόπους – η σύνδεση, εξήγησε, μπορεί να γίνει και με άψυχα πράγματα. «Όταν τα βλέπει κανείς νιώθει ότι είναι ζωντανά. Και όταν τα βλέπει σε μια περίοδο συγχύσεως, σε μια περίοδο περίεργων συγκρούσεων, ακόμη και πολιτικών διενέξεων, βλέπουμε ότι αυτό είναι το παρήγορο σημείο, ότι διατηρείται η φλόγα στις ρίζες» πρόσθεσε.

(Φωτ.: Facebook / Δήμος Λοκρών)

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην έννοια της συναλληλίας. «Δουλεύουμε όλοι μαζί, ο καθένας με την δύναμή του, με τα χαρίσματά του, με τις δυνατότητες που έχει, αλλά ο ένας προσθέτει κάτι στον άλλο για να γίνει κάτι καλύτερο. Αν αυτό δεν το καταλάβουμε, αν αυτό δεν το συναποφασίσουμε, που σημαίνει ότι ο καθένας κρατάει τις ιδέες του, κάνει τον αγώνα του, αλλά στο τέλος οφείλουμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Η κατασκευή του μνημείου είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Λοκρών, η οποία υλοποιήθηκε χάρη σε ιδιώτες δωρητές. «Θέλω να ευχαριστήσω τους απογόνους των προσφύγων στο όνομα των προγόνων τους που με την εγκατάσταση τους στην Αταλάντη βοήθησαν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη αυτού του τόπου» τόνισε ο δήμαρχος Αθανάσιος Ζεκεντές.

(Φωτ.: Facebook / Δήμος Λοκρών)

(Φωτ.: Facebook / Δήμος Λοκρών)

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων, τον εθνικό ύμνο από τη Δημοτική Φιλαρμονική Αταλάντης, μικρασιατικά τραγούδια από την Παραδοσιακή και Βυζαντινή Μικτή Χορωδία και χορούς από το χορευτικό του Δήμου Λοκρών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: facebook.com/estia1930ns)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στο φως άγνωστες πτυχές του ρόλου της Σμύρνης στην Επανάσταση του 1821

18/03/2026 - 3:16μμ
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τις μαθήτριες που διακρίθηκαν στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Μικρά Ασία - Πόντος: Ενθυμήματα» (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαθήτριες κρατούν ζωντανή τη μνήμη Μικρασίας και Πόντου – Βραβεύσεις στον πανελλήνιο διαγωνισμό

18/03/2026 - 9:12πμ
Στιγμιότυπο από τη θεία λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: YouTube)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Με μαθητές από την Ελλάδα η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο Φανάρι

15/03/2026 - 9:25μμ
Πάσχα στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Ιωνίας, 1927
(φωτ. ΥΠΠΟΑ / Συλλογή Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Ιωνία Βόλου: Η προσφυγική ενορία γιορτάζει τον πρώτο ναό των Μικρασιατών – 100 χρόνια

13/03/2026 - 6:37μμ
Έργα από την έκθεση «Μια Ιστορία Ανταλλαγής Πληθυσμών», που φιλοξενείται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μια Ιστορία Ανταλλαγής Πληθυσμών»: Έκθεση ζωγραφικής στη Μυτιλήνη, από μια Τουρκάλα

12/03/2026 - 6:52μμ
Η Ελένη Κυραμαργιού ήταν καλεσμένη στον κύκλο ανοιχτών μαθημάτων «Η Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα» του Δήμου Ζωγράφου και των ΑΣΚΙ. Δευτέρα 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Δήμος Ζωγράφου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πώς άλλαξαν την Αθήνα οι πρόσφυγες της Μικρασίας – Διάλεξη στο Δήμο Ζωγράφου για τη μεγάλη εγκατάσταση μετά το 1922

12/03/2026 - 5:11μμ
Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Κοζάνης. Σάββατο 7 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μικρασιατικός Σύλλογος Π.Ε Κοζάνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κοζάνη: Αφιέρωμα στη Μικρασιάτισσα γυναίκα – Μνήμη, ιστορία και γεύσεις

8/03/2026 - 1:03μμ
Μέρος της μεγαλύτερης φιλοσοφικής επιγραφής της Αρχαιότητας (πηγή: lycianmonuments.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στη UNESCO τα αρχαία Οινόανδα της Λυκίας – Η ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας με τη μεγαλύτερη φιλοσοφική επιγραφή

7/03/2026 - 10:34μμ
Στιγμιότυπο από το συμπόσιο για την Καππαδοκία στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Giannis Demirtzoglou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Καππαδοκία στο Σισμανόγλειο της Κωνσταντινούπολης – Συμπόσιο για τα «ζώντα μνημεία» της ιστορικής γης

6/03/2026 - 6:42μμ
Γενική άποψη του Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, τον Μάιο του 2018 (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ο «ξύλινος γίγαντας» της Πριγκήπου: Το σχέδιο για τη διάσωση του ιστορικού ορφανοτροφείου

6/03/2026 - 2:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιρανοί στο κέντρο της Τεχεράνης, εκφράζοντας τη στήριξή τους στον νέο ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Μοτζτάμπα Χαμενεΐ (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Φόβος για αντίποινα του Ιράν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, επανεμφάνιση Χαμενεΐ με απειλές

2 λεπτά πριν
Το Χουσαμάντων, σύμφωνα με τον Στ. Γ. Κοκκινίδη, βρισκόταν κοντά στο χωριό Γίγα ενώ κατά τον Περικλή Τριανταφυλλίδη πιο κοντά στο Ζησινό. Τα δύο χωριά χώριζε μικρή απόσταση. Μετά την Ανταλλαγή το Χουσαμάντων «αφομοιώθηκε» από μεγαλύτερο χωριό της περιοχής του Όφεως. Στη φωτογραφία σημείο κοντά στο Ζησινό ή Bölümlü σήμερα (πηγή: facebook.com/bolumlucom)

Ισκεντέρ Πασάς: Πώς ο εξωμότης επίσκοπος Αλέξανδρος Ποτουράς ο Χουσαμάντης κατάλαβε ότι ο χριστιανισμός είναι μονόδρομος

31 λεπτά πριν
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σε πολιτική εκδήλωση του AKP (φωτ.: x.com/aBayraktar1)

Η Τουρκία προτείνει σχέδιο για την παράκαμψη των Στενών του Ορμούζ

57 λεπτά πριν
Μικρές Λαζαρίνες με τα ανθοστόλιστα καλάθια τους (φωτ.: Δήμος Τρικκαίων)

Οι Λαζαρίνες θα αναβιώσουν και φέτος στο δήμο Τρικκαίων – Το έθιμο που προϋπαντεί το Πάσχα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/ Πρόσωπα)

Νίκος Βασταρδής: Ο ηθοποιός, ο αγωνιστής, ο δάσκαλος

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τη μεταφορά του 23χρονου που κατηγορείται για τη δολοφονία 20χρονου στην περιοχή της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, στον ανακριτή (φωτ.: EUROKINISSI)

Δολοφονία στην Καλαμαριά: Προφυλακίστηκε ο 23χρονος καθ’ ομολογίαν δράστης που μαχαίρωσε τον 20χρονο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign