pontosnews.gr
Δευτέρα, 8/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ: Διάσημοι συγγραφείς εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον Σαλμάν Ρούσντι

«Ούτε μια λεπίδα στο λαιμό δεν θα μπορούσε να τον φιμώσει»

20/08/2022 - 10:37πμ
(Φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)

(Φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Διάσημοι συγγραφείς των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών ο Πολ Όστερ και ο Γκέι Ταλίζ, συγκεντρώθηκαν χθες στα σκαλιά της μεγαλοπρεπούς Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Μανχάταν για να διαβάσουν αποσπάσματα έργων του Σαλμάν Ρούσντι, εκφράζοντας έτσι την αλληλεγγύη τους στον 75χρονο συγγραφέα που έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης την προηγούμενη εβδομάδα. Στην εκδήλωση μίλησαν περισσότεροι από δέκα γνωστοί συγγραφείς, ανάμεσα στους οποίους ήταν άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος.

Ο Ρούσντι προσκλήθηκε να παρακολουθήσει την εκδήλωση διαδικτυακά, από το δωμάτιο του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται.

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γκέι Ταλίζ, φορώντας το αγαπημένο του καπέλο φεντόρα, διάβασε ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημα Ο χρυσός οίκος, ενώ ο Ιρλανδός Κόλουμ Μακάν επέλεξε ένα απόσπασμα από το δοκίμιο Out of Kansas που δημοσιεύτηκε από τον Ρούσντι στο περιοδικό New Yorker το 1992. «Ο Ρούσντι είχε αρθεί πάντα στο ύψος των περιστάσεων», είπε ο Μακάν, και εκτίμησε πως μόλις αναρρώσει «θα έχει κάτι βαθυστόχαστο να πει».

Οι συγγραφείς Paul Auster, Siri Hustvedt, Colum McCann, και Gay Talese περιμένουν τη σειρά τους να εμφανιστούν στην εκδήλωση «Stand with Salman: Defend the Freedom to Write» (φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)

Ο Χάρι Κούνζρου, Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος, διάβασε ένα απόσπασμα από την αρχή του βιβλίου που άλλαξε ριζικά τη ζωή του Σαλμάν Ρούσντι, τους Σατανικούς στίχους. «Ο Σαλμάν έγραψε κάποτε ότι ο ρόλος ενός συγγραφέα είναι να κατονομάζει το ανείπωτο, να δείχνει τους απατεώνες, να παίρνει θέση, να ξεκινά συζητήσεις, να διαμορφώνει τον κόσμο και να τον αφυπνίζει», είπε. «Γι’ αυτό είμαστε εδώ», τόνισε.

«Ήρωας με βαρύ τίμημα»

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο 24χρονος Αμερικανός με λιβανέζικη καταγωγή Χάντι Ματάρ, ο οποίος συνελήφθη αμέσως μετά την επίθεση στον Ρούσντι, δήλωσε την Πέμπτη αθώος ενώπιον δικαστηρίου μετά τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν.

«Ούτε μια λεπίδα στο λαιμό δεν θα μπορούσε να φιμώσει τον Σαλμάν Ρούσντι», δήλωσε η Σουζάν Νόσελ, πρόεδρος της ένωσης για την υπεράσπιση των συγγραφέων σε όλον τον κόσμο PEN America.

Για τη συγγραφέα και ιστορικό Αμάντα Φόρμαν, η εκδήλωση της Παρασκευής κατέδειξε ότι «είμαστε όλοι έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα πιστεύω μας».

Στο βήμα η Amanda Foreman (φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)

Προτού διαβάσει με τη σειρά της ένα απόσπασμα, η Βρετανίδα συγγραφέας Τίνα Μπράουν είπε, απευθυνόμενη στον Σαλμάν Ρούσντι: «Ποτέ δεν ζήτησες να έχεις το ρόλο ενός ήρωα. Ήθελες απλώς να γράφεις. Αλλά η επιμονή με την οποία υπερασπίστηκες την ελευθερία της έκφρασης σε έκανε ήρωα, και πλήρωσες βαρύ τίμημα».

Ο Σαλμάν Ρούσντι, γεννημένος το 1947 στην Ινδία από μουσουλμάνους γονείς, έζησε στη Νέα Υόρκη επί 20 χρόνια και απέκτησε αμερικανική υπηκοότητα το 2016.

Παρά τις απειλές εναντίον του, εμφανιζόταν όλο και πιο συχνά δημοσίως, χωρίς εμφανή προστασία, ενώ συνέχισε να υπερασπίζεται τη σάτιρα και την ασέβεια στα βιβλία του. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο γερμανικό περιοδικό Stern λίγες μέρες πριν από τη δολοφονική επίθεση, εμφανιζόταν αισιόδοξος και είχε δηλώσει: «Από τότε που ήρθα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχω πια προβλήματα… Η ζωή μου επέστρεψε σε φυσιολογικούς ρυθμούς».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το cabaret ARGENTINA της εποχής εκείνης (πηγή: Δημήτρης Κρασονικολάκης/ Τρούμπα, Βούρλα, Λιμάνι – Χώρος και μνήμη του πειραϊκού περιθωρίου στον 20ό αιώνα/ Βασίλης Πισιμίσης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τρούμπα γίναμε!»: Η μυθική περιοχή του Πειραιά, σε μεγάλη και μικρή οθόνη

7/12/2025 - 7:35μμ
Ο θίασος της θεατρικής ομάδας «Μέθεξις» ανεβάζει, στην Έδεσσα, τη «Μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά με τον εορτασμό των 120 χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα σε σκηνοθεσία της Δέσποινας Οτουντζίδου για φιλανθρωπικό σκοπό (φωτ.: Αρχείο Θεατρικής Ομάδας Μέθεξις)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «Μαντάμ Σουσού» βρίσκεται στην Έδεσσα και τα… σπάει για καλό σκοπό

5/12/2025 - 6:40μμ
Η Yuval Raphael,  υποψήφια του Ισραήλ στον 69ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, στη Βασιλεία της Ελβετίας (φωτ.: EPA/ GEORGIOS KEFALAS)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Ισραήλ θα συμμετέχει στη Eurovision – Ποιες χώρες θα απέχουν μετά την απόφαση της EBU

4/12/2025 - 9:06μμ
Λεπτομέρεια από την όψη του βυζαντινού κοσμήματος (πηγή: metmuseum.org)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περίτεχνο βυζαντινό περιδέραιο με τα νομίσματα, ένα από τα πιο εντυπωσιακά κοσμήματα του 6ου αιώνα

1/12/2025 - 5:39μμ
(Φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ορφάνεψε ο Μεγαλέξανδρος της Θεσσαλονίκης – Έφυγε από τη ζωή ο δημιουργός του, Ευάγγελος Μουστάκας

28/11/2025 - 7:08μμ
Νότια όψη του ναού της Αγίας Σοφίας στη Δράμα (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Αγία Σοφία της Δράμας ξαναβρίσκει τη λάμψη της

26/11/2025 - 5:10μμ
H «Αγία» σε επίσκεψη στο γηροκομείο που έφτιαξε στη Μάνδρα Αττικής και δημοσιεύματα της εποχής (φωτ.: EUROKINISSI / εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αγία» Αθανασία του Αιγάλεω: Ψεύτικα θαύματα – Μια ζωή που έγινε… μιούζικαλ και αναμένεται ξανά στο θέατρο

25/11/2025 - 3:13μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Λυδία Σιώρη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η τρυφερή ιστορία του τραγουδιού «Το παλιό μου παλτό» – Οι σταρ που το απέρριψαν και μετά …χτυπούσαν το κεφάλι τους στον τοίχο

22/11/2025 - 2:04μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Αλεξάνδρεια ταξιδεύουν 53 έργα του Μάκη Βαρλάμη – Μια νέα γέφυρα ανάμεσα στην Πέλλα και την Αίγυπτο

21/11/2025 - 7:22μμ
Ο Πάρις Γαβριηλίδης με τη φωτογραφία του ανθρώπου ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο παππούς του καταγόταν από τη φυλή των Καλάς, μια κοινότητα που θεωρείται απόγονος στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οδοιπορικό στ’ αχνάρια του Μ. Αλεξάνδρου – Στη Θεσσαλονίκη η έκθεση φωτογραφίας του Πάρι Γαβριηλίδη

20/11/2025 - 10:58πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος με τον πρέσβη της Ελλάδας Σταύρο Βενιζέλο (φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας)

Ομογένεια: Προσλήψεις προσωπικού στα προξενεία Μελβούρνης και Σίδνεϊ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Super League: Τεσσάρα η ΑΕΚ – Μπλόκο στη Λάρισα για Παναθηναϊκό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: kremlin.ru)

Η Ρωσία επιστρέφει στον αθλητισμό – Σταδιακά αίρονται οι απαγορεύσεις από τις Ομοσπονδίες

2 ώρες πριν
O Αλέξανδρος Μπαλτατζής στο Δοξάτο Δράμας (πηγή: Μουσείο «Αλ. Μπαλτατζής)

Αλέξανδρος Μπαλτατζής: Ένας Πόντιος της προσφυγιάς στα θεμέλια του αγροτικού κινήματος

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μικαέλα Τσορμπατζίδου)

Super League: Αφεντικό στη Θεσσαλονίκη ο ΠΑΟΚ

3 ώρες πριν
Το φυλάκιο έξω από το αστυνομικό τμήμα μετά την επίθεση (φωτ.: OrangePress)

Αθήνα: Επίθεση με μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης – Μία προσαγωγή

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign