pontosnews.gr
Τετάρτη, 22/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σχολεία: Τι αλλάζει σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια από τον Σεπτέμβριο

Τη διαβεβαίωση ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με ομαλό τρόπο έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας

6/08/2022 - 10:55πμ
(Φωτ.: EUROKINSSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

(Φωτ.: EUROKINSSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τη διαβεβαίωση ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με ομαλό τρόπο, έδωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, ο οποίος παρουσίασε και τις αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος.

Οι πιο σημαντικές είναι το ολοήμερο έως τις 17:30, η Τράπεζα Θεμάτων στη Γ’ Λυκείου, η εισαγωγή των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα (ελληνική Pisa) σε όλα τα σχολεία, και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Η επέκταση του ωραρίου κατά 1,5 ώρα στα ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά θα γίνει πιλοτικά, περίπου στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα, που αντιστοιχούν σε σχεδόν 5.000 τμήματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια.

«Με πλούσιες νέες θεματικές, με μελέτη στο σχολείο αναβαθμίζουμε το πρόγραμμα του ολοήμερου, καθιστούμε εποικοδομητικό το χρόνο παραμονής των μαθητών σε αυτό, και δίνουμε μια στήριξη επιπλέον στην οικογένεια», ανέφερε ο Αλέξανδρος Κόπτσης.

Τη σχολική χρονιά που πέρασε Τράπεζα Θεμάτων υπήρξε στις προαγωγικές εξετάσεις της Α’ και Β’ τάξης όλων των τύπων Λυκείου. Φέτος θα προστεθεί και στη Γ’ Λυκείου, για τις απολυτήριες εξετάσεις.

Πρόκειται για βάση πληροφοριών από την οποία επιλέγεται με κλήρωση το 50% των θεμάτων ή ενότητες θεμάτων (υπάρχει σχετική απόφαση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής). Το υπόλοιπο 50% επιλέγεται από τους διδάσκοντες.

Σε ό,τι αφορά στην ελληνική Pisa, πέρσι συμμετείχαν 6.000 μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ Δημοτικού και της Γ’ Γυμνασίου. Οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα αφορούν τη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά.

Φέτος η εφαρμογή θα είναι καθολική, πάντα στην τελευταία τάξη του Δημοτικού και του Γυμνασίου. «Σκοπός είναι να αποτυπωθούν οι βασικές γνώσεις που οι μαθητές πρέπει να έχουν κατακτήσει στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο, με στόχο να αξιολογήσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα και να διαμορφώσουμε συνθήκες βελτίωσής του», εξήγησε ο Αλέξανδρος Κόπτσης.

Σχετικά με τις αξιολογήσεις, πέρσι η αρχή έγινε με την αυτοαξιολόγηση της κάθε σχολικής μονάδας. Τη νέα σχολική χρονιά θα αξιολογηθούν και οι εκπαιδευτικοί. «Αποτελεί μια ανατροφοδοτική διαδικασία που σκοπό έχει να συμβάλει στη βελτίωση του παραγόμενου έργου, χωρίς καμία μα καμία επίπτωση στους εκπαιδευτικούς», διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας.

Να σημειωθεί ότι από τις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών έχουν εκφραστεί αντιδράσεις για τον τρόπο που γίνεται η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, κυρίως στη βάση ότι προωθείται η «κατηγοριοποίηση των σχολείων».

Νέα Προγράμματα Σπουδών

Κατά το σχολικό έτος 2022-2023, η πιλοτική εφαρμογή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών θα συνεχιστεί σε όλα τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία της χώρας.

Το 2023-2024 θα εφαρμοστούν καθολικά, με την ταυτόχρονη έναρξη της εφαρμογής του «πολλαπλού βιβλίου», με εξαίρεση τις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου. Στη Β’ Λυκείου η εφαρμογή θα γίνει το σχολικό έτος 2024-2025 και στη Γ’ Λυκείου το 2025-2026.

«Τα 116 Νέα Προγράμματα Σπουδών, 123 που εκπονήθηκαν εκ νέου και 43 επικαιροποιημένα, εκφράζουν μία νέα, διαφορετική φιλοσοφία προσέγγισης της γνώσης, διαφοροποιώντας το πώς και το γιατί της μάθησης», σημείωσε ο Αλέξανδρος Κόπτσης.

Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Παράλληλα, συνεχίζονται τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων που εφαρμόστηκαν πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2021 στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των σχολείων.

Στόχος είναι, σύμφωνα με το υπουργείο, «η ενίσχυση των εγκάρσιων δεξιοτήτων και βασικών ικανοτήτων των μαθητών, μεταξύ των οποίων οι ψηφιακές ικανότητες, η κριτική σκέψη, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η ικανότητα για μάθηση», μέσω της εισαγωγής νέων θεματικών όπως ρομποτική, επιχειρηματικότητα, οδική ασφάλεια, σεξουαλική αγωγή, οικολογική συνείδηση, κ.ά.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο ποινικολόγος Σταύρος Γεωργίου
ΕΛΛΑΔΑ

Σταύρος Γεωργίου: Νέα στοιχεία από την ιατροδικαστική εξέταση ενισχύουν το σενάριο της εγκληματικής ενέργειας – Πώς γλίτωσε από επίθεση με γκαζάκια το 2009

22/07/2026 - 12:48μμ
Ναύπλιο: Βουτιές στην Αρβανιτιά (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΜΥ: Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού – Αλλού καιγόμαστε κι αλλού πνιγόμαστε!

22/07/2026 - 12:19μμ
Διαρροή αερίου σε βενζινάδικο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ομηρίδου Σκυλίτση και Πυθαγόρα στον Πειραιά. Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026  (φωτ.:  EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Πειραιάς: Συναγερμός για πιθανή διαρροή αερίου σε πρατήριο καυσίμων – Εκκενώνονται προληπτικά πολυκατοικίες

22/07/2026 - 12:17μμ
Ηλεκτρικό αυτοκίνητο φορτίζει σε δημόσιο σταθμό στην Κοπεγχάγη της Δανίας (φωτ.: Γιώργος Κουρκουρίκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτροκίνηση: Ταχυφορτιστές κάθε 60 χλμ κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός Μάλτας

22/07/2026 - 11:17πμ
Έλεγχοι της Τροχαίας Αττικής σε αναβάτες ηλεκτρικών πατινιών για χρήση κράνους, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και παραβάσεις των ορίων ταχύτητας (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΓΑΔΑ)
ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρικά πατίνια: Απαγορεύονται στους κάτω των 17 – Υποχρεωτική ασφάλιση και πρόστιμο 350 ευρώ

22/07/2026 - 9:58πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σταύρος Γεωργίου: Το ενδεχόμενο άγριου ξυλοδαρμού εξετάζουν οι Αρχές για το θάνατο του γνωστού ποινικολόγου

22/07/2026 - 9:30πμ
Εικόνα ελαφρώς ρετρό, από την εποχή που οι βάσεις αναρτώνταν στα σχολεία (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

22/07/2026 - 9:03πμ
Η μπροστινή είσοδος στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Μεσσηνία: Κοινοτάρχης, αδελφός και πυροσβέστης απολογούνται για τους εμπρησμούς – Μαρτυρίες για απειλές και «χαράτσι» στο νερό

22/07/2026 - 8:36πμ
Παιχνίδι με το νερό στην παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας: Στους 43 βαθμούς σήμερα το θερμόμετρο – Red Code για πυρκαγιές και μπουρίνια στα βόρεια

22/07/2026 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρός στο γραφείο του γνωστός ποινικολόγος – Εξετάζεται εγκληματική ενέργεια

22/07/2026 - 1:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μοναδική ποδοσφαιρική εμπειρία δίπλα στο κύμα με την υποστήριξη του Pamestoixima.gr

Η μάχη Ισπανίας και Αργεντινής καθήλωσε τους φιλάθλους στην παραλία Μπάτης στο Παλαιό Φάληρο (vid.)

18 λεπτά πριν
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Ολεξάντρ Σίρσκι κατά την παράδοση πυραύλων-drone «Peklo» («Κόλαση») στον ουκρανικό στρατό, στο Κίεβο (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)

Οι Ουκρανοί ήθελαν το «κεφάλι» του Σίρσκι και το πήραν – Τι δείχνει η επιλογή του διαδόχου του

40 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την παράσταση «Δύο Θάλασσες, Μια Μνήμη», στο Λαύριο. Σάββατο 18 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Εξωραϊστικός Σύλλογος Λεγραινών - Σουνίου)

«Δύο Θάλασσες, Μια Μνήμη»: Ο Πόντος και η Μικρά Ασία αντάμωσαν στο Λαύριο

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο εδώλιο το φθινόπωρο τέσσερις βουλευτές της ΝΔ – Οι ημερομηνίες των δικών

2 ώρες πριν
Ο ποινικολόγος Σταύρος Γεωργίου

Σταύρος Γεωργίου: Νέα στοιχεία από την ιατροδικαστική εξέταση ενισχύουν το σενάριο της εγκληματικής ενέργειας – Πώς γλίτωσε από επίθεση με γκαζάκια το 2009

2 ώρες πριν
Ναύπλιο: Βουτιές στην Αρβανιτιά (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

ΕΜΥ: Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού – Αλλού καιγόμαστε κι αλλού πνιγόμαστε!

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign