pontosnews.gr
Δευτέρα, 23/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΥΠΕΞ: Δυστυχώς για την Τουρκία, οι αριθμοί δείχνουν ποιος σέβεται και εφαρμόζει τη Συνθήκη της Λοζάνης

Απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Αλέξανδρου Παπαϊωάννου στις τουρκικές αιτιάσεις για τα μειονοτικά σχολεία στη Θράκη

23/07/2022 - 1:02μμ
Υπουργείο Εξωτερικών (φωτ. αρχείου: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi)

Υπουργείο Εξωτερικών (φωτ. αρχείου: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, η Άγκυρα αντιστρέφει πλήρως την πραγματικότητα, προκειμένου να προβάλει θέσεις που δεν αντέχουν στην κριτική. Τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους», αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με αιτιάσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη μειονοτική εκπαίδευση στη Θράκη.

Όπως επισημαίνει, η απόφαση αναστολής λειτουργίας σχολείων λαμβάνεται με τα ίδια ακριβώς κριτήρια σε όλη την Ελλάδα, όταν δηλαδή ο αριθμός των μαθητών πέφτει κάτω από το ελάχιστο κατώφλι των εννέα μαθητών.

Αναφέρει δε πως το εκπαιδευτικό έτος 2022-2023, μόνο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, πέραν των τεσσάρων μειονοτικών δημοτικών σχολείων, αναστέλλεται η λειτουργία και άλλων 29 μη μειονοτικών σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Ως εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί να κάνει λόγο για δυσμενή μεταχείριση των μαθητών της μειονότητας», υπογραμμίζει.

«Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν με σαφήνεια ότι οι εκπαιδευτικές επιλογές της ελληνικής Πολιτείας γίνονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες, με αποκλειστικό γνώμονα την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης προς όφελος των ίδιων των μαθητών».

«Η Τουρκία οφείλει να βάλει τέλος στην παραπλανητική της ρητορική και να κατανοήσει την πραγματικότητα που καταδεικνύει ότι η μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, ζώντας σε μία ελεύθερη και δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, απολαμβάνει πλήρως τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της, όπως άλλωστε το σύνολο των Ελλήνων πολιτών», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Αντιθέτως, προσθέτει, «τα ελάχιστα πλέον σχολεία της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία μαρτυρούν τον βίαιο και συστηματικό ξεριζωμό των Ελλήνων από τα πατρογονικά τους εδάφη».

Υπενθυμίζει ότι «για την ευημερούσα μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη θα λειτουργήσουν κατά το επόμενο εκπαιδευτικό έτος ενενήντα εννέα δημοτικά σχολεία, ενώ στην Κωνσταντινούπολη «θα λειτουργήσουν μόνο τρία, στην Ίμβρο ένα και στην Τένεδο κανένα».

Υπενθυμίζει δε πως η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αριθμεί περίπου 120.000 μέλη, ενώ η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία δεν υπερβαίνει τα 3.000 άτομα, την στιγμή που την εποχή της Λοζάνης ήταν ισάριθμες.

«Δυστυχώς για την Τουρκία, οι αριθμοί διακινούν τη δική τους αναντίρρητη αλήθεια σχετικά με το ποιος σέβεται και εφαρμόζει την Συνθήκη της Λοζάνης», τονίζει.

«Η Ελληνική Δημοκρατία αποτελεί ευρωπαϊκό κράτος δικαίου που προστατεύει στο ακέραιο και εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της», καταλήγει.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες (φωτ.: Ευρωπαϊκή Ένωσηα/Pool)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Ισχυρό ενεργειακό σοκ από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή – Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη αν δεχτεί επίθεση στο έδαφος της

22/03/2026 - 11:35πμ
(Πηγή: Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέσω Gov.gr Wallet και Kids Wallet η επαλήθευση της ηλικίας – Στόχος και η προστασία των ανηλίκων

21/03/2026 - 12:20μμ
Ο Αλέξης Χαρίτσης στο προγραμματικό συνέδριο της Νέας Αριστεράς, Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.:  EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Αριστερά: Παραιτείται ο Αλέξης Χαρίτσης από την προεδρία

20/03/2026 - 6:35μμ
(Φωτ. αρχείου: Δήμητρα Κούτρα/TOKLIK.GR/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Υπερήφανα αποχωρώ – Δεν φοβήθηκα πολιτικό κόστος, δεν διαγράφεται η αλήθεια

19/03/2026 - 6:59μμ
Οι νέοι τοποτηρητές-μουφτήδες σε Ξάνθη και Κομοτηνή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώην μουφτής Κομοτηνής Τζιχάτ Χαλήλ: Διορίστηκε σύμβουλος για θέματα μουσουλμανικής θρησκείας της Σοφίας Ζαχαράκη

19/03/2026 - 1:37μμ
Από συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον δημοσιογράφο Δημήτρη Δανίκα (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στο τραπέζι η πυρηνική ενέργεια – Συγκροτείται υπουργική επιτροπή

15/03/2026 - 12:10μμ
Στιγμιότυπο από τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, στα κεντρικά της Χαριλάου Τρικούπη. Κυριακή 15 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογή συνέδρων στο ΠΑΣΟΚ: Στις κάλπες τα μέλη ενόψει του συνεδρίου

15/03/2026 - 11:22πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναβάλλεται η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αυστραλία λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

14/03/2026 - 1:45μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

12/03/2026 - 11:20μμ
Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη,   Πέμπτη 12 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν θα οδηγήσω τη χώρα σε πρόωρες εκλογές – Μήνυμα για Κύπρο και ανησυχία για τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν

12/03/2026 - 5:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο «Αττικόν» στην Πάφο για τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη, Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Andreas Kesouris)

Πάφος: Ανεγείρεται ναός του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη με πρωτοβουλία των Ποντίων

28 λεπτά πριν
Ιρανός εργάτης επισκευάζει δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ καπνός εξακολουθεί να υψώνεται από το διυλιστήριο πετρελαίου Shahran μετά από αεροπορική επιδρομή στην Τεχεράνη. 8 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Μέση Ανατολή: Ο πόλεμος επεκτείνεται σε ρεύμα και νερό – Στο στόχαστρο κρίσιμες υποδομές

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: Pexels)

Λογαριασμό για 6 μέτρα κάνει η κυβέρνηση: Από το fuel pass έως το market pass και μέτρα για το ρεύμα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: greekherald.com.au/Στέφανος Ελευθεριάδης)

Μελβούρνη: Ομογενείς φοιτητές εντρύφησαν στη μαγεία των χορών του Πόντου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Super League: Φινάλε στην κορυφή η ΑΕΚ – Γκέλες για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ

2 ώρες πριν
Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την οδό Σωτήρος στη συνοικία των Καμινάδων στην Καρδίτσα, Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: neosagon.gr)

Καρδίτσα: Δύο ανήλικοι πίσω από τη δολοφονία 51χρονου τραγουδιστή

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign