pontosnews.gr
Δευτέρα, 29/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χριστίνα Πλούτογλου, η μουσειολόγος που θέλει να δώσει φωνή στα κειμήλια των Ποντίων που βρίσκονται στην Παναγία Σουμελά

Υπάρχει απόφαση ώστε να αναδειχθούν οι συλλογές, και μαζί με αυτές η ιστορία του Πόντου και η παράδοση του ποντιακού ελληνισμού

29/07/2022 - 9:47πμ
(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για την ειλημμένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» να αναπτυχθεί και να αξιοποιηθεί περαιτέρω το μουσείο που βρίσκεται κάτω από το ναό του μοναστηριού στο Βέρμιο και περιλαμβάνει κειμήλια και εκθέματα από τον Πόντο, ώστε να έχουν μεγαλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση σε αυτά όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα πράγματα για την ιστορία του Πόντου και την παράδοση του ποντιακού ελληνισμού, μίλησε στο pontosnews.gr η μουσειολόγος του Ιδρύματος Χριστίνα Πλούτογλου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στόχος είναι το μουσείο και τα εκθέματά του να αποκτήσουν μία επικοινωνιακή σχέση με τον κόσμο και να μπορούν να εξηγηθούν ευκολότερα και σε μεγαλύτερο βάθος.

«Είναι πρόθεση της διοίκησης του Ιδρύματος και του Σωματείου ”Παναγία Σουμελά” το μουσείο να αναπτυχθεί περαιτέρω και τα εκθέματα, που εκφράζουν την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, να γίνουν πιο… απτά για τους επισκέπτες του χώρου.

»Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι τα εκθέματα και τα κειμήλια είναι κατά κάποιον τρόπο βουβά. Έχει το κάθε ένα μία ιστορία, η οποία θα πρέπει να τη μάθει ο κόσμος που επισκέπτεται τον ιερό χώρο του μοναστηριού. Άτομα προσφυγικής καταγωγής έχουν παραδώσει τα οικογενειακά τους κειμήλια, ώστε να γίνει η προσωπική τους ιστορία κομμάτι της συλλογικής ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού», τόνισε.

Kατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος στο πλαίσιο του 24ου Συναπαντήματος (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Η Χριστίνα Πλούτογλου σημείωσε ακόμα ότι το μουσείο της Παναγίας Σουμελά έχει όλες τις δυνατότητες για να εντυπωσιάσει. «Μπορούν να έρχονται σχολεία, ομάδες ανθρώπων ή μεμονωμένοι προσκυνητές και να μαθαίνουν περισσότερα πράγματα για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και την πλουσιότατη παράδοσή του. Δεν ξέρω πότε ακριβώς θα ξεκινήσει το έργο της περαιτέρω αξιοποίησης του μουσείου, όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η διοίκηση του ιερού προσκυνήματος έχει την πρόθεση να το κάνει», ανέφερε.

«Πόντος για μένα είναι οι διηγήσεις των προγόνων μου»

Κατά 100% προσφυγικής καταγωγής είναι η Χριστίνα Πλούτογλου, με τις ρίζες της να έλκονται κυρίως από τον Πόντο αλλά και από την Καππαδοκία. Ειδικότερα, οι πρόγονοί της από την πλευρά του πατέρα της κατάγονται από το Ακ Νταγ Ματέν και τα Κοτύωρα, ενώ αυτοί από την πλευρά της μητέρας της από τη Σαμψούντα και τα Φάρασα της Καππαδοκίας.

Η ίδια γεννήθηκε στην Ξάνθη αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, ενώ έκανε τις σπουδές της στο Ρέθυμνο. Δεν είχε κάποια συμμετοχή σε ποντιακούς συλλόγους, όμως όπως είπε στο pontosnews.gr, το ενδιαφέρον της για τον ποντιακό ελληνισμό και η αγάπη της για την ιστορική πατρίδα και την πλουσιότατη παράδοσή του σφυρηλατήθηκαν από τις διηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων της.

«Από μικρή άκουγα τους παππούδες και της γιαγιάδες μου να διηγούνται ιστορίες για τον τόπο που γεννήθηκαν οι πρόγονοί μας και οδηγήθηκαν σε μία αναγκαστική φυγή από αυτόν. Αυτές οι διηγήσεις είναι για εμένα ο Πόντος. Αυτές τόνωσαν το ενδιαφέρον μου για τον ποντιακό ελληνισμό και μεγάλωσαν μέσα μου την αγάπη για τον Πόντο. Στην οικογένειά μου διατηρούσαμε τα ήθη και τα έθιμα, τρώγαμε φαγητά της ποντιακής κουζίνας και συμμετείχαμε σε ποντιακές εκδηλώσεις», εξήγησε.

Kατά την εισήγηση με τίτλο: «Παναγία Σουμελά: μια εικόνα, χιλιάδες ιστορίες» (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Συνεργασίες με διάφορα μουσεία

Με διάφορα μουσεία της Θεσσαλονίκης συνεργάστηκε η Χριστίνα Πλούτογλου, μέχρι πριν από περίπου έναν χρόνο οπότε ανέλαβε καθήκοντα ως μουσειολόγος στο Ίδρυμα και στο Σωματείο «Παναγία Σουμελά».

Ειδικότερα, εργάστηκε για το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις», το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ολυμπιακό Μουσείο και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Όπως σημείωσε, περισσότερο αγάπησε τη δουλειά της στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ.

«Σε αυτό η ομάδα μας είχε όλη την επιμέλεια της μόνιμης έκθεσης για την κινητή τηλεφωνία. Επίσης, αγαπώ πολύ τη μελέτη που εκπονήσαμε με τους συνεργάτες μου για το Μουσείο Ραδιοτηλεόρασης της ΕΡΤ, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του ΑΠΘ. Αποτυπώνεται ολόκληρη η ιστορία της ΕΡΤ, αλλά δυστυχώς η μελέτη δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Έμεινε μόνο στο επίπεδο της ΕΡΤ», κατέληξε.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μωμόγεροι παντού, και στο γραφείο του δημάρχου Νίκου Κουτσογιάννη (φωτ.: Facebook / Δήμος Ηρωϊκής Πόλης Νάουσας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μωμόγεροι στο Δημαρχείο Νάουσας: Πρόσεχε, ούτε ο δήμαρχος δεν γλιτώνει

29/12/2025 - 7:09μμ
Στιγμιότυπο από τη μεγάλη γιορτή στο προαύλιο της Ευαγγελίστριας, Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντος, Μικρασία, μνήμη και γιορτή – Στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας

29/12/2025 - 6:20μμ
Κοτσιαμάνος. Σκήτη Κοζάνης, 2025 (φωτ.: Facebook / Δήμος Κοζάνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοτσιαμάνοι: Το ποντιακό δρώμενο που ενώνει χωριά, γενιές και μνήμη

29/12/2025 - 2:57μμ
Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης με την κόρη του, Λίνα (στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης: Κάνει πράξη το «ανθεί και φέρει κι άλλο», στο πλάι της κόρης του

28/12/2025 - 9:26μμ
Μέλη της «Παναγίας Σουμελά» Θέρμης χορεύουν στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Ποντιακά Χριστούγεννα στην Τούμπα

28/12/2025 - 8:58μμ
Έργα της Σοφίας Αμπερίδου στη δίγλωσση έκδοση «Το κρυφό βλέμμα» (φωτ.: Facebook / Σοφία Αμπερίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Όταν ο Χριστός κατεβαίνει στη γη: Ένα ποντιακό παραμύθι του Δωδεκαημέρου

28/12/2025 - 8:31μμ
Αριστερά το περέκ και δεξιά τα αετουδάκια που γεύτηκαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ελασσόνας (φωτ.: facebook/Αστερία Ναλπαντίδου/Σύλλογος Μικρασιατών του Δήμου Ελασσόνας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με περέκ, σορβά και αετουδάκια υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα η Ελασσόνα

28/12/2025 - 5:05μμ
Η αναπαράσταση της ιστορίας του Κιτί Γοτσά στην Καβάλα, Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Λάσκαρης Τσούτσας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας έκανε την Αστερούπολη… Μωμο-ύπολη!

28/12/2025 - 12:55μμ
Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του Κιουλαπέρτ από τον οποίο πήρε την ονομασία το χωριό Μεταμόρφωση του νομού Κιλκίς, όπου εγκαταστάθηκαν οι Κιουλαπερτλήδες πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο ναός δυστυχώς είχε την τύχη αρκετών ελληνικών εκκλησιών δηλαδή μετατράπηκε σε τζαμί. Η πόρτα της εκκλησίας έκλεισε για πάντα αφού οι Τούρκοι την έχτισαν με πέτρες (φωτ.: Πέτρος Σιδηρόπουλος, εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέτρος Σιδηρόπουλος: Το ταξίδι στον Πόντο δεν είναι ταξίδι αναψυχής. Είναι προσκύνημα σε ιερό τόπο (Μέρος Β’)

28/12/2025 - 10:46πμ
Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Αθανασίου Σφηνίτσας (φωτ.: Facebook / Experience.Imathia)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν η Μονή Σφηνίτσας έγινε καταφύγιο: Το Ορφανοτροφείο «Όλυμπος» και τα παιδιά της προσφυγιάς

27/12/2025 - 11:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)

Τουρκία-Αρμενία: Νέο βήμα στην εξομάλυνση των σχέσεών τους η χαλάρωση στην έκδοση βίζας

24 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Τραγωδία στα Τρίκαλα με νεκρά δύο αδέρφια

55 λεπτά πριν
Μωμόγεροι παντού, και στο γραφείο του δημάρχου Νίκου Κουτσογιάννη (φωτ.: Facebook / Δήμος Ηρωϊκής Πόλης Νάουσας)

Μωμόγεροι στο Δημαρχείο Νάουσας: Πρόσεχε, ούτε ο δήμαρχος δεν γλιτώνει

2 ώρες πριν
Η Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ανάμεσα σε αυτές που θα επισκευαστούν από το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Υπ. Παιδείας: Αναβαθμίζονται με 4,1 εκατ. ευρώ 12 φοιτητικές εστίες σε όλη τη χώρα

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τη μεγάλη γιορτή στο προαύλιο της Ευαγγελίστριας, Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας)

Πόντος, Μικρασία, μνήμη και γιορτή – Στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας

2 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Μαρ-α-Λάγκο. Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: White House / Daniel Torok)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ό,τι απομένει στις συνομιλίες είναι το πιο βαρύ πολιτικά και γεωστρατηγικά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign