pontosnews.gr
Δευτέρα, 27/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χριστίνα Πλούτογλου, η μουσειολόγος που θέλει να δώσει φωνή στα κειμήλια των Ποντίων που βρίσκονται στην Παναγία Σουμελά

Υπάρχει απόφαση ώστε να αναδειχθούν οι συλλογές, και μαζί με αυτές η ιστορία του Πόντου και η παράδοση του ποντιακού ελληνισμού

29/07/2022 - 9:47πμ
(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για την ειλημμένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» να αναπτυχθεί και να αξιοποιηθεί περαιτέρω το μουσείο που βρίσκεται κάτω από το ναό του μοναστηριού στο Βέρμιο και περιλαμβάνει κειμήλια και εκθέματα από τον Πόντο, ώστε να έχουν μεγαλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση σε αυτά όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα πράγματα για την ιστορία του Πόντου και την παράδοση του ποντιακού ελληνισμού, μίλησε στο pontosnews.gr η μουσειολόγος του Ιδρύματος Χριστίνα Πλούτογλου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στόχος είναι το μουσείο και τα εκθέματά του να αποκτήσουν μία επικοινωνιακή σχέση με τον κόσμο και να μπορούν να εξηγηθούν ευκολότερα και σε μεγαλύτερο βάθος.

«Είναι πρόθεση της διοίκησης του Ιδρύματος και του Σωματείου ”Παναγία Σουμελά” το μουσείο να αναπτυχθεί περαιτέρω και τα εκθέματα, που εκφράζουν την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, να γίνουν πιο… απτά για τους επισκέπτες του χώρου.

»Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι τα εκθέματα και τα κειμήλια είναι κατά κάποιον τρόπο βουβά. Έχει το κάθε ένα μία ιστορία, η οποία θα πρέπει να τη μάθει ο κόσμος που επισκέπτεται τον ιερό χώρο του μοναστηριού. Άτομα προσφυγικής καταγωγής έχουν παραδώσει τα οικογενειακά τους κειμήλια, ώστε να γίνει η προσωπική τους ιστορία κομμάτι της συλλογικής ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού», τόνισε.

Kατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος στο πλαίσιο του 24ου Συναπαντήματος (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Η Χριστίνα Πλούτογλου σημείωσε ακόμα ότι το μουσείο της Παναγίας Σουμελά έχει όλες τις δυνατότητες για να εντυπωσιάσει. «Μπορούν να έρχονται σχολεία, ομάδες ανθρώπων ή μεμονωμένοι προσκυνητές και να μαθαίνουν περισσότερα πράγματα για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και την πλουσιότατη παράδοσή του. Δεν ξέρω πότε ακριβώς θα ξεκινήσει το έργο της περαιτέρω αξιοποίησης του μουσείου, όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η διοίκηση του ιερού προσκυνήματος έχει την πρόθεση να το κάνει», ανέφερε.

«Πόντος για μένα είναι οι διηγήσεις των προγόνων μου»

Κατά 100% προσφυγικής καταγωγής είναι η Χριστίνα Πλούτογλου, με τις ρίζες της να έλκονται κυρίως από τον Πόντο αλλά και από την Καππαδοκία. Ειδικότερα, οι πρόγονοί της από την πλευρά του πατέρα της κατάγονται από το Ακ Νταγ Ματέν και τα Κοτύωρα, ενώ αυτοί από την πλευρά της μητέρας της από τη Σαμψούντα και τα Φάρασα της Καππαδοκίας.

Η ίδια γεννήθηκε στην Ξάνθη αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, ενώ έκανε τις σπουδές της στο Ρέθυμνο. Δεν είχε κάποια συμμετοχή σε ποντιακούς συλλόγους, όμως όπως είπε στο pontosnews.gr, το ενδιαφέρον της για τον ποντιακό ελληνισμό και η αγάπη της για την ιστορική πατρίδα και την πλουσιότατη παράδοσή του σφυρηλατήθηκαν από τις διηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων της.

«Από μικρή άκουγα τους παππούδες και της γιαγιάδες μου να διηγούνται ιστορίες για τον τόπο που γεννήθηκαν οι πρόγονοί μας και οδηγήθηκαν σε μία αναγκαστική φυγή από αυτόν. Αυτές οι διηγήσεις είναι για εμένα ο Πόντος. Αυτές τόνωσαν το ενδιαφέρον μου για τον ποντιακό ελληνισμό και μεγάλωσαν μέσα μου την αγάπη για τον Πόντο. Στην οικογένειά μου διατηρούσαμε τα ήθη και τα έθιμα, τρώγαμε φαγητά της ποντιακής κουζίνας και συμμετείχαμε σε ποντιακές εκδηλώσεις», εξήγησε.

Kατά την εισήγηση με τίτλο: «Παναγία Σουμελά: μια εικόνα, χιλιάδες ιστορίες» (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Συνεργασίες με διάφορα μουσεία

Με διάφορα μουσεία της Θεσσαλονίκης συνεργάστηκε η Χριστίνα Πλούτογλου, μέχρι πριν από περίπου έναν χρόνο οπότε ανέλαβε καθήκοντα ως μουσειολόγος στο Ίδρυμα και στο Σωματείο «Παναγία Σουμελά».

Ειδικότερα, εργάστηκε για το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις», το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ολυμπιακό Μουσείο και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Όπως σημείωσε, περισσότερο αγάπησε τη δουλειά της στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ.

«Σε αυτό η ομάδα μας είχε όλη την επιμέλεια της μόνιμης έκθεσης για την κινητή τηλεφωνία. Επίσης, αγαπώ πολύ τη μελέτη που εκπονήσαμε με τους συνεργάτες μου για το Μουσείο Ραδιοτηλεόρασης της ΕΡΤ, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του ΑΠΘ. Αποτυπώνεται ολόκληρη η ιστορία της ΕΡΤ, αλλά δυστυχώς η μελέτη δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Έμεινε μόνο στο επίπεδο της ΕΡΤ», κατέληξε.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/ Ομάδα Φάρου Ποντίων Πατρών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Φάρος» Ποντίων Πατρών: Πρόσκληση στη Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση

27/10/2025 - 1:58μμ
(Φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στην Ένωση Ποντίων Πιερίας οι εκλογές του ΣΠοΣ κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας

27/10/2025 - 11:45πμ
Η Μακρέσα με την εγγονή της Ελπίδα, κόρη του Αλέξη Ιωαννίδη και το προσφυγικό σπίτι τους στους Ευζώνους (φωτ.: Αρχείο Αλεξίας Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μακρέσα, η Καρσλήσα καλομάνα: Η φύλακας-άγγελος της οικογένειας των Ιωαννιδάντων (Μέρος Β’)

27/10/2025 - 10:54πμ
Η Μακρέσα με τις κόρες της Χαρίκλη (καθιστή) και Κάλλη, τον εγγονό της Λάμπη (αριστερά) γιο της Κάλλης και του ήρωα της Μάχης των Ευζώνων Αλέξη Γρηγοριάδη και τον εγγονό της Πέτρο γιο του Αλέξη Ιωαννίδη προέδρου της κοινότητας Ευζώνων. Η φωτογραφία βγήκε μετά την λήξη του Β’ Π.Π. και τα δύο αγόρια ήταν ήδη ορφανά από πατέρα (φωτ. Αρχείο: Αλεξίας Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Παρθένα Φουντουκίδου-Ιωαννίδου: Μακρέσα, η Καρσλήσα καλομάνα (Μέρος Α’)

26/10/2025 - 9:16μμ
Οι ατελείωτες πορείες θανάτου απεικονίζονται στη βάση του μνημείου
ΠΟΝΤΟΣ

Πέραμα: Αποκαλύφθηκε το νέο μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων

26/10/2025 - 5:40μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ρέθυμνο: Ξεκινούν τα μαθήματα ποντιακών χορών στο Σύλλογο Ποντίων και Φίλων «Αροθυμία»

26/10/2025 - 2:40μμ
Η ασημένια όψη δίπτυχης εικόνας του 1915 από την Τραπεζούντα, με τους αγίους Γεώργιο και Δημήτριο. Δωρεά της Ευτέρπης Συμεωνίδου στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Η πίστη στον Άγιο Δημήτριο – Μέσα από την ποντιακή διάλεκτο ένα θαύμα από το Καρς

26/10/2025 - 2:08μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Μονάχου - Verein der Griechen aus Pontos in München e.V.)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Μονάχου: Με ταξίδι στον Πόντο θα γιορτάσει τα 60ά γενέθλιά του

26/10/2025 - 1:40μμ
Ο Αλέξανδρος Φωστηρόπουλος στη σκηνή του «The Voice» (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

Φουλ της ποντιακής λύρας στο φετινό «Voice» – Η εμφάνιση του Αλέξανδρου Φωστηρόπουλου

26/10/2025 - 10:33πμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

47η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης

26/10/2025 - 8:58πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείον/Νίκος Παπαχρήστου)

Εγκαίνια για το μεγαλύτερο έργο ψηφιδωτής τέχνης στον κόσμο, το Ναό της Σωτηρίας του Λαού

34 λεπτά πριν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον Κιρ Στάρμερ (φωτ.: Χ/Recep Tayyip Erdoğan)

Τουρκία: Στην Άγκυρα για τα Eurofighter ο Κιρ Στάρμερ, ετοιμάζεται ο Φρίντριχ Μερτς

1 ώρα πριν
Ο Online Acquisition Director του ΟΠΑΠ, Θάνος Πάτσης, και ο Responsible Gaming Expert του ΟΠΑΠ, Σάββας Ηλιόπουλος, παραλαμβάνουν το βραβείο «Global EGR Safer Gambling Operator of the Year 2025» (φωτ.: ΟΠΑΠ)

Παγκόσμια διάκριση για τον ΟΠΑΠ και τις πολιτικές του για το Υπεύθυνο Παιχνίδι του στα EGR Awards 2025

2 ώρες πριν
Η γαλανόλευκη δίπλα στην αστερόεσσα, ανάμεσα στα κτήρια του Μανχάταν (φωτ.: facebook/Archbishop Elpidophoros of America)

Ομογένεια: Με το βλέμμα στη νεολαία οι εκδηλώσεις της παρέλασης στην Αστόρια

2 ώρες πριν
Το γλέντι στο Έλος μετατράπηκε σε τραγωδία (φωτ.: glomex)

Χανιά: Παραδόθηκε ο δράστης της εν ψυχρώ δολοφονίας στο χωριό της Κισσάμου

2 ώρες πριν
O Κωνσταντίνος Αργυρός και η Κλαυδία βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε περιοδεία στην Αυστραλία (Φωτ.: instagram argiros_konstantinos)

Θερμή υποδοχή με ποντιακή λύρα για την Κλαυδία και τον Κωνσταντίνο Αργυρό στο Σίδνεϊ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign