pontosnews.gr
Σάββατο, 31/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η ποντιακή νεολαία από το Βέρμιο και τη Σουμελά έδειξε τον τρόπο – Παραλειπόμενα από το 24ο Συναπάντημα

Για πολλές ώρες, σε δύο νύχτες, το ξέφωτο μπροστά από το Σπίτι των Σανταίων μετατράπηκε σε χώρο αυθόρμητης έκφρασης της ποντιακής μουσικής παράδοσης

19/07/2022 - 9:43πμ
(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σε ένα ξέφωτο μπροστά από το Σπίτι των Σανταίων, το πρώτο σπίτι που χτίστηκε γύρω από τις εγκαταστάσεις του ιερού μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, νέοι και νέες που συμμετείχαν στο 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων έδειξαν με το χορό και τα τραγούδια τους για μια ακόμη φορά, τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου, την απέραντη αγάπη τους για την παράδοση του Πόντου.

Τα ποντιακά γλέντια –που αποτελούν ένα από τα ιδιαιτέρως «ζωντανά» κομμάτια των Συναπαντημάτων–, συνήθως γίνονταν στο χώρο κάτω από το ναό της Παναγίας Σουμελά. Ένα μακρόστενο και γωνιακό μπαλκόνι όπου δεν έχουν τη δυνατότητα όλοι οι συμμετέχοντες να βλέπουν από τα τραπέζια τους τους μουσικούς, και σίγουρα δεν δίνει τη δυνατότητα να χορεύουν αυθόρμητα μαζί δεκάδες ή και εκατοντάδες άτομα.

Φέτος οι διοργανωτές αποφάσισαν τα γλέντια να γίνουν στο χώρο μπροστά από το Σπίτι των Σανταίων, και το αποτέλεσμα έδειξε ότι έκαναν την καλύτερη επιλογή.

Τραπέζια τοποθετήθηκαν κυκλικά στο ξέφωτο αφήνοντας χώρο για τους χορευτές όλων των ηλικιών, ενώ στο μπαλκόνι του ισογείου του Σπιτιού των Σανταίων τοποθετήθηκαν τα ηχεία και η κονσόλα και πήραν θέση οι τραγουδιστές και οι μουσικοί.

Το Σπίτι των Σανταίων στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Ξεφάντωμα από τις πρώτες δοξαριές

Μόλις άρχισε να πέφτει η νύχτα, και τις δύο βραδιές παρέες συμμετεχόντων στο 24ο Συναπάντημα άρχισαν να ανηφορίζουν προς το Σπίτι των Σανταίων. Μέσα σε λίγα λεπτά γέμισαν τα τραπέζια και όλοι βρίσκονταν σε αγωνιώδη αναμονή για τους ήχους της ποντιακής λύρας.

Με τις πρώτες δοξαριές το κέφι άρχισε να ανάβει. Αυθόρμητα νέες και νέοι ξεχύθηκαν στο χώρο που προέβλεψαν οι διοργανωτές για το χορό, πιάστηκαν χέρι-χέρι και άρχισαν να χορεύουν παρασυρμένοι από τους ήχους της λύρας, των νταουλιών αλλά και του αγγείου σε κάποιες στιγμές.

(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Την αρχή έκαναν οι νεότεροι σε ηλικία, όμως γρήγορα τους ακολούθησαν και οι μεγαλύτεροι, οι επικεφαλής των συλλόγων, ακόμα και οι επίσημοι του Συναπαντήματος.

Ο χορός δεν σταμάτησε ούτε λεπτό. Υπήρχαν στιγμές, κυρίως στο κότσαρι και σε άλλους γρήγορους σκοπούς, που τα πόδια έμοιαζαν να μην πατάνε στη γη. Παρά την κούραση, νέοι και νέες άφηναν τη μέθεξη να τους συνεπαίρνει. Όσο γρηγορότερα και πιο δυναμικά έπαιζε η κεμεντζέ, με τόσο μεγαλύτερο πάθος χόρευαν άτομα όλων των ηλικιών.

Στο μπαλκόνι του ισογείου του Σπιτιού των Σανταίων και στις λιγοστές σκάλες προς αυτό, νέοι και νέες συνωστίζονταν. Ήθελε ο καθένας να πάρει το μικρόφωνο· να πει ένα δίστιχο, μια στροφή, ακόμα κι ένα ολόκληρο τραγούδι. Το μικρόφωνο άλλαζε χέρια, μαζί του άλλαζαν η χροιά και η ένταση των φωνών των επαγγελματιών αλλά και των ερασιτεχνών τραγουδιστών.

Ο φωτισμός στο ξέφωτο ήταν ιδανικός για χορό και διασκέδαση. Όμως, το χατίρι στους νέους και τις νέες του Συναπαντήματος έκανε και το –έστω και μισόγιομο– φεγγάρι που λαμπύριζε στον έναστρο ουρανό πάνω από το Βέρμιο.

(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Και τις δύο βραδιές τα γλέντια τελείωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες, όμως η όρεξη και η αντοχή των νεολαίων ήταν ατελείωτες. Στο δρόμο από το Σπίτι των Σανταίων προς το χώρο της εκκλησίας υπήρχαν μικρές ομάδες νεαρών που κρατούσαν στα χέρια τους λύρες. Κάποιοι κοντοστέκονταν και δημιουργούσαν σε διάφορα σημεία μικρές εστίες κεφιού. Άλλοι κατευθύνθηκαν στο χώρο κάτω από την εκκλησία, όπου συνεχίστηκαν με σαφώς μικρότερη ένταση η μουσική και το τραγούδι.

Το 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων έχει πλέον περάσει στην ιστορία. Άφησε το στίγμα του με τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις του, τα δημιουργικά εργαστήριά του αλλά και με τα ευστοχότατα μηνύματά του που πέρασαν οι νέοι στο ψήφισμά τους.

(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Το δικό τους όμως στίγμα στις ψυχές των παιδιών άφησαν και τα γλέντια του. Αυτές οι ώρες διασκέδασης, οι ώρες της γνήσιας και αυθόρμητης έκφρασης μέρους της ποντιακής παράδοσης.

  • Αποστολή στο Βέρμιο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης (ρεπορτάζ) – Φίλιππος Φασούλας (φωτογραφίες και βίντεο).
  • Το pontosnews.gr ήταν χορηγός επικοινωνίας στο 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η 92χρονη Παρθένα Χαραλαμπίδου (στιγμιότυπο από το βίντεο του OpenTV)
ΠΟΝΤΟΣ

Θεσσαλονίκη: Αντιμέτωπη με την απειλή έξωσης βρέθηκε η υπερήλικη Πόντια Παρθένα Χαραλαμπίδου, με αναπηρία 87%

31/10/2026 - 8:57πμ
Αρμενικό σπίτι με σπασμένα παράθυρα στο Ερζερούμ, μετά τη σφαγή της 30ής Οκτωβρίου 1895. Η λήψη χρονολογείται περίπου την 1η Νοεμβρίου (φωτ.: συλλογή William Sachtleben / UCLA Library)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ερζερούμ 1895: Αμερικανός που αναζητούσε έναν ποδηλάτη κατέγραψε τη σφαγή των Αρμενίων – Οι πολύ σκληρές φωτογραφίες

30/10/2026 - 8:36μμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στο στρατόπεδο του Ρεθύμνου, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Αναχώρησε από την Κρήτη η εικόνα – Τελευταία στάση στο στρατόπεδο Ρεθύμνου

30/10/2026 - 5:26μμ
Στιγμιότυπο από το ποντιακό αντάμωμα νεολαίας που διοργάνωσαν οι «Αξέχαστες Πατρίδες» Μπαμπαλιού. Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Φάνης Κοντοχρήστος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι νέοι των «Αξέχαστων Πατρίδων» έστησαν το δικό τους ποντιακό αντάμωμα στη Νίκαια

30/10/2026 - 3:24μμ
(Φωτ.: Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Τρία τ’ Αεργίτε 2026»: Θεία Λειτουργία και Πάνδημο Μνημόσυνο στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

30/10/2026 - 11:24πμ
(Φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/EUROKINISSI)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Πόντιοι τίμησαν την 28η Οκτωβρίου 1940 σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

28/10/2026 - 5:10μμ
Στιγμιότυπο από τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 (φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/EUROKINISSI)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Από τη Γενοκτονία στο «ΟΧΙ» του ’40 – Το μήνυμα για την εθνική επέτειο

28/10/2026 - 4:19μμ
To pontosnews ξεφυλλίζει λεξικά, ακούει τραγούδια και διαβάζει θεατρικά και παραμύθια, για τις ποντιακές λέξεις
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Μια λέξη με ιστορία… βουνό – Τα «ραχία» του ’40

28/10/2026 - 11:37πμ
(Φωτ.: syriza.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ρένα Δούρου: Φόρος τιμής στους αγώνες και την προσφορά των Ποντίων γυναικών

28/10/2026 - 12:38πμ
(Πηγή: facebook.com/profile/Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων / Assyrians Hellas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων: Εκλογές την Κυριακή 1 Νοεμβρίου

27/10/2026 - 11:17μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: ALTA Banka/ google.com/maps/contrib/113689450991809539922)

Σερβία: Λουκέτο στην ALTA Banka – Σκιές για διαφθορά και διασυνδέσεις με την οικογένεια Βούτσιτς

24 λεπτά πριν

Ποντιακός Σύλλογος «Το Καΐστρι»: Έρχεται η ώρα του 3ου ετήσιου χορού, με μεγάλα ονόματα της ποντιακής μουσικής

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Ο αρχαιότερος αρειανός μετεωρίτης αποκαλύπτει ότι ο Άρης είχε νερό πριν από 4,1 δισ. χρόνια

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

ΑΑΔΕ: Ο Γιώργος Πιτσιλής διέταξε έρευνα για πιθανή εμπλοκή υπαλλήλων της στο σκάνδαλο του «Χωριάτικο»

2 ώρες πριν
Πολωνικές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύσσονται στον προαύλιο χώρο του Συνταγματικού Δικαστήριου της Πολωνίας στη Βαρσοβία (φωτ.: EPA/Radek Pietruszka POLAND OUT)

Πολιτική κρίση στην Πολωνία: Έκτακτες διαβουλεύσεις Ναβρότσκι με τα κόμματα μετά την αστυνομική επέμβαση στο Συνταγματικό Δικαστήριο

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Πορτοκαλί προειδοποίηση για ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV