pontosnews.gr
Τρίτη, 21/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων: Συγκινητικό μουσικό ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες, υπό τη σκέπη της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο

Η ποντιακή ψυχή είναι ακατάβλητη, είπε στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

16/07/2022 - 9:35πμ
Παναγιώτα Αμπερίδου, Παναγιώτης Τουρνάς, Μελίνα Χατζηκαμάνου και Αντώνης Πηλαλίδης  (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας/pontosnews.gr)

Παναγιώτα Αμπερίδου, Παναγιώτης Τουρνάς, Μελίνα Χατζηκαμάνου και Αντώνης Πηλαλίδης (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας/pontosnews.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένα μουσικό ταξίδι συναισθηματικά φορτισμένο, με σταθμούς σε πόλεις και ονομαστά σημεία των αλησμόνητων πατρίδων της Ανατολής. Ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ευθείες αναφορές στις καραβιές των προσφύγων και τον πόνο που προκάλεσε η Μικρασιατική Καταστροφή.

Μια συναυλία αφιερωμένη στο τραγικότερο γεγονός του ελληνισμού, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την τέλεσή τoυ, μοιράστηκαν με το κοινό οι διοργανωτές του 24ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, στα υψώματα του Βερμίου, στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά.

Οι μουσικοί που συνοδεύουν τους τραγουδιστές (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας/pontosnews.gr)

Η καλλιτεχνική εκδήλωση, με τις φωνές των Αντώνη Πηλαλίδη, Μελίνας Χατζηκαμάνου και Παναγιώτη Τουρνά, με τη συνοδεία μιας πλειάδας μουσικών και υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια και ενορχήστρωση του Βαγγέλη Παραδεισόπουλου, ήταν το ομορφότερο και πιο συγκινητικό κομμάτι της πρώτης ημέρας του 24ου Συναπαντήματος που θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουλίου.

«Όλοι μαζί διαλέξαμε και είπαμε τραγούδια από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, για να δείξουμε ότι το δράμα του ελληνισμού της Ανατολής είναι ένα. Όλα τα τραγούδια αποτελούν σαφείς αναφορές στην προσφυγιά και τον πόνο που προκάλεσε η Μικρασιατική Καταστροφή.

Νεολαίοι που έφθασαν στο Βέρμιο για το 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων παρακολουθούν τη μουσική συναυλία της πρώτης μέρας (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας/pontosnews.gr)

»Παράλληλα, τα διαλέξαμε, με αφορμή το γεγονός ότι περιλαμβάνουν τοπωνύμια των αλησμόνητων πατρίδων», είπε στο pontosnews.gr o Βαγγέλης Παραδεισόπουλος.

Η Παναγιώτα Αμπερίδου μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συναπαντήματος διαβάζει μαρτυρίες προσφύγων και αποσπάσματα συγγραφέων (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας/pontosnews.gr)

Ανάμεσα στα τραγούδια εκφωνήθηκαν από τους νεολαίους μαρτυρίες προσφύγων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και αποσπάσματα από έργα συγγραφέων που αναφέρονται στο τραγικό γεγονός.

Συνολικά στο 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων μετέχουν περίπου 300 νέοι από ολόκληρη τη χώρα, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με πέρυσι, όταν η κατάσταση ήταν πολύ πιο δύσκολη αναφορικά με τον κορονοϊό.

«Όσο βελτιώνονται τα πράγματα στον υγειονομικό τομέα, τόσο θέλουμε να αυξάνεται ο αριθμός των συμμετεχόντων», είπε στο pontosnews.gr ο Χαράλαμπος Φανιάδης, εκπρόσωπος των διοργανωτών του Συναπαντήματος.

Κ. Μητσοτάκης: Η Γενοκτονία των Ποντίων από τις μεγαλύτερες του 20ού αιώνα

Στη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, την οποία χαρακτήρισε ως «μία από τις μεγαλύτερες του 20ου αιώνα», αναφέρθηκε στο μήνυμά του για το 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι «Ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από όλο το σύγχρονο κόσμο αποτελεί μέγιστο χρέος μας» και υπογράμμισε ότι «Το μήνυμα του Συναπαντήματος εμπεριέχεται σε δύο λέξεις. Δεν ξεχνάμε. Και δε θα ξεχάσουμε ποτέ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ακόμα ότι «Ο ποντιακός ελληνισμός έχει ιστορία, έχει μαρτυρικό παρελθόν, που δεν το ξεχνάμε ποτέ. Η ποντιακή ψυχή είναι ακατάβλητη».

Το μήνυμα του πρωθυπουργού μετέφερε στους νεολαίους συμμετέχοντες στο Συναπάντημα ο υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Γ. Τανιμανίδης: Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Γενοκτονία

Τη δημιουργία μίας μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, με κύριο θέμα τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, ζήτησε στο χαιρετισμό του, κατά την έναρξη του 24ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, ο πρόεδρος του Ιερού Προσκυνήματος και του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης.

Τις αποστολές των νεολαίων από ολόκληρη την Ελλάδα υποδέχθηκε και καλωσόρισε στους χώρους του Ιερού Μοναστηριού ο καθηγούμενος και πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Αθηναγόρας, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Παντελεήμονα, ο οποίος είχε υποχρεώσεις στην Κύπρο. Χαιρετισμούς κατά την έναρξη του 24ου Συναπαντήματος έκαναν εκπρόσωποι και άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων καθώς και εκπρόσωποι της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η συνεδρίαση της πρώτης ημέρας του 24ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων περιελάμβανε εισήγηση από τον μηχανολόγο μηχανικό, πολιτικό επιστήμονα και γενικό γραμματέα του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιάννη Βιόπουλο, ο οποίος παρουσίασε το θέμα Οι συνθήκες των Σεβρών και της Λοζάνης. Μεταξύ άλλων έκανε μια απλοποιημένη προσέγγιση του καθοριστικού ρόλου που διέπραξαν οι δύο συνθήκες στη Μικρασιατική Καταστροφή και στον ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολής και παρουσίασε τους λόγους που γίνεται συχνή αναφορά σε αυτές σήμερα.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

  • Βίντεο, φωτογραφίες: Φίλιππος Φασούλας.
  • Το pontosnews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας στο 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook.com/profile.php?id/ 
Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα Φιλαδέλφεια: Εντυπωσίασε ο Σύλλογος Ποντίων «Δημήτριος Υψηλάντης» στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Καπανδρίτι

20/07/2026 - 10:48μμ
Την Τρίτη 21 Ιουλίου συγγενείς και φίλοι θα ποχαιρετήσουν τον Χάρη Κυριακίδη στην Παλαιοκώμη Σερρών
ΠΟΝΤΟΣ

Χάρης Κυριακίδης: Την Τρίτη 21 Ιουλίου η Παλαιοκώμη Σερρών και όλοι οι λυράρηδες αποχαιρετούν τον αγαπημένο τους οργανοποιό…

20/07/2026 - 8:20μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Προσοτσάνης/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

40 χρόνια κρατώντας ζωντανό τον Πόντο: Μεγάλη γιορτή για την επέτειο του Συλλόγου Ποντίων Προσοτσάνης

20/07/2026 - 7:26μμ
Τραπεζούντιοι εκδρομείς στην εξοχή. Πηγή φωτογραφίας: Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών – δωρεά Αθηνάς Μακρίδου-Καλλινά
ΠΟΝΤΟΣ

Οι αστοί της Τραπεζούντας πριν από τον ξεριζωμό: Ευρωπαϊκά ρούχα, εκδρομές και μια πόλη ανοιχτή στον κόσμο

20/07/2026 - 2:14μμ
Ο ναός του Προφήτη Ηλία στη Σάντα, όπως τον κατέγραψε ο Άντονι Μπράιερ (πηγή: «Αρχείον Πόντου», Επιτροπής Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Προφήτης Ηλίας στον Πόντο: Το θαύμα του Αϊ-Λια στο Καρς και ο άγιος των κεραυνών

20/07/2026 - 9:26πμ
Το μνημείο για τον Άγνωστο Στρατιώτη στο αλσύλλιο στη Νέα Κρώμνη Δράμας (φωτ.: Πύλη της Δράμας)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα Κρώμνη Δράμας: Ένα άγνωστο μνημείο για τον Άγνωστο Στρατιώτη – Εκεί όπου ενώθηκαν γηγενείς και πρόσφυγες

19/07/2026 - 8:48μμ
Αυλαία για το 28ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η μνήμη δεν είναι μόνο ανάμνηση, αλλά ευθύνη» – Αυλαία στο 28ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

19/07/2026 - 6:12μμ
(Εικ.: facebook.com/ profile.php?id/Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μνημείο ποντιακής λύρας στη Διποταμία Καστοριάς: Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια που έγιναν από τη Βούλα Πατουλίδου

19/07/2026 - 2:55μμ
Καρτ ποστάλ όπου εικονίζεται ναυπηγείο της Ινέπολης του Πόντου
ΠΟΝΤΟΣ

Το πλοίο της Ινέπολης: Ένα ζωντανό απολίθωμα της αρχαίας ναυπηγικής στον Εύξεινο Πόντο

19/07/2026 - 10:21πμ
Ο Χάρης Κυριακίδης με δείγματα της προσεγμένης δουλειάς του (φωτ.: facebook / Xaris Kiriakidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Χάρης Κυριακίδης: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές ποντιακής λύρας

18/07/2026 - 2:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα»/Facebook)

Ο Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα» θα δώσει δυναμικό παρών στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ναυπλίου

6 ώρες πριν
Η χωρική κατανομή των μέγιστων θερμοκρασιών έως τις 17:30 το απόγευμα, καθώς και οι 8 σταθμοί που κατέγραψαν τις υψηλότερες τιμές στην επικράτεια, αποτυπώνονται στον σχετικό χάρτη και τον πίνακα που δημοσιοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (πηγή: ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ)

Καιρός: «Έβρασε» η χώρα με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 41°C – Οι 3 περιοχές με τα μεγαλύτερα θερμοκρασιακά ρεκόρ

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Remko de Waal)

Μέση Ανατολή: Απειλές Τραμπ για «πολλαπλάσιο» τίμημα στο Ιράν μετά τον θάνατο Αμερικανών στρατιωτών

7 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?id/ 
Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»)

Νέα Φιλαδέλφεια: Εντυπωσίασε ο Σύλλογος Ποντίων «Δημήτριος Υψηλάντης» στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Καπανδρίτι

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Θράκη: Τι απαντάει η Ελλάδα στις αιτιάσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα μειονοτικά σχολεία

8 ώρες πριν
Η Ιχλάς αλ Χαθάλιν  στο σπίτι της στο χωριό Ουμ αλ Χέιρ της Δυτικής Όχθης (πηγή: Mosab Shawer/Al Jazeera)

Δυτική Όχθη: Ισραηλινός στρατός απαγόρευσε σε Παλαιστίνιους την πρόσβαση στην τουαλέτα του σπιτιού τους

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign