pontosnews.gr
Κυριακή, 2/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σκόπια: Στους δρόμους για δέκατη ημέρα το VMRO – Λέει ότι η συμφωνία με την Βουλγαρία θέτει σε κίνδυνο την ιστορία και τη γλώσσα της χώρας

Προφορικό διάβημα της Σόφιας για σειρά αντιβουλγαρικών δράσεων και ρητορικής

12/07/2022 - 9:07μμ
Υποστηρικτές του VMRO - DPMNE διαδηλώνουν στα Σκόπια κατά της προτεινόμενης συμφωνίας της ΕΕ για τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας. 10 Ιουλίου 2022 (Φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Υποστηρικτές του VMRO - DPMNE διαδηλώνουν στα Σκόπια κατά της προτεινόμενης συμφωνίας της ΕΕ για τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας. 10 Ιουλίου 2022 (Φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Συνεχίστηκαν και χθες το βράδυ, για ένατη ημέρα οι διαδηλώσεις στα Σκόπια κατά της προτεινόμενης συμφωνίας της ΕΕ για τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας.

Μερικές χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως υποστηρικτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ μπροστά από το κτήριο της κυβέρνησης στα Σκόπια και κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή. Η διαδήλωση κύλησε ειρηνικά, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Ανάλογη διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί και σήμερα το βράδυ.

Οι διαδηλωτές ζητούν από την κυβέρνηση των Σκοπίων να απορρίψει την πρόταση αυτή της ΕΕ, θεωρώντας ότι με αυτήν ικανοποιούνται τα συμφέροντα της Βουλγαρίας και τίθενται σε κίνδυνο η γλώσσα, η εθνική ταυτότητα και η ιστορία των Σκοπίων

Η Σόφια έχει αποδεχτεί την ευρωπαϊκή πρόταση, κάτι που επικυρώθηκε από το κοινοβούλιό της.

Η κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι στα Σκόπια, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις διάκειται θετικά υπέρ της πρότασης, έχει αποστείλει την πρόταση στη Βουλή προς εξέταση και ψηφοφορία και έχει αναφέρει ότι θα πράξει ανάλογα με την απόφαση του Κοινοβουλίου.

Αναμένεται τις επόμενες ημέρες η συνεδρίαση της Βουλής για το θέμα αυτό και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πρόταση θα εγκριθεί, καθώς για κάτι τέτοιο αρκεί και απλή πλειοψηφία. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων, την πρόταση θα υπερψηφίσουν περίπου 70 βουλευτές από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και απ΄ όλα τα αλβανικά κόμματα. Το σύνολο της Βουλής αριθμεί 120 έδρες.

Στο μεταξύ, η Κεντρική Επιτροπή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) τάχθηκε χθες το βράδυ υπέρ της ευρωπαϊκής πρότασης.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNΕ, το οποίο πρωτοστατεί στις διαμαρτυρίες κατά της ευρωπαϊκής πρότασης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι κάλεσε τους βουλευτές του SDSM «να ακούσουν τη φωνή του λαού» και να ταχθούν κατά της πρότασης.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση της χώρας αποδεχτεί την πρόταση, τότε την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστεί διακυβερνητική διάσκεψη ΕΕ-Σκοπίων, στην οποία θα αποφασιστεί ότι τα Σκόπια, όπως και η Αλβανία ξεκινούν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Όμως, βάσει της πρότασης, τα πρώτα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων αυτών των Σκοπίων με την ΕΕ θα ανοίξουν αφού πρώτα η χώρα τροποποιήσει το Σύνταγμά της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα. Για την τροποποίηση του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση στα Σκόπια και τα κόμματα που υποστηρίζουν την πρόταση δεν διαθέτουν στην παρούσα φάση.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία εδώ και ενάμισι χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους.

Σόφια: Προφορικό διάβημα στα Σκόπια για την αντιβουλγαρική ρητορική

Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας έκανε προφορικό διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων με αφορμή μια σειρά αντιβουλγαρικών δράσεων και ρητορικής τις τελευταίες ημέρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Σόφια.

Με το διάβημα αυτό η βουλγαρική κυβέρνηση εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για τις πρόσφατες εξελίξεις και το αντιευρωπαϊκό αφήγημα κατά της διατήρησης των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

Είναι ανησυχητικό ότι οι μη φιλικές ενέργειες κλιμακώνονται, σε μια περίοδο που η Σόφια και τα Σκόπια επιδιώκουν ενεργά να βρουν έναν τρόπο για εποικοδομητικό διάλογο και για να ληφθούν αμοιβαία αποδεκτές αποφάσεις, προς το συμφέρον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Σκοπίων, ανέφερε το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Πιστεύουμε ότι τέτοιες ενέργειες θα αποτελέσουν παρελθόν και οι χώρες μας θα καταφέρουν να γυρίσουν σελίδα στις σχέσεις τους, βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την αληθινή φιλία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ «ακυρώνει» σχεδιαζόμενους νέους βομβαρδισμούς στο Ιράν

2/08/2026 - 11:10πμ
Η καστανοκαλλιέργεια σε άνθηση, προσελκύει ολοένα και περισσότερους νέους
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ένα ολόκληρο χωριό ενώθηκε για να σώσει από τις φλόγες μια καστανιά 500 ετών

31/07/2026 - 11:53μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε συμφωνία για τον αφοπλισμό της Χαμάς – Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα στη Γάζα

31/07/2026 - 8:35πμ
(Φωτ.: Italia 24H Live/Χ.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Επτά αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στη Σικελία

30/07/2026 - 10:15μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ισχυρίζεται πλήγμα σε αμερικανική βάση με F-35 – Διαψεύδει η Ουάσινγκτον

30/07/2026 - 8:40μμ
(Φωτ.: EPA / George Christophorou)
ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Το Λονδίνο στηρίζει τη νέα προσπάθεια Γκουτέρες για επανέναρξη των συνομιλιών

30/07/2026 - 6:12μμ
Φωτογραφία αρχείου: Καπνός υψώνεται από το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο «SOUNION», μετά την επίθεση των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Αύγουστο του 2024 (φωτ.: EPA / EUNAVFOR ASPIDES)
ΚΟΣΜΟΣ

Drones χτύπησαν δύο δεξαμενόπλοια ελληνικών συμφερόντων στον Εύξεινο Πόντο – Φωτιά εν ώρα φόρτωσης

30/07/2026 - 2:27μμ
Στιγμιότυπο από το χώρο όπου στεγάζεται το Ατσίκ Ράντιο (πηγή: Bianet)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ραδιόφωνο έχασε την άδειά του μετά από αναφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων

30/07/2026 - 11:40πμ
Μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35C του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ ετοιμάζεται να απογειωθεί από το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln στην Αραβική Θάλασσα (φωτ.: U.S. Central Command / X)
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ ξαναβομβαρδίζουν το Ιράν – Νέα μέτωπα σε Ιράκ, Ιορδανία και Υεμένη

30/07/2026 - 10:04πμ
Όχημα περνά μπροστά από πινακίδα με το σύνθημα «Επανάσταση είναι να υπερασπίζεσαι τις αξίες στις οποίες πιστεύεις, με τίμημα οποιαδήποτε θυσία», στην Αβάνα (φωτ.: EPA / Ernesto Mastrascusa)
ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Ιστορική στροφή προς την αγορά – Βενζινάδικα, φαρμακεία και λιμάνια ανοίγουν στους ιδιώτες

29/07/2026 - 7:34μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Αίγιο: Εξιχνιάστηκαν έξι περιπτώσεις τηλεφωνικών απατών με συνολική λεία 169.500 ευρώ – Συνελήφθη ο «εισπράκτορας»

16 λεπτά πριν
Κερδίστε 5 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Κρήτη και Πόντος» στο Θέατρο Βράχων!

Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς: Δύο λύρες, μία θάλασσα – Γεωργία Νταγάκη και Αλέξης Παρχαρίδης θα βρεθούν «Παρά θίν’ αλός»

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ «ακυρώνει» σχεδιαζόμενους νέους βομβαρδισμούς στο Ιράν

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINSSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Δυτική Αττική: Δεκάδες νέες ενεργές εστίες το πρωί της Κυριακής – 112 για εκκένωση των περιοχών Κανδήλι και Αγία Σκέπη

2 ώρες πριν
Πικνίκ της οικογένειας Παπαδημητρόπουλου σε πάρκο, γύρω στο 1964. Μια οικογενειακή στιγμή της ελληνικής μεταναστευτικής κοινότητας στην Αυστραλία, αποτυπωμένη σε φωτογραφία εποχής (φωτ.: Museums Victoria / CC BY 4.0)

Από την Ελλάδα στη Μελβούρνη: Οι ιστορίες των Ελλήνων μεταναστών μέσα από 500 αντικείμενα – Η ζωή, οι μνήμες και τα «φυλαχτά» μιας ολόκληρης γενιάς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINSSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Μαζική έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου – Πάνω από 61.000 επιβάτες αναχώρησαν από τα λιμάνια της Αττικής

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign