Χαράτζιν ή χαράτζ’ έλεγαν στον Πόντο ένα καρύκευμα που χρησιμοποιούσαν για τις σούπες, το οποίο παρασκεύαζαν τσιγαρίζοντας διάφορα μυρωδικά με βούτυρο.
Ο Άνθιμος Παπαδόπουλος παραθέτει στο Ιστορικόν λεξικόν της ποντικής διαλέκτου και ένα σχετικό αίνιγμα:
Έναν χουλάρ’ βούτορον όλον τον κόσμο χαρατζών’ [ο ήλιος].
















![Φωτιά έπειτα από την επίθεση του ουκρανικού drone στο σταθμό πετρελαίου στην πόλη Φεοντοσίγια [Θεοδοσία] της ανατολικής Κριμαίας (πηγή: Χ / Anton Gerashchenko)](https://www.pontosnews.gr/wp-content/uploads/2025/10/rosia-fotia-120x86.jpeg)