pontosnews.gr
Σάββατο, 28/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Παναγία Σουμελά στον Πόντο ετοιμάζεται για ρεκόρ επισκέψεων – Θεία Λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο

Το μνημείο άνοιξε πλήρως την Πρωτομαγιά μετά από 6 χρόνια εργασιών και αναστηλώσεων

30/05/2022 - 9:41πμ
(Φωτ.: Anadolu / Muhammed Selim Korkutata)

(Φωτ.: Anadolu / Muhammed Selim Korkutata)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έτοιμο για… τουριστικό ρεκόρ φαίνεται ότι είναι το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. Από την Πρωτομαγιά είναι και πάλι ανοιχτό, μετά από 6 χρόνια κατά τα οποία υπήρξαν «μίνι» εγκαίνια, αλλά και ένα πάρτι με ηλεκτρονική μουσική που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές η αποκατάσταση και αναστήλωση του μνημείου έχουν ολοκληρωθεί κατά 95%. Η διαβεβαίωση πάντως είναι ότι δεν θα υπάρξει νέο κλείσιμο.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι μέχρι τις 22 Μαΐου είχαν κοπεί περισσότερα από 26.330 εισιτήρια, σύμφωνα με το Anadolu που επισημαίνει ότι η Παναγία Σουμελά ήταν… περιζήτητη ακόμα και όσο παρέμενε κλειστή, με τους τουριστικούς πράκτορες να προτείνουν ακόμα πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές.

Το ίδιο μέσο φιλοξενεί και δηλώσεις του δημάρχου Ματσούκας Κοράι Κοτσχάν, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος. Περιγράφει το μοναστήρι ως τον σημαντικότερο τουριστικό προορισμό στην Τουρκία και εκφράζει την πεποίθηση ότι φέτος θα έχει ρεκόρ επισκέψεων σε εθνικό επίπεδο. Όπως είπε, το άνοιγμα νέων χώρων έχει αυξήσει κατακόρυφα το ενδιαφέρον και έχει παρατείνει το χρόνο παραμονής στο μνημείο.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Τραπεζούντας Σουάτ Χατζισαλίχογλου τόνισε ότι η Παναγία Σουμελά δίνει ώθηση και στον τουρισμό κρουαζιέρας.

Να σημειωθεί ότι για τον Δεκαπενταύγουστο το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξασφάλισε άδεια από τις τουρκικές Αρχές ώστε να γίνει Θεία Λειτουργία. Ο κ. Βαρθολομαίος έχει απευθύνει κάλεσμα στους πιστούς να δώσουν το παρών, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος θα πραγματοποιήσει προσκύνημα σε Πόντο και Μικρά Ασία από τις 8 έως τις 19 Αυγούστου.

Η Παναγία Σουμελά έκλεισε για το κοινό στις 22 Σεπτεμβρίου 2015, ωστόσο οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2016. Στις 25 Μαΐου 2019 άνοιξε μέχρι την πρώτη αυλή, στις 28 Ιουλίου 2020 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας έκοψε την… κορδέλα στο 65% του έργου, και την 1η Ιουλίου 2021 έγιναν ξανά τα εγκαίνια με μια μεγάλη συναυλία, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού. Τα συνεργεία μπήκαν στην Παναγία Σουμελά εκ νέου την 1η Νοεμβρίου 2021, «χωρίς προειδοποίηση» όπως τόνιζαν οι τοπικοί φορείς.

Τώρα η διαβεβαίωση είναι ότι έχουν γίνει όλες οι γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες, όπως και η στερέωση των βράχων πάνω από το μοναστικό συγκρότημα – εδώ και πολύ καιρό είναι ορατά και από απόσταση τα πλέγματα που τοποθετήθηκαν για να συγκρατηθούν 10.000 τόνοι επικίνδυνων βράχων.

Επίσης, φαίνεται ότι έχει λυθεί και το ζήτημα με το βράχο των 360 τόνων πάνω από την πύλη της εισόδου, ο οποίος ενισχύθηκε με ατσάλινους πασσάλους 16 μέτρων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μοναδικές στιγμές υπόσχεται και το φετινό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει η Ένωση Ποντίων Σουρμένων για το Παμποντιακό Πανοΰρ (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παμποντιακόν Πανοΰρ 2026 «Τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»: Μνήμες, συναισθήματα και παραδόσεις σ’ ένα πενθήμερο που κορυφώνεται με το ταφικό έθιμο και δυνατό ποντιακό γλέντι

27/03/2026 - 10:18μμ
(Πηγή: poe.org.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καταγγέλει τη δημόσια προβολή συμβόλων του Μουσταφά Κεμάλ – «Η μνήμη της Γενοκτονίας δεν θυσιάζεται στο βωμό της φιλοξενίας»

27/03/2026 - 5:15μμ
(Πηγή: facebook.com/worldpontianfolk)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παγκόσμιος Ποντιακός Λαογραφικός Οργανισμός: Μια διεθνής πρωτοβουλία για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου και της Ανατολίας

27/03/2026 - 3:09μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Σερρών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

11η Βραδιά Αλληλεγγύης στις Σέρρες – Οι Πόντιοι φοιτητές ενώνουν τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν κοινωφελείς σκοπούς

27/03/2026 - 9:31πμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Μικρασιατικός Σύλλογος Καρυοχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Ποντιακό και Μικρασιατικό Σύλλογο Καρυοχωρίου

26/03/2026 - 9:54μμ
Ο πρώτος Έλληνας κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, στο Μουσείο Κοσμοναυτικής στη Μόσχα (VDNKh) (πηγή: TASS / ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος: Ο Πόντιος που κατέκτησε το διάστημα

26/03/2026 - 8:33μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

45 χρόνια ιστορίας και παράδοσης: Το καταδιασκέδασαν οι Πόντιοι στην επετειακή βραδιά του Συλλόγου Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης»

26/03/2026 - 2:59μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Γλυφάδας/Ένωση Ποντίων Περιστερίου/Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»/Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας/Σύλλογος Ποντίων Χορευτών «Τραντέλλενες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με περηφάνια και παράδοση παρέλασαν οι Πόντιοι για την 25η Μαρτίου

25/03/2026 - 10:03μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Ακρίτες» του Πολυκάστρου παρέλασαν γεμάτοι περηφάνια για τον Πόντο και την Ελλάδα

25/03/2026 - 7:52μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Λεωνίδας Τζέκας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Πόντος παρέλασε περήφανα στη Λάρισα

25/03/2026 - 5:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: pixabay.com/users/txr555-3727924)

Το «Τρίτο στεφάνι» είναι και πάλι επιτυχία, εκδοτική και θεατρική

9 λεπτά πριν
Σκάφη του Λιμενικού στο σημείο όπου ανασύρθηκε η σορός του άτυχου δύτη (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Λιμανάκια Βουλιαγμένης: Ανασύρθηκε η σορός του άτυχου δύτη

44 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/ΣΠοΣ Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου)

Ο ΣΠοΣ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου γιορτάζει και βραβεύει

1 ώρα πριν
(Πηγή: dimokritos.org)

Παγκόσμιο «καμπανάκι» για τη μηνιγγίτιδα: Πάνω από 250.000 θάνατοι ετησίως

2 ώρες πριν
Στρατιώτης των Χούθι πίσω από το πολυβόλο του κατά τη διάρκεια περιπολίας σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς το Ιράν στη Σαναά της Υεμένης (φωτ.: 
EPA/ YAHYA ARHAB)

Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Πρώτη επίθεση των Χούθι κατά του Ισραήλ

3 ώρες πριν
Τμήμα της αφίσας

Εργαστήρι ποντιακών χορών στο Σίδνεϊ από την Παμμακεδονική Ένωση Νέας Νότιας Ουαλίας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign