pontosnews.gr
Παρασκευή, 28/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γενοκτονία των Ποντίων: Υπόσχεση αγώνα για την αναγνώριση του εγκλήματος σε διεθνές επίπεδο, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Πλήθος κόσμου, η πολιτική, η θρησκευτική και η στρατιωτική ηγεσία της Περιφέρειας τίμησαν τα θύματα της θηριωδίας των Νεότουρκων

22/05/2022 - 4:51μμ
(Πηγή φωτ.: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)

(Πηγή φωτ.: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας, ομιλία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, τιμήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε αταλάντευτα την προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας» δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό στις εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«19η Μαΐου 1919. Εκατόν τρία χρόνια μετά και η καρδιά μας γίνεται κόμπος. Σκεφτόμαστε με πόνο τα τάγματα εργασίας, τις λεηλασίες, τις πυρπολήσεις περιουσιών, τα 353.000 τραγικά θύματα μιας απίστευτης θηριωδίας» δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

«Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε αταλάντευτα την προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Δεσμευόμαστε ταυτόχρονα να συνεχίσουμε τον αγώνα για να κάνουμε την Ελλάδα μας πιο ισχυρή και περήφανη. Αποφασισμένοι να προασπίσουμε στο ακέραιο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα» τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τιμά πάντα τη μνήμη των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας του Πόντου. Έχουμε ηθική υποχρέωση και ιστορική ευθύνη να δώσουμε τον αγώνα, όχι μόνο για να θυμόμαστε πάντα και να τιμούμε τη μνήμη των 353.000 χιλιάδων αθώων θυμάτων, αλλά ταυτόχρονα τον αγώνα, μέχρι να πετύχουμε την καθολική και παγκόσμια αναγνώριση των Ελλήνων του Πόντου» δήλωσε πριν από την κατάθεση στεφάνων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

(Φωτ.: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)

 «Είμαι πεπεισμένος ότι σε λίγα χρόνια θα είμαστε όλοι εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου, αλλά με μία παγκόσμια αναγνώριση» συμπλήρωσε.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να προσπαθεί να παρουσιάσει με διαφορετικό τρόπο τα γεγονότα. Δεν υπάρχουν διαφορετικές οπτικές στη Γενοκτονία. Η Γενοκτονία είναι έγκλημα και η Τουρκία οφείλει να την αναγνωρίσει και να ζητήσει συγγνώμη. Και το επαναλαμβάνω και το τονίζω: Η Τουρκία οφείλει να το κάνει, όχι για να ξεχάσουμε, όχι για να αλλάξουμε την ιστορία ή τα βιβλία στα σχολεία μας, αλλά για να γίνει πιο βιώσιμο το μέλλον που θα μοιραστούμε ως γείτονες και πρωτίστως, για τη δικαίωση της μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας» επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας νωρίτερα στην ομιλία του.

Αναφερόμενος στην επέτειο και στην αξία των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας σημείωσε ότι η «19η Μαΐου δεν είναι μόνο μια ημέρα τιμής και μνήμης, είναι πρώτα και κύρια, ημέρα καθήκοντος και ευθύνης. Δεν αφορά μόνο στο παρελθόν, αλλά πρωτίστως στο παρόν και το μέλλον. Κι αυτό γιατί 353.000 αθώα θύματα, περιμένουν τη δικαίωση, την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Την ευθύνη αυτή, τη σηκώνουμε όλοι οι Έλληνες μαζί. Και το βάθεμα της συνείδησης της Γενοκτονίας, στο σύνολο του ελληνικού λαού, ανεξαρτήτως καταγωγής, καθώς και ο διαρκής αγώνας μαζί με τον Ποντιακό Ελληνισμό, είναι ζήτημα συνείδησης».

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας εξήρε τη συνεισφορά των Ελλήνων του Πόντου στην Ελλάδα, ειδικά μετά τη Γενοκτονία, όταν αναγκάστηκαν υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να επουλώσουν τις πληγές τους, να ξαναστήσουν τις ζωές τους και να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδας. «Οι Έλληνες του Πόντου αποδείχθηκαν ανώτεροι των περιστάσεων και των δυσχερειών, προσφέροντας πολλά περισσότερα στην Ελλάδα, από όσα τους παρείχε η πατρίδα, ενώ πρωτοστάτησαν και σε όλους τους μεγάλους αγώνες του έθνους μας, για την ελευθερία και τη δημοκρατία» τόνισε χαρακτηριστικά.

(Φωτ.: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, επισήμανε ότι «103 χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Ποντίων, 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όχι μόνο όλοι οι Θεσσαλονικείς, όχι μόνον όλοι οι Έλληνες, όχι μόνο οι ανά τον κόσμο Έλληνες, αλλά και όλοι οι άνθρωποι που κατανοούν αυτή τη σφαγή, αυτό που έγινε στις πατρίδες του Πόντου, της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης, πρέπει να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

«Και εμείς όλοι, απ΄ όποια θέση κι αν έχουμε, όλοι μαζί ενωμένοι θα αγωνιστούμε μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι τη διεθνή αναγνώριση μέχρι να γίνει πλέον σίγουρο ότι η ανθρωπότητα, οι Έλληνες δεν θα γνωρίσουν αντίστοιχες θηριωδίες» πρόσθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου είναι ένα από τα συνεχόμενα εγκλήματα εκείνης της περιόδου που έκανε η Τουρκία, τα μαζικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τις γενοκτονίες. Όσο η Τουρκία αρνείται να ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματά της, τόσο εμείς θα της θυμίζουμε ότι εκεί πάνω στον Πόντο ζουν 353.000 ψυχές, ένας βωβός ελληνισμός περιμένει τη δικαίωσή του» ανέφερε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

«Μόνον η διεθνής αναγνώριση και η ειλικρινής συγγνώμη εκ μέρους της Τουρκίας θα αποτελέσουν ισχυρό θεμέλιο για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών μας στο μέλλον. Αυτόν τον αγώνα, όλοι οι Έλληνες μαζί τον συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ένταση» τόνισε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ.

«Από τότε που ξεκίνησε μία ατελείωτη πορεία θανάτου ένα «Άσβουιτς εν ροή», όπως είπε ο καθηγητής Πολυχρόνης Ενεπεκίδης, τιμούμε τη μνήμη των 353.000 νεκρών της Γενοκτονίας, ωστόσο αυτή η μνήμη και η ιστορική πραγματικότητα ας γίνει μία προφητική δύναμη, έτσι ώστε να ενημερωθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη για να γίνει αποδεκτή και να επιτευχθεί η διεθνής αναγνώριση του Ποντιακού Ελληνισμού» δήλωσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την αξιωματική αντιπολίτευση.

Στεφάνια στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού κατατέθηκαν μεταξύ άλλων από εκπροσώπους της κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, αρχηγών κομμάτων, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, προξένους, τον στρατηγό διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού και εκπροσώπους Ποντιακών Ομοσπονδιών και Παλιννοστούντων.

Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τιμάται σε ολόκληρη τη Διοικητική Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας με γενικό σημαιοστολισμό και φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των καταστημάτων ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και των Τραπεζών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πλοία στο λιμάνι της Κερασούντας. Από βιβλίο του Ζοζέφ Πιτόν ντε Τουρνεφόρ  που εκδόθηκε το 1717 στο Παρίσι (πηγή: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Έρωτας, πόλεμος και… το τελικό νι – Μια παλιά ιστοριούλα από τον Πόντο, με απαγωγή, πολιορκία και πολύ χιούμορ

27/11/2025 - 8:25μμ
Μέλη του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών σε αναμνηστική φωτογραφία μετά από εκδήλωση, περ. 1965 (φωτ.: Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών / Συλλογή Ξανθίππης Τσιλιγκαρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Το θέατρο κράτησε ζωντανή την ποντιακή φωνή στην Αθήνα – Από τον Θεατρικό Όμιλο στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων

27/11/2025 - 4:10μμ
Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου με την αντιπεριφερειάρχη Μαρλια Λιονή (φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων και Φίλων Π.Ε. Ρεθύμνης «Αροθυμία»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ρέθυμνο: O Σύλλογος Ποντίων «Αροθυμία» συνάντησε την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Μαρία Λιονή

27/11/2025 - 12:56μμ
Άποψη της Ριζούντας, λιμάνι 60 χιλιόμετρα ανατολικά της Τραπεζούντας, πρωτεύουσα της επαρχίας του Λαζιστάν. Φωτογραφία των Αδελφών Κακούλη, δεκαετία 1890 (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο/CC BY 4.0)
ΠΟΝΤΟΣ

Φίλιππος Πάππας: Αναμνήσεις από το προσκύνημα στη Ριζούντα του Πόντου

27/11/2025 - 10:22πμ
Στην Ερμού, οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών. Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κάτι κινείται στον Κεραμεικό: Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών ετοιμάζονται…

26/11/2025 - 8:50μμ
Από την πρόβα στο Δημοτικό Σχολείο Κοκκινοχώματος (φωτ.: Facebook / Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας - Έτος Ιδρύσεως 1950)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με ψυχή και ρυθμό προς το 19ο Φεστιβάλ της ΠΟΕ: Η Καβάλα ύψωσε τη φωνή της στο Κοκκινόχωμα

26/11/2025 - 5:58μμ
Σαμψούντα. Κάτοικοι με τοπικές ενδυμασίες (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Σαν σήμερα, 26 Νοεμβρίου 1916 – Η ημέρα που καταγράφηκε η πρόθεση εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου

26/11/2025 - 2:27μμ
Σανταίες κατά την περίοδο του θερισμού, φορώντας τσόχες (πηγή: Ψηφιακή Σάντα)
ΠΟΝΤΟΣ

Η σκληρή ζωή της Πόντιας αγρότισσας – Μαρτυρία του βουλευτή Κιλκίς Επαμεινώνδα Σωτηριάδη

25/11/2025 - 8:02μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο που ανέβηκε στο TikTok (@zacharioudaki_stella)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακή… ορκωμοσία: Τι γλέντι έστησαν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης!

25/11/2025 - 6:55μμ
Στιγμιότυπο από τη 2η πρόβα των συλλόγων του νομού Κιλκίς (φωτ.: Facebook  / Θανάσης Σεφερίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μετράμε αντίστροφα για το 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών – Το Κιλκίς «πήρε φωτιά» στη 2η πρόβα

25/11/2025 - 3:37μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το λιμάνι του Πειραιά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Αυτοκίνητο έπεσε στη θάλασσα στο λιμάνι του Πειραιά – Ο οδηγός κατάφερε να διασωθεί

4 λεπτά πριν
Στο μέσο, αγιογραφημένος ο Άγιος Ειρήναρχος

Άγιος Ειρήναρχος: Από διώκτης των χριστιανών, μάρτυρας της πίστης

30 λεπτά πριν
(Φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/EUROKINISSI)

Χαμός στους δρόμους της Αθήνας λόγω της σφοδρής καταιγίδας – Διακοπή κυκλοφορίας σε Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη

55 λεπτά πριν
Καταιγίδα στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ναυπλιέων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Κακοκαιρία «ADEL»: Χαλαζοπτώσεις, ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Πού θα χιονίσει

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Conference League: Ιστορικό διπλό στη Φλωρεντία η ΑΕΚ

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Europa League: Νίκη με… ιταλικό στιλ για τον Παναθηναϊκό

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign