pontosnews.gr
Δευτέρα, 18/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποιοι θα πάρουν επιστροφή από τις επιπλέον χρεώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις και τι θα χρειαστεί να κάνουμε

Αναλυτικά το περίγραμμα των μέτρων για την επιστροφή χρημάτων

7/05/2022 - 9:20πμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ανάσα υπόσχεται η κυβέρνηση σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, τον Ιούνιο του 2022, λόγω της επιστροφής χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, μετά την εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης για αναδρομική ισχύ της πολλαπλής παρέμβασης που αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Κλειδί» για τον αριθμό των δικαιούχων είναι το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος για το 2020 καθώς επίσης και οι συνολικές επιβαρύνσεις από τους λογαριασμούς του ρεύματος στο διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022.

Να σημειωθεί ότι το μέτρο της επιστροφής χρημάτων αφορά την πρώτη κατοικία, όπως είναι δηλωμένη στην ΑΑΔΕ. Έτσι λοιπόν το μέτρο ουσιαστικά απευθύνεται σε 4,5 εκατ. μετρητές, δηλαδή κατοικίες, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι σημαντικές επιβαρύνσεις είχαν περίπου 1,3 εκατ. Ωστόσο όπως διευκρίνισε ο Γ.Γ. Οικονομικών, όποιος είχε επιπλέον χρεώσεις και αφού αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις από Πολιτεία και παρόχους, θα λάβει την επιστροφή.

Σε ό,τι αφορά το μέτρο του οικογενειακού εισοδήματος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, περιλαμβάνει το 95% των φορολογουμένων.

Ας δούμε αναλυτικά όλο το περίγραμμα των μέτρων για την επιστροφή χρημάτων, αλλά και το τι θα ισχύσει για Μάιο και Ιούνιο, όπως και για το διάστημα από την 1η Ιουλίου το 2022 και μετά.

Προκειμένου κάποιος να λάβει τα χρήματα της επιστροφής θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία και αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Ιουνίου. Οι αιτούντες θα πρέπει, μπαίνοντας στην πλατφόρμα, να πιστοποιήσουν ή και να διορθώσουν τα στοιχεία για την κατοικία τους, δηλαδή τον αριθμό της παροχής και βέβαια να δηλώσουν, εάν δεν είναι περασμένος στο σύστημα της ΑΑΔΕ, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Εν συνεχεία και αφού υποβληθεί η αίτηση, η ΑΑΔΕ θα τρέξει ένα πρόγραμμα για τον υπολογισμό του ποσού που δικαιούται ο καθένας με την άντληση στοιχείων από τους παρόχους.

Συγκεκριμένα, οι πάροχοι θα αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ, το σύνολο των ποσών που αναγράφονται στους λογαριασμούς, που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο, από την ρήτρα αναπροσαρμογής. Από το συνολικό ποσό θα αφαιρείται η επιδότηση που έχει δοθεί από το κράτος, καθώς και η πιθανή επιδότηση που έχει δοθεί από τον πάροχο.

Για το ποσό της καθαρής επιβάρυνσης θα επιστρέφεται το 60%. Για παράδειγμα:

  1. Για καθαρή επιβάρυνση 1.000 ευρώ και πάνω η επιστροφή θα είναι 600 ευρώ.
  2. Για επιβάρυνσης 500 ευρώ, η επιστροφή θα είναι 300 ευρώ.
  3. Για 150 ευρώ, η επιστροφή θα είναι 90 ευρώ.
  4. Για 30 ευρώ η επιστροφή θα είναι 18 ευρώ
  5. Για ποσά μικρότερα των 30 ευρώ επιβάρυνσης δεν θα προβλέπεται επιστροφή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η επιστροφή που θα προκύψει θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων περίπου στα μέσα Ιουνίου.

Τα ποσά θα είναι ακατάσχετα και ο κάθε δικαιούχος θα μπορεί να τα αξιοποιήσει όπως ο ίδιος επιθυμεί. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αναδρομικότητα καλύπτει την κατανάλωση ρεύματος, μόνο για την κύρια κατοικία, όπως έχει δηλωθεί ο αριθμός του μετρητή στην ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση λάθους, ο χρήστης της κατοικίας θα μπορεί να το διορθώσει κατά την διάρκεια της υποβολής δήλωσης στην πλατφόρμα.

Για τους φοιτητές, η αποζημίωση θα δοθεί εφόσον οι ίδιοι υποβάλουν φορολογική δήλωση και δηλώνουν τη φοιτητική στέγη ως κύρια κατοικία τους.

Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις, που αφορούν για παράδειγμα το ρεύμα των κοινοχρήστων σε πολυκατοικίες, καθώς το κριτήριο για την επιστροφή των χρημάτων αφορά μόνο την κατανάλωση για την πρώτη κατοικία.

Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια.

Από τον Ιούλιο του 2022 και με χρονικό ορίζοντα έως και ένα χρόνο, ενισχύεται –οριζόντια– ο μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος, ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής.

Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά.

Συγχρόνως, θα προσαρμόζεται –σε μηνιαία βάση– το ποσοστό επιδότησης στη λιανική αγορά, ενισχύοντας τον παρόντα μηχανισμό εκπτώσεων στα τιμολόγια, ώστε οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα, σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, και ελαφρώς υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν πριν από την κρίση.

Τέλος όπως αναφέρεται από την κυβέρνηση «η νέα δυναμική δέσμη παρεμβάσεων θα απορροφήσει το 70-80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το συνολικό κόστος τους ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2022, εκ των οποίων περίπου 1,1 δισ. ευρώ επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Θανάσης Παπαδής.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου:  EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ: Πακέτο 2 δισ. σε 2 δόσεις – Ποιοι θα δουν μειώσεις φόρων, τι θα γίνει με τις συντάξεις

18/08/2025 - 8:40πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Η καταγραφή στις υπερωρίες έφερε αύξηση στα έσοδα

17/08/2025 - 8:51μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Περισσότεροι από 67.000 δικαιούχοι θα εισπράξουν πάνω από 53 εκατ. ευρώ

16/08/2025 - 11:38πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI  / Β. Παπαδόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕNΦΙΑ: Απαλλαγή για τρία χρόνια σε περιοχές που επλήγησαν από φωτιές από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα – Οι προϋποθέσεις

13/08/2025 - 9:10μμ
Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ στο «Βελλίδειο», Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ: Κρίσιμο 20ήμερο αποφάσεων για την οικονομία – Τι υπάρχει στο «καλάθι»

10/08/2025 - 11:51πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν έως τις 14 Αυγούστου

9/08/2025 - 9:23μμ
Πινακίδα στις νέες εγκαταστάσεις της ΑΑΔΕ (φωτ.: EUROKINISSI/Pool/Μενέλαος Μυρίλλας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Σαρωτικές διασταυρώσεις με τεχνητή νοημοσύνη

9/08/2025 - 6:27μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο Κωνσταντίνου Πουγάτσια)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η καλή μπίρα δεν θέλει τον… Γερμανό της αλλά τους Έλληνές της – Νομάδες ζυθοποιοί από Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα κάνουν θαύματα

9/08/2025 - 1:12μμ
(Φωτ. αρχείου: Έλλη Τσολάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος οι χρεώσεις στα ΑΤΜ από τη Δευτέρα 11 Αυγούστου

7/08/2025 - 12:58μμ
Eργασίες στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου στον Ασπρόπυργο Αττικής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχονται τα «κόκκινα», ευέλικτα τιμολόγια

5/08/2025 - 8:36πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από το βίντεο

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στα καμένα της Χίου: «Αυτό που άφησε πίσω η καταστροφή, εμείς να το διορθώσουμε»

41 δευτερόλεπτα πριν
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

18 Αυγούστου: Η Εκκλησία τιμά τους οσίους Βαρνάβα και Σοφρώνιο – Η ιστορία της ίδρυσης της Μονής της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο

32 λεπτά πριν
Η ηθοποιός Ελένη Καρπέτα

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Ελένη Καρπέτα – Υπήρξε σύζυγος του Νίκου Ξανθόπουλου

1 ώρα πριν
(Πηγή: Αρχείο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών
«Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»)

18 Αυγούστου 1919: Οι Πόντιοι δηλώνουν στον Βενιζέλο έτοιμοι για την ένωση με την Ελλάδα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας)

Ταξίδι ζωής στα χώματα του Πόντου από την Ένωση Ποντίων Ελασσόνας

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο πεντάχρονο αγοράκι που υπέστη έγκαυμα σε αναψυκτήριο – Συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι του καταστήματος

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign