pontosnews.gr
Δευτέρα, 23/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Θρακιώτες διεκδικούν αναγνώριση της Γενοκτονίας από την ελληνική Πολιτεία – Γιατί βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Αριστείδης Χρυσόπουλος μίλησε στον Ρωμανό Κοντογιαννίδη

30/04/2022 - 4:50μμ
Εύζωνες με τη θρακική στολή κατά την αλλαγή φρουράς (φωτ.: Facebook / Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων)

Εύζωνες με τη θρακική στολή κατά την αλλαγή φρουράς (φωτ.: Facebook / Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την αισιοδοξία ότι φέτος η ελληνική Πολιτεία θα ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα των Θρακιωτών απανταχού της γης και θα καθιερώσει την 6η Απριλίου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των προγόνων τους από τους Οθωμανούς, τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές, εκφράζει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Αριστείδης Χρυσόπουλος.

Όπως αναφέρει, τα μηνύματα που λαμβάνει από τους αρμόδιους φορείς είναι περισσότερο ενθαρρυντικά για το αίτημά τους σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.

Παράλληλα, θεωρεί ως ευνοϊκή συγκυρία το γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και το ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει καθιερώσει ως Έτη Προσφυγικού Ελληνισμού της χρονιές 2019-2024.

«Ευελπιστούμε ότι τη φετινή χρονιά το αίτημά μας θα ικανοποιηθεί, αφού τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι θετικά. Μιλάω με υπουργούς και με φορείς που είναι αρμόδιοι να τρέξουν αυτά τα θέματα, και βλέπω ότι είναι περισσότερο θετικοί από άλλες χρονιές», αναφέρει στο pontosnews.gr ο Αριστείδης Χρυσόπουλος.

Ο Αριστείδης Χρυσόπουλος μιλά σε ημερίδα (φωτ.: Facebook / Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων)

Πρόκειται για αίτημα που εκκρεμεί από το 2006 και το οποίο, παρά τις επανειλημμένες πιέσεις της Ομοσπονδίας, δεν έχει ικανοποιηθεί, χωρίς να υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος λόγος γι’ αυτό.

«Το αίτημά μας βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και αρκετά χρόνια. Από το 2006, όταν το Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών που έγινε στο Διδυμότειχο αποφάσισε να τιμούμε κάθε χρόνο την 6η Απριλίου τα θύματα της Γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού, το Μαύρο Πάσχα των Θρακών, προσπαθήσουμε να πείσουμε την ελληνική Πολιτεία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία μας, αλλά και να καθιερώσει και επίσημα τη συγκεκριμένη ημέρα.

»Έχουμε καταθέσει διάφορα έγγραφα και έχουμε κάνει πολλά διαβήματα σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις από τότε και περιμένουμε να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο. Δεν ξέρουμε πού κολλάει το θέμα. Μας έχουν πει πολλές φορές ότι μας καταλαβαίνουν, ότι η υπόθεση της αναγνώρισης βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει η επιθυμητή ημέρα. Εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά μας», τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων.

Κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Χρυσοστόμου Σμύρνης στις Σέρρες για το Μαύρο Πάσχα του θρακικού ελληνισμού (φωτ.: Facebook / Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων)

Σημειώνει ακόμα ότι δεν θα σταματήσει η πίεση προς πάσα κατεύθυνση και ότι η Ομοσπονδία θα συνεχίσει σε εκδηλώσεις, αλλά και μέσω των ΜΜΕ, να αναδεικνύει το θέμα, ώστε να το κάνει ευρύτερα γνωστό στην κοινωνία.

Το Μαύρο Πάσχα των Θρακών

Το 1906 ξεκίνησε η Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού, η οποία μάλιστα προηγήθηκε χρονικά της Γενοκτονίας των Ποντίων αλλά και των υπόλοιπων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής.

Οι νεκροί και αγνοούμενοι Ανατολικοθρακιώτες υπολογίζονται σε 450.000 την περίοδο 1906-1924. Άλλοι 200.0000 ξεριζώθηκαν και μετοίκησαν κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη.

«Η Γενοκτονία ξεκίνησε το 1906. Επρόκειτο για σχέδιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το οποίο βοηθήθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις και κυρίως από τους Γερμανούς. Ο στόχος ήταν να εκτοπίσουν ολόκληρο το θρακικό ελληνισμό της Βόρειας και Ανατολικής Θράκης από τις πατρογονικές του εστίες», τονίζει ο Αριστείδης Χρυσόπουλος.

Πρόσφυγες περιμένουν τα πλοία κατασκηνωμένοι στην αποβάθρα της Ραιδεστού (αρχές Οκτωβρίου 1922)

Υπήρξαν εξισλαμισμοί, διωγμοί, καταστροφές και αναγκαστικές επιστρατεύσεις στα αμελέ ταμπουρού των ανδρών από 18 έως 45 ετών, με στόχο να διαλυθούν οι οικογένειες. Στις 6 Απριλίου 1914, ανήμερα Πάσχα, δόθηκε εντολή από τους Νεότουρκους να ξεκινήσει η κύρια φάση του σχεδίου.

«Ήταν δραματικές οι σκηνές στα λιμάνια της Ραιδεστού και της Ηράκλειας, όπου μαζεύτηκαν περίπου 40.000-50.000 άνθρωποι. Επρόκειτο ξεκάθαρα για σχέδιο, το οποίο μόλις είδαν ότι λειτούργησε το εφάρμοσαν στη συνέχεια στους Έλληνες του Πόντου και λίγο αργότερα σε όλους τους Έλληνες της Μικράς Ασίας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων.

Αυξάνονται τα μνημεία ανά την επικράτεια

Τέσσερα μνημεία υπάρχουν σήμερα σε ολόκληρη την Ελλάδα, ωστόσο ο αριθμός τους σύντομα πρόκειται να αυξηθεί.

Το πρώτο που ανεγέρθηκε βρίσκεται στον αύλειο χώρο της Μητρόπολης Δράμας· τοποθετήθηκε με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Παύλου. Το πιο γνωστό, όμως, είναι αυτό που βρίσκεται στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι, ενώ μνημεία υπάρχουν επίσης στη Χρυσούπολη Καβάλας και στην Κομοτηνή.

Το μνημείο των Θρακών στο Μεσολόγγι (φωτ.: Facebook / Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων)

«Μνημεία ετοιμάζονται αυτήν την περίοδο να στηθούν στην Αλεξανδρούπολη και στο Διδυμότειχο – είναι σχεδόν έτοιμα. Επίσης, σχεδιάζεται να ανεγερθεί μνημείο στις Φέρες Έβρου, ενώ πολλοί άλλοι σύλλογοι Θρακών κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, με στόχο να τιμήσουμε τους προγόνους μας», καταλήγει ο Αριστείδης Χρυσόπουλος.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Έθιμα του ποντιακού γάμου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Λάρισας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακός γάμος στη Λάρισα: Συγκίνηση και παράδοση στο φεστιβάλ «Ο Άη Βασίλης άργησε μια μέρα»

22/02/2026 - 7:18μμ
Ποντιακό γλέντι στο 7ο Δημοτικό Νάουσας, Κυριακή της Τυρινής, 22 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: inaoussa.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κυριακή της Τυρινής με ένα μεγάλο γλέντι από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας

22/02/2026 - 6:53μμ
Το μεγάλο χορευτικό των «Κομνηνών» Νέας Υόρκης (φωτ.: anamniseis.net/Δημήτρης Τσάκας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα Υόρκη: Οι «Κομνηνοί» τιμούν τους πρωτεργάτες της ομάδας «Πόντος»

22/02/2026 - 1:25μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ζωγράφου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και κοπή βασιλόπιτας στην Ένωση Ποντίων Ζωγράφου

22/02/2026 - 11:37πμ
Παρέα Ποντίων διασκεδάζει τις Απόκριες στο μαγαζί του Λεωνίδα Αδαμίδη στην Καλλιθέα, περ. 1960. Στη λύρα ο Χρήστος Μπαϊρακτάρης. Μπροστά του με την πίπα ο Ηλίας Αλβανίδης από την Τραπεζούντα και αριστερά στο τραπέζι ο Λευτέρης Σιδηρόπουλος (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Έτσι αποχαιρετούσαν οι Πόντιοι την Αποκριά: Φαγοπότι, τραγούδια και αυστηρή νηστεία από… (Καθαρά) Δευτέρα

22/02/2026 - 9:59πμ
Ο επετειακός λογότυπος, για τα 20 χρόνια της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΕΠΟΝΑ: Γενική Συνέλευση, εκλογές και κοπή της βασιλόπιτας την 1η Μαρτίου

22/02/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Νίκαιας–Κορυδαλλού: Τα παιδιά έφτιαξαν τα πιο λαχταριστά ωτία

21/02/2026 - 11:38μμ
(Φωτ.: facebook.com/TemeteronAmmochostou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου «Τεμέτερον» κάνει εκστρατεία αλληλεγγύης για τον Βλαδίμηρο

21/02/2026 - 8:32πμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά την εκδήλωση (φωτ.:  Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μακροχώρι Βέροιας: Όταν η Αποκριά του Πόντου ζωντανεύει μέσα από μνήμες και αφηγήσεις

20/02/2026 - 6:36μμ
Κοζανίτικη Αποκριά 2026 με τα ποντιακά σωματεία (φωτ.: Δήμος Κοζάνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοζανίτικη Αποκριά 2026: Ποντιακός παλμός, χοροί και μήνυμα στήριξης στον Γιαϊλαλί

20/02/2026 - 1:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ρουμανική Ορθόδοξη Ενορία Αγίου Γεωργίου, Τόκιο)

Ιαπωνία: Άνοιξε το πρώτο ορθόδοξο νεκροταφείο στη χώρα

13 λεπτά πριν
Αστυνομικοί περιπολούν κοντά στο κλαμπ Μαρ-α-Λάγκο, στο Παλμ Μπιτς, μετά την εισβολή του 21χρονου ένοπλου τα ξημερώματα της Κυριακής (φωτ.: EPA/Cristobal Herrera-Ulashkevich)

ΗΠΑ: 21χρονος που είχε δηλωθεί αγνοούμενος, ο «εισβολέας» στο Μαρ-α-Λάγκο

44 λεπτά πριν
(Φωτ.: Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας)

Γενίτσαροι και Μπούλες ξεσήκωσαν και φέτος τη Νάουσα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Super League: Στην κορυφή με τεσσάρα η ΑΕΚ – Γκέλα στη Λάρισα ο ΠΑΟΚ

2 ώρες πριν
Πλημμυρισμένες οι περιοχές γύρω από τον Έβρο (φωτ.: glomex)

Έβρος: Πλημμύρισαν 60.000 στρέμματα στο Σουφλί – Έσπασαν αναχώματα σε Κορνοφωλιά και Αμόριο

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από παλαιότερη αναπαράσταση του γάμου που ενώνει Ρουμελιώτες και Μικρασιάτες (φωτ.: Δήμος Λαμιέων)

Νεομαγνησιώτικος γάμος: 32 χρόνια ζωντανό το έθιμο που κάθε Καθαρά Δευτέρα ενώνει Ρουμελιώτες και Μικρασιάτες

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign