pontosnews.gr
Παρασκευή, 12/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Θρακιώτες διεκδικούν αναγνώριση της Γενοκτονίας από την ελληνική Πολιτεία – Γιατί βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Αριστείδης Χρυσόπουλος μίλησε στον Ρωμανό Κοντογιαννίδη

30/04/2022 - 4:50μμ
Εύζωνες με τη θρακική στολή κατά την αλλαγή φρουράς (φωτ.: Facebook / Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων)

Εύζωνες με τη θρακική στολή κατά την αλλαγή φρουράς (φωτ.: Facebook / Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την αισιοδοξία ότι φέτος η ελληνική Πολιτεία θα ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα των Θρακιωτών απανταχού της γης και θα καθιερώσει την 6η Απριλίου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των προγόνων τους από τους Οθωμανούς, τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές, εκφράζει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Αριστείδης Χρυσόπουλος.

Όπως αναφέρει, τα μηνύματα που λαμβάνει από τους αρμόδιους φορείς είναι περισσότερο ενθαρρυντικά για το αίτημά τους σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.

Παράλληλα, θεωρεί ως ευνοϊκή συγκυρία το γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και το ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει καθιερώσει ως Έτη Προσφυγικού Ελληνισμού της χρονιές 2019-2024.

«Ευελπιστούμε ότι τη φετινή χρονιά το αίτημά μας θα ικανοποιηθεί, αφού τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι θετικά. Μιλάω με υπουργούς και με φορείς που είναι αρμόδιοι να τρέξουν αυτά τα θέματα, και βλέπω ότι είναι περισσότερο θετικοί από άλλες χρονιές», αναφέρει στο pontosnews.gr ο Αριστείδης Χρυσόπουλος.

Ο Αριστείδης Χρυσόπουλος μιλά σε ημερίδα (φωτ.: Facebook / Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων)

Πρόκειται για αίτημα που εκκρεμεί από το 2006 και το οποίο, παρά τις επανειλημμένες πιέσεις της Ομοσπονδίας, δεν έχει ικανοποιηθεί, χωρίς να υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος λόγος γι’ αυτό.

«Το αίτημά μας βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και αρκετά χρόνια. Από το 2006, όταν το Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών που έγινε στο Διδυμότειχο αποφάσισε να τιμούμε κάθε χρόνο την 6η Απριλίου τα θύματα της Γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού, το Μαύρο Πάσχα των Θρακών, προσπαθήσουμε να πείσουμε την ελληνική Πολιτεία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία μας, αλλά και να καθιερώσει και επίσημα τη συγκεκριμένη ημέρα.

»Έχουμε καταθέσει διάφορα έγγραφα και έχουμε κάνει πολλά διαβήματα σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις από τότε και περιμένουμε να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο. Δεν ξέρουμε πού κολλάει το θέμα. Μας έχουν πει πολλές φορές ότι μας καταλαβαίνουν, ότι η υπόθεση της αναγνώρισης βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει η επιθυμητή ημέρα. Εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά μας», τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων.

Κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Χρυσοστόμου Σμύρνης στις Σέρρες για το Μαύρο Πάσχα του θρακικού ελληνισμού (φωτ.: Facebook / Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων)

Σημειώνει ακόμα ότι δεν θα σταματήσει η πίεση προς πάσα κατεύθυνση και ότι η Ομοσπονδία θα συνεχίσει σε εκδηλώσεις, αλλά και μέσω των ΜΜΕ, να αναδεικνύει το θέμα, ώστε να το κάνει ευρύτερα γνωστό στην κοινωνία.

Το Μαύρο Πάσχα των Θρακών

Το 1906 ξεκίνησε η Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού, η οποία μάλιστα προηγήθηκε χρονικά της Γενοκτονίας των Ποντίων αλλά και των υπόλοιπων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής.

Οι νεκροί και αγνοούμενοι Ανατολικοθρακιώτες υπολογίζονται σε 450.000 την περίοδο 1906-1924. Άλλοι 200.0000 ξεριζώθηκαν και μετοίκησαν κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη.

«Η Γενοκτονία ξεκίνησε το 1906. Επρόκειτο για σχέδιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το οποίο βοηθήθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις και κυρίως από τους Γερμανούς. Ο στόχος ήταν να εκτοπίσουν ολόκληρο το θρακικό ελληνισμό της Βόρειας και Ανατολικής Θράκης από τις πατρογονικές του εστίες», τονίζει ο Αριστείδης Χρυσόπουλος.

Πρόσφυγες περιμένουν τα πλοία κατασκηνωμένοι στην αποβάθρα της Ραιδεστού (αρχές Οκτωβρίου 1922)

Υπήρξαν εξισλαμισμοί, διωγμοί, καταστροφές και αναγκαστικές επιστρατεύσεις στα αμελέ ταμπουρού των ανδρών από 18 έως 45 ετών, με στόχο να διαλυθούν οι οικογένειες. Στις 6 Απριλίου 1914, ανήμερα Πάσχα, δόθηκε εντολή από τους Νεότουρκους να ξεκινήσει η κύρια φάση του σχεδίου.

«Ήταν δραματικές οι σκηνές στα λιμάνια της Ραιδεστού και της Ηράκλειας, όπου μαζεύτηκαν περίπου 40.000-50.000 άνθρωποι. Επρόκειτο ξεκάθαρα για σχέδιο, το οποίο μόλις είδαν ότι λειτούργησε το εφάρμοσαν στη συνέχεια στους Έλληνες του Πόντου και λίγο αργότερα σε όλους τους Έλληνες της Μικράς Ασίας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων.

Αυξάνονται τα μνημεία ανά την επικράτεια

Τέσσερα μνημεία υπάρχουν σήμερα σε ολόκληρη την Ελλάδα, ωστόσο ο αριθμός τους σύντομα πρόκειται να αυξηθεί.

Το πρώτο που ανεγέρθηκε βρίσκεται στον αύλειο χώρο της Μητρόπολης Δράμας· τοποθετήθηκε με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Παύλου. Το πιο γνωστό, όμως, είναι αυτό που βρίσκεται στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι, ενώ μνημεία υπάρχουν επίσης στη Χρυσούπολη Καβάλας και στην Κομοτηνή.

Το μνημείο των Θρακών στο Μεσολόγγι (φωτ.: Facebook / Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων)

«Μνημεία ετοιμάζονται αυτήν την περίοδο να στηθούν στην Αλεξανδρούπολη και στο Διδυμότειχο – είναι σχεδόν έτοιμα. Επίσης, σχεδιάζεται να ανεγερθεί μνημείο στις Φέρες Έβρου, ενώ πολλοί άλλοι σύλλογοι Θρακών κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, με στόχο να τιμήσουμε τους προγόνους μας», καταλήγει ο Αριστείδης Χρυσόπουλος.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ακρίτες» Σταυρούπολης: Το Μουσικό Εργαστήρι διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Ποντιακού Ζουρνά – Σε επιμέλεια Γιώργου Πουλαντσακλή

12/09/2025 - 10:45πμ
Ο Έισα Τζένινγκς στη Μυτιλήνη, όπου περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τη Σμύρνη (φωτ.: Αρχείο Ρότζερ Τζένινγκς, πηγή: «Η μεγάλη φωτιά»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Έισα Τζένινγκς: Ο άγνωστος «Σίντλερ» της Σμύρνης – Ο ασθενικός Αμερικανός πάστορας έσωσε κοντά 300.000 ψυχές

12/09/2025 - 9:57πμ
Στο φόντο, σκίτσο του Βύρωνα Απτόσογλου από το βιβλίο του Γ.Ν. Λαμψίδη «Τοπάλ Οσμάν» (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Σεπτέμβριος 1921: Τα ονόματα των 174 Ποντίων που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας

11/09/2025 - 9:03μμ
(Φωτ.: facebook.com/spkareavirona)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός στο Σύλλογο Ποντίων Καρέα-Βύρωνα

11/09/2025 - 8:35μμ
Λεπτομέρεια από τον ανδριάντα του Νίκου Καπετανίδη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Γιώργος Γεωργιάδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Το όνομα του Νίκου Καπετανίδη σε αίθουσες δύο σχολείων – Και μια μεγάλη συναυλία

11/09/2025 - 6:44μμ
Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Σεβαστειανών «ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ» καθάρισαν την αυλή του δημοτικού σχολείου για να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς (φωτ.: facebook.com/PontiakosSyllogosSebastianonoPyrrichios)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σεβαστειανά Πέλλας: Με εθελοντική δράση ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά ο ποντιακός σύλλογος «ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ»

11/09/2025 - 3:39μμ
(Φωτ. αρχείου: getarchive.net)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Σχολικές μνήμες από το Φροντιστήριο, διά χειρός Δημήτρη Ψαθά

11/09/2025 - 9:09πμ
Λεπτομέρεια από πίνακα του Νίκου Μαστερόπουλου που περιλαμβάνεται στο video art «Δέηση για τον Πόντο» (φωτ.: ΧΚ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

10 προς 11 Σεπτεμβρίου 1921: Η νύχτα της σφαγής των νηπίων της Σάντας

10/09/2025 - 11:45μμ
(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

89η ΔΕΘ: Ποντιακοί ρυθμοί και γεύσεις πατρίδας στο περίπτερο 5, σε εκδήλωση της ΠΟΠΣ

10/09/2025 - 8:19μμ
Αναμνηστική φωτογραφία από την εκδήλωση «Αφιέρωμα στον Ποντιακό Ελληνισμό» που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι»)
ΠΟΝΤΟΣ

Πώς στην Ιαπωνία αγάπησαν τους ποντιακούς χορούς και τη λύρα

10/09/2025 - 6:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε δήλωση για λύση δύο κρατών Ισραήλ-Παλαιστίνης – Υπερψήφισε η Ελλάδα

15 λεπτά πριν
(Πηγή φωτ.: Pixabay/ JudyGilmore)

Αγορά σχολικών ειδών: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για να γλιτώσουν χρήματα και χρόνο

45 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο την 1η Οκτωβρίου

1 ώρα πριν
Φωτογραφίες του Τάιλερ Ρόμπινσον που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές μετά τη σύλληψή του

Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: «Τον πιάσαμε» – Πώς έφτασαν οι Αρχές στα ίχνη του 22χρονου δράστη

2 ώρες πριν
(Από την αφίσα της παράστασης)

«Μαυροθάλασσα, Κυρά μου»: Παράσταση-ύμνος στο μεγαλείο της Πόντιας γυναίκας με την υπογραφή της Αγγελικής Παμπουκίδου

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Νίκος Μιχαλολιάκος: Αποφυλακίζεται με όρους ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign