pontosnews.gr
Πέμπτη, 19/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ομάρ Σαρίφ: Ο Αιγύπτιος γόης σταρ, τα πάθη του και ο Δόκτωρ Ζιβάγκο

Σαν σήμερα, το 1932, γεννήθηκε ο ηθοποιός που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη την ανεξίτηλη γοητεία της λαγγεμένης Ανατολής

10/04/2022 - 1:02μμ
(Πηγή: Everett Collection)

(Πηγή: Everett Collection)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο πρόσωπο του Ομάρ Σαρίφ ακτινοβολούσε η λάγνα Ανατολή. Τα αδρά χαρακτηριστικά του προσώπου του σε συνδυασμό με το φλογερό βλέμμα έκαναν εκατομμύρια γυναίκες να λυγίσουν στη γοητεία του – δεν είναι τυχαίο ότι την εποχή της ακμής του τη δεκαετία του ’60, πρωταγωνιστώντας στο Λόρενς της Αραβίας και στο Δόκτωρ Ζιβάγκο θεωρούνταν ένα από τα πιο… καυτά ονόματα του κινηματογράφου παγκοσμίως.

Γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1932 και θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία ακόμη και αν είχε χάσει την ευκαιρία να παίξει στα επικά αριστουργήματα του Ντέιβιντ Λιν.

Αθεράπευτος γλεντζές, παθιασμένος με τον τζόγο –και ειδικά με το μπριτζ–, τα άλογα, το τσιγάρο και την καλή ζωή, ήταν ικανός να παρατήσει τα κινηματογραφικά πλατό για μια καλή παρτίδα χαρτιών με τον Σάχη της Περσίας, για ένα πάρτι στο Παρίσι, ή για ακόμη ένα μακροβούτι στο αλκοόλ με αντροπαρέα, όπως έκανε με τον Πίτερ Ο’ Τουλ στα διαλείμματα των γυρισμάτων του Λόρενς της Αραβίας.

Ο Φαρούκ και τα… ελληνικά

Ο Ομάρ Σαρίφ γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και το πραγματικό του όνομα ήταν Μισέλ Γιουσέφ Ντιμίτρι Χαλούμπ. Η άνετη οικονομικά οικογένειά του –ο πατέρας του ήταν έμπορος ξυλείας– ανήκε σε μια μειονότητα καθολικών. Η πανέμορφη μητέρα του Κλερ Σααντά, με καταγωγή από τον Λίβανο, εργάστηκε ως αεροσυνοδός μετακόμισαν στο Κάιρο, ενώ είχε γίνει γνωστό ότι ο βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ ήταν συχνός επισκέπτης της οικογένειας.

Ο Ομάρ Σαρίφ αποφοίτησε από το Κολέγιο Βικτόρια της Αλεξάνδρειας όπου σπούδασε Φυσική και Μαθηματικά, ενώ ταυτοχρόνως ανέπτυξε την κλίση του στις ξένες γλώσσες μαθαίνοντας, εκτός από αραβικά, αγγλικά, γαλλικά και… ελληνικά.

Δούλεψε για μικρό διάστημα δίπλα στον πατέρα του στην οικογενειακή επιχείρηση ξυλείας, μέχρι μπήκε το μικρόβιο της υποκριτικής. Η πληροφορία ότι σπούδασε υποκριτική στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου διαψεύστηκε από την Ακαδημία, καθώς λίγα ιδιαίτερα μαθήματα ήταν μάλλον αρκετά.

Διάβολος της Ερήμου

Στο χώρο του σινεμά μπήκε το 1954 με φούρια, παίζοντας στο φιλμ Ο Φλογερός Ήλιος, και αμέσως μετά στον Διάβολο της Ερήμου – και οι δύο ταινίες του έδωσαν ώθηση για την τεράστια μετέπειτα καριέρα του.

Τον επόμενο χρόνο πρωταγωνίστηκε στο ρομάντζο Οι καλύτερες μέρες μας, δίπλα στη γνωστή Αιγύπτια ηθοποιό Φατέν Χαμαμά, την οποία ερωτεύτηκε σφόδρα. Για να την παντρευτεί ασπάστηκε τον ισλαμισμό και συνάμα άλλαξε το όνομά του σε Σαρίφ.

Ομάρ Σαρίφ και Φατέν Χαμαμά στο φιλμ «Οι καλύτερες μέρες μας» (φωτ.: EPA)

Το 1958 πρωταγωνίστησε στο δράμα Γκόχα, ο γιος της σκλάβας, μία ταινία που ήταν και το ντεμπούτο της Κλάουντιας Καρντινάλε. Με αυτή κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών.

Το έπος του Λόρενς

Ακολούθησαν ακόμη 12 ταινίες –αρκετές απ’ τις οποίες ήταν αξιόλογες–, μέχρι που ήρθε η πρόταση του φημισμένου Ντέιβιντ Λιν για το επικό πολεμικό δράμα Λόρενς της Αραβίας, ένα αριστουργηματικό φιλμ που αποτελεί από μόνο του κεφάλαιο για τον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Ο Ομάρ Σαρίφ τότε δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα υπήρχε κόσμος που θα πήγαινε να δει μια τρίωρη ταινία που διαδραματίζεται στην έρημο, χωρίς την παρουσία γυναικών.

Χρόνια μετά θυμόταν ότι μόλις τον είδε ο Ντέιβιντ Λιν του είπε να πάει κατευθείαν στη σκηνή του μακιγιάζ και να βάλει ένα μουστάκι. Τελικά, κράτησε το δικό του, που σπανίως αποχωριζόταν.

Για την ερμηνεία του στην ταινία των 7 Όσκαρ είχε πει ότι «δεν ήταν ιδιαιτέρως καλός», μάλλον με υπερβολική αυστηρότητα και συστολή, και χωρίς να πρέπει να αποδείξει τίποτα για την αξία του.

Δόκτωρ Ζιβάγκο

Αντίθετη γνώμη είχε ο Ντέιβιντ Λιν, ο οποίος του έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο επίσης επικό δράμα Δόκτωρ Ζιβάγκο, μια ταινία-σταθμό για τον Ομάρ Σαρίφ.

Η υπερπαραγωγή του 1965 βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μπορίς Πάστερνακ· τα γυρίσματα κράτησαν πάνω από 10 μήνες και έγιναν έξω από τη Μαδρίτη, καθώς το βιβλίο ήταν απαγορευμένο στη Σοβιετική Ένωση.

Ο γόης Ομάρ Σαρίφ είναι απολαυστικός έχοντας δίπλα του την υπέροχη Τζούλι Κρίστι. Η ταινία προτάθηκε για 10 Όσκαρ, κερδίζοντας τελικά πέντε, ενώ σύντομα χαρακτηρίστηκε κλασική.

Ένας θρίαμβος για τον ηθοποιό, που τον έκανε ένα από τα πιο εμπορικά ονόματα της μεγάλης οθόνης.

Ροντ Στάιγκερ, Τζεραλντίν Τσάπλιν και Ομάρ Σαρίφ έξω από θέατρο στο Μπέβερλι Χιλς όπου έγινε εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την προβολή του «Δρ Ζιβάγκο», το 1995 (φωτ.: AFP)

Η Μπάρμπαρα και ο μύθος του γυναικά

Ο Αιγύπτιος σταρ συνέχισε να πρωταγωνιστεί σε εμπορικές ταινίες, χωρίς ωστόσο να προσεγγίζουν την ποιότητα των ταινιών του Ντέιβιντ Λιν, αν και δεν πέρασαν απαρατήρητες οι εμφανίσεις του στη Νύχτα των στρατηγών του Ανατόλ Λίτβακ, στην Κοιλάδα του Μίσους και στο μιούζικαλ του μεγάλου Γουίλιαμ Γουάιλερ Ένα αστείο κορίτσι.

Στο τελευταίο φιλμ γνώρισε και ερωτεύτηκε τρελά την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ παρ’ ότι στην αρχή τον άφησε αδιάφορο – γι’ αυτόν τον έρωτα δέχθηκε επιθέσεις διότι αυτός, ένα σύμβολο του αραβικού κόσμου, συνδέθηκε με μία εβραία.

(Φωτ.: EPA)

Ταυτοχρόνως, στα μεγάλα διαλείμματα από τα πλατό ανέπτυξε την τεχνική του στο μεγαλύτερό του πάθος, το μπριτζ, αλλά και στον τζόγο, στην καλή ζωή και τις γυναικείες περιπέτειες.

Εν αντιθέσει όμως με τη γενική πεποίθηση, ο Ομάρ Σαρίφ δεν ήταν λάτρης του… ποδόγυρου και όταν πια είχε μπει στα βαθιά γεράματα αποκάλυψε ότι ο «μύθος του εραστή» ήταν απλώς μύθος. Και αυτό διότι όπως είχε πει δεν είχε πάει με περισσότερες από δέκα γυναίκες σε ολόκληρη τη ζωή του.

Ο Ομάρ Σαρίφ παραλαμβάνει το βραβείο Σεζάρ, το 2004 (φωτ.: EPA)

Παίρνοντας αποστάσεις από το σινεμά έκανε μία δυναμική επανεμφάνιση το 2003, πρωταγωνιστώντας στο εξαίρετο δράμα Ο κύριος Ιμπραήμ και τα λουλούδια του Κορανίου. Αυτή είναι ίσως την πιο μεστή ερμηνεία της ζωής του, για την οποία θα βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας και με το βραβείο Σεζάρ.

Το τελευταίο τσιγάρο

Τα πρώτα προβλήματα με την υγεία του εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Υπεβλήθη σε εγχείρηση τριπλού μπαϊπάς, ενώ υπέστη και ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο το 1994, κάτι που τον ανάγκασε να κόψει μία ακόμη αγαπημένη του απόλαυση, το τσιγάρο – κάπνιζε τρία πακέτα μέχρι τότε.

Όμως, τα χειρότερα έμμελε να έρθουν αργότερα, καθώς τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από Αλτσχάιμερ, όπως είχε αποκαλύψει ο μοναχογιός του Τάρεκ Ελ Σαρίφ.

Πέθανε στις 10 Ιουλίου 2015 στο Κάιρο από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 83 ετών. Το 2006 είχε ανακοινώσει την απόσυρσή του από τα κινηματογραφικά πλατό λέγοντας ότι δεν είναι πλέον καλός στη δουλειά: Την ηθοποιία μέσα απ’ την οποία μετέφερε την ανεξίτηλη γοητεία της λαγγεμένης Ανατολής και το πάθος για τη ζωή.

  • Αναδημοσίευση ΑΠΕ-ΜΠΕ /  Χάρης Αναγνωστάκης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: konstantinos_tsahouridis/Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης: Ο εθνομουσικολόγος που έδωσε νέα πνοή στην ποντιακή μουσική

19/03/2026 - 3:50μμ
(Φωτ.: Facebook/ Πρόσωπα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Βασταρδής: Ο ηθοποιός, ο αγωνιστής, ο δάσκαλος

18/03/2026 - 6:52μμ
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου2026 στην Παιανία (φωτ.: Θωμαΐς Αντωνιάδου/ EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει γενέθλια – Η περηφάνια για την ποντιακή καταγωγή του και η διαδρομή από το παρκούρ στα Γρεβενά μέχρι την κορυφή του κόσμου

18/03/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χρήστος Αρδίζογλου: Ο σούπερ σταρ των γηπέδων, ο σύντομος ποδοσφαιρικός του βίος και το σήμερα ενός μύθου

15/03/2026 - 4:58μμ
Ορκωμοσία του πρώτου μικρασιατικού στρατού. Διακρίνονται ο αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατού κατοχής Σμύρνης Λεωνίδας Παρασκευόπουλος, ο ύπατος αρμοστής Αριστείδης Στεργιάδης, ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος και πρώτος δεξιά επιτελάρχης ο Θεόδωρος Πάγκαλος. 15 Μαρτίου 1920. Αρχείο Λεωνίδα Παρασκευόπουλου (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Όταν οι Σύμμαχοι έδωσαν το «πράσινο φως» για την απόβαση στη Σμύρνη

15/03/2026 - 4:01μμ
Ο ήρωας Ευαγόρας Παλληκαρίδης με στίχους ποιήματός του (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ευαγόρας Παλληκαρίδης: Ο ήρωας της Κύπρου και του ελληνισμού απαγχονίστηκε σαν σήμερα, το 1957

14/03/2026 - 4:45μμ
Ο Μάικλ Κέιν στο 74ο Φεστιβάλ Βενετίας, 5 Σεπτεμβρίου 2017 (φωτ.: EPA / Claudio Onorati)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μάικλ Κέιν: Ο σερ της οθόνης και του θεάτρου γίνεται 93 ετών

14/03/2026 - 12:22μμ
Ο Πάνος Βλάχος πρωταγωνιστής στη θεατρική παράσταση «Ο τυχαίος Θάνατος ενός αναρχικού», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021 (φωτ.: PanoramaPress / Ηλία Κουτουλογέννης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πάνος Βλάχος: Από τα γήπεδα και τα στάδια, πρωταθλητής στο θεατρικό σανίδι

10/03/2026 - 6:24μμ
(Φωτ.: Facebook / Γεώργιος Ζαμπέτας)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος και Μιχάλης Ζαμπέτας: Πατέρας και γιος έφυγαν από τη ζωή ακριβώς την ίδια ημέρα, με 16 χρόνια διαφορά

10/03/2026 - 12:26μμ
Η παραλία στα Πλάτανα Πόντου. Ναυπηγείο ιστιοφόρων. Φωτογραφία των Αδελφών Κακούλη, δεκαετία 1890 (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο – nhmuseum.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χρίστος Φραγκουλίδης: Ένας ακραιφνής Πόντιος και πατριώτης από τα Πλάτανα της Τραπεζούντας

8/03/2026 - 3:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ludovico Lipparini, «Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη» (1840, χαλκογραφία από το πρωτότυπο έργο του Civico Museo Sartorio, Τεργέστη). Συλλογή Χρήστου Ζερεφού. (φωτ. αρχείου: Ακαδημία Αθηνών)

Η Επανάσταση του 1821 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

8 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Δήμητρα Κούτρα/TOKLIK.GR/EUROKINISSI)

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Υπερήφανα αποχωρώ – Δεν φοβήθηκα πολιτικό κόστος, δεν διαγράφεται η αλήθεια

37 λεπτά πριν
Εικόνα από την έρευνα που έκανε νωρίτερα, σήμερα η Αστυνομία, σε Σύνδεσμο Φιλάθλων του Άρη, στην περιοχή Χαριλάου (φωτ.: Eurokinissi Sports)

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Κακουργηματική δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη στα δύο άτομα που ήταν μαζί με το θύμα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook.com/epitropi.meleton.9)

Το νέο ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών

2 ώρες πριν
Πινακίδα ΕΟΠΥΥ (φωτ.: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)

Προσοχή! Παραπλανητικά μηνύματα SMS σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

2 ώρες πριν

«Φροντιστήριον Τραπεζούντας»: Δύο υποτροφίες και φέτος από την Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign