pontosnews.gr
Δευτέρα, 7/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Ιχνηλατώντας τις ρίζες μας στο Καρς του Καυκάσου»: Ένα βιβλίο-ανθρωπογεωγραφία των ποντιακών χωριών

Η συγγραφέας Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου μιλάει για το βιβλίο αλλά και για τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου. Του Ρωμανού Κοντογιαννίδη

3/04/2022 - 10:17πμ
(Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

(Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ανθρωπογεωγραφία των χωριών του Καρς που είχαν ποντιακό πληθυσμό, ένα πόνημα περίπου 550 σελίδων, με πλουσιότατα στοιχεία για τις οικογένειες των Ποντίων που μετοίκησαν στη συγκεκριμένη περιοχή του Καυκάσου, καθώς και για προσωπικότητες που αναδείχθηκαν στους χώρους της επιστήμης και των γραμμάτων, αποτελεί το τελευταίο βιβλίο της φιλολόγου και εκπαιδεύτριας ποντιακής διαλέκτου Αρχοντούλας Κωνσταντινίδου και του πατέρα της, δάσκαλου και συγγραφέα Νίκου Κωνσταντινίδη, με τίτλο Ιχνηλατώντας τις ρίζες μας στο Καρς του Καυκάσου.

Πρόκειται για μία ιδιαιτέρως σύνθετη και περίπλοκη εργασία. Για την ολοκλήρωσή της χρειάστηκε πλήθος στοιχείων από διαφορετικές πηγές και διαφορετικά είδη κειμένων με μεγάλη απόκλιση ως προς τις χρονολογίες συγγραφής και καταγραφής πληροφοριών. Όλα συνδυάστηκαν προκειμένου να προκύψουν ολοκληρωμένα κεφάλαια και ολοκληρωμένες περιγραφές.

Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Κωνσταντινίδης πραγματοποίησε τρία ταξίδια στο Καρς προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία ο ίδιος προσωπικά. αλλά και να ερευνήσει τα προγονικά ίχνη. Ξεχωριστή συγκίνηση ένιωσε όταν αντίκρισε επιγραφές, οι οποίες σε πείσμα των καιρών έστεκαν εκεί για να τονίσουν την ελληνική παρουσία.

Ο Νίκος Κωνσταντινίδης σε βρύση στο χωριό Φαχρέλ του Καρς (φωτ.: αρχείο Νίκου Κωνσταντινίδη)

Όπως αναφέρει στο pontosnews.gr η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, το βιβλίο αποτελεί συνέχεια και απότοκο της απήχησης που είχε –και των προβληματισμών που γέννησε– το πρώτο σύγγραμμα της ίδιας και του πατέρα της, Οι Ρίζες μας. Πόντος, Καύκασος, Χωρύγι Κιλκίς.

«Ωστόσο, υπήρξε κι ένας επιπρόσθετος λόγος που μας παρακίνησε να συγγράψουμε το δεύτερο βιβλίο. Η πλειοψηφία των κατοίκων ποντιακής καταγωγής της επαρχίας Κιλκίς, ο τόπος όπου γεννηθήκαμε, έλκει την καταγωγή της από το Καρς του Καυκάσου. Αυτό έχει ως συνέπεια να καθιστά τον τόπο εκείνο ιδιαίτερα προσφιλή», σημειώνει η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου.

Στοιχεία για κάθε χωριό του Καρς

Οι συγγραφείς συνέλεξαν στοιχεία για κάθε χωριό του Καρς με ποντιακό πληθυσμό. Στο βιβλίο τους παραθέτουν, μεταξύ άλλων, από ποιες περιοχές του Πόντου προέρχονταν οι κάτοικοί τους αλλά και τους τόπους εγκατάστασής τους στην Ελλάδα. 

«Επίσης, αρκετές σελίδες είναι αφιερωμένες στη μάχη του Σαρίκαμις, όπου μοιραία συγκρούστηκαν Πόντιοι που υπηρετούσαν στον τουρκικό και ρωσικό στρατό εκατέρωθεν, καθώς και στο μεταβαλλόμενο σκηνικό του πολέμου που εξελίχθηκε κάτω από εύθραυστες ισορροπίες και πρωτόγνωρες συνθήκες.

»Μέσα από την εξιστόρηση των γεγονότων φανερώνεται και η δυναμική ψυχοσύνθεση των Ποντοκαυκασίων με τη συγκρότηση του Τάγματος του Αρταχάν αλλά και οι κινήσεις όλων των λαών του Κυβερνείου Καρς που διαπίστωσαν ότι οι τύχες τους εξαρτιόνταν αποκλειστικά από τους ίδιους», αναφέρει η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου.

Το τελευταίο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο σε προσωπικότητες που διακρίθηκαν για την επίδοσή τους στις επιστήμες και στα γράμματα, οι οποίες, δυστυχώς, δεν είναι γνωστές στις νεότερες γενιές.

Βλ. Τριανταφυλλίδης

«Πόσοι γνωρίζουν τη συμβολή του Χαράλαμπου Πυλόρωφ στη μάχη του Σαρίκαμις ή το γεγονός πως διετέλεσε διοικητής του Α΄ Αστυνομικού Τμήματος του Καρς; Ή τη σταδιοδρομία στον ρωσικό στρατό του Βλαδίμηρου Τριανταφύλλωφ (Τριανταφυλλίδης), τη θέση του στα υψηλότερα κέντρα λήψης αποφάσεων και το έργο του Ο χαρακτήρας των επιχειρήσεων των σύγχρονων στρατιών, που παραμένει ακόμη και μετά από 100 χρόνια επίκαιρο και διδακτικό;», διερωτάται η συγγραφέας.

Ένα ταξίδι από τον Πόντο και τον Καύκασο μέχρι το Χωρύγι Κιλκίς

Για να φτάσουμε στην έκδοση του Ιχνηλατώντας τις ρίζες μας στο Καρς του Καυκάσου, όπως προαναφέρθηκε, προηγήθηκε το πρώτο βιβλίο του συγγραφικού διδύμου Οι Ρίζες μας. Πόντος, Καύκασος, Χωρύγι Κιλκίς, το οποίο είναι αφιερωμένο στην προγονική ιστορία των κατοίκων του σημερινού Χωρυγίου Κιλκίς.

Όπως λέει η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, ένα από τα ισχυρότερα κίνητρα για τη συγγραφή του αποτέλεσε η αγάπη των συγγραφέων για το χωριό καταγωγής τους, το Χωρύγι, αλλά και η συνειδητοποίηση πως η καθυστέρηση στη συγγραφή του ίσως τη καθιστούσε αδύνατη έστω και μερικά χρόνια αργότερα.

«Το βιβλίο είναι διαρθρωμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι προσιτό και κατανοητό ακόμη και στον αρχάριο αναγνώστη. Δίνεται μία εισαγωγή αναφορικά με την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, με έμφαση στους κυριότερους σταθμούς και σε γεγονότα που καθόρισαν την πορεία του. Ακολουθούν αναφορές σε πτυχές του ποντιακού πολιτισμού κι έπειτα οι συγγραφείς επικεντρώνονται στους τόπους καταγωγής των οικογενειών που ήρθαν ως πρόσφυγες στο Χωρύγι. Τη ζωή στον Πόντο διαδέχεται η μετοικεσία στο Καρς Καυκάσου και η 40χρονη παραμονή εκεί, ώσπου να έρθει και πάλι η ώρα της προσφυγιάς και της καταφυγής στην Ελλάδα», λέει στο pontosnews.gr.

O παπα-Πανάτες (Παναγιώτης Αγαθονικίδης) με την οικογένειά του, ιερέας και πρόγονος της οικογένειας Κωνσταντινίδη (φωτ.: αρχείο Αρχοντούλας Κωνσταντινίδη)

Παράλληλα, οι συγγραφείς δίνουν τη δέουσα σημασία στα πρώτα χρόνια της συγκρότησης του χωριού και στους τρόπους με τους οποίους οι κάτοικοι αντεπεξήλθαν σε αυτές τις δυσκολίες, αποκαλύπτοντας αντιλήψεις και ήθη περασμένων εποχών.

Το βιβλίο τελειώνει με ένα κεφάλαιο αφιερωμένο σε εξέχουσες μορφές του Πόντου, ως φόρο τιμής σε ανθρώπους που τίμησαν τον ποντιακό ελληνισμό, αλλά δεν «γεύθηκαν» τη δέουσα αναγνώριση.

Η διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου

Γνωστή στον ποντιακό χώρο από τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου είναι η φιλόλογος Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, η οποία αποτελεί πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια της ποντιακής διαλέκτου από το Ινστιτούτο Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διδακτική της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας.

Έχει διδάξει στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Κιλκίς, στον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Χωρυγίου και σε τμήματα Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Παράλληλα, έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις στο μάθημα «Διδασκαλία της Ποντιακής διαλέκτου I και ΙΙ» στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, συμμετείχε σε επιστημονικά συνέδρια με εισηγήσεις για την ποντιακή διάλεκτο και τη διδακτική της, και έχει επιμεληθεί κείμενα, πεζά και ποιητικά έργα, στην ποντιακή.

Η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (φωτ.: Μωυσής Τσιρίδης)

Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και διαδικτυακό Τύπο, ενώ έχει πραγματοποιήσει σειρά μαθημάτων και στη νεολαία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης σε ψηφιακό περιβάλλον μάθησης. Τον προσεχή Μάιο πρόκειται να ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος των συγκεκριμένων μαθημάτων.

«Η διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου προϋποθέτει συγκεκριμένες δεξιότητες. Τη βιωματική γνώση της ποντιακής αλλά και τη γλωσσική και γλωσσολογική κατάρτιση, ώστε ο διδάσκοντας να αντιληφθεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κάθε μαθητής και να προσαρμόσει το μάθημα στα ανάλογα πλαίσια και συμφραζόμενα. Για το σχεδιασμό του μαθήματος οφείλουν να συνεκτιμηθούν τόσο γλωσσικοί όσο και μη γλωσσικοί παράγοντες. Στα περισσότερα τμήματα διδασκαλίας η ανομοιογένεια, όχι μόνο ως προς τη γνώση της ποντιακής αλλά και της ατομικής γλωσσικής εμπειρίας, είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση», λέει η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου.

Aπό τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου στη νεολαία της ΟΣΕΠΕ, σε ψηφιακό περιβάλλον μάθησης

Κατά την ίδια, ως κλάδος η διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου εντάσσεται στη διδακτική των φυσικών γλωσσών και ως εκ τούτου για την επιτυχή διδασκαλία της πρέπει να ακολουθούνται οι ανάλογες επιστημονικές μέθοδοι.

«Ανάμεσα σε αυτές ανήκουν η χρήση πολυτροπικών κειμένων, η χρήση των νέων τεχνολογιών και η κριτική πλαισίωση. Επιπλέον, είναι σημαντικό ο διδάσκων να λάβει υπόψη του ότι τα αυθεντικά επικοινωνιακά περιβάλλοντα δεν είναι πολύ συχνά στην ποντιακή και γι’ αυτό οφείλει να μεριμνήσει ώστε να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον μάθησης.

»Ακόμη όμως κι αν οι μαθητές δεν γνωρίζουν να μιλούν την ποντιακή, τις περισσότερες φορές κατέχουν ένα παθητικό λεξιλόγιο και αυτό διευκολύνει την εισαγωγή τους στα μαθήματα.

»Η ρήξη στη διαγενεακή μετάδοση της ποντιακής και το απορριπτικό περιβάλλον που υπήρχε για τις γλωσσικές ποικιλίες, είχε ως αποτέλεσμα να μην μάθουν οι νεότερες γενιές τόσο καλά τη διάλεκτο – και αυτό το κενό καλείται να αναπληρώσει η διδασκαλία της.

»Το γεγονός ότι η ποντιακή ανήκει στις διαλέκτους με μεγάλο αριθμό ομιλητών, καθώς και το υψηλό αίσθημα γλωσσικής αυτοπεποίθησης των ποντιόφωνων ομιλητών αποτελούν ευοίωνες προοπτικές για τη διατήρησή της», καταλήγει.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ηλίας Ιορδανίδης (φωτ.: facebook / Δήμος Καβάλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ηλίας Ιορδανίδης: Η Αργυρούπολη και όλος ο Πόντος τον αποχαιρετούν τη Δευτέρα με βαθιά θλίψη

6/07/2025 - 9:23μμ
O Σύλλογος Ποντίων Αργολίδας και φίλων του ποντιακού ελληνισμού «Παναγία Σουμελά» συμμετείχε στη ναυτική εβδομάδα στο Ναύπλιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ελλάς εν πλω» στο Ναύπλιο: Ποντιακοί χοροί για τη ναυτική εβδομάδα

6/07/2025 - 5:05μμ
ΠΟΝΤΟΣ

8o Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας: Στο Θρυλόριο ακονίζουν τα πιρούνια τους για το μεγάλο ραντεβού!

6/07/2025 - 4:17μμ
Στην πλατεία της Νίψας Αλεξανδρούπολης (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νίψας Έβρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το αλώνισμα και η γιορτή των πολιούχων της Νίψας αφορμή για ένα ποντιακό συναπάντημα

6/07/2025 - 3:04μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook / ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων: Τα βλέμματα στραμμένα στη Δραπετσώνα για το 2ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

6/07/2025 - 1:12μμ
Τα Λειβαδία της Κρώμνης σε καρτ ποστάλ εποχής (πηγή: Βιβλίο «ΚΡΩΜΝΗ», έκδοση Αδελφότητας Κρωμναίων, 1994)
ΠΟΝΤΟΣ

Τα φημισμένα παρχάρια της Κρώμνης – Τα όμορφα Λειβαδία με το «Αψίν νερό»

6/07/2025 - 10:20πμ
(Πηγή φωτ.: Facebook.com/Σύλλογος Ποντίων Νομού Σερρών ''Εύξεινος Λέσχη'')
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φυλακές Νιγρίτας: Οι Πόντιοι των Σερρών χόρεψαν στην τελετή αποφοίτησης εκπαιδευομένων-τροφίμων του ΣΔΕ

6/07/2025 - 8:35πμ
(Πηγή φωτ.: facebook.com/nea.trapezounta.eleusina)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα»: Να προσφέρετε ο κάθε ένας από το μετερίζι του στην Ποντιακή Παράδοση

5/07/2025 - 11:20μμ
(Πηγή φωτ.: facebook.com/syllogos.rizochoriou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Πόντιοι του Ριζοχωρίου αποχαιρετούν τον πρώην πρόεδρο του συλλόγου τους Παύλο Παρασκευά

5/07/2025 - 10:50μμ
Οι Πόντιοι της Κω χόρεψαν για τον Άγιο Ιωάννη τον Κλήδονα (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Κω - ο Ξενιτέας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με ποντιακό χρώμα η γιορτή του Κλήδονα στην Κέφαλο της Κω

5/07/2025 - 6:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ολυμπιονίκης Εμμανουήλ Καραλής πανηγυρίζει μετά το επιτυχημένη προσπάθεια στο άλμα επί κοντώ στο 5.93 κατά τη διάρκεια του μίτινγκ «Fly Athens» στο Παναθηναϊκό Στάδιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)

Πρώτος ο Καραλής στο «Fly Athens 2025» – «Πέταξε» στα 6 μέτρα και έκανε νέο ρεκόρ αγώνων

7 ώρες πριν
Το υπό σημαία Λιβερίας, ελληνικών συμφερόντων πλοίο μεταφοράς Magic Seas (φωτ.: marinetraffic.com)

Ερυθρά Θάλασσα: Βυθίζεται το ελληνικών συμφερόντων πλοίο MV MAGIC SEAS που δέχθηκε επίθεση από Χούθι

8 ώρες πριν

Με ποντιακή συμμετοχή το 7ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Θεράπνεια 2025»

8 ώρες πριν
Η νέα γενιά του Πόντου στις ΗΠΑ συνεχίζει ακάθεκτη την παράδοση (φωτ.: Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)

Οι «Ακρίτες» της Φιλαδέλφειας… έβγαλαν στη φόρα τα παρασκήνια του 16ου Φεστιβάλ Νεολαίας ΗΠΑ-Καναδά

9 ώρες πριν
(Εικ.: pontosnews.gr)

Υποβρύχιο: Το ρετρό γλύκισμα από τη Θεσσαλονίκη κατακτά τη Γερμανία

9 ώρες πριν
Ο Ηλίας Ιορδανίδης (φωτ.: facebook / Δήμος Καβάλας)

Ηλίας Ιορδανίδης: Η Αργυρούπολη και όλος ο Πόντος τον αποχαιρετούν τη Δευτέρα με βαθιά θλίψη

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign