pontosnews.gr
Παρασκευή, 4/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι προτάσεις των δύο αντιπροσωπειών, οι υποσχέσεις και οι υποχωρήσεις

Δεν είναι σαφές πότε εάν και πότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη

29/03/2022 - 3:42μμ
(Φωτ.: twitter.com/TRTWorldNow)

(Φωτ.: twitter.com/TRTWorldNow)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Περίπου τέσσερις ώρες διήρκεσαν σήμερα οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των συμμετεχόντων έγιναν βήματα προόδου. Ωστόσο προς το παρόν δεν είναι σαφές πότε θα συνεχιστούν οι συνομιλίες καθώς τουρκικές πηγές ανέφεραν πως θα συνεχιστούν αύριο Τετάρτη ενώ ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ δήλωσε –σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu– ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η Ρωσία, διά του επικεφαλής της αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι έκανε, καταρχήν, λόγο για «ουσιαστικές συνομιλίες» ενώ ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Φόμιν ανακοίνωσε τη δραστική μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας προς το Κίεβο και το Τσερνίγκιφ..

«Καθώς οι διαπραγματεύσεις επί συμφωνίας ουδετερότητας και μη πυρηνικού στάτους της Ουκρανίας εισέρχονται σε πρακτική διάσταση (…) αποφασίσθηκε, για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο δραστικός περιορισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας με κατεύθυνση το Κίεβο και το Τσερνίγκιφ», είπε συγκεκριμένα ο Αλεξάντρ Φόμιν.

Russian delegation after talks in Istanbul:

– Talks were quite constructive
– New proposals put forward by will now be reviewed
– We pledge to significantly decrease military activities on Kiev and Chernihiv pic.twitter.com/N31YqxKFTG

— TRT World Now (@TRTWorldNow) March 29, 2022

Τι προτείνει η Ουκρανία

Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας κατά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών με τη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν ακόμη μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα ισχύσουν μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός, είπαν οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Οι προτάσεις που είναι οι πιο λεπτομερείς και σαφείς που έχει μέχρι στιγμής εκφράσει δημοσίως η Ουκρανία, προβλέπουν επίσης εγγυήσεις ασφαλείας παρόμοιες με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, του άρθρου δηλαδή περί συλλογικής άμυνας.

Η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και ο Καναδάς θα μπορούσαν να συγκαταλέγονται στους εγγυητές ασφαλείας.

«Αν καταφέρουμε να εμπεδώσουμε αυτές τις βασικές διατάξεις, και για εμάς αυτό είναι το πιο θεμελιώδες, τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να διορθώσει το σημερινό καθεστώς της ως χώρας που δεν ανήκει στο μπλοκ και ως μη πυρηνικό κράτος με την μορφή της μόνιμης ουδετερότητας», είπε ο διαπραγματευτής Ολεξάντερ Τσάλι.

Ukraine delegation after talks in Istanbul:

– No agreement on ceasefire yet
– Many issues remain unresolved
– Crimea will be separate part of talks
– We'll meet again within next two weeks for more talks pic.twitter.com/3OiLGTvcwy

— TRT World Now (@TRTWorldNow) March 29, 2022

«Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός μας, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός μας και δεν θα ενταχθούμε σε στρατιωτικο-πολιτικές συμμαχίες», είπε ο ίδιος σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την ουκρανική εθνική τηλεόραση.

«Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός μας θα πραγματοποιούνται με τη συναίνεση των εγγυητριών χωρών», πρόσθεσε.

Δεν υπήρχε αρκετό υλικό στις παρούσες ουκρανικές προτάσεις που να εγγυάται μια συνάντηση ανάμεσα στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στονΡώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είπαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές προσθέτοντας ότι αναμένουν την απάντηση της Μόσχας.

Πώς είδε τις διαπραγματεύσεις η Τουρκία

Οι σημερινές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη σημείωσαν την πιο σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές πραγματοποίησαν σήμερα την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών μετά από δύο και πλέον εβδομάδες, με την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της, να μπαίνει πλέον στην πέμπτη της εβδομάδα.

Μιλώντας από τον χώρο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα χαιρετίζει την επίτευξη συμβιβασμού και κοινής κατανόησης των δύο χωρών σε ορισμένα ζητήματα και πρόσθεσε ότι ο πόλεμος πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατό.

Συμπλήρωσε ότι τα «πιο ακανθώδη ζητήματα» αναμένεται να συζητηθούν αργότερα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, λέγοντας ότι οι ηγέτες των δύο χωρών θα συναντηθούν στη συνέχεια.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Qudratullah Razwan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Αναγνώρισε την κυβέρνηση των Ταλιμπάν – Προσβλέπει σε παραγωγική διμερή συνεργασία

3/07/2025 - 11:27μμ
Η γερμανική αστυνομία εκτός από τη σιδηροδρομική γραμμή απέκλεισε και ένα τμήμα του αυτοκινητόδρομου Β8 (φωτ.: Bild / Bauer)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Επίθεση με τσεκούρι μέσα σε τρένο – Τραυματίστηκαν επιβάτες

3/07/2025 - 6:17μμ
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Πρόταση μομφής για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Την καίνε τα SMS για τα εμβόλια

3/07/2025 - 1:34μμ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ με τον Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: facebook/Kimberly Guilfoyle)
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 9 Ιουλίου η ακρόαση για τον διορισμό της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στην πρεσβεία της Αθήνας

3/07/2025 - 10:21πμ
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απευθύνεται στους ευρωβουλευτές (φωτ. αρχείου: Twitter / 
Ursula von der Leyen)
ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Αντιμέτωπη με πρόταση μομφής ακροδεξιών ευρωβουλευτών

2/07/2025 - 11:51μμ
Διαδήλωση υπέρ των Αβορίγινων στο Μπρίσμπεϊν στη διάρκεια των εθνικών εορτασμών της Αυστραλίας στις 26 Ιανουαρίου, επέτειος της ημέρας που έφθασαν οι πρώτοι Βρετανοί άποικοι στο νησί (φωτ.: EPA/Jono Searle)
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Οι αυτόχθονες Αβορίγινες υπήρξαν θύματα γενοκτονίας

2/07/2025 - 10:22μμ
Γάλλοι αστυνομικοί σε υπηρεσία (φωτ. αρχείου: EPA / Yoan Valat)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Η αστυνομία συνέλαβε 18χρονο «incel» που σχεδίαζε να επιτεθεί σε γυναίκες

2/07/2025 - 7:46μμ
Στο ιστορικό κέντρο της Κόρδοβας στην Ισπανία το θερμόμετρο έδειξε 43 βαθμούς (φωτ.: EPA / Salas)
ΚΟΣΜΟΣ

Κύμα καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Νεκροί σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία

2/07/2025 - 5:22μμ
Παλαιστίνιοι ερευνούν στα συντρίμμια του παραθαλάσσιου καφέ στη Γάζα μετά από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα, με απολογισμό τουλάχιστον 24 νεκρούς (φωτ.: EPA/Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Το Ισραήλ συμφώνησε σε εκεχειρία δύο μηνών στη Γάζα

2/07/2025 - 11:26πμ
Διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του Ερντογάν στη διάρκεια της συγκέντρωσης του CHP μπροστά από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Ένταση σε συγκέντρωση του CHP – «Ο Ερντογάν είναι αρχηγός χούντας»

2/07/2025 - 8:34πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανεμιστήρας χειρός για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Ο καιρός την Παρασκευή: Μέχρι τους 38 η θερμοκρασία, παραμένει το μελτέμι

11 λεπτά πριν

«Σύρ’ το (γ)αίμαν!»: Οι Αργοναύται-Κομνηνοί χορεύουν και συστήνονται στο Μουσείο Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Qudratullah Razwan)

Ρωσία: Αναγνώρισε την κυβέρνηση των Ταλιμπάν – Προσβλέπει σε παραγωγική διμερή συνεργασία

9 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/ Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»)

Γλέντι μέχρι το πρωί από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Μαρίνας Νάουσας «Η Ρωμανία»

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ©The Vindolanda Trust)

Βρετανία: Τεράστια ρωμαϊκά σανδάλια βρέθηκαν σε ανασκαφή – Οι αρχαιολόγοι αναρωτιούνται σε ποιους ανήκαν

10 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο κορασίδων: «Ασημένια» η Εθνική

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign