pontosnews.gr
Κυριακή, 13/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαριούπολη: Το Ελληνικό Προξενείο είναι από τα τελευταία που λειτουργούν στην πόλη

Νωρίτερα 160 ιδιωτικά οχήματα εγκατέλειψαν την πόλη

14/03/2022 - 5:30μμ
H Μαριούπολη (φωτ.: EPA/ Satellite Image 2022 Maxar Technologies)

H Μαριούπολη (φωτ.: EPA/ Satellite Image 2022 Maxar Technologies)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κρίσιμες ώρες περνάνε και σήμερα οι κάτοικοι της Μαριούπολης. Νωρίτερα 160 ιδιωτικά αυτοκίνητα μπόρεσαν να εγκαταλείψουν την πόλη, που πολιορκείται από ρωσικές δυνάμεις, και κατευθύνονται προς την κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Μπερντιάνσκ.

Αυτό ανακοίνωση το δημοτικό συμβούλιο της ουκρανικής πόλης.

«Κατέστη γνωστό ότι μέχρι τις 13:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) περισσότερα από 160 ιδιωτικά αυτοκίνητα κατάφεραν να φύγουν», ανέφερε σε διαδικτυακή ανάρτηση η δημοτική αρχή.

Την περασμένη εβδομάδα, επανειλημμένες προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων που έχουν παγιδευτεί στη Μαριούπολη, μια πόλη 400.000 κατοίκων, απέτυχαν.

Ταυτόχρονα την ιστορία του Έλληνας προξένου, που παραμένει στην πόλη, μοιράστηκε ο πατέρας τους μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή Ναι μεν, αλλά με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Αρχικά ο Γιώργος Ανδρουλάκης, πατέρας του προξένου Μανώλη Ανδρουλάκη εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον πρωθυπουργό, «για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για αυτή τη λεπτή υπόθεση».

Σύμφωνα με τον ίδιο  τελευταία φορά μίλησε για λίγο με τον γιο του, επειδή «στις επικοινωνίες που έχουν και οι οποίες τις τελευταίες ημέρες είχαν διακοπεί, ελάχιστο χρόνο δίνει σε μένα και περισσότερο μιλάει με τη γυναίκα του».

Είπε ότι ο Έλληνας πρόξενος βρίσκεται μαζί με Ουκρανούς υπαλλήλους του ΟΑΣΕ σε ένα υπόγειο καταφύγιο το οποίο έχει ενισχυθεί. Μάλιστα, κάποιοι από τους υπαλλήλους του ΟΑΣΕ έχουν και τις οικογένειές τους.

«Μου είπε ότι είναι καλά και ότι φίλοι Ουκρανοί τους έφεραν και λίγα τρόφιμα επιπλέον από το υστέρημά τους. Τα τρόφιμά τους επαρκούν για 2-3 ημέρες. Εκτιμώ ότι θα μπει ο ρωσικός στρατός μέσα στην πόλη, είναι θέμα ημερών. Θα κάνουν αυτά που θέλουν να κάνουν οι Ρώσοι και μάλλον θα δοθεί και μια λύση για τον γιο μου και τους άλλους Ουκρανούς υπαλλήλους, οι οποίοι δεν είναι από την περιοχή και θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», επισήμανε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αστικός ιστός πολιορκείται από τα ρωσικά στρατεύματα, «ήδη έχουν μπει και έχουν καταλάβει την εξωτερική περίμετρο της πόλης, τις συνοικίες και τα προάστια, και συνεχώς προωθούνται, καθώς γίνονται μάχες σώμα με σώμα με τον Ουκρανικό στρατό».

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης είναι πρόξενος στη Μαριούπολη από τον Ιανουάριο, ενώ το ελληνικό προξενείο είναι το μόνο εν λειτουργία αυτή τη στιγμή.

«Δεν υπάρχει άλλο προξενείο στη Μαριούπολη, ίσως γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλη χώρα. Για εμάς όμως είναι πρώτιστο το ενδιαφέρον εκεί γιατί υπάρχει μεγάλη ελληνική παροικία, η ελληνική ομογένεια», υπογράμμισε ο πατέρας.

«Ακόμα και τώρα που ο γιός μου είναι στο καταφύγιο, το προξενείο λειτουργεί αν και δεν έχει βέβαια τη λειτουργία που πρέπει να έχει», πρόσθεσε. Ο Γιώργος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι οι Ουκρανού υπάλληλοι του ΟΑΣΕ που βρίσκονται και αυτοί εγκλωβισμένοι στο καταφύγιο, εκφράζουν ευγνωμοσύνη προς τον γιό του, «γιατί αυτός επικοινωνεί και με τον ΟΑΣΕ με δυο δορυφορικά τηλέφωνα αλλά και με το υπουργείο Εξωτερικών το δικό μας. Παίρνει οδηγίες, παίρνει εντολές, περιγράφει την κατάσταση για να είναι και το υπουργείο μας ενήμερο», ανέφερε.

Πηγή: ΕΡΤ, Γρηγόρης Νιάκας

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Jim Claven)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών τίμησε τη μνήμη του Παναγιώτη Ιασωνίδη

13/07/2025 - 12:06μμ
Στιγμιότυπο από το Ελληνικό Καλοκαιρινό Φεστιβάλ 2025 (φωτ.: Facebook / Greek Community Of Toronto)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο ενωμένη, ζωντανή και πάντα περήφανη

10/07/2025 - 8:11μμ
Η νέα γενιά του Πόντου στις ΗΠΑ συνεχίζει ακάθεκτη την παράδοση (φωτ.: Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι «Ακρίτες» της Φιλαδέλφειας… έβγαλαν στη φόρα τα παρασκήνια του 16ου Φεστιβάλ Νεολαίας ΗΠΑ-Καναδά

6/07/2025 - 10:28μμ
Έλληνες και Τούρκοι μαθητές σε αναμνηστική φωτογραφία με τους καθηγητές τους (φωτ.: Δορυφόρος Μονάχου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνικό Λύκειο Μονάχου: Έλληνες και Τούρκοι μαθητές ένωσαν δυνάμεις για το μέλλον του πλανήτη

6/07/2025 - 12:24μμ
Οι κυρίες της ενορίας και τα ολόφρεσκα ελαιόψωμα που ζύμωσαν για καλό σκοπό (φωτ.: facebook/Greek Orthodox Parish and Community of Kogarah)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Μύρισε ελαιόψωμο στη Νέα Νότια Ουαλία

6/07/2025 - 10:58πμ
Οι καρτ ποστάλ  απεικόνιζαν το έθιμο των Μωμόγερων στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης του Waiblingen και την κατάδυση του Σταυρού στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook/Argo WN)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Οι «Αργοναύτες» του Waiblingen έκαναν το καλό κι ενίσχυσαν το Ορφανοτροφείο «Η Μέλισσα»

6/07/2025 - 9:46πμ
Ο Βασίλης Μπατζογιάννης με τα παραδοσιακά γλυκά του
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βασίλης Μπατζογιάννης: Ο Bill Batz, ο Κατερινιώτης ζαχαροπλάστης που γλύκανε γενιές ομογενών, έφυγε από τη ζωή στα 76

3/07/2025 - 7:41μμ
Αναμνηστική φωτογραφία με τους συντελεστές της παράστασης (φωτ.: The Pan-Macedonian Association of Melbourne and Victoria)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Το ταξίδι του Μεγάλου Αλεξάνδρου με ελληνικές, ποντιακές, αρμενικές και ασσυριακές αφηγήσεις

2/07/2025 - 9:44πμ
(Φωτ.: greeks.am)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ένωση Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας: Εικόνες από την 6η κατασκήνωση παιδιών ελληνικής καταγωγής

2/07/2025 - 9:10πμ
Χορεύοντας πιτσάκ' στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ (φωτ.: facebook/Pontian Society «Pontos» of Norwalk)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Τα Ποντιάκια του Νόργουοκ έβγαλαν τα …μαχαίρια τους

1/07/2025 - 11:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Έντονη αντίδραση της Αθήνας για τη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης

8 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κολωνός: Πυροβολισμοί σε καφετέρια, μέρα μεσημέρι

39 λεπτά πριν
(Φωτ.: Jim Claven)

Μελβούρνη: Το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών τίμησε τη μνήμη του Παναγιώτη Ιασωνίδη

1 ώρα πριν
Tο σημείο στη διασταύρωση Λουκιανού και Π. Ιωακείμ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Κολωνάκι: Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες για το συμβάν με το ξέφρενο τζιπ – Έξι τραυματίες παρέμειναν για νοσηλεία στο ΚΑΤ

2 ώρες πριν
(Εικόνα απο το βίντεο)

Γ.Μ. Κωνσταντινίδης: «Έναν κι άλλο μεσελόπον» από την αστείρευτη πηγή του Αισώπου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Simon Lim)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα πόλο: Περίπατος της Εθνικής, 31-7 την Κροατία

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign