pontosnews.gr
Δευτέρα, 1/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς θα καταλάβουμε εάν έχουν «χακάρει» το κινητό μας

Ο Λούκας Στεφάνκο της ESET δίνει συμβουλές για να μην πιαστούμε αδιάβαστοι

24/02/2022 - 10:07μμ
(Φωτ.: pixabay.com)

(Φωτ.: pixabay.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μήπως η μπαταρία του κινητού σας αδειάζει πιο γρήγορα από το συνηθισμένο; Ή μήπως καταναλώνετε περισσότερα δεδομένα, παρ’ όλο που οι συνήθειες περιήγησής σας στο διαδίκτυο δεν έχουν αλλάξει; Ίσως πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να έχετε πέσει θύμα χάκερ.

Τα κινητά τηλέφωνα έχουν, πλέον, εξελιχθεί σε έξυπνες φορητές συσκευές, ικανές να εκτελούν εργασίες που προηγουμένως εκτελούνταν σε φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές. Τα χρησιμοποιούμε για να φωτογραφίσουμε, να στείλουμε και να λάβουμε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να επικοινωνήσουμε στα social media, να κάνουμε ηλεκτρονικές πληρωμές κ.ά.

Όμως, όλος αυτός ο πλούτος δεδομένων προσελκύει απατεώνες που θέλουν να αποκτήσουν τα δεδομένα σας για τους δικούς τους λόγους: Από το να τα πουλήσουν στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web) μέχρι να υποκλέψουν τα στοιχεία της ταυτότητάς σας.

Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι ένα κινητό Android ή άλλο μπορεί να παραβιαστεί από κακόβουλο λογισμικό. Σύμφωνα με τον Λούκας Στεφάνκο, ερευνητή της παγκόσμιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στο ξεσκέπασμα κακόβουλων λογισμικών που στοχεύουν τους χρήστες Android, το τηλέφωνό σας μπορεί να παραβιαστεί με αρκετούς τρόπους. Μία από τις πιο συνηθισμένες τακτικές που χρησιμοποιούνται είναι μέσω e-mail ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και μηνυμάτων e-mail (malspam) που περιέχουν κακόβουλους συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία. Μόλις το θύμα κάνει κλικ στο συνημμένο ή στον σύνδεσμο, ο οποίος στη συνέχεια «κατεβάζει» το κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή του, αυτό «ανοίγει την πόρτα» στους χάκερς.

Μία άλλη στρατηγική είναι η αντιγραφή ιστοσελίδων δημοφιλών εταιρειών ή οργανισμών, οι οποίες είναι γεμάτες με κακόβουλους συνδέσμους που, μόλις κάνετε κλικ, κατεβάζουν κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας. Επιπλέον, δεν είναι ασυνήθιστο οι κυβερνοεγκληματίες να αναπτύσσουν ψεύτικες εφαρμογές που μεταμφιέζονται σε πραγματικές εφαρμογές fitness tracking ή εφαρμογές κρυπτονομισμάτων, οδηγώντας τα ανυποψίαστα θύματα στη λήψη λογισμικού τύπου keylogger, ransomware ή spyware. Αυτές οι εφαρμογές διαδίδονται, συνήθως, μέσω ανεπίσημων καταστημάτων εφαρμογών.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι κάτι πάει στραβά

Υπάρχουν αρκετά σημάδια που αποκαλύπτουν ότι το smartphone σας μπορεί να έχει παραβιαστεί: Τα πιο συνηθισμένα είναι ότι η μπαταρία αδειάζει πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως, φαίνεται να καταναλώνετε πιο πολλά δεδομένα παρ’ όλο που οι συνήθειες περιήγησής σας στο ίντερνετ δεν έχουν αλλάξει, η λειτουργία GPS ή η χρήση δεδομένων (είτε το Wi-Fi είτε τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας) φαίνεται να ενεργοποιείται ή να απενεργοποιείται από μόνη της, καθώς, επίσης, τυχαία αναδυόμενα διαφημιστικά παράθυρα ή άγνωστες εφαρμογές εγκαθίστανται χωρίς να το επιτρέψετε.

Ένα άλλο σημάδι είναι ότι εφαρμογές που προηγουμένως λειτουργούσαν μια χαρά αρχίζουν να παρουσιάζουν περίεργη συμπεριφορά, όπως ξαφνική εκκίνηση, κλείσιμο ή διακοπή λειτουργίας και εμφάνιση απροσδόκητων σφαλμάτων.

Άλλα σημάδια παραβίασης είναι ότι λαμβάνετε περίεργες κλήσεις ή περίεργα μηνύματα ή ότι το ιστορικό κλήσεων και μηνυμάτων κειμένου περιλαμβάνει περίεργες και άγνωστες καταχωρήσεις λόγω ορισμένων τύπων κακόβουλου λογισμικού που προσπαθούν να πραγματοποιήσουν κλήσεις ή να στείλουν μηνύματα σε διεθνείς αριθμούς υψηλής χρέωσης. Αν, μάλιστα, το Android τηλέφωνό σας έχει πληγεί από ransomware, η συσκευή σας θα κλειδωθεί και δεν θα μπορείτε να την ανοίξετε.

Υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε τα προβλήματα;

Όσον αφορά τον περιορισμό των πιθανοτήτων να προσβληθεί η συσκευή σας από κακόβουλο λογισμικό, δεν υπάρχουν μαγικές ή εύκολες λύσεις. Ωστόσο, ακολουθώντας έναν συνδυασμό προληπτικών βημάτων θα καταφέρετε να είστε ασφαλείς από απειλές:

  1. Αναβαθμίστε τόσο το λειτουργικό σύστημά σας όσο και τις εφαρμογές σας μόλις είναι διαθέσιμες οι τελευταίες ενημερώσεις.
  2. Κατεβάστε και αποθηκεύστε αντίγραφο των δεδομένων σας για την περίπτωση που η συσκευή σας παραβιαστεί.
  3. Χρησιμοποιήστε μία αξιόπιστη λύση ασφαλείας για κινητά με αποδεδειγμένο ιστορικό για την προστασία σας από τις περισσότερες απειλές.
  4. Προτιμήστε το επίσημο κατάστημα όταν κατεβάζετε εφαρμογές και φροντίστε πάντα να ελέγχετε τις κριτικές τόσο της εφαρμογής όσο και του προγραμματιστή της.
  5. Ενημερωθείτε για το ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες τακτικές που χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες για να παραβιάσουν και να θέσουν σε κίνδυνο συσκευές.

Παύλος Δρακόπουλος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Μπλε Σελήνη» στον ουρανό την Κυριακή – Το σπάνιο φαινόμενο θα είναι ορατό και από την Ελλάδα

31/05/2026 - 11:38πμ
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Kank australis (πηγή: Gabriel Díaz Yantén)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Δεινόσαυρος-«ερωδιός» ζούσε πριν από 70 εκατ. χρόνια στην Παταγονία

29/05/2026 - 4:03μμ
Αστροναύτες της αποστολής Shenzhou-23 χαιρετούν το κοινό κατά τη διάρκεια τελετής στο Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρων Τζιουτσουάν. 24 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Andres Martinez Casares)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Κίνα στέλνει αστροναύτη για έναν χρόνο στο Διάστημα – Kοιτά ήδη προς τη Σελήνη

24/05/2026 - 11:06μμ
Στιγμιότυπο από τη συναυλία των Metallica στο ΟΑΚΑ, Σάββατο 9 Μαΐου 2026 (φωτ.: Toklik / EUROKINISSI / Δήμητρα Κούτρα)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όταν οι Metallica… γράφουν «σεισμούς»: Το Αστεροσκοπείο κατέγραψε τις δονήσεις της συναυλίας στο ΟΑΚΑ

10/05/2026 - 2:15μμ
Χειραψία με ανθρωποειδές ρομπότ στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου του Πεκίνου, 24 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Wu Hao)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το ρομπότ που αρνήθηκε να μεταφέρει βόμβα – Και τελικά πείστηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

10/05/2026 - 10:07πμ
Ερευνήτρια στην Κρατική Συλλογή Ανθρωπολογίας του Μονάχου (SAM) εξετάζει τον σκελετό γυναίκας που έζησε μεταξύ 510 και 560 μ.Χ. και ενταφιάστηκε στο χωριό Άλτχαϊμ της Γερμανίας (φωτ.: SNSB / M. Harbeck)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Ρώμη δεν έπεσε με… εισβολή: Το DNA ανατρέπει το μύθο των «βαρβάρων»

2/05/2026 - 6:50μμ
Ο σκελετός του άνδρα και δίπλα του το πήλινο γουδί που εκτιμάται ότι χρησιμοποίησε για να προστατεύσει το κεφάλι του (φωτ.: Facebook / Pompeii - Parco Archeologico)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πομπηία: Έτρεχε να σωθεί από τον Βεζούβιο – Η τεχνητή νοημοσύνη μάς δείχνει το πρόσωπό του

1/05/2026 - 8:57μμ
Καλλιτεχνική απεικόνιση κεραυνών στον πλανήτη Δία (πηγή: NASA / JPL-Caltech/SwRI / JunoCam)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Ο Δίας «τιμά» το όνομά του – Οι κεραυνοί του είναι 100 φορές πιο ισχυροί από της Γης

26/04/2026 - 6:09μμ
(Φωτ.: Στέλιος Στεφάνου/EUROKINISSI)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία σε παιδί με σπάνια ασθένεια

24/04/2026 - 11:51μμ
Ανδροειδές ρομπότ της Honor συμμετέχει στον δεύτερο ημιμαραθώνιο ανθρώπων και ανθρωποειδών στο Πεκίνο, στις 19 Απριλίου 2026. Κατέκτησε την πρώτη θέση καταγράφοντας εντυπωσιακή επίδοση (φωτ.: EPA / Andres Martinez Casares)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πεκίνο: Ανδροειδή ρομπότ προσπέρασαν ανθρώπους σε ημιμαραθώνιο – Θεαματικό τεχνολογικό άλμα μέσα σε έναν χρόνο

19/04/2026 - 2:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Greek Orthodox Community of NSW)

Η ομογένεια στην Αυστραλία άνοιξε την αγκαλιά της στο Ελληνικό Γηροκομείο – Συγκεντρώθηκαν 62.500 δολάρια σε βραδιά προσφοράς στο Σίδνεϊ

18 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)

Νέα γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: Νεκρή 39χρονη μέσα στο σπίτι της

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Καταβολές 69,3 εκατ. ευρώ σε 72.990 δικαιούχους έως τις 5 Ιουνίου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Με καλοκαιρινό καιρό η επιστροφή για τους εκδρομείς του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος – Άνοδος της θερμοκρασίας έως 34°C

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς/Facebook)

Οι Εύζωνες της προεδρικής φρουράς και διεθνείς προσωπικότητες τίμησαν τους πεσόντες στη Μάχη της Κρήτης

10 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος  Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)

Δυναμικό «παρών» του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος» στο 15ο Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign