pontosnews.gr
Δευτέρα, 4/12/2023
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έλληνες της Μαριούπολης μιλούν στο pontosnews.gr για τη ζωή τους στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας

Γράφει ο Βασίλης Τσενκελίδης

22/02/2022 - 8:57πμ
Κατεστραμμένη οικία από οβίδα στο χωριό Τσερμαλίκ (φωτ.:  Ελληνικός Σύλλογος Τσερμαλίκ)

Κατεστραμμένη οικία από οβίδα στο χωριό Τσερμαλίκ (φωτ.: Ελληνικός Σύλλογος Τσερμαλίκ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι Μεγάλες Δυνάμεις του κόσμου για άλλη μια φορά στη νεότερη ιστορία επιχείρησαν την αναμέτρηση της δύναμής τους. Τώρα «στο μάτι του κυκλώνα» μπήκε η νοτιοανατολική Ουκρανία. Από το 1778 η περιοχή αυτή κατοικείται από Έλληνες, τους αρχαίους κατοίκους της Ταυρίδας που απομακρύνθηκαν από τον τόπο τους κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Μεγάλης Αικατερίνης.

Το pontosews.gr από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Έλληνες της Μαριούπολης και με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή.

Στόχος να γίνει σαφής η πραγματική εικόνα της ζωής των Ελλήνων στην ευρύτερη περιοχή της Αζοφικής την περίοδο της όξυνσης στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας.

Μετά από αρκετές προσπάθειες κατάφερα να μιλήσω με την Άννα Ντομπάη, την πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου του ακριτικού πια χωριού Τσερμαλίκ της περιοχής Βολνοβάχα – μέχρι την 11η Δεκεμβρίου 2014 το χωριό ήταν στην περιοχή Τέλμανοβο  της περιφέρειας Ντονέτσκ.

Το χωριό Τσερμαλίκ το ίδρυσαν το 1780 οι Έλληνες από τα χωριά της Ταυρίδας (Τσερμαλίκ, Σελέν, Καψιχώρ, Αϊλανμά). Τις δυο περιοχές, την ουκρανική και των αυτονομιστών, εδώ χωρίζει ο ποταμός Κάλμιους.

Η Άννα Ντομπάη, πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Τσερμαλίκ (φωτ.: Facebook)

«Στην περιοχή μας υπάρχει ένταση και από τις δυο πλευρές, η οποία ενισχύεται από τα ΜΜΕ. Γιατί τόση πίεση; Μιλάμε με τους συγγενείς στην άλλη πλευρά, προς την πόλη Ντονέτσκ. Εκεί ξεκίνησε η απομάκρυνση του πληθυσμού. Τα παιδιά τους είναι φοβισμένα. Και εμείς εδώ ζούμε μια απόγνωση. Μια “ξεκινά την επίθεση” η μια πλευρά, μια “η άλλη”. Για να ζεις ανάμεσα στις δυο εχθρικές πλευρές πρέπει να έχεις ατσαλένια νεύρα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε για την Covid-19, που μας χτυπάει αλύπητα.

»Ακόμα μια τραγωδία που βιώνουμε είναι η έλλειψη επικοινωνίας με τα χωριά που βρίσκονται από τις δύο πλευρές του ποταμού Κάλμιους. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα παιδιά ζουν σε μια περιοχή και οι γονείς στην άλλη. Και αντίθετα. Και δεν βλέπονται χρόνια. Εμείς το μόνο που ζητάμε είναι η ειρήνη. Δεν θα χρειαστούμε τότε καμία βοήθεια. Μόνοι μας θα τα δημιουργήσουμε όλα. Εμείς συνηθίσαμε να επιβιώνουμε στις δύσκολες καταστάσεις.

»Στο χωριό μας σήμερα μένουν απλοί άνθρωποι, αγρότες. Αυτοί που είχαν οικονομική ευχέρεια να αγοράσουν σπίτια σε περιοχές μακριά από τον κίνδυνο πολέμου, έφυγαν. Το πρώτο διάστημα το δρόμο της προσφυγιάς πήραν πολλοί κάτοικοι των ελληνικών χωριών της εμπόλεμης ζώνης. Όμως ξοδεύοντας τους τελευταίους τους οικονομικούς πόρους πολύ γρήγορα γύρισαν στα σπίτια τους. Στο Τσερμαλίκ είχαμε 860 σπίτια. Τώρα είναι γύρω στα 400. Τα υπόλοιπα σπίτια οι κάτοικοι τους έχουν παρατήσει. Από τους 2.500 κατοίκους τώρα έχουμε 1.200. Στο χωριό μένουν αυτοί που είναι πατριώτες του τόπου τους», είπε η Άννα Ντομπάη, η πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Τσερμαλίκ.

Πυροβολημένος τοίχος του σπιτιού στο Τσερμαλίκ (φωτ.: Ελληνικός Σύλλογος Τσερμαλίκ)

Στην ίδια περιοχή με το Τσερμαλίκ βρίσκονται και τα ελληνικά χωριά Στάραγια (Παλιά) Ιγκνάτιεφκα, Αντρέγεφκα, Κάμενκα, Γκρανίτνογιε (Καράν), Μίρνογιε, Νοβοσιόλοβκα. Το χωριό Τσερμαλίκ έχει και δυο οικισμούς Φιόντοροφκα και Ορλόβσκογιε. Μικροί οικισμοί υπάρχουν και γύρω από τα άλλα χωριά.

Μαζί με τους Έλληνες εδώ ζουν και συγχωριανοί τους άλλων εθνικοτήτων, όμως οι Έλληνες αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού. Στα χωριά υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι. Στο Γκρανίτνογιε πρόσφατα σκοτώθηκαν δυο νέοι άνθρωποι.

«Τελευταία συνέχεια ακούμε τους πυροβολισμούς. Αν στη Μαριούπολη έχουν ξεσυνηθίσει τους ήχους του πολέμου, εμείς με αυτούς κοιμόμαστε και ξυπνάμε πολλά χρόνια. Ευτυχώς τώρα οι πυροβολισμοί είναι έξω από το χωριό. Όταν οι σφαίρες περνούσαν μέσα από το χωριό και οι οβίδες έπεφταν στις αυλές, είχαμε θρηνήσει θύματα. Σε αυτές τις συνθήκες τα παιδιά μας πάνε σχολείο, και εμείς στη δουλειά. Τα παιδιά μας ήδη ξεχωρίζουν τους ήχους των βομβαρδισμών, και αν είναι επικίνδυνοι πέφτουν κάτω να προστατευτούν. Ως πότε όλα αυτά; Μόλις θρηνήσαμε τα θύματα των σταλινικών διώξεων και φτιάξαμε τα μνημεία προς τιμήν τους, όμως ήρθε και η σειρά της γενιάς μας να βιώσουμε μια ακόμα τραγωδία.

»Το πρόβλημα μας δεν ξεκίνησε σήμερα. Για να καταλάβετε ποιοι είναι οι σημερινοί κάτοικοι των ακριτικών χωριών και τις ανάγκες τους πρέπει να μάθετε πώς ζούμε εδώ και 8  χρόνια. Το 2014 ήμασταν σε απόγνωση και απευθυνθήκαμε στην Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας. Όλες οι ελπίδες μας εξαρτιόνταν από ένα δυνατό άτομο, την πρόεδρό μας Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσαντζή.

»Οι πρόεδροι των συλλόγων και οι κοινοτάρχες μαζεύτηκαν τότε στο δικό της γραφείο. Η κατάσταση ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Είμαι και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας. Απευθυνθήκαμε οργανωμένα στα ιδρύματα της ΟΗΕ στην Ουκρανία και καταφέραμε να πάρουμε ανθρωπιστική βοήθεια σε φάρμακα και τρόφιμα. Δεν είχαμε ακόμα και τη θέρμανση. Έλειπαν τα κάρβουνα και τα καυσόξυλα. Πάρα πολλά προβλήματα που έχουμε σήμερα μάθαμε να λύνουμε τότε. Δεν είχαμε ούτε ρεύμα, ούτε νερό. Ήταν αδύνατον να λύσουμε μόνοι μας όλα τα προβλήματα.

Παρά τις δυσκολίες στην εμπόλεμη ζώνη επί 8 χρόνια, οι Έλληνες επισκευάζουν σπίτια για να συνεχίσουν τη ζωή τους (φωτ.: Ελληνικός Σύλλογος Τσερμαλίκ)

»Όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε το Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2017, εγώ μίλησα μαζί του και με τα δάκρυα στα μάτια εξέφρασα όλα τα παράπονα των συμπατριωτών μου. Το ίδιο μήνα την περιοχή μας επισκέφτηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουίκ. Οι συναντήσεις ήταν εγκάρδιες, όμως δεν ακολούθησε ουσιαστική βοήθεια.

»Εμείς ζητούσαμε προγράμματα για την αποκατάσταση της υγείας των παιδιών μας και τη βοήθεια στα θέματα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Έχουμε ανθρώπους με καρδιακά προβλήματα, με διάφορα είδη ανικανότητας. Εμείς φέρναμε παραδείγματα των Πολωνών, των Λευκορώσων, των Γερμανών, των εβραίων, που τα κράτη της εθνικής τους αναφοράς τους είχαν βοηθήσει αρκετά. Είχαν οργανώσει ακόμα και την απομάκρυνση τους από την εμπόλεμη ζώνη.

Η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τους Έλληνες της Μαριούπολης (φωτ.: Facebook/Νίκος Δένδια)

»Ευτυχώς για μας στην Ουκρανία υπάρχει ευαίσθητος Έλληνας επιχειρηματίας, ο Παντελεήμων Μπούμπουρας. Αυτός, παρά τη μεγάλη ηλικία του, επισκέφτηκε όλα τα χωριά μας και βοηθούσε χωρίς να δηλώνει το όνομά του. Το μάθαμε αργότερα. Ο Μπούμπουρας επισκεύασε τα σχολεία, πλήρωσε τα φαγητό των μαθητών, βοήθησε τις πολύτεκνες οικογένειες. Ανέφερα αυτή τη βοήθεια στην πρόσφατη συνάντηση στο χωριό Σαρτανά με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια.  Ελπίζουμε πως σύντομα τα δεινά που βιώνουμε θα τελειώσουν», είπε με συγκίνηση η Άννα Ντομπάη.

Στο pontos-news.gr μίλησε και η αρχισυντάκτης της εφημερίδας Οι Έλληνες της Ουκρανίας και στέλεχος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας Βικτόρια Πομαζάν.

«Στη πόλη της Μαριούπολης προς το παρόν, παρόλο που από τις πρωινές ώρες του περασμένου Σαββάτου ακούγονται οι  πυροβολισμοί, δεν έχουμε κάποιες ιδιαίτερες αλλαγές. Τα παιδιά θα πάνε κανονικά στο σχολείο μετά την καραντίνα. Κανένας δεν αγοράζει πανικόβλητος τα εμπορεύματα από τα σουπερμάρκετ. Λειτουργούν κανονικά τα μουσεία και οι κινηματογράφοι. Οι Έλληνες της Μαριούπολης είναι διατιθέμενοι να μείνουν πάση θυσία στα σπίτια τους για να μην πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.

H Βικτόρια Πομαζάν, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Οι Έλληνες της Ουκρανίας» (φωτ.: Facebook)

»Οι καθηγητές της ελληνικής γλώσσας από την Ελλάδα και αυτοί δεν έφευγαν μέχρι να βγει αυτές τις μέρες η σχετική εγκύκλιος. Εμείς παρ’ όλα αυτά οργανώνουμε τη Σχολική Ολυμπιάδα της νεοελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας, που προγραμματίζεται για τον Απρίλιο. Ετοιμάζουμε τη γενική συνέλευση και τις εκλογές στην Ομοσπονδία για τον Μάιο.

»Την Παρασκευή στην έδρα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας μας επισκέφτηκε ο νέος γενικός πρόξενος στην Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης. Μαζί του ήταν και ο πρώην γενικός πρόξενος στην Μαριούπολη Φραγκίσκος Κωστελλένος, ο οποίος στάλθηκε από την Ελλάδα να ενισχύσει το έργο του προξενείου. Ευελπιστούμε, πως το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε θα λυθεί σύντομα», είπε η Βικτόρια Πομαζάν.

Στο pontosnews.gr επίσης μίλησε η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας και πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου της Μαριούπολης Ναντιέζτα Τσαπνή.

H Ναντιέζτα Τσαπνή, πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Μαριούπολης με παραδοσιακή στολή της περιοχής (φωτ.: Facebook)

«Εμείς δεν πανικοβαλλόμαστε. Οι Έλληνες της Μαριούπολης έζησαν φοβερό σοκ το 2014-2015, όμως το ξεπέρασαν. Τότε ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων έφυγαν σε άλλες περιοχές, όμως αργότερα γύρισαν στα σπίτια τους. Κατάλαβαν, πως κανένας δεν θα σκεφτεί για τον εαυτό τους εκτός από τους ίδιους. Αυτό αφορά περισσότερο τα χωριά. Η νεολαία λόγω έλλειψης θέσεων εργασίας φεύγει βέβαια από τα χωριά μας έτσι ή αλλιώς. Τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής προς το Σάββατο ακούστηκαν ισχυροί πυροβολισμοί. Καιρό είχαμε να νιώσουμε στην ίδια την Μαριούπολη τόσο κοντά τον πόλεμο. Εκτός από όλα αυτά μας ταλαιπωρεί πολύ η πανδημία.

»Ο σύλλογος μας είναι ένας από τους πρώτους στην Ουκρανία, ιδρύθηκε το 1989. Εμείς δεν σταματάμε τις δραστηριότητες μας. Όμως οι περισσότερες εκδηλώσεις γίνονται διαδικτυακά. Έτσι πέρασε και η Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας. Έτσι προετοιμάστηκε και η Ημέρα των Διαλέκτων, για να προωθήσουμε περισσότερο το δικό μας ρωμαίικο μαριουπολίτικο ιδίωμα. Σίγουρα νιώθουμε αναστάτωση, όμως έχουμε μάθει να ζούμε σε τόσο ακραίες συνθήκες. Από την Ελλάδα κάθε φορά, όταν οξύνεται η κατάσταση μας βρίσκουν για τις ειδήσεις. Ενώ τα προβλήματα θα έπρεπε να λύνονται  σε καθημερινή βάση», είπε η Ναντιέζτα Τσαπνή.

Οι Έλληνες της Μαριούπολης είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να μείνουν στην περιοχή τους. Όμως, οι απλοί άνθρωποι δεν είναι παντοδύναμοι για να ξεπεράσουν τα δεινά ενός πιθανού πολέμου ανάμεσα σε μεγάλα κράτη και βασίζονται στη βοήθεια της Ελλάδας. Ακόμη και η κατάσταση της αβεβαιότητας τον καιρό της πανδημίας μπορεί να φέρει τον απλό κόσμο σε αδιέξοδο.

Βασίλης Τσενκελίδης,
ιστορικός

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Maloma/ Belgium)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Έλληνας ανάμεσα στους καλύτερους σεφ της χρονιάς σε Βέλγιο και Λουξεμβούργο

1/12/2023 - 9:42μμ
Επισκέπτες της έκθεσης περιεργάζονται τα εκθέματα (φωτ.: Εθνικός Κήρυκας/Χριστόδουλος Αθανασάτος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ενθύμια από τη Μικρά Ασία στη Νέα Υόρκη – Έκθεση με κειμήλια από το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Αιγάλεω

1/12/2023 - 4:38μμ
(Πηγή: facebook.com/yamasgreektaverna)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μια μικρή… Ελλάδα έστησαν στο Σάλεμ του Νιου Χαμσάιρ ο Θανάσης Σιώρας και ο Άγγελος Κατσιούνης

30/11/2023 - 9:34μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και αριστερά του ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Κώτσηρας (φωτ.: Χ/Γιώργος Κώτσηρας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Με λαμπρότητα η Θρονική Εορτή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

30/11/2023 - 9:01μμ
Στιγμιότυπο από τη δίκη του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος διακρίνεται όρθιος στη δικαστική αίθουσα (φωτ.: glomex)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Φρέντι Μπελέρης: Σκοπός του Ράμα ο πλουτισμός των υποστηρικτών του και η φτωχοποίηση των ντόπιων Ελλήνων

30/11/2023 - 5:47μμ
Ο Φρέντι Μπελέρης (πρώτος από αριστερά) στην αίθουσα του δικαστηρίου (φωτ.: glomex)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Υπόθεση Μπελέρη: Ορκωμοσία ή μπλόκο στην ευρωπαϊκή ένταξη της Αλβανίας, διαμήνυσε η Ελλάδα

29/11/2023 - 7:32μμ
Ο Σέργιος Κότικοφ σ' ένα από τα ταξίδια του (φωτ.: facebook.com/ sergios.kotikov)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σέργιος Κότικοφ: Πέθανε ένας από τους πρωτοπόρους της αναγέννησης του ελληνισμού της Ρωσίας

29/11/2023 - 2:59μμ
Ο Φρέντι Μπελέρης στην αίθουσα του δικαστηρίου στα Τίρανα (φωτ.: glomex)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Φρέντι Μπελέρης: «Στόχος του Ράμα η περιθωριοποίηση των Ελλήνων της Χειμάρρας»

28/11/2023 - 9:31μμ
(Φωτ.: Κώστας Ντεβές / neoskosmos.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Ελλάδα τίμησε δεκάδες Αυστραλούς που την υπερασπίστηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

28/11/2023 - 8:42πμ
Από αριστερά, ο Μιχάλης Γαλανός και ο Σταύρος Γιαννόπουλος όπως φωτογραφήθηκαν για μια από τις εκδόσεις του ημερολογίου (φωτ.: australianfirefighterscalendar.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Πυροσβέστες φωτογραφίζονται με ζώα και εν ώρα δράσης – Το ημερολόγιο που ξεπουλάει στην Αυστραλία

27/11/2023 - 11:30πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αστυνομικές δυνάμεις στον αγωνιστικό χώρο, κατά τη διάρκεια του αγώνα Βόλος-Ολυμπιακός (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χατζηπολίτης)

ΕΛΑΣ για τα επεισόδια στην αναμέτρηση Βόλου-Ολυμπιακού: «Απειλήθηκε η σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών»

5 ώρες πριν
Έτοιμη και η χορευτική ομάδα του Συλλόγου για την εμφάνισή της στο χορό (φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Λάρισας)

Ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας βάζει τα καλά του κι ετοιμάζεται να σβήσει 53 κεράκια!

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Μάγδα Αθανασιάδου)

Κατερίνη: Μνημόσυνο για τα 101 χρόνια από το θάνατο του Κοτζά Αναστάς, από τον ομώνυμο Ιστορικό Ποντιακό Σύλλογο Νεοκαισάρειας

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Basket League: Επέστρεψε στις νίκες ο Άρης – Άνετα το Περιστέρι

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: Πρωταθλητής χειμώνα ο Παναθηναϊκός – Ματς παρωδία στον Βόλο

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / PGLDS-PIO)

Φιλιππίνες: Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από τη φονική βομβιστική επίθεση στο Μαράουι

7 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign