pontosnews.gr
Σάββατο, 10/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ουκρανία: 4+1 στοιχεία για τη χώρα που νιώθει τη ρωσική ανάσα

Η Ουκρανία των 40 εκατ. κατοίκων είναι στην πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία πρώην σοβιετική δημοκρατία

16/02/2022 - 5:36μμ
Το Μνημείο της Μητέρας Πατρίδας φωτισμένο με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας. Βρίσκεται στο Κίεβο και αποτελεί έκθεμα του μουσείου για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)

Το Μνημείο της Μητέρας Πατρίδας φωτισμένο με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας. Βρίσκεται στο Κίεβο και αποτελεί έκθεμα του μουσείου για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης γνώρισε επαναστάσεις, μία προσάρτηση εδαφών και έναν πόλεμο. Η Ουκρανία των 40 εκατ. κατοίκων στην πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ευρύ κοινό είναι γνωστή για το Τσερνόμπιλ (ιδίως μετά τη σειρά από το HBO το 2019 και την ταινία από το Netflix το 2021), ενώ οι Έλληνες τη γνωρίζουν επίσης πολύ καλά.

Στην Αζοφική, και ιδίως στη Μαριούπολη, ο ελληνικός πληθυσμός υπολογίζεται σε 100.000 άτομα. (Τα ιστορικά στοιχεία έχει καταγράψει για το pontosnews.gr ο Βασίλης Τσενκελίδης.)

Επίσης, σημαντική είναι η ελληνική παρουσία στη χερσόνησο της Κριμαίας, που για το Κίεβο παραμένει ουκρανικό έδαφος.

Η… ρωσική ανάσα στα σύνορα έφερε και πάλι την Ουκρανία. Αυτά είναι τα 4+1 στοιχεία για τη χώρα σήμερα, όπως τα απαριθμεί το Γαλλικό Πρακτορείο.

Κοινές ρίζες

Οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας συνδέονται με μία χιλιετία ιστορίας, ρίζες που ανάγονται στην Κιεβινή Ρωσία (ένα μεσαιωνικό σλαβικό κράτος με το Κίεβο ως πρωτεύουσα που εκτεινόταν σε ένα τμήμα της Ουκρανίας και της ευρωπαϊκής Ρωσίας, όπως οι χώρες αυτές υπάρχουν σήμερα), τη ρωσική αυτοκρατορία και την ΕΣΣΔ.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού εδάφους της Ουκρανίας ενσωματώθηκε στην τσαρική Ρωσία, ορισμένες δυτικές περιοχές γνώρισαν διάφορες κυριαρχίες.

Μετά την επανάσταση των μπολσεβίκων η Ουκρανία έγινε σοβιετική δημοκρατία, όμως από την ανεξαρτησία της το 1991 και μετά οι εντάσεις με τη Ρωσία αυξήθηκαν μέχρι την κορύφωσή τους το 2014 με μια φιλοδυτική επανάσταση.

Στον απόηχο, η Μόσχα προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας στο νότο και έκτοτε υποστηρίζει αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά, σε μια σύγκρουση που συνεχίζεται ακόμα και που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους.

Οι περισσότεροι Ουκρανοί καταλαβαίνουν δύο γλώσσες (τα ουκρανικά και τα ρωσικά), αν και σήμερα μια πολιτική «ουκρανοποίησης» απαιτεί τα μέσα ενημέρωσης να δημοσιεύουν την ειδησεογραφία στα ουκρανικά και να εξαφανιστούν η ρωσική γλώσσα και λογοτεχνία από τα σχολικά προγράμματα.

Για το Κίεβο το θέμα έχει να κάνει με την αντιστροφή της βεβιασμένης ρωσικοποίησης της Ουκρανίας κατά τη σοβιετική εποχή.

Οικονομική κατάρρευση

Με την κρίση του 2014 η ουκρανική οικονομία κατέρρευσε και το ΑΕΠ μειώθηκε σχεδόν κατά 7%. Το 2015 υποχώρησε κατά περίπου 10%, ενώ ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 40%.

Η οικονομία έδειξε σημάδια ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια, αλλά η Ουκρανία παραμένει μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, με μέσο μηνιαίο μισθό στα 550 ευρώ.

Η χώρα εξαρτάται από τους παραγόμενους φόρους από τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ανησυχεί μήπως μείνει πίσω από τα νέα έργα αγωγών που την παρακάμπτουν, όπως ο Nord Stream 2 που φτάνει στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Απέναντι στη νέα όξυνση των εντάσεων στις αρχές της χρονιάς, οι προβλέψεις ανάπτυξης του ΑΕΠ και το εθνικό νόμισμα (γρίβνα) δοκιμάζονται και πάλι. Σε αυτό προστίθεται η φυγή των κεφαλαίων και η επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Ενδημική διαφθορά

Η διαφθορά στην Ουκρανία είναι ενδημική: Στην έκθεσή της για το 2021 η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) την κατατάσσει στην 122η θέση σε σύνολο 180 χωρών. Η θέση αυτή είναι καλύτερη από την κατάταξή της το 2014 (142η) και καλύτερη από τη Ρωσία (136η το 2021), αλλά είναι πολύ πίσω από τους Ευρωπαίους γείτονές της.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο 44χρονος πρώην ηθοποιός και νεόκοπος στην πολιτική, όταν εξελέγη το 2019 υποσχέθηκε μηδενική ανοχή στη διαφθορά.

Αλλά ο αγώνας του σε αυτόν τον τομέα βάλτωσε σε μεγάλο βαθμό, προκαλώντας τις επικρίσεις των δυτικών χωρών και διεθνών χορηγών.

Τσερνόμπιλ

Το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία έγινε στις 26 Απριλίου 1986 στη σοβιετική Ουκρανία, όταν ένας αντιδραστήρας του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ εξερράγη μολύνοντας έως και τα ¾ της Ευρώπης, κυρίως τη Σοβιετική Ένωση.

Σχεδόν 350.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από μια περίμετρο 30 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο που εξακολουθεί να είναι απαγορευμένη ζώνη. Ο απολογισμός των ανθρώπινων απωλειών παραμένει μέχρι και σήμερα αμφισβητούμενος.

Τα τελευταία χρόνια ο χώρος του Τσερνόμπιλ έχει γίνει σημαντικός προορισμός για τους τουρίστες.

Μπορς

Για πολλούς η σούπα μπορς είναι σύμβολο της ρωσικής κουζίνας. Ωστόσο, είναι κοινώς αποδεκτό ότι αυτό το πιάτο έχει ουκρανική προέλευση. (Δείτε εδώ τη συνταγή.)

Υπάρχουν και άλλα… αμφισβητούμενα πιάτα, όπως το κοτόπουλο Κιέβου, που είναι μία φέτα ρολού κοτόπουλου γεμιστή με βούτυρο πριν τηγανιστεί.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δύο φωτογραφίες που σύμφωνα με αναφορές στα social media είναι αυθεντικές και από το Ιράν (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Κλιμακώνεται η καταστολή – Νοσοκομεία στα όρια, δρόμοι γεμάτοι διαδηλωτές

10/01/2026 - 1:57μμ
Έντονη χιονόπτωση μπροστά από την έδρα της γερμανικής κυβέρνησης, στο Βερολίνο (φωτ.: EPA/Clemens Bilan)
ΚΟΣΜΟΣ

Kακοκαιρία σαρώνει ευρωπαϊκές χώρες – Άνεμοι με 213 χλμ/ώρα, πολικές θερμοκρασίες, πυκνές χιονοπτώσεις και κομμένο ρεύμα

10/01/2026 - 12:00πμ
(Φωτ.: EPA / Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

Σχέδιο Τραμπ για τη Γροιλανδία: Χρηματικά κίνητρα στους πολίτες για αποχώρηση από τη Δανία

9/01/2026 - 6:00μμ
(Φωτ.: EPA / Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Βενεζουέλα: Ο Τραμπ θα καλοδεχτεί τη Ματσάδο και κυρίως το Νόμπελ της – Φρένο από τη Γερουσία στα σχέδια του Λευκού Οίκου

9/01/2026 - 11:04πμ
(Στιγμιότυπο από βίντεο που αναρτήθηκε στο x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Το καθεστώς δοκιμάζεται – Η αρχή του τέλους για τους μουλάδες;

9/01/2026 - 9:08πμ
Κάτοικοι στις κουρδικές συνοικίες Σέιχ Μακσούντ και Ασράφιεχ εγκαταλείπουν το Χαλέπι (φωτ.: EPA / Ahmad Fallaha)
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: «Ή θα ενσωματωθούν ή θα σβήσουν» – Η Δαμασκός πιέζει, οι Κούρδοι αντιστέκονται

8/01/2026 - 7:00μμ
Θέα από τη γέφυρα του δανικού ναυτικού πλοίου επιθεώρησης «Vaedderen» (φωτ.:  EPA / Mads Claus Rasmussen / Denmark Out)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Ρωσία «σιωπά» για τη Γροιλανδία – ενώ είναι ο ισχυρότερος παίκτης της Αρκτικής

8/01/2026 - 4:53μμ
Πολίτες στο Μαρακαΐμπο της Βενεζουέλας διαδηλώνουν για την απελευθέρωση του Νικολάς Μαδούρο μετά τη σύλληψή του από τις ΗΠΑ (φωτ.: EPA/Henry Chirinos)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Η «επιτήρηση» των ΗΠΑ μπορεί να διαρκέσει χρόνια – 100 νεκροί από την αμερικανική επίθεση

8/01/2026 - 12:54μμ
Διασώστες εργάζονται στο φως ενός προβολέα μετά βομβαρδισμό κτηρίου στη Ζαπορίζια (φωτ. αρχείου: EPA/Sergey Kozlov)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά μετά από ρωσικά πλήγματα

8/01/2026 - 11:30πμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο δείχνει τους αστυνομικούς να έχουν προσεγγίσει το όχημα της άτυχης γυναίκας (φωτ.: glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σάλος με αστυνομικό που πυροβόλησε εν ψυχρώ γυναίκα – «Νόμιμη άμυνα» λέει ο Τραμπ

8/01/2026 - 10:24πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η χαράδρα στην οποία έχασε τη ζωή του ο νεαρός κυνηγός (φωτ.: neakriti.gr)

Κρήτη: Νεαρός κυνηγός σκοτώθηκε πέφτοντας σε χαράδρα 30 μέτρων στη Βιάννο

9 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Μουσικοχορευτική & Πνευματική Εστία «Ο Καύκασος»)

Οι Μωμόγεροι θα «κλείσουν» τις Γιορτινές Ημέρες στο Αιγάλεω

44 λεπτά πριν
Δύο φωτογραφίες που σύμφωνα με αναφορές στα social media είναι αυθεντικές και από το Ιράν (πηγή: Χ)

Ιράν: Κλιμακώνεται η καταστολή – Νοσοκομεία στα όρια, δρόμοι γεμάτοι διαδηλωτές

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την εκπομπή «Όπου υπάρχει Ελλάδα» (πηγή: Glomex)

Από τον Πόντο στις Μουριές Κιλκίς: Φούρνος 102 ετών συνεχίζει το… οδοιπορικό

2 ώρες πριν
Σιταροχώραφα στην περιοχή Κρόκος Κοζάνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Στραβού)

Mercosur: Ακραία δυσανάλογη η συμφωνία για την Ελλάδα – Ποια τα δεδομένα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Pixabay / Adriano Gadini)

Τα κιλά επιστρέφουν μετά τη διακοπή των φαρμάκων αδυνατίσματος, δείχνει μεγάλη ανάλυση

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign