pontosnews.gr
Τετάρτη, 9/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ουκρανία: 4+1 στοιχεία για τη χώρα που νιώθει τη ρωσική ανάσα

Η Ουκρανία των 40 εκατ. κατοίκων είναι στην πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία πρώην σοβιετική δημοκρατία

16/02/2022 - 5:36μμ
Το Μνημείο της Μητέρας Πατρίδας φωτισμένο με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας. Βρίσκεται στο Κίεβο και αποτελεί έκθεμα του μουσείου για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)

Το Μνημείο της Μητέρας Πατρίδας φωτισμένο με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας. Βρίσκεται στο Κίεβο και αποτελεί έκθεμα του μουσείου για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης γνώρισε επαναστάσεις, μία προσάρτηση εδαφών και έναν πόλεμο. Η Ουκρανία των 40 εκατ. κατοίκων στην πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ευρύ κοινό είναι γνωστή για το Τσερνόμπιλ (ιδίως μετά τη σειρά από το HBO το 2019 και την ταινία από το Netflix το 2021), ενώ οι Έλληνες τη γνωρίζουν επίσης πολύ καλά.

Στην Αζοφική, και ιδίως στη Μαριούπολη, ο ελληνικός πληθυσμός υπολογίζεται σε 100.000 άτομα. (Τα ιστορικά στοιχεία έχει καταγράψει για το pontosnews.gr ο Βασίλης Τσενκελίδης.)

Επίσης, σημαντική είναι η ελληνική παρουσία στη χερσόνησο της Κριμαίας, που για το Κίεβο παραμένει ουκρανικό έδαφος.

Η… ρωσική ανάσα στα σύνορα έφερε και πάλι την Ουκρανία. Αυτά είναι τα 4+1 στοιχεία για τη χώρα σήμερα, όπως τα απαριθμεί το Γαλλικό Πρακτορείο.

Κοινές ρίζες

Οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας συνδέονται με μία χιλιετία ιστορίας, ρίζες που ανάγονται στην Κιεβινή Ρωσία (ένα μεσαιωνικό σλαβικό κράτος με το Κίεβο ως πρωτεύουσα που εκτεινόταν σε ένα τμήμα της Ουκρανίας και της ευρωπαϊκής Ρωσίας, όπως οι χώρες αυτές υπάρχουν σήμερα), τη ρωσική αυτοκρατορία και την ΕΣΣΔ.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού εδάφους της Ουκρανίας ενσωματώθηκε στην τσαρική Ρωσία, ορισμένες δυτικές περιοχές γνώρισαν διάφορες κυριαρχίες.

Μετά την επανάσταση των μπολσεβίκων η Ουκρανία έγινε σοβιετική δημοκρατία, όμως από την ανεξαρτησία της το 1991 και μετά οι εντάσεις με τη Ρωσία αυξήθηκαν μέχρι την κορύφωσή τους το 2014 με μια φιλοδυτική επανάσταση.

Στον απόηχο, η Μόσχα προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας στο νότο και έκτοτε υποστηρίζει αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά, σε μια σύγκρουση που συνεχίζεται ακόμα και που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους.

Οι περισσότεροι Ουκρανοί καταλαβαίνουν δύο γλώσσες (τα ουκρανικά και τα ρωσικά), αν και σήμερα μια πολιτική «ουκρανοποίησης» απαιτεί τα μέσα ενημέρωσης να δημοσιεύουν την ειδησεογραφία στα ουκρανικά και να εξαφανιστούν η ρωσική γλώσσα και λογοτεχνία από τα σχολικά προγράμματα.

Για το Κίεβο το θέμα έχει να κάνει με την αντιστροφή της βεβιασμένης ρωσικοποίησης της Ουκρανίας κατά τη σοβιετική εποχή.

Οικονομική κατάρρευση

Με την κρίση του 2014 η ουκρανική οικονομία κατέρρευσε και το ΑΕΠ μειώθηκε σχεδόν κατά 7%. Το 2015 υποχώρησε κατά περίπου 10%, ενώ ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 40%.

Η οικονομία έδειξε σημάδια ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια, αλλά η Ουκρανία παραμένει μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, με μέσο μηνιαίο μισθό στα 550 ευρώ.

Η χώρα εξαρτάται από τους παραγόμενους φόρους από τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ανησυχεί μήπως μείνει πίσω από τα νέα έργα αγωγών που την παρακάμπτουν, όπως ο Nord Stream 2 που φτάνει στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Απέναντι στη νέα όξυνση των εντάσεων στις αρχές της χρονιάς, οι προβλέψεις ανάπτυξης του ΑΕΠ και το εθνικό νόμισμα (γρίβνα) δοκιμάζονται και πάλι. Σε αυτό προστίθεται η φυγή των κεφαλαίων και η επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Ενδημική διαφθορά

Η διαφθορά στην Ουκρανία είναι ενδημική: Στην έκθεσή της για το 2021 η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) την κατατάσσει στην 122η θέση σε σύνολο 180 χωρών. Η θέση αυτή είναι καλύτερη από την κατάταξή της το 2014 (142η) και καλύτερη από τη Ρωσία (136η το 2021), αλλά είναι πολύ πίσω από τους Ευρωπαίους γείτονές της.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο 44χρονος πρώην ηθοποιός και νεόκοπος στην πολιτική, όταν εξελέγη το 2019 υποσχέθηκε μηδενική ανοχή στη διαφθορά.

Αλλά ο αγώνας του σε αυτόν τον τομέα βάλτωσε σε μεγάλο βαθμό, προκαλώντας τις επικρίσεις των δυτικών χωρών και διεθνών χορηγών.

Τσερνόμπιλ

Το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία έγινε στις 26 Απριλίου 1986 στη σοβιετική Ουκρανία, όταν ένας αντιδραστήρας του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ εξερράγη μολύνοντας έως και τα ¾ της Ευρώπης, κυρίως τη Σοβιετική Ένωση.

Σχεδόν 350.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από μια περίμετρο 30 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο που εξακολουθεί να είναι απαγορευμένη ζώνη. Ο απολογισμός των ανθρώπινων απωλειών παραμένει μέχρι και σήμερα αμφισβητούμενος.

Τα τελευταία χρόνια ο χώρος του Τσερνόμπιλ έχει γίνει σημαντικός προορισμός για τους τουρίστες.

Μπορς

Για πολλούς η σούπα μπορς είναι σύμβολο της ρωσικής κουζίνας. Ωστόσο, είναι κοινώς αποδεκτό ότι αυτό το πιάτο έχει ουκρανική προέλευση. (Δείτε εδώ τη συνταγή.)

Υπάρχουν και άλλα… αμφισβητούμενα πιάτα, όπως το κοτόπουλο Κιέβου, που είναι μία φέτα ρολού κοτόπουλου γεμιστή με βούτυρο πριν τηγανιστεί.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει πετρέλαιο αγκυροβολημένο στον κόλπο του Φος-σι-Μερ, στη νότια Γαλλία (φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)
ΚΟΣΜΟΣ

Ενεργειακός συναγερμός στην Ευρώπη: Το φυσικό αέριο άγγιξε τα 81 ευρώ – Πάνω από τα 100 δολάρια το Brent

9/09/2026 - 7:34μμ
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ετοιμάζεται να ψηφίσει στις τοπικές και δημοτικές εκλογές στο Βελιγράδι, στις 2 Ιουνίου 2024 (φωτ.: EPA / Andrej Cukic)
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Ο Βούτσιτς παίζει την εξουσία του στις πρόωρες κάλπες – Το στοίχημα για τα Βαλκάνια

9/09/2026 - 2:55μμ
Το δεξαμενόπλοιο New Andros, υπό σημαία Παναμά (πηγή: marinetraffic.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Drone χτύπησε τάνκερ ελληνικών συμφερόντων στο Ιράκ – Μετέφερε 2 εκατ. βαρέλια μαζούτ

9/09/2026 - 2:31μμ
Το γενικό προξενείο της Βρετανίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στις 9 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία-Ισραήλ στα άκρα: Το προξενείο του 1839 και η ρήξη για τους εποικισμούς

9/09/2026 - 1:39μμ
Λούλουδια σε ειδικές υποδοχές, δίπλα στα ονόματα των θυμάτων των τρομοκρατικών χτυπημάτων της Αλ Κάιντα (φωτ.: EPA / Bonnie Cash / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

25 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο «εχθρός» βρίσκεται μέσα στις ΗΠΑ

9/09/2026 - 12:27μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/EPA/ABIR SULTAN)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Το Ιράν χτυπά Ιορδανία και πλοία στον Κόλπο – Το Ισραήλ κλείνει το βρετανικό προξενείο

9/09/2026 - 11:10πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Καναδάς: Νέα κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο με απαγορεύσεις και δασμούς

9/09/2026 - 9:49πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν-ΗΠΑ: Στο στόχαστρο ιρανικά δεξαμενόπλοια – Απειλές των Φρουρών της Επανάστασης για αντίποινα

9/09/2026 - 12:16πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ-Πούτιν: Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει άμεσο τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία

8/09/2026 - 9:40μμ
Βουδιστής μοναχός τελεί το τελετουργικό της 13ης ημέρας μπροστά σε σπίτι που καταστράφηκε από τις ξαφνικές πλημμύρες, στην περιοχή Νουακότ του Νεπάλ (φωτ.: EPA / Narendra Shrestha)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: Οι 1.357 νεκροί γίνονται λογαριασμός για τους μεγάλους ρυπαντές – Αίτημα για κλιματικές αποζημιώσεις

8/09/2026 - 4:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Μαρία Αυγητίδου (φωτ.: matchmakermaria/instagram)

Μαρία Αυγητίδου: Η «Θεία από το Σικάγο» της Νέας Υόρκης που χρεώνει έως 5.000 δολάρια το μήνα για να βρει το ταίρι σου

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ποντιακός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών Θεσσαλονίκης/Facebook)

Ποντιακή παράδοση, τανωμένος σορβάς και περέκ στη «Βαλκανική Πλατεία» από το Σύλλογο Καλλιθέας Συκεών

1 ώρα πριν
Έναρξη σχολικής χρονιάς στο 33ο Δημοτικό Πειραιά (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Σχολική τσάντα: Πόσο πρέπει να ζυγίζει – Πέντε συμβουλές για παιδιά και γονείς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Κύπελλο Ελλάδας: Πρώτη νίκη για τον ΟΦΗ

2 ώρες πριν
Δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει πετρέλαιο αγκυροβολημένο στον κόλπο του Φος-σι-Μερ, στη νότια Γαλλία (φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)

Ενεργειακός συναγερμός στην Ευρώπη: Το φυσικό αέριο άγγιξε τα 81 ευρώ – Πάνω από τα 100 δολάρια το Brent

3 ώρες πριν
Οι αδικοχαμένοι πιλότοι Δημήτριος Πέτρου και Ιωάννης Μπλέσιας, του F-4E
Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης (φωτ.: Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας / Τμήμα Ενημέρωσης Τύπου)

Τελευταίο αντίο στους δύο πιλότους του Phantom – Αύριο οι κηδείες σε Πύργο και Ιωάννινα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV