pontosnews.gr
Κυριακή, 17/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Μιχάλης Καλιοντζίδης για τον νέο δίσκο με τον Στάθη Νικολαΐδη

Μίλησε στο Παρχάρτ'ς για το «Καλλίστου Πόντου», την πορεία και τις συνεργασίες του

18/02/2022 - 1:45μμ
Ο Μιχάλης Καλιοντζίδης μεταλαμπεύει τις γνώσεις του στην ποντιακή μουσική στη νέα γενιά (φωτ. αρχείου: Φίλιππος Φασούλας)

Ο Μιχάλης Καλιοντζίδης μεταλαμπεύει τις γνώσεις του στην ποντιακή μουσική στη νέα γενιά (φωτ. αρχείου: Φίλιππος Φασούλας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Μιχάλης Καλιοντζίδης είναι ένας μουσικός που γράφει ιστορία στην ποντιακή μουσική. Προσφάτως παραχώρησε συνέντευξη στην κάμερα της ποντιακής ιστοσελίδας «Παρχάρτ’ς» για το νέο του δίσκο με τον Στάθη Νικολαΐδη Καλλίστου Πόντου, αλλά και για όλη την πορεία του.

Όπως αναφέρει, ο καινούργιος του αυτός δίσκος είναι μία δουλειά που είχε υποσχεθεί στον Στάθη Νικολαΐδη εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, αλλά ο φόρτος εργασίας δεν του επέτρεψε να την πραγματοποιήσει έως τώρα. Τελικά επικοινώνησαν ένα χρόνο πριν, και ξεκίνησαν οι ηχογραφήσεις.

Έτσι, όπως λέει: «Περάσαμε μια καραντίνα που καλύτερη δεν μπορούσε να γίνει».

Ο νέος δίσκος αποτελεί μια μακρινή συνέχεια του πρώτου που είχαν κάνει οι δυο τους, με τίτλο Αναδρομή από τον Πόντο στην Αθήνα.

Η επιλογή του Στάθη Νικολαΐδη έγινε γιατί ο μουσικός πίστευε ότι αυτός θα μπορούσε να δώσει κάτι παραπάνω.

Κατά κύριο λόγο στίχοι και μουσική είναι του Μιχάλη Καλιοντζίδη, ενώ μερικά τραγούδια τα έχει γράψει ο αείμνηστος Στάθης Πανιτσίδης από τη Βοστώνη, στον οποίο με αυτό τον τρόπο αποδίδουν και φόρο τιμής για τη βοήθεια που έχει προσφέρει στους Πόντιους μουσικούς.

Η προηγούμενη συνεργασία του με τον Στάθη Νικολαΐδη είχε πολλές επιτυχίες, «για αυτή θα δείξει ο χρόνος», λέει ο ίδιος.

Η μουσική του πορεία

Ο Μιχάλης Καλιοντζίδης μιλάει και για το πώς ξεκίνησε την πορεία του ως μουσικός. Όπως λέει, στην αρχή δεν ήξερε μουσική θεωρία, αλλά ούτε να διαβάζει τις νότες. Έτσι τον συμβούλεψαν να πάει σε ένα ωδείο, αλλά «να μην το αφήσει στα δύο χρόνια, να κάτσει σε αυτό αρκετά, ίσως πέντε με εφτά», για να μάθει καλά τη θεωρία της μουσικής.

Αργότερα, όταν βρισκόταν στη Βοστόνη, το 1987 έγραψε βιβλίο για τη λύρα για να βοηθήσει μελλοντικούς λυράρηδες να μάθουν.

Στη συνέχεια αποφάσισε να κάνει μία προσπάθεια να διδάξει. Η αρχή δεν ήταν εύκολη, αφού πολλοί πίστευαν ότι δεν υπήρχε λόγος να γίνονται μαθήματα για τη λύρα και, όπως λέει ο ίδιος, «σε κάθε αρχή υπάρχουν πολλοί που αμφισβητούν».

Αυτό που έπρεπε να κάνει, ουσιαστικά, ήταν να πείσει τον κόσμο ότι η λύρα διδάσκεται, όπως και το πιάνο ή το βιολί.

«Δεν μπορεί να χτιστεί ουρανοξύστης μόνο με την εμπειρία. Με την παιδεία και την εμπειρία χτίζεται ουρανοξύστης», λέει αναφερόμενος στο γεγονός ότι δεν γίνεται ένας μουσικός να βασίζεται μόνο στην εμπειρία, αλλά πολλές φορές χρειάζεται και η θεωρία.

Ο ίδιος αναφέρει ότι μικρός τον έλεγαν Λάλο και δεν ήξερε γιατί. Τελικά έμαθε ότι τον φώναζαν έτσι επειδή πήγαινε στα χωράφια στις φτέρες και έπαιζε λύρα τραγουδώντας «λάλο, λάλο», όπως του είπε ο Γεωργούλης Λαφαζανίδης.

https://www.facebook.com/parxarts.web/videos/485342666306229

  • Πηγή: Παρχάρτ’ς – Ποντιακή Ιστοσελίδα.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Δήμητρα Γεωργαντζόγλου στις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 106 ετών από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, Κυριακή 18 Μαΐου 2025 (πηγή: Facebook / Consulate General of Greece, Melbourne)
ΠΟΝΤΟΣ

Μήνυμα από τη Μελβούρνη για τη Γενοκτονία των Ποντίων: «Η ιστορική μνήμη είναι χρέος όλων μας»

16/05/2026 - 11:59μμ
Πορεία προς το προς το Μνημείο Γενοκτονίας στον Δημοτικό Κήπο Δράμας, Παρασκευή 15 Μαΐου 2026 (φωτ.: alpha-news.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Δράμα: Με λύρα, κεριά και σέρρα ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

16/05/2026 - 7:50μμ
Στη φωτογραφία η οθωμανική αντιπροσωπεία που συμμετείχε στην υπογραφή της Ανακωχής (πηγή: x.com/mefaba). Στο φόντο το πρωτοσέλιδο της εφ. «Le Matin», και μπροστά σκίτσο από οθωμ. εφ. της εποχής (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πώς ο Μουσταφά Κεμάλ ολοκλήρωσε τη Γενοκτονία των Ποντίων μετά τον Μούδρο

16/05/2026 - 5:42μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του Δήμου Νεάπολης-Συκεών για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Σάββατο 16 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Katerina Tsoukala)
ΠΟΝΤΟΣ

«Αντίλαλοι Μνήμης» στις Συκιές: Συγκίνηση και υπόσχεση να μην σβήσει η ιστορική μνήμη των Ποντίων

16/05/2026 - 5:18μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Από το Βέρμιο στη Νέα Κηφισιά: Η Ενορία Αγίας Τριάδος υποδέχεται την εικόνα της Παναγίας Σουμελά

16/05/2026 - 3:39μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

19η Μαΐου: «Μάθε με να μην ξεχνώ…» – Τα ποντιακά σωματεία της Ροδόπης τιμούν την 107η μαύρη επέτειο από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

16/05/2026 - 1:15μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντιών Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η ποντιακή γαστρονομική παράδοση «ζωντάνεψε» μέσα από παιδικά χαμόγελα στην Ένωση Ποντίων Πιερίας

16/05/2026 - 11:24πμ
Ο σουλτάνος Αμπντούλ Μετζίτ Α΄, η τουγρά του (σφραγίδα) και η πρώτη σελίδα του Χάτι Χουμαγιούν (πηγή:commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=126746390 /Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Οι μεταρρυθμίσεις του οθωμανικού κράτους πριν να ξεσπάσουν τα γεγονότα της Γενοκτονίας

16/05/2026 - 10:28πμ
(Από το εξώφυλλο της έκδοσης)
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΕΝ-ΠΟΕ: Στο διαδίκτυο τα εκπαιδευτικά φύλλα εργασίας για μαθητές Δημοτικού, «Μαθαίνω για τον Πόντο»

15/05/2026 - 9:13μμ
(Φωτ.: Ιωάννης Αμαραντίδης, «Οι ενδυμασίες των γυναικών του Πόντου», Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακού Χορού «Κύκλος»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Εύχαρης Δεληγιαννίδου: Δυο-τρεις γυναίκες έφυγαν. Τις κυνήγησαν και τις σκότωσαν. Ύστερα τις βίασαν

15/05/2026 - 8:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Dara σηκώνει το τρόπαιο στη σκηνή μετά τη νίκη της στον μεγάλο τελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη (φωτ.: EPA/ HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: Ιστορική πρωτιά για τη Βουλγαρία, τη Dara και το «Bangaranga»

3 ώρες πριν
Η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Δήμητρα Γεωργαντζόγλου στις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 106 ετών από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, Κυριακή 18 Μαΐου 2025 (πηγή: Facebook / Consulate General of Greece, Melbourne)

Μήνυμα από τη Μελβούρνη για τη Γενοκτονία των Ποντίων: «Η ιστορική μνήμη είναι χρέος όλων μας»

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Eurokinissi/Βασίλης Ρεμπάπης)

«Κόκκινη κάρτα» στην πώληση προϊόντων κάνναβης από περίπτερα και μίνι μάρκετ

5 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την περσινή εκδήλωση για τη 19η Μαΐου στο Παραλίμνι. Στο βάθος διακρίνεται ο πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης (φωτ.: facebook/Τεμέτερον - Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου)

19η Μαΐου: Η Κύπρος στέκεται και φέτος στο πλευρό του Πόντου

6 ώρες πριν
Από τις αντίστοιχες εκδηλώσεις του 2025 (φωτ.: facebook / Ποντιακός-Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου «Ο Ακρίτας»)

Ο «Ακρίτας» Κρυονερίου Καβάλας τιμά την 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

6 ώρες πριν
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο σημείο όπου όχημα παρέσυρε αρκετούς πεζούς στο κέντρο της Μόντενα, στη βόρεια Ιταλία (φωτ.: EPA/FRANCESCO VECCHI)

Ιταλία: 31χρονος παρέσυρε με αυτοκίνητο εσκεμμένα πεζούς στη Μόντενα – Επιτέθηκε και με μαχαίρι

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign