pontosnews.gr
Κυριακή, 10/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μικρασιατική Καταστροφή: Ένα μαθητικό ημερολόγιο σε σχολείο της Καλαμαριάς αφορμή για μικρά ταξίδια ιστορίας και πολιτισμού

Αρκεί μια δημιουργική δασκάλα, μια ομάδα πρόθυμων μαθητών και γονέων για να γίνουν «θαύματα»

3/02/2022 - 1:36πμ
(Φωτ.: Αγγελική Χερχελετζή)

(Φωτ.: Αγγελική Χερχελετζή)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Γνώρισαν τόπους, ανθρώπους και έμαθαν ιστορία. Ντύθηκαν με φορεσιές της προσφυγιάς και «έζησαν» τη Μικρασιατική Καταστροφή από την ασφάλεια του σχολείου τους στην Καλαμαριά. Κι όλα αυτά για τις ανάγκες δημιουργίας του σχολικού ημερολογίου.

Ο λόγος για μαθητές από το 3ο Δημοτικό Σχολείο της προσφυγομάνας Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη, που υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους όχι μόνο έφτιαξαν το ημερολόγιό τους αλλά έκαναν και βουτιά στην ιστορία.

Οι 19 μαθητές του τμήματος ΣΤ’1, στο πλαίσιο των δράσεων για τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μπήκαν στο πετσί ρόλων ανθρώπων εκείνης της εποχής και έγιναν οι ίδιοι πρωταγωνιστές βιώνοντας και το διωγμό των Ελλήνων. 

Μέσα σε διάστημα περίπου ενός μήνα, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους Αγγελικής Χερχελετζή και με τους μαθητές να εργάζονται τα σαββατοκύριακα και όχι σε ώρες διδασκαλίας, η ιδέα πήρε «σάρκα και οστά», ενώ βοήθησαν εθελοντικά σε ρόλο φωτογράφου ένας μπαμπάς, τα γραφιστικά και την εκτύπωση του ημερολογίου ανέλαβε μια παλιά μαθήτρια του δημοτικού σχολείου, ενώ τις στολές παραχώρησαν πολιτιστικοί σύλλογοι.

(Φωτ.: Αγγελική Χερχελετζή)

«Ήθελα να κάνουμε μία δράση με τα παιδιά, αφιερωμένη στο 1922. Συζητώντας το με μια μαμά παιδιού, μού είπε ότι έχει μια παλιά φωτογραφία της γιαγιάς της, ντυμένη με την παραδοσιακή φορεσιά. Της ζήτησα να μας φέρει τη φωτογραφία για να δουν τα παιδιά πώς ήταν ντυμένοι οι άνθρωποι εκείνη την εποχή κι έτσι ξεκίνησε η ιδέα. Βρήκαμε φορεσιές από φίλους και δύο πολιτιστικούς συλλόγους και ξεκινήσαμε την προσπάθεια», είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Αγγελική Χερχελετζή.

Σε κάθε μήνα του ημερολογίου εμφανίζονται τα παιδιά με φορεσιές από τη βόρεια και ανατολική Θράκη, από τα παράλια της Μικράς Ασίας, από τον Πόντο και την Καππαδοκία, από όλα τα σημεία όπου έφυγαν οι πρόσφυγες και πώς ήταν ντυμένοι.

«Η εμπειρία ήταν πολύ διαφορετική, μας άρεσε και γνωρίσαμε πράγματα για τους τόπους και τους ανθρώπους που έζησαν εκεί», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γεωργία, εκφράζοντας το πώς βίωσε η ίδια και οι συμμαθητές της αυτή την εμπειρία.

(Φωτ.: Αγγελική Χερχελετζή)

«Τα ρούχα που φορούσαν τότε ήταν διαφορετικά από τα σημερινά», πρόσθεσε ο Νικόλας, ενώ η Φανή κατά τη διάρκεια δημιουργίας του ημερολογίου ανακάλυψε πως την ίδια στολή που φόρεσε η ίδια για τις ανάγκες της φωτογράφισης, την είχε φορέσει κατά το παρελθόν και η γιαγιά της που ήταν πρόσφυγας. «Ήταν μοναδική εμπειρία», συμφώνησαν ο Σωκράτης, η Άννα, ο Λάζαρος και η Κάλια, ενώ στις σελίδες του ημερολογίου φωτογραφήθηκαν ακόμη η Βιολέτα, η Λυδία, ο Χάρης, ο Θάνος, ο Νίκος, ο Γιώργος, ο Δημήτρης, η Έλενα, ο Απόστολος, ο Παναγιώτης και οι δύο Μαριλένες, που έγραψαν παράλληλα και τα κείμενα που συνοδεύουν τις φωτογραφίες του ημερολογίου.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση έλαβε στα χέρια της το λεύκωμα του 2022 και η διευθύντρια του σχολείου Δανάη Λιάκου, ενώ τις προηγούμενες ημέρες, η τάξη παρέδωσε ένα αντίτυπο στον δήμαρχο Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Α.Καρ. – Σ.Κυρ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τη μουσικοχορευτική παράσταση «Μικρά Ασία - Λίκνο Πολιτισμού, φως που φωτίζει τη μνήμη και το νου», Πέμπτη 7 Μαΐου 2026 (φωτ.: onlarissa.gr / Γιάννης Μυλωνάς)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λάρισα: Μουσικές και χοροί της Μικράς Ασίας στη σκηνή, σε μια ξεχωριστή βραδιά μνήμης και παράδοσης

8/05/2026 - 7:41μμ
(Πηγή: facebook / Dimitris Zotos)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού στην Κωνσταντινούπολη: Μια ιστορική συνάντηση παράδοσης και τέχνης από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή

7/05/2026 - 5:10μμ
Αεροφωτογραφία αποτυπώνει τα ερείπια εκκλησιαστικού συγκροτήματος στην κορυφή του όρους της Παναγίας (Meryem Ana), με θέα προς την ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στο φράγμα Ντάμσα και τα γύρω χωριά της Καππαδοκίας, στη Νεβσεχίρ της Τουρκίας (φωτ.: Anadolu Agency)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καππαδοκία: Στο φως η Αψηλή Παναγία των Ελλήνων της Σινασού – Ένα χαμένο προσκύνημα επιστρέφει

6/05/2026 - 9:32πμ
Το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στην Αγία Ειρήνη και βρίσκεται στο κέντρο της Μυτιλήνης (φωτ.: lesvosnews.net)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αγία Ειρήνη Μυτιλήνης: Το παρεκκλήσι της Φώκαιας που ρίζωσε απέναντι

5/05/2026 - 5:45μμ
Στιγμιότυπο από τους Πανιώνιους Αγώνες στο Στάδιο Πανιωνίου, το 1918, στην Πούντα της Σμύρνης (πηγή: panionioshistory.blogspot.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σπάνιο τεκμήριο του 1919 από τον Πανιώνιο στη Σμύρνη – Όταν ο αθλητισμός συνδεόταν με τη στήριξη των προσφύγων

1/05/2026 - 9:23μμ
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?/
Το Κιόστε - Μικρασ/κός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μάη μου με τα λούλουδα»: Ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι από το Κατιρλί στη Μυτιλήνη

1/05/2026 - 3:26μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΜΑΘ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Η Καππαδοκία των Ζώντων Μνημείων» στη Θεσσαλονίκη: Ένα ταξίδι μνήμης και πολιτισμού

29/04/2026 - 8:20μμ
Η Μπέττυ Χαρλαύτη στην Αίθουσα Τελετών του Αυστριακού Προξενείου, 25 Απριλίου 2025 (φωτ.: Ελληνική Κοινότητα Νεοχωρίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καβάφης στην Κωνσταντινούπολη: Όταν η ποίηση «συναντά» τη μνήμη της Πόλης

29/04/2026 - 2:12μμ
Άποψη της Σμύρνης, γύρω στο 1800 (πηγή: tr.pinterest.com/hulyaozar/)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Το Ρεμπελιό της Σμύρνης του 1797: Η σφαγή των Γενίτσαρων που συγκλόνισε την Ανατολή

28/04/2026 - 10:00πμ
Ο Αράπ' Γιώργης (φωτ.: facebook / Στέφανος Πασβάντης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αράπ’ Γιώργης: Ένας πρόσφυγας Ανατολικοθρακιώτης άγιος στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής – Η όμορφη ιστορία της θαυματουργής εικόνας του

23/04/2026 - 8:37πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συναυλία του heavy metal συγκροτήματος Metallica στο ΟΑΚΑ, Σάββατο 9 Μαϊου (φωτ.: Δήμητρα Κούτρα Toklik/EUROKINISSI)

«Σεισμός» στο ΟΑΚΑ με τους Metallica – Η 360° σκηνή που ξεσήκωσε τους 85.000 θεατές

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Pavel Bednyakov, Pool)

Πούτιν: «Η σύγκρουση με την Ουκρανία οδεύει προς το τέλος της» – Παρεμβάσεις για Δύση και Μέση Ανατολή

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Basketball Champions League: Η Ρίτας το τρόπαιο, μετά από αυτοκτονία της ΑΕΚ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο)

Gori Senior Judo European Cup: Ασημένια η Ξανθοπούλου – Χάλκινη η Συρινίδου

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Riccardo Antimiani)

Χανταϊός: Τι είναι ο ιός των Άνδεων και γιατί οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ekirikas.com)

Από τον Πόντο στη Νέα Υόρκη: Η Κάλλη Σιαμίδου μετατρέπει τη μνήμη σε σκηνική εμπειρία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign