pontosnews.gr
Σάββατο, 3/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Της κακομοίρας

Γράφει ο Θεόφιλος Πουταχίδης

1/02/2022 - 11:09πμ
(Πηγή: YouTube)

(Πηγή: YouTube)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο τρόπος παρουσίασης των επιστημονικών δεδομένων κανονικά δεν έχει σχέση ούτε με επικοινωνιακές τακτικές και πρακτικές, ούτε με το μάρκετιγκ, ούτε με τη ρητορική τέχνη, αλλά ούτε και με τη σοφιστεία. Θέλω να πω ότι είναι καλές οι συζητήσεις και οι διάφορες οπτικές και θεωρήσεις για το εάν ένα ποτήρι που περιέχει μία ποσότητα νερού είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Αλλά δεν είναι επιστημονικές. Γιατί η επιστήμη κανονικά μετρά με ακρίβεια και ανακοινώνει ότι το ποτήρι περιέχει 157 μικρόλιτρα ύδατος και… τέρμα.

Η επιστήμη και η ορολογία της βασίζονται στην ακρίβεια και πρέπει να είναι ευνόητη, σαφής και διαφανής. Δυστυχώς, η βασική αυτή αρχή φαίνεται να παραβιάζεται στην περίπτωση των αναφορών των περιστατικών των πασχόντων από τη λοίμωξη με κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, η παραβίαση αφορά τον τρόπο παρουσίασης των στοιχείων σε σχέση με το εάν οι ασθενείς έχουν εμβολιαστεί με τα διαθέσιμα εμβόλια ή όχι. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι η επιστημονικά απαράδεκτη αυτή πρακτική ξεκινά από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.

Για να καταλάβετε τι εννοώ ας δούμε ως παράδειγμα την πρόσφατη επίσημη έκθεση στοιχείων του ΕΟΔΥ της 29ης Ιανουαρίου με τίτλο «Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό (Covid-19) – Δεδομένα έως 29 Ιανουαρίου 2022, ώρα 15:00». Διαβάζει κανείς στη σελίδα 3: «Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 464 (79.59%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 119 (20.41%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι».

Είναι προφανές ότι δύο ή περισσότερες κατηγορίες διασωληνωμένων ασθενών αυθαίρετα εντάσσονται σε μία για να συγκριθούν με αυτήν των λεγόμενων «πλήρως εμβολιασμένων» ασθενών. Ο τρόπος αυτός παρουσίασης είναι ξεκάθαρα αδιαφανής, μεροληπτικός, συγκεχυμένος, και επομένως επιστημονικά απορριπτέος.

Συγκεκριμένα, δεν γίνεται αντιληπτό πόσοι από τους 464 ασθενείς της πρώτης κατηγορίας δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, πόσοι έχουν εμβολιαστεί με μία και πόσοι με δύο δόσεις των διαθέσιμων εμβολίων. Μια τέτοια αντικειμενικότερη και ακριβέστερη παρουσίαση θα βοηθούσε τον κόσμο να βγάλει τα συμπεράσματά του για την αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων που χορηγήθηκαν και θα βοηθούσε τις αντικειμενικές συγκρίσεις με τα στοιχεία άλλων χωρών.

Ο συγκεκριμένος τρόπος παρουσίασης στοιχείων δεν θα γινόταν ποτέ αποδεκτός σε κάποια προσπάθεια επιστημονικής δημοσίευσης σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό με κριτές. Βλέπετε, οι κριτές θα θεωρούσαν ότι οι συγγραφείς παρουσιάζουν με μεροληπτικό τρόπο τα στοιχεία τους σε μια προσπάθεια να διασώσουν εκείνη την ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους που αποφάσισαν να προκρίνουν.

Με απλά λόγια, οι κριτές θα θεωρούσαν ότι οι συγγραφείς-ερευνητές προσπαθούν να κάνουν ζαβολιές. Είναι σαν να βλέπω μπροστά μου το γνωστό κοινότυπο σχόλιο των κριτών για τις αδόκιμες συγκρίσεις δεδομένων: «Oι συγγραφείς συγκρίνουν τα μήλα με τα πορτοκάλια» (comparing apples with oranges). Αυτό θα γινόταν, ακόμα κι αν οι συγγραφείς αποσαφήνιζαν λεπτομερώς κάπου μέσα στο κείμενο της εργασίας τους τον όρο «μερικώς εμβολιασμένοι».

Προφανώς το «μερικώς» και «πλήρως» είναι ζήτημα ποσοτικό, δηλαδή πόσες δόσεις του εμβολίου έχει λάβει κάποιος. Φαίνεται, όμως, ότι είναι και ζήτημα χρόνου. Δηλαδή, πόσος χρόνος έχει παρέλθει από την τελευταία δόση. Τα κριτήρια για την κατάταξη διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλάζουν στην πορεία και είναι εν πολλοίς αυθαίρετα. Μπέρδεμα…

«Μερικώς», «πλήρως» και… «όλα αυτά τελωνειακά, δηλαδή, ζητήματα, εκλογικών καταλόγων, των βιβλιαρίων, όλων αυτών, το μη χείρον βέλτιστον, των οποίων βέβαια, διερχομένων, αυτών, βοήθειά μας δηλαδή…» που λέει και ο αθάνατος Ζήκος ως μπακαλόγατος.

Ακούς πως άνθρωποι που έκαναν εμβόλιο θα θεωρούνται «ανεμβολίαστοι». Ακούς πως το Κέντρο για τον Έλεγχο των Ασθενειών (CDC) άλλαξε, λέει, τον ορισμό του εμβολιασμού πριν από τρεις μήνες· κι αμάν-αμάν πείτε μου τώρα τι να κάνω; Να σχίσω τις σχετικές σελίδες από τα κλασικά βιβλία Ανοσολογίας στη βιβλιοθήκη μου ή όχι; «Ποιος είν’ αυτός ο Σι-ντι-σις;» (Ζήκος).

Ο κλασικός ορισμός πάντως ήταν: «Εμβολιασμός είναι η χορήγηση ενός εμβολίου με σκοπό την πρόκληση ανοσίας σε μια συγκεκριμένη ασθένεια». Η πρόταση του CDC λέει τώρα πως εμβολιασμός θα πρέπει να σημαίνει τη «χορήγηση ενός εμβολίου με σκοπό την προστασία από μια συγκεκριμένη ασθένεια». Η προστασία, όμως, στη συγκεκριμένη συνάφεια επιτυγχάνεται μόνο με την ανοσία. Εκτός εάν μιλάμε για μια πρόσκαιρη ανοσοποίηση χωρίς ουσιαστική επίτευξη επαρκούς ανοσίας. Πάλι μπερδεύτηκα…

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, βέβαια, δεν ξέρω εάν το 20,41% των «πλήρως» εμβολιασμένων άτυχων συμπολιτών μας που είναι διασωληνωμένοι συνάδει με τα περί «προστασίας» ακόμα κι αυτού του νεόκοπου ορισμού του εμβολιασμού.

Θα πρέπει να τονιστεί πάντως ότι οι σοβαρές περιπτώσεις νόσου των εμβολιασμένων δεν πρέπει εύκολα να χαρακτηρίζονται ως απλές αναμενόμενες αστοχίες συγκεκριμένων εμβολίων να αντιμετωπίσουν ιούς που μεταλλάσσονται εύκολα. Η πιθανότητα του συνδρόμου της «εξαρτώμενης από αντισώματα επιδείνωσης» της πάθησης ασθενών που για άλλο στέλεχος του ιού εμβολιάζονται κι από άλλο στέλεχος πάσχουν, θα πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις να διερευνώνται.

Σε κάθε περίπτωση η συνολική εικόνα δεν δικαιολογεί την –έτσι κι αλλιώς– απαράδεκτη αναστολή εργασίας των υγειονομικών, το πρόστιμο των 100 ευρώ και τις ποικιλόμορφες πιέσεις και καταναγκασμούς σε όσους δεν επιλέγουν τον εμβολιασμό. Η περσινή θέση πολλών περί «απόλυτα (100%) αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων» έχει αποδειχτεί –όπως αναμενόταν– ανεδαφική.

Όσοι πολίτες επιμένουν να τους «παλαμοκροτούν» (Ζήκος), ας το ξανασκεφτούν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

O Χαλίφα Χάφταρ όταν είχε έρθει στην Ελλάδα (φωτ. αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / Γιάννης Κολεσίδης)
ΓΝΩΜΕΣ

Γεωπολιτική μυωπία ή κάτι άλλο;

2/10/2026 - 4:02μμ
Ο Ιησούς και οι δέκα παρθένες σε εικονογράφηση κώδικα που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Γ’)

29/09/2026 - 9:52πμ
Άποψη του Καστελόριζου (δεξιά) και των τουρκικών ακτών (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις θάλασσες θα κριθεί το παιχνίδι

28/09/2026 - 3:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Χώρα υπό περιορισμόν

26/09/2026 - 9:31πμ
Ερντογάν και Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που έγινε στην Άγκυρα στις 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Τραμπ, η γεωπολιτική των δισεκατομμυρίων και η Τουρκία

25/09/2026 - 3:35μμ
Εικόνα από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καστελλόριζο (φωτ.: Γρ.Τύπου Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε λίγο θα πηγαίνουμε στα νησιά με διαβατήριο;

23/09/2026 - 8:33πμ
«Η παραβολή των σοφών και ανόητων παρθένων» (1822), από τον Ουίλιαμ Μπλέικ (πηγή: freechristimages.com / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Β’)

22/09/2026 - 9:54πμ
Μαχητής των Χούθι φρουρεί διαδήλωση κατά της Σαουδικής Αραβίας στη Σαναά, ενώ χιλιάδες υποστηρικτές του κινήματος διαμαρτύρονται για τη σαουδαραβική στρατιωτική επέμβαση, εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα και το Μπαμπ ελ Μαντέμπ (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΓΝΩΜΕΣ

Θέλει αρετή και τόλμη

20/09/2026 - 3:31μμ
Yδρόγειος σφαίρα (φωτ.: Pixabay / Mark Robinson)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε κρίσιμη καμπή ο πλανήτης

18/09/2026 - 4:08μμ
Η παραβολή των Δέκα Παρθένων σε τοιχογραφία της μονής Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών (πηγή: antifono.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Α’)

15/09/2026 - 9:27πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο σπό το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει το νησί της Κρήτης (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Ζουριδάκης)

Κρήτη: Ήχησε 112 σε όλο το νησί για την κακοκαιρία – Κλειστοί δρόμοι και σχολεία

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Euroleague: Σκόρπισε τη Μακάμπι ο Παναθηναϊκός στο T-Center

4 ώρες πριν
Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου στο Μπέγιογλου της Κωνσταντινούπολης(φωτ.: Javodish / Wikimedia Commons, CC0/Public Domain)

Η ομογένεια της Κωνσταντινούπολης κρατά ζωντανό τον ελληνισμό με τρεις δράσεις μέσα στον Οκτώβριο

5 ώρες πριν
Από την εκκένωση της Γκράβας, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Γκράβα: Δεν διαπιστώθηκε διαρροή φυσικού αερίου στο σχολικό συγκρότημα

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Δημογραφικό: 56.223 λιγότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα το 2025 – Μειώθηκαν γεννήσεις και θάνατοι

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

ΟΕΝΓΕ: Απεργία των νοσοκομειακών γιατρών στις 21 Οκτωβρίου και συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV