pontosnews.gr
Κυριακή, 15/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Της κακομοίρας

Γράφει ο Θεόφιλος Πουταχίδης

1/02/2022 - 11:09πμ
(Πηγή: YouTube)

(Πηγή: YouTube)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο τρόπος παρουσίασης των επιστημονικών δεδομένων κανονικά δεν έχει σχέση ούτε με επικοινωνιακές τακτικές και πρακτικές, ούτε με το μάρκετιγκ, ούτε με τη ρητορική τέχνη, αλλά ούτε και με τη σοφιστεία. Θέλω να πω ότι είναι καλές οι συζητήσεις και οι διάφορες οπτικές και θεωρήσεις για το εάν ένα ποτήρι που περιέχει μία ποσότητα νερού είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Αλλά δεν είναι επιστημονικές. Γιατί η επιστήμη κανονικά μετρά με ακρίβεια και ανακοινώνει ότι το ποτήρι περιέχει 157 μικρόλιτρα ύδατος και… τέρμα.

Η επιστήμη και η ορολογία της βασίζονται στην ακρίβεια και πρέπει να είναι ευνόητη, σαφής και διαφανής. Δυστυχώς, η βασική αυτή αρχή φαίνεται να παραβιάζεται στην περίπτωση των αναφορών των περιστατικών των πασχόντων από τη λοίμωξη με κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, η παραβίαση αφορά τον τρόπο παρουσίασης των στοιχείων σε σχέση με το εάν οι ασθενείς έχουν εμβολιαστεί με τα διαθέσιμα εμβόλια ή όχι. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι η επιστημονικά απαράδεκτη αυτή πρακτική ξεκινά από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.

Για να καταλάβετε τι εννοώ ας δούμε ως παράδειγμα την πρόσφατη επίσημη έκθεση στοιχείων του ΕΟΔΥ της 29ης Ιανουαρίου με τίτλο «Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό (Covid-19) – Δεδομένα έως 29 Ιανουαρίου 2022, ώρα 15:00». Διαβάζει κανείς στη σελίδα 3: «Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 464 (79.59%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 119 (20.41%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι».

Είναι προφανές ότι δύο ή περισσότερες κατηγορίες διασωληνωμένων ασθενών αυθαίρετα εντάσσονται σε μία για να συγκριθούν με αυτήν των λεγόμενων «πλήρως εμβολιασμένων» ασθενών. Ο τρόπος αυτός παρουσίασης είναι ξεκάθαρα αδιαφανής, μεροληπτικός, συγκεχυμένος, και επομένως επιστημονικά απορριπτέος.

Συγκεκριμένα, δεν γίνεται αντιληπτό πόσοι από τους 464 ασθενείς της πρώτης κατηγορίας δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, πόσοι έχουν εμβολιαστεί με μία και πόσοι με δύο δόσεις των διαθέσιμων εμβολίων. Μια τέτοια αντικειμενικότερη και ακριβέστερη παρουσίαση θα βοηθούσε τον κόσμο να βγάλει τα συμπεράσματά του για την αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων που χορηγήθηκαν και θα βοηθούσε τις αντικειμενικές συγκρίσεις με τα στοιχεία άλλων χωρών.

Ο συγκεκριμένος τρόπος παρουσίασης στοιχείων δεν θα γινόταν ποτέ αποδεκτός σε κάποια προσπάθεια επιστημονικής δημοσίευσης σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό με κριτές. Βλέπετε, οι κριτές θα θεωρούσαν ότι οι συγγραφείς παρουσιάζουν με μεροληπτικό τρόπο τα στοιχεία τους σε μια προσπάθεια να διασώσουν εκείνη την ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους που αποφάσισαν να προκρίνουν.

Με απλά λόγια, οι κριτές θα θεωρούσαν ότι οι συγγραφείς-ερευνητές προσπαθούν να κάνουν ζαβολιές. Είναι σαν να βλέπω μπροστά μου το γνωστό κοινότυπο σχόλιο των κριτών για τις αδόκιμες συγκρίσεις δεδομένων: «Oι συγγραφείς συγκρίνουν τα μήλα με τα πορτοκάλια» (comparing apples with oranges). Αυτό θα γινόταν, ακόμα κι αν οι συγγραφείς αποσαφήνιζαν λεπτομερώς κάπου μέσα στο κείμενο της εργασίας τους τον όρο «μερικώς εμβολιασμένοι».

Προφανώς το «μερικώς» και «πλήρως» είναι ζήτημα ποσοτικό, δηλαδή πόσες δόσεις του εμβολίου έχει λάβει κάποιος. Φαίνεται, όμως, ότι είναι και ζήτημα χρόνου. Δηλαδή, πόσος χρόνος έχει παρέλθει από την τελευταία δόση. Τα κριτήρια για την κατάταξη διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλάζουν στην πορεία και είναι εν πολλοίς αυθαίρετα. Μπέρδεμα…

«Μερικώς», «πλήρως» και… «όλα αυτά τελωνειακά, δηλαδή, ζητήματα, εκλογικών καταλόγων, των βιβλιαρίων, όλων αυτών, το μη χείρον βέλτιστον, των οποίων βέβαια, διερχομένων, αυτών, βοήθειά μας δηλαδή…» που λέει και ο αθάνατος Ζήκος ως μπακαλόγατος.

Ακούς πως άνθρωποι που έκαναν εμβόλιο θα θεωρούνται «ανεμβολίαστοι». Ακούς πως το Κέντρο για τον Έλεγχο των Ασθενειών (CDC) άλλαξε, λέει, τον ορισμό του εμβολιασμού πριν από τρεις μήνες· κι αμάν-αμάν πείτε μου τώρα τι να κάνω; Να σχίσω τις σχετικές σελίδες από τα κλασικά βιβλία Ανοσολογίας στη βιβλιοθήκη μου ή όχι; «Ποιος είν’ αυτός ο Σι-ντι-σις;» (Ζήκος).

Ο κλασικός ορισμός πάντως ήταν: «Εμβολιασμός είναι η χορήγηση ενός εμβολίου με σκοπό την πρόκληση ανοσίας σε μια συγκεκριμένη ασθένεια». Η πρόταση του CDC λέει τώρα πως εμβολιασμός θα πρέπει να σημαίνει τη «χορήγηση ενός εμβολίου με σκοπό την προστασία από μια συγκεκριμένη ασθένεια». Η προστασία, όμως, στη συγκεκριμένη συνάφεια επιτυγχάνεται μόνο με την ανοσία. Εκτός εάν μιλάμε για μια πρόσκαιρη ανοσοποίηση χωρίς ουσιαστική επίτευξη επαρκούς ανοσίας. Πάλι μπερδεύτηκα…

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, βέβαια, δεν ξέρω εάν το 20,41% των «πλήρως» εμβολιασμένων άτυχων συμπολιτών μας που είναι διασωληνωμένοι συνάδει με τα περί «προστασίας» ακόμα κι αυτού του νεόκοπου ορισμού του εμβολιασμού.

Θα πρέπει να τονιστεί πάντως ότι οι σοβαρές περιπτώσεις νόσου των εμβολιασμένων δεν πρέπει εύκολα να χαρακτηρίζονται ως απλές αναμενόμενες αστοχίες συγκεκριμένων εμβολίων να αντιμετωπίσουν ιούς που μεταλλάσσονται εύκολα. Η πιθανότητα του συνδρόμου της «εξαρτώμενης από αντισώματα επιδείνωσης» της πάθησης ασθενών που για άλλο στέλεχος του ιού εμβολιάζονται κι από άλλο στέλεχος πάσχουν, θα πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις να διερευνώνται.

Σε κάθε περίπτωση η συνολική εικόνα δεν δικαιολογεί την –έτσι κι αλλιώς– απαράδεκτη αναστολή εργασίας των υγειονομικών, το πρόστιμο των 100 ευρώ και τις ποικιλόμορφες πιέσεις και καταναγκασμούς σε όσους δεν επιλέγουν τον εμβολιασμό. Η περσινή θέση πολλών περί «απόλυτα (100%) αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων» έχει αποδειχτεί –όπως αναμενόταν– ανεδαφική.

Όσοι πολίτες επιμένουν να τους «παλαμοκροτούν» (Ζήκος), ας το ξανασκεφτούν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο δεκανέας Hazel Wood (δεξιά) χαιρετά στρατιωτικά προτού παραλάβει ξύλινα κιβώτια που περιείχαν τα λείψανα Αμερικανών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια τελετής επαναπατρισμού αγνοουμένων (MIA), στις 10 Ιουνίου 1996, στο αεροδρόμιο του Ανόι. 

Το Ανόι παρέδωσε στις ΗΠΑ, τα υποτιθέμενα λείψανα επτά αγνοουμένων. Τα λείψανα, τοποθετημένα σε φέρετρα καλυμμένα με την αμερικανική σημαία, μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στη Χαβάη για να γίνει η ταυτοποίησή τους (φωτ. αρχείου: Hoang Dinh NAM)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα ξανακάνουν λάθος οι ΗΠΑ;

14/02/2026 - 10:11πμ
Πολεμικά πλοία σε άσκηση του τουρκικού ΠΝ (φωτ. αρχείου: Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας)
ΓΝΩΜΕΣ

Το ντόμινο των υποχωρήσεων

13/02/2026 - 3:55μμ
Το θαύμα των πέντε άρτων σε πίνακα του Giovanni Lanfranco (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους πέντε άρτους (Μέρος Β’)

10/02/2026 - 9:53πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο ενώ ήδη αυτός και οι συνεργάτες του κάνουν σχέδια για την περιοχή μας (φωτ. αρχείου: EPA/Samuel Corum/POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Ανακατατάξεις στην περιοχή μας

8/02/2026 - 4:48μμ
(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία «χορεύει» την Αθήνα

7/02/2026 - 9:39πμ
(Φωτ.: EPA / Allison Dinner)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεγάλη αλλαγή στο δόγμα των ΗΠΑ

6/02/2026 - 4:21μμ
Ο χορτασμός των πεντακισχιλίων (πηγή: Wikivorker / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους πέντε άρτους (Μέρος Α’)

3/02/2026 - 9:34πμ
Στρατιώτης του συριακού στρατού κοντά στις γραμμές εμπλοκής με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από την πόλη Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, 23 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Ahmad Fallaha)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε κίνδυνο οι μειονότητες στη Συρία

1/02/2026 - 4:04μμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Τετελεσμένα δημιουργεί η Τουρκία με τις NAVTEX – Με τη σιωπή της κυβέρνησης

31/01/2026 - 9:31πμ
Οι γερουσιαστές
Richard Blumenthal (αρ.) και Lindsey Graham, τον Μάιο του 2025 στην Ουκρανία (φωτ. αρχείου: EPA/ UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE)
ΓΝΩΜΕΣ

Αλλάζει η στάση των ΗΠΑ στο Κουρδικό;

30/01/2026 - 3:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Mohammed Saber)

Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα: Ως παρατηρητής θα συμμετάσχει η Κύπρος

2 ώρες πριν
Αριστερά η Ανίλα Μπισά, δεξιά η Ντιέλα (εικ.: pontosnews.gr)

Αλβανία: Γνωστή ηθοποιός μηνύει την κυβέρνηση Ράμα – Είδε τον εαυτό της στην υπουργό AI κατά της διαφθοράς

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»)

Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»: Χόρεψαν, γιόρτασαν, γλέντησαν, και το ευχαριστήθηκαν!

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: Ο Λεβαδειακός σταμάτησε τον Ολυμπιακό – Στο 1-1 ο Άρης στον Βόλο

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Greek Basketball League: Άνετα ο Ολυμπιακός στο Ιβανώφειο – Νίκη για την ΑΕΚ κόντρα στον ΠΑΟΚ

4 ώρες πριν
Στο φόντο η θεατρική ομάδα της ΕΛΘ στο έργο του Φ. Κτνίδη «Ο ξενιτέας», 1946 (εικ.: ΧΚ)

ΕΛΘ: «Η ποντιακή μητρόπολις του ελληνικού Βορρά» – Με αφορμή τις εκλογές για ανάδειξη νέου ΔΣ

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign