pontosnews.gr
Σάββατο, 2/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Τζι Γιουλάν και η τέχνη της χαρτοκοπτικής της Κίνας

Μία τέχνη που παλεύει να κρατήσει ζωντανή

22/01/2022 - 4:16μμ
(Φωτ.: greek.cri.cn)

(Φωτ.: greek.cri.cn)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εδώ και πάνω από 40 χρόνια, η 53χρονη Τζι Γιουλάν ασχολείται με την τέχνης της χαρτοκοπτικής. Ακόμα και πριν γίνει 10χρονων η καλλιτέχνης μαθαίνε πώς να δημιουργεί μέσω αυτής της διαδικασίας, που αποτελεί πολιτιστική κληρονομία της Κίνας.

Στην αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ Ουιγκούρ η 53χρονη προωθεί εδώ και δεκαετίες της τέχνη της χαρτοκοπτικής.

Η παραδοσιακή κινεζική τέχνη, που γίνεται με την κοπή πολύχρωμου χαρτιού σε σχέδια με ψαλίδι ή κοπίδι, συμπεριλήφθηκε το 2009 στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Η Τζι Γιουλάν

Η Τζι Γιουλάν γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τουρπάν, μια πόλη στο Σιντζιάνγκ. Η πόλη αυτή είναι γνωστή για τη συγκεκριμένη τέχνη, αφού εκεί βρέθηκαν τα παλαιότερα σωζόμενα κομμάτια χαρτιού, πριν από περίπου 1.500 χρόνια.

Η ίδια ξεκίνησε να ασχολείται, μόλις από τα επτά της χρόνια, αφού έβλεπε τη γιαγιά της να υπηρετεί την ίδια τέχνη.

«Δεν θα ξεχάσω τη γιαγιά μου που έκοβε διάφορα μοτίβα με τα οποία έριχνε σκιές στον τοίχο μέσα από το φως των κεριών», θυμάται.

Η 53χρονη αγαπά τόσο την τέχνη αυτή, που πάντα έχει ένα ψαλίδι μαζί της για να μπορεί να δημιουργήσει κάτι όποτε θέλει. Συνήθως εμπνέεται από τον πολιτισμό και τις εμπειρίες της ζωής των ανθρώπων στο Τουρπάν. Τα κομμάτια της περιλαμβάνουν σταφύλια, αμπέλια και παιδιά Ουιγούρων, αφού η πόλη είναι γνωστή για τα σταφύλια της.

Το καλύτερο έργο της είναι φτιαγμένο σε μπλε και άσπρο χαρτί, δηλαδή στα χρώματα της πορσελάνης, που απεικονίζει μια γυναίκα από το Λουλάν, έναν εξαφανισμένο πολιτισμό κατά μήκος του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού, του οποίου κομμάτι υπήρξε και η πόλη της.

Όπως λέει η Τζι Γιουλάν, ένα ολοκληρωμένο έργο σε χαρτί πρέπει να έχει τα γλωσσικά της σύμβολα, τα τοπικά χαρακτηριστικά και τις θεματικές ιδέες της. Κάθε έργο της έχει μια ιστορία πίσω του.

Συχνά στα έργα της βλέπουμε το μοτίβο του πριονωτή, που έχει το σχήμα της φωτιάς που καίει, συμβολίζοντας το Τουρπάν. Ο τόπος αυτός είναι γνωστό ως «η πόλη της φωτιάς» με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 50 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και να μην βρέχει όλο το χρόνο.

Το παρόν της

Το 2019, η Τζι Γιουλάν άνοιξε το στούντιο χαρτοκοπτικής στο γραφικό σημείο της κοιλάδας των σταφυλιών, έναν διάσημο τουριστικό προορισμό στο Τουρπάν. Της παραχωρήθηκε ένας δωρεάν χώρος σε ένα παζάρι με περισσότερους από 20 δημιουργούς, όπως η ίδια. Αυτό το έκαναν για να προωθήσουν την προστασία της τοπικής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ίδια, πέρσι, σε μία μια έκθεση προϊόντων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, είχε ως θέμα την καταπολέμηση της πανδημίας. Ένα κομμάτι της δείχνει το ιατρικό προσωπικό με μακριά, όμορφα μαλλιά να φοράει μάσκα. Αυτό γιατί εντυπωσιάστηκε βαθιά από τις γυναίκες στο ιατρικό προσωπικό που έκοψαν κοντά τα μακριά μαλλιά τους για να είναι πιο εύκολο να φορούν προστατευτικές στολές.

«Οι γυναίκες είναι γοητευτικές με μακριά μαλλιά και χρειάζεται πολύ θάρρος για να τα κόψεις», όπως πιστεύει η ίδια.

Για να προωθήσει την κουλτούρα της χαρτοκοπτικής, η Τζι Γιουλάν διδάσκει τακτικά σε κοινότητες, οίκους ευγηρίας και άλλα μέρη και συχνά πηγαίνει σε αγροτικές περιοχές για να μάθει για τα τοπικά έθιμα κοπής χαρτιού και να αντλήσει έμπνευση για τα έργα της. Αυτή τη στιγμή έχει 12 μαθητές, από 3 έως 23 ετών. Η 13χρονη Σιάο Γουενσουάν, μια μαθήτρια γυμνασίου, είναι εξαιρετική στην τέχνη της χαρτοκοπτικής από τότε που άρχισε να μαθαίνει από την Τζι Γιουλάν όταν ήταν περίπου 4 ετών.

«Είμαι θετική για το μέλλον της χαρτοκοπτικής τέχνης. Οι νεότερες γενιές έχουν την αίσθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς», λέει τελικά η ίδια.

  • Πηγή: Greek.cri.cn, Εύα Παπαζή.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το Νόμπελ Ειρήνης που απονεμήθηκε στη Ναργκίς Μοχαμαντί και παραλήφθηκε από τα παιδιά της εκ μέρους της, τοποθετημένο σε άδεια καρέκλα κατά την τελετή στο Δημαρχείο του Όσλο, 10 Δεκεμβρίου 2023 (φωτ.: EPA / Javad Parsa)
ΚΟΣΜΟΣ

Σε κρίσιμη κατάσταση η Ιρανή Νομπελίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί – Κατέρρευσε μέσα στη φυλακή

2/05/2026 - 5:38μμ
Οι System of a Down στη σκηνή του φεστιβάλ Sick New World. Λας Βέγκας, 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook /  System of a Down / Clemente Ruiz)
ΚΟΣΜΟΣ

System of a Down στο Λας Βέγκας: «Αρμένιοι, Έλληνες και Ασσύριοι σφαγιάστηκαν» – Μήνυμα μνήμης και καταγγελίας από τον Σερζ Τανκιάν

2/05/2026 - 5:14μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, 1 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνει παντού ο Τραμπ: Από το Ιράν μέχρι την Ευρώπη, με την κρίση να βαθαίνει αντί να αποκλιμακώνεται

2/05/2026 - 4:50μμ
Μπίρες σε μια τυχαία κάβα (φωτ.: Pexels)
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Ουρές στην… μοναδική κάβα της χώρας – Ελλείψεις λόγω του πολέμου στο Ιράν

2/05/2026 - 1:34μμ
Κλασική χορευτική φιγούρα του Ντ. Τραμπ στη διάρκεια της ομιλίας του στη Φλόριντα (φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Είμαστε σαν πειρατές», δήλωσε για τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό

2/05/2026 - 10:29πμ
Αυτοκίνητα προς εξαγωγή στο λιμάνι του Έμντεν στη Γερμανία, 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Δασμοί Τραμπ στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα: Προειδοποίηση για «τεράστιο κόστος» – Αντίδραση Βρυξελλών και Γερμανών

1/05/2026 - 11:23μμ
Ο Πάβελ Ταλάνκιν στο κέντρο, με το Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «Mr. Nobody Against Putin», 15 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Chris Torres)
ΚΟΣΜΟΣ

Lufthansa: Βρέθηκε το «χαμένο» Όσκαρ Ρώσου σκηνοθέτη – Το είχαν μπλοκάρει ως… επικίνδυνο αντικείμενο

1/05/2026 - 10:11μμ
Ιρανή περνά μπροστά από τοιχογραφία με αντιαμερικανικά και αντιισραηλινά συνθήματα σε δρόμο της Τεχεράνης, 20 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν-ΗΠΑ: «Δεν είμαι ικανοποιημένος» λέει ο Τραμπ – Συμφωνία ή «συντριβή» της Τεχεράνης

1/05/2026 - 9:47μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια υπογραφής εκτελεστικού διατάγματος στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, 30 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Aaron Schwartz / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ κατά Ευρώπης: Δασμοί 25% στα αυτοκίνητα και απειλές για αποχώρηση στρατευμάτων

1/05/2026 - 8:09μμ
Ιταλοί αγρότες συμμετέχουν σε διαμαρτυρία στη Ρώμη κατά της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur, 6 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Angelo Carconi)
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ-Mercosur: Σε ισχύ η αμφιλεγόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου – Αντιδράσεις και προσφυγή στο Δικαστήριο

1/05/2026 - 6:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Άλεξ Ζανάρντι πανηγυρίζει με το χρυσό μετάλλιο μετά τη νίκη του στην ατομική χρονομέτρηση H4 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, 5 Σεπτεμβρίου 2012 (φωτ.: EPA / Facundo Arrizabalaga)

Άλεξ Ζανάρντι: Πέθανε ο θρύλος της F1 που έγινε Παραολυμπιονίκης και σύμβολο ζωής

6 λεπτά πριν
Σκάφος του Λιμενικού (φωτ. αρχείου: Λιμενικό Σώμα)

Συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές: 131 άνθρωποι εντοπίστηκαν σε Σάμο και Κρήτη, τρεις συλλήψεις διακινητών

31 λεπτά πριν
Ερευνήτρια στην Κρατική Συλλογή Ανθρωπολογίας του Μονάχου (SAM) εξετάζει τον σκελετό γυναίκας που έζησε μεταξύ 510 και 560 μ.Χ. και ενταφιάστηκε στο χωριό Άλτχαϊμ της Γερμανίας (φωτ.: SNSB / M. Harbeck)

Η Ρώμη δεν έπεσε με… εισβολή: Το DNA ανατρέπει το μύθο των «βαρβάρων»

55 λεπτά πριν
Μετά το τέλος του σεμιναρίου με τον Νίκο Ζουρνατζίδη (φωτ.: Facebook / Sevasteia - Pontic Greek Society of London)

Λονδίνο: Ο πρώτος ποντιακός σύλλογος είναι γεγονός – Η «Σεβάστεια» φέρνει τον Πόντο στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

«Φάκελος ενοικιαστή» πριν το συμβόλαιο: Έρχονται Μητρώο Φερεγγυότητας και εξώσεις – εξπρές

2 ώρες πριν
Το Νόμπελ Ειρήνης που απονεμήθηκε στη Ναργκίς Μοχαμαντί και παραλήφθηκε από τα παιδιά της εκ μέρους της, τοποθετημένο σε άδεια καρέκλα κατά την τελετή στο Δημαρχείο του Όσλο, 10 Δεκεμβρίου 2023 (φωτ.: EPA / Javad Parsa)

Σε κρίσιμη κατάσταση η Ιρανή Νομπελίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί – Κατέρρευσε μέσα στη φυλακή

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign