pontosnews.gr
Σάββατο, 13/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Τζι Γιουλάν και η τέχνη της χαρτοκοπτικής της Κίνας

Μία τέχνη που παλεύει να κρατήσει ζωντανή

22/01/2022 - 4:16μμ
(Φωτ.: greek.cri.cn)

(Φωτ.: greek.cri.cn)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εδώ και πάνω από 40 χρόνια, η 53χρονη Τζι Γιουλάν ασχολείται με την τέχνης της χαρτοκοπτικής. Ακόμα και πριν γίνει 10χρονων η καλλιτέχνης μαθαίνε πώς να δημιουργεί μέσω αυτής της διαδικασίας, που αποτελεί πολιτιστική κληρονομία της Κίνας.

Στην αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ Ουιγκούρ η 53χρονη προωθεί εδώ και δεκαετίες της τέχνη της χαρτοκοπτικής.

Η παραδοσιακή κινεζική τέχνη, που γίνεται με την κοπή πολύχρωμου χαρτιού σε σχέδια με ψαλίδι ή κοπίδι, συμπεριλήφθηκε το 2009 στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Η Τζι Γιουλάν

Η Τζι Γιουλάν γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τουρπάν, μια πόλη στο Σιντζιάνγκ. Η πόλη αυτή είναι γνωστή για τη συγκεκριμένη τέχνη, αφού εκεί βρέθηκαν τα παλαιότερα σωζόμενα κομμάτια χαρτιού, πριν από περίπου 1.500 χρόνια.

Η ίδια ξεκίνησε να ασχολείται, μόλις από τα επτά της χρόνια, αφού έβλεπε τη γιαγιά της να υπηρετεί την ίδια τέχνη.

«Δεν θα ξεχάσω τη γιαγιά μου που έκοβε διάφορα μοτίβα με τα οποία έριχνε σκιές στον τοίχο μέσα από το φως των κεριών», θυμάται.

Η 53χρονη αγαπά τόσο την τέχνη αυτή, που πάντα έχει ένα ψαλίδι μαζί της για να μπορεί να δημιουργήσει κάτι όποτε θέλει. Συνήθως εμπνέεται από τον πολιτισμό και τις εμπειρίες της ζωής των ανθρώπων στο Τουρπάν. Τα κομμάτια της περιλαμβάνουν σταφύλια, αμπέλια και παιδιά Ουιγούρων, αφού η πόλη είναι γνωστή για τα σταφύλια της.

Το καλύτερο έργο της είναι φτιαγμένο σε μπλε και άσπρο χαρτί, δηλαδή στα χρώματα της πορσελάνης, που απεικονίζει μια γυναίκα από το Λουλάν, έναν εξαφανισμένο πολιτισμό κατά μήκος του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού, του οποίου κομμάτι υπήρξε και η πόλη της.

Όπως λέει η Τζι Γιουλάν, ένα ολοκληρωμένο έργο σε χαρτί πρέπει να έχει τα γλωσσικά της σύμβολα, τα τοπικά χαρακτηριστικά και τις θεματικές ιδέες της. Κάθε έργο της έχει μια ιστορία πίσω του.

Συχνά στα έργα της βλέπουμε το μοτίβο του πριονωτή, που έχει το σχήμα της φωτιάς που καίει, συμβολίζοντας το Τουρπάν. Ο τόπος αυτός είναι γνωστό ως «η πόλη της φωτιάς» με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 50 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και να μην βρέχει όλο το χρόνο.

Το παρόν της

Το 2019, η Τζι Γιουλάν άνοιξε το στούντιο χαρτοκοπτικής στο γραφικό σημείο της κοιλάδας των σταφυλιών, έναν διάσημο τουριστικό προορισμό στο Τουρπάν. Της παραχωρήθηκε ένας δωρεάν χώρος σε ένα παζάρι με περισσότερους από 20 δημιουργούς, όπως η ίδια. Αυτό το έκαναν για να προωθήσουν την προστασία της τοπικής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ίδια, πέρσι, σε μία μια έκθεση προϊόντων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, είχε ως θέμα την καταπολέμηση της πανδημίας. Ένα κομμάτι της δείχνει το ιατρικό προσωπικό με μακριά, όμορφα μαλλιά να φοράει μάσκα. Αυτό γιατί εντυπωσιάστηκε βαθιά από τις γυναίκες στο ιατρικό προσωπικό που έκοψαν κοντά τα μακριά μαλλιά τους για να είναι πιο εύκολο να φορούν προστατευτικές στολές.

«Οι γυναίκες είναι γοητευτικές με μακριά μαλλιά και χρειάζεται πολύ θάρρος για να τα κόψεις», όπως πιστεύει η ίδια.

Για να προωθήσει την κουλτούρα της χαρτοκοπτικής, η Τζι Γιουλάν διδάσκει τακτικά σε κοινότητες, οίκους ευγηρίας και άλλα μέρη και συχνά πηγαίνει σε αγροτικές περιοχές για να μάθει για τα τοπικά έθιμα κοπής χαρτιού και να αντλήσει έμπνευση για τα έργα της. Αυτή τη στιγμή έχει 12 μαθητές, από 3 έως 23 ετών. Η 13χρονη Σιάο Γουενσουάν, μια μαθήτρια γυμνασίου, είναι εξαιρετική στην τέχνη της χαρτοκοπτικής από τότε που άρχισε να μαθαίνει από την Τζι Γιουλάν όταν ήταν περίπου 4 ετών.

«Είμαι θετική για το μέλλον της χαρτοκοπτικής τέχνης. Οι νεότερες γενιές έχουν την αίσθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς», λέει τελικά η ίδια.

  • Πηγή: Greek.cri.cn, Εύα Παπαζή.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η χήρα του Τσάρλι Κερκ, Έρικα απευθύνεται για πρώτη φορά στους Αμερικανούς μετά τη δολοφονία του (φωτ.: YouTube)
ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν έχετε ιδέα γι’ αυτό που έχετε απελευθερώσει σε όλη τη χώρα»: Ομιλία της χήρας του Τσάρλι Κερκ δίπλα στην άδεια καρέκλα του συζύγου της

13/09/2025 - 11:13πμ
Παλαιστίνιοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν λίγο φαγητό από τα συσσίτια στην πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA/Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία ζήτησαν από το Ισραήλ άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα

12/09/2025 - 11:59μμ
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναντ Τουσκ (κέντρο) ενημερώνεται από αξιωματικούς του στρατού μετά τις ρωσικές παραβιάσεις (φωτ.: EPA/Marian Zubrzycki)
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Ελλάδα και 42 χώρες καταδικάζουν τις ρωσικές παραβιάσεις στην Πολωνία – «Παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

12/09/2025 - 11:30μμ
Τα φέρετρα με τις σορούς ήταν τυλιγμένα με την παλαιστινιακή σημαία (φωτ.: Al Jazeera)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Γάζα: Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της επέζησε από το χτύπημα του Ισραήλ στη Ντόχα

12/09/2025 - 9:23μμ
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε δήλωση για λύση δύο κρατών Ισραήλ-Παλαιστίνης – Υπερψήφισε η Ελλάδα

12/09/2025 - 7:49μμ
Φωτογραφίες του Τάιλερ Ρόμπινσον που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές μετά τη σύλληψή του
ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: «Τον πιάσαμε» – Πώς έφτασαν οι Αρχές στα ίχνη του 22χρονου δράστη

12/09/2025 - 6:23μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στην αίθουσα Τύπου, στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/WILL OLIVER / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Συνελήφθη και ανακρίνεται ο ύποπτος για τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ

12/09/2025 - 3:27μμ
Υποστηρικτές του Ζαΐχ Μπολσονάρου προσεύχονται κατά τη διάρκεια αγρυπνίας στην Μπραζίλια, λίγο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου (φωτ.: EPA / Antonio Lacerda)
ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου καταδικάζεται σε 27 χρόνια, ο «σύμμαχος» Τραμπ αντιδρά

12/09/2025 - 10:21πμ
Λουλούδια και κεριά στη μνήμη του Τσάρλι Κερκ κατά τη διάρκεια αγρυπνίας στο Βερολίνο (φωτ.: EPA / Clemens Bilan)
ΚΟΣΜΟΣ

Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ εντείνει τις ανησυχίες – Νέες φωτογραφίες και βίντεο του υπόπτου

12/09/2025 - 8:45πμ
(Φωτ.: EPA / Marielle Scott)
ΚΟΣΜΟΣ

Τσάρλι Κερκ: Επικηρύσσεται με 100.000 δολάρια ο δράστης – Το Tik Tok αφαιρεί το βίντεο της δολοφονίας από την πλατφόρμα

11/09/2025 - 11:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: facebook.com/AkritesAspropirgou1979)

Πόντιοι Ασπροπύργου: Αρχίζουν τα μαθήματα και οι δραστηριότητες για τη νέα χρονιά

10 λεπτά πριν
Η χήρα του Τσάρλι Κερκ, Έρικα απευθύνεται για πρώτη φορά στους Αμερικανούς μετά τη δολοφονία του (φωτ.: YouTube)

«Δεν έχετε ιδέα γι’ αυτό που έχετε απελευθερώσει σε όλη τη χώρα»: Ομιλία της χήρας του Τσάρλι Κερκ δίπλα στην άδεια καρέκλα του συζύγου της

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Από σήμερα και κάθε Σάββατο η 24ωρη λειτουργία ΜΜΜ στην Αθήνα

1 ώρα πριν
Λεπτομέρεια από τον ανδριάντα του Νίκου Καπετανίδη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Γιώργος Γεωργιάδης)

Οι Πόντιοι του Αμαρουσίου τιμούν τη μνήμη του ηρωικού Πόντιου δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη

2 ώρες πριν
Αναμνηστική φωτογραφία Ελλήνων στρατιωτών στο Μικρασιατικό Μέτωπο (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Μεσσηνίας / Αρχείο Π. & Γ. Κουτσομητόπουλου)

«Έκτοτε αγνοείται η τύχη του»: Το παράλληλο δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, αυτό των αιχμάλωτων στρατιωτών

2 ώρες πριν
Ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024 (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/MotionTeam)

Απόψε η ομιλία Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ – Θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign