pontosnews.gr
Τρίτη, 27/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα περιστατικά άνοιας στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 45% έως το 2050 – Οι παράγοντες κινδύνου

Και όμως, η χώρα μας έχει από τις μικρότερες εκτιμώμενες αυξήσεις, σύμφωνα με διεθνή μελέτη

8/01/2022 - 1:01μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αύξηση… μόλις κατά 45% αναμένεται να παρουσιάσουν τα περιστατικά άνοιας έως το 2050 στην Ελλάδα, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται ο τριπλασιασμός σε άτομα άνω των 40 ετών. Σύμφωνα με διεθνή επιστημονική μελέτη, από 57 εκατ. το 2019, οι ασθενείς θα φτάσουν τα 153 εκατ. σε 28 χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εν πολλοίς στη σταδιακή γήρανση του πληθυσμού, αναφέρουν οι ερευνητές από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον.

Τα ευρήματα της διεθνούς μελέτης, της πιο ολοκληρωμένης μέχρι σήμερα, δημοσιεύθηκαν στο The Lancet Public Health. Αναλύθηκαν στοιχεία για 204 χώρες, με την άνοια να συνδέεται με τέσσερις βασικούς παράγοντες κινδύνου: το κάπνισμα, την παχυσαρκία, το υψηλό σάκχαρο και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

Η μικρότερη αναμενόμενη ποσοστιαία αύξηση είναι στις ανεπτυγμένες χώρες της Ασίας-Ειρηνικού (53%) και στη Δυτική Ευρώπη (74%), ενώ τη μεγαλύτερη στη Βόρεια Αφρική – Μέση Ανατολή (367%) και στην ανατολική Υποσαχάρια Αφρική (357%).

Οι πέντε χώρες με τη μικρότερη αύξηση στα περιστατικά άνοιας μεταξύ 2019-2050 εκτιμάται ότι θα είναι: η Ιαπωνία (27%), η Βουλγαρία (37%), η Σερβία (38%), η Λιθουανία (44%) και η Ελλάδα (45%).

Η χώρα μας σύμφωνα με τη μελέτη είχε το 2019 περίπου 206.000 περιστατικά άνοιας (πιθανό εύρος 174.643 έως 240.487), ενώ το 2050 αναμένεται να έχει γύρω στα 299.000 (εύρος 237.117-371.264).

Οι πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να είναι όλες αραβικές: Κατάρ (1.926%), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1.795%), Μπαχρέιν (1.084%), Ομάν (943%) και Σαουδική Αραβία (898%).

Έβδομη αιτία θανάτου παγκοσμίως

Η άνοια –με κυριότερη μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ– είναι σήμερα η έβδομη αιτία θανάτου παγκοσμίως και μία από τις κυριότερες αιτίες αναπηρίας, κινητικών δυσκολιών και εξάρτησης των ηλικιωμένων από άλλους ανθρώπους.

Με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών, έως το 40% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να αποφευχθούν –ή έστω να επιβραδυνθούν– με την αντιμετώπιση 12 παραγόντων κινδύνου: της χαμηλής μόρφωσης, της υπέρτασης, της απώλειας ακοής, του καπνίσματος, της παχυσαρκίας στη μέση ηλικία, της κατάθλιψης, της σωματικής αδράνειας, του διαβήτη, της κοινωνικής απομόνωσης, της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, των τραυματισμών στο κεφάλι και της ρύπανσης του αέρα.

Αν βελτιωθεί η πρόσβαση στην εκπαίδευση εκτιμάται ότι θα υπάρξουν 6,2 εκατ. λιγότερα περιστατικά μέχρι το 2050.

Από την άλλη όμως, αυτή η μείωση θα μπορούσε να υπεραντισταθμισθεί (με 6,8 εκατομμύρια περισσότερα περιστατικά άνοιας) από μια μελλοντική αύξηση στην παχυσαρκία, στο υψηλό σάκχαρο και στο κάπνισμα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερο οι γυναίκες πάσχουν σήμερα από άνοια σε σχέση με τους άνδρες (με αναλογία 100-69), κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί έως το 2050. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι ζουν περισσότερα χρόνια, ενώ και το φύλο παίζει ρόλο στους υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pixabay.com/users/congerdesign-509903)
ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: Γιατί άλλοι νοσούν κάθε χρόνο και άλλοι μένουν ανεπηρέαστοι

24/10/2026 - 12:05μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος παγκρέατος: Νέο φάρμακο διπλασιάζει την επιβίωση – Έχουν εγκριθεί αιτήματα ασθενών στην Ελλάδα

23/10/2026 - 2:53μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

Ιλαρά: Ανησυχία για την αύξηση 40% στα κρούσματα σε παιδιά κάτω των 5 ετών παγκοσμίως

22/10/2026 - 5:54μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΥΓΕΙΑ

Γαλλία: Πρώτο ανθρώπινο κρούσμα του ιού Σαμόντα – Ο ασθενής πέθανε

22/10/2026 - 2:32μμ
(Πηγή: pixabay.com/ PDPics)
ΥΓΕΙΑ

Βιοδείκτες και καρκίνος: Η πρόσβαση στις εξετάσεις καθορίζει τις θεραπευτικές επιλογές

21/10/2026 - 6:59μμ
Εξέταση με σύστημα DXA στην κλινική της μελέτης ALSPAC στο Μπρίστολ της Βρετανίας (φωτ.: Wikimedia Commons / Nick Smith)
ΥΓΕΙΑ

Οστεοπόρωση: Γιατί ένα κάταγμα από μικρή πτώση χρειάζεται έλεγχο

20/10/2026 - 4:18μμ
Η είσοδος στον προαύλιο χώρο του «Αττικού» νοσοκομείου (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ: Η νέα θεραπεία στην Ελλάδα – Ποιους αφορά και πού χορηγείται

17/10/2026 - 5:38μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/joa70-16807463/)
ΥΓΕΙΑ

Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Νέα εποχή στην αντιμετώπιση του λιπώδους ήπατος

17/10/2026 - 10:35πμ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ (Φωτ.: EPA/Emanuele Valeri)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του πνεύμονα χωρίς κάπνισμα: Τι αποκαλύπτει η περίπτωση του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄

15/10/2026 - 11:14μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/marijana1-8558212)
ΥΓΕΙΑ

Μεταστατικός καρκίνος του μαστού: Οι νέες θεραπείες που αλλάζουν τα δεδομένα στη μάχη με τη νόσο

14/10/2026 - 7:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κατηγορούμενοι για την υπόθεση με το «Χωριάτικο» μεταφέρονται από τη ΓΑΔΑ στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)

«Χωριάτικο»: Διώξεις για τους 59 συλληφθέντες – Μαστροπεία και ληστεία στις κατηγορίες

2 ώρες πριν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Ερντογάν: «Δεν επιδιώκουμε να βάλουμε γκολ σε κανέναν» – Αιχμές στην ΕΕ για το τουρκολιβυκό

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Michael Buholzer)

Ελβετία: Ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν στον Ρήνο – Έκκληση για μάρτυρες απευθύνει η αστυνομία

3 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της 7ης έκθεσης ζωγραφικής, στην αίθουσα «Ναϊάς» στη Νάουσα. Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως)

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας: Δίνει βήμα στα παιδιά, να μιλήσουν με τα έργα τους

3 ώρες πριν
Ο Άντονι Αλμπανέζι στο βήμα της επετειακής εκδήλωσης, στις 24 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Hellenic Club Sydney / Nick Bourdaniotis)

Αλμπανέζι: «Αδιανόητη η Αυστραλία χωρίς Ελληνοαυστραλούς» – Η Ελληνική Λέσχη Σίδνεϊ έγινε 100 ετών

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Υπουργείο Εξωτερικών / Μάριος Αϋφαντής)

Κοινή δήλωση των «έξι» στον ΟΗΕ: «Άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Παραβιάζει τη γεωγραφική πραγματικότητα»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV