pontosnews.gr
Παρασκευή, 16/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μιχάλης Βιολάρης: Ο πρώτος Κύπριος σταρ έχει σήμερα γενέθλια

Ο Σπύρος Δευτεραίος γράφει για τον τραγουδιστή του Νέου Κύματος που θα μπορούσε να είναι φιλόλογος

9/01/2022 - 2:47μμ
(Φωτ.: Facebook / Michalis Violaris)

(Φωτ.: Facebook / Michalis Violaris)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Ξεκίνησα από ένα χωριό όπου η φτώχεια δεν μας επέτρεπε να κάνουμε πολλά πράγματα». Τάδε έφη Μιχάλης Βιολάρης, ο πρώτος Κύπριος σταρ στην Ελλάδα, ο οποίος διέγραψε μια απίστευτη πορεία, μακριά από μόδες, τρεντ και όλα τα σχετικά. (Ή μήπως βασίστηκε και εκεί, έστω ερήμην του;)

Πώς αλλάζουν όλα

Σαν σήμερα πριν από 78 χρόνια στο χωριό Αγία Βαρβάρα Λευκωσίας γεννήθηκε ο Μιχάλης Βιολάρης. Σε χρόνια δύσκολα, ταλαιπωρημένα.

Ο ίδιος διηγείται: «Όταν φύγαμε με την οικογένειά μου και πήγαμε στη Λάρνακα οι γονείς μου με έγραψαν στο Ωδείο της Λάρνακας που ήταν παράρτημα του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, και είχα εξεταστή τον Μανώλη Καλομοίρη. Το 1962 τελειώνοντας το Γυμνάσιο ήρθα στην Αθήνα όπου συνέχισα τις σπουδές μου στο Εθνικό Ωδείο, και ταυτόχρονα μπήκα στη Φιλοσοφική σχολή.

»Στο τέλος του 1963 αναγκάστηκα να αφήσω το ωδείο γιατί έπρεπε να κρατήσω την υποτροφία για τη Φιλοσοφική, και αυτό γινόταν μόνο αν ήμουν καλός φοιτητής και περνούσα τα μαθήματα του έτους».

Στρατιώτης στην Κύπρο το 1964 (φωτ.: Facebook/ Michalis Violaris)

Το όνειρο που δικαιούται κάθε παιδί ήταν εκεί. Στο ωδείο ανακάλυψε έναν νέο κόσμο, αντίδοτο στην πνιγηρή καθημερινότητα. Η κάθοδος στην Αθήνα ήταν φορτωμένη με όνειρα, αλλά και πολύ πόνο.

«Νοίκιασα ένα δωματιάκι στα Εξάρχεια χωρίς μπάνιο, και όμως σπούδασα μην έχοντας αρκετά χρήματα» περιγράφει αναφερόμενος στη φοιτητική του ζωή.

Όταν αλλάζει η ιστορία

Μέσα δεκαετίας του 1960 και η χώρα άλλαζε. Μαζί και το ελληνικό τραγούδι. Το Νέο Κύμα άρχισε να κυριαρχεί, βάζοντας τους δικούς του ανθρώπους στο καλλιτεχνικό στερέωμα: Από την εποχή των μεγάλων ενορχηστρώσεων στην απλότητα του ερμηνευτή με την κιθάρα, από τις ποπ εμφανίσεις ή το σύνδρομο κοστούμι-γραβάτα των λαϊκών στην καθημερινή απλότητα των τραγουδιστών.

Οι αντιστάρ του Νέου Κύματος έγιναν οι σταρ της εποχής και η Πλάκα το νέο μελίσσι δημιουργίας.

Εκεί, λοιπόν, στις μπουάτ ο Γιάννης Σπανός ήταν ο πρώτος που πίστεψε στη φωνή του Μιχάλη Βιολάρη και του στάθηκε.

Με τον Τόλη Βοσκόπουλο (φωτ.: Facebook / Michalis Violaris)

Μια συμμετοχή στα «Άσπρα καράβια» τού έδωσε την ευκαιρία να λάβει μέρος αμέσως μετά στην πρώτη Ανθολογία, και αργότερα στη δεύτερη.

Από τα τραγούδια εκείνης της εποχής ξεχωρίζουν αυτά στο δίσκο Θαλασσινό Τριφύλλι των Οδυσσέα Ελύτη και Λίνου Κόκοτου…

…και αρκετά τραγούδια του Γιώργου Κριμιζάκη, όπως το θρυλικό «Τι Λοζάνη, τι Κοζάνη»…

…και βέβαια το σπουδαίο «Αν βουληθώ να σε αρνηθώ» του Μίμη Πλέσσα από την ταινία Το νησί της Αφροδίτης, την μοναδική ελληνική ταινία στην οποία έπαιξε η Κατίνα Παξινού.

Το κυπριακό στοιχείο ο Μιχάλης Βιολάρης όχι μόνο το πρόβαλε, αλλά έκανε και επιτυχίες. Ναι, ήρθε η ώρα να ακούσουμε «Τα ριάλια»:

Εν ολίγοις, πρόκειται για τον σταρ της εποχής. Κόσμησε τα περιοδικά, ακούστηκαν φήμες για την επιτυχία του στις γυναίκες. Όμως ο ίδιος απέφυγε τις δημόσιες εμφανίσεις και τους… εναγκαλιασμούς.

Από κοντά και κάποια περάσματα από ταινίες:

«Όλα ήρθαν στην ώρα τους στην καριέρα μου. Δεν προκάλεσα κάτι. Είμαι ευτυχής γιατί οι μοίρες θέλησαν να περνάω καλά» τονίζει αναφερόμενος στην εποχή της δόξας του.

Με τη Χριστιάνα και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση (φωτ.: Facebook / Michalis Violaris)

Η ώρα της αυτοκριτικής

Το 1980 διορίστηκε ως φιλόλογος, αλλά δήλωσε παραίτηση την επόμενη χρονιἀ. «Είμαι ευχαριστημένος πολύ με αυτά τα λίγα που έχω φτιάξει, γιατί αν ήμουν στην Κύπρο θα ασχολιόμουν με τη φιλολογία. Θα ήμουν ένα μέτριος καθηγητής με μία πολύ καλή σύνταξη, γιατί είναι διπλάσιες από της Ελλάδας» εξηγεί με αυτοσαρκασμό.

Τι έχει μείνει από εκείνη την εποχή σαν μνήμη; «Νομίζω ότι δεν προλάβαινα να σκεφτώ σοβαρά τη ζωή μου τότε – πολλές οι εμφανίσεις, τεράστια αναγνωρισιμότητα, μεγάλες επιτυχίες. Κι όταν οι γυναίκες με τις οποίες συμβίωνα έβλεπαν ότι μετά από κάποια χρόνια δεν τις παντρευόμουν, φεύγανε. Η μάνα μου στο χωριό το είχε μαράζι: “Εννά παντρευτείς, ρε Μιχάλη, να μας κάμεις κανένα εγγόνι;”, μου έλεγε. Θα τολμούσα να πω μάλιστα πως στεναχώρησα πολλές κυρίες – λάθος μου» αναφέρει.

Το 1977 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Κάτω η Άννα Βίσση (φωτ.: Facebook / Michalis Violaris)

Και προσθέτει: «Τώρα είναι αργά πια για γάμους. Επίσης, πρέπει να σας πω πως όταν είσαι τραγουδιστής και έχεις μία κάποια επιτυχία καβαλάς το καλάμι – δεν τα σκέφτεσαι αυτά, δεν αναλογίζεσαι τα χρόνια που περνούν. Και εγώ πρέπει να σας πω ότι καβάλησα χοντρό καλάμι! Έκανα πράγματα που δεν ήμουνα εγώ σ’ αυτά. Σήμερα, ναι, μου λείπει ένα παιδί – να πηγαίνω κάπου και να λέω: “Από ‘δώ η κόρη μου!”».

O Μιχάλης Βιολάρης σήμερα (φωτ.: Facebook / Michalis Violaris)

Κέρδη και ζημίες, ή αλλιώς είμαστε οι επιλογές μας. Ο Μιχάλης Βιολάρης έγραψε τη δική του ιστορία χωρίς να αλλάξει ή να παραχωρήσει τίποτα από τις γραμμές του. Και χωρίς να απαρνηθεί τα γυαλιά-σύμβολο του.

https://www.youtube.com/watch?v=XyrKIWpDWgg

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μενδώνη: H Συμφωνία Ελλάδας-Σερβίας στοχεύει στην αποτελεσματικότερη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας

14/10/2026 - 7:07μμ
Στιγμιότυπο από την τελετή παράδοσης αρχαίων ελληνικών αντικειμένων που επιστρέφονται στο ελληνικό κράτος από το κράτος του Ισραήλ (φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Ισραήλ επέστρεψε στην Ελλάδα 22 αρχαιότητες

13/10/2026 - 4:02μμ
Το τέμενος Χαμζά Μπέη, γνωστό στη Θεσσαλονίκη ως Αλκαζάρ (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Ανοιχτό για το κοινό το Τέμενος Χαμζά Μπέη – Το γνωστό σε όλους Αλκαζάρ

10/10/2026 - 11:10μμ
(Φωτ.: Facebook/ Εκδοτικος Οίκος Τόπος)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε, στα 79 του, ο συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος

9/10/2026 - 9:12μμ
Εικόνα από το εσωτερικό του Τεμένους Χαμζά Μπέη, στη Θεσσαλονίκη, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει τις πύλες του στο κοινό το αποκατεστημένο Αλκαζάρ

9/10/2026 - 6:59μμ
Σκίτσο της Αν Κάρσον για λογαριασμό της Σουηδικής Ακαδημίας (πηγή: Χ / The  Nobel Prize / Niklas Elmehed)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2026 στην ελληνίστρια Αν Κάρσον – «Είναι τρελό. Είναι όλοι τρελοί»

8/10/2026 - 4:37μμ
Το μαρμάρινο άγαλμα του Τιβέριου (αριστερά) και η έγχρωμη ανακατασκευή του με ροζ μανδύα (δεξιά) (φωτ.: Ny Carlsberg Glyptotek)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Τιβέριος στα ροζ: Η μόδα της εξουσίας και τα αγάλματα από τη Μικρά Ασία

7/10/2026 - 7:02μμ
Στιγμιότυπο από την ανανέωση του Μνημονίου Κατανόησης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιοκαπηλία: Ελλάδα και ΗΠΑ παρατείνουν το «μπλόκο» έως το 2031

7/10/2026 - 5:51μμ
(Φωτ.: ΕΦΑ Κιλκίς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κιλκίς: Η αρχαία λύρα και η πανδούρα «ζωντανεύουν» στην Ευρωπό

5/10/2026 - 11:08μμ
Η Ελληνίδα τραγουδίστρια Νάνα Μούσχουρη δίπλα στον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης βράβευσης στην επίσημη κατοικία του στο Βερολίνο (φωτ.: 
EPA/CLEMENS BILAN)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νάνα Μούσχουρη: Παράσημο από τον Σταϊνμάιερ για τη συμβολή της στη συμφιλίωση των λαών και την προάσπιση της ειρήνης

5/10/2026 - 8:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Jim Lo Scalzo)

Νέες αποκαλύψεις για την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αγωγή και ηχογράφηση που «καίει» αξιωματούχους των ΗΠΑ

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείου)

ΗΠΑ: Μακελειό σε δημοτικό σχολείο του Όρεγκον με τέσσερις νεκρούς – Νεκρός ο 16χρονος δράστης

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: GeoShake/X.com)

Ρωσία: Ισχυρός σεισμός 7 Ρίχτερ στη χερσόνησο Καμτσάτκα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Χειμωνιάτικο θα είναι σήμερα το σκηνικό του καιρού – Πιθανή χιονόπτωση στην Πάρνηθα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας/Facebook)

Σύνδεσμος Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας: Βιβλίο και ντοκιμαντέρ για τα 104 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

7 ώρες πριν
Αντάρτης Χούθι στη Σαναά της Υεμένης (φωτ. αρχείου: EPA/YAHYA ARHAB)

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Αυστηρή καταδίκη των επιθέσεων των Χούθι κατά της Σαουδικής Αραβίας

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV