pontosnews.gr
Τετάρτη, 27/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκία: Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 36,08% και έσπασε ρεκόρ 20ετίας

Λόγω της βουτιάς της λίρας

3/01/2022 - 2:19μμ
(Φωτ. αρχείου: Anadolu)

(Φωτ. αρχείου: Anadolu)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο 36,08% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, λόγω της βουτιάς της λίρας.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 13,58%, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, έναντι πρόβλεψης σε έρευνα του Reuters για μηνιαία αύξηση 9% και ετήσια αύξηση 30,6%.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαπραγματευόταν στις 13,6 λίρες έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας κατά 3%, αλλά ανέκαμψε από το χαμηλό επίπεδο των 13,92 δολαρίων που είχε φθάσει νωρίτερα. Το 2021, η λίρα έχασε το 44% της αξίας της μετά τη μεγάλη πτώση τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 19,08% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο και 79,89% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας την έκρηξη των τιμών των εισαγωγών λόγω της βουτιάς της λίρας.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι η μεγαλύτερη μετά από τον Σεπτέμβριο του 2002, όταν είχε φθάσει το 37%, λίγο πριν την άνοδο του κόμματος AK του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην εξουσία τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Οι προβλέψεις 13 οικονομολόγων κυμαίνονταν από το 26,4% έως το 37,3%.

Στην αιχμή των ανατιμήσεων ήταν οι τιμές σχετικά με τις μεταφορές, οι οποίες εκτινάχθηκαν κατά 53,66% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των τροφίμων και των ποτών έκαναν άλμα 43,8%.

«Αυτό αντανακλά έναν φαύλο κύκλο πληθωρισμού που ωθείται από τη ζήτηση, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο, επειδή η κεντρική τράπεζα είχε υπονοήσει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις προέρχονταν από τους περιορισμούς στην προσφορά και ότι δεν θα μπορούσε να κάνει οτιδήποτε σχετικά», δήλωσε στέλεχος της Spinn Consulting στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας: «Τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν άμεσα και επιθετικά. Ο ετήσιος πληθωρισμός θα φθάσει πιθανόν το 40-50% τον Μάρτιο».

Ο πληθωρισμός κυμαινόταν περί το 20% τους τελευταίους μήνες, καθοδηγούμενος από την υποχώρηση της λίρας σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ μετά τη μείωση από την κεντρική τράπεζα του βασικού επιτοκίου της κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο υπό την πίεση του Τούρκου προέδρου.

Η λίρα υποχώρησε στο χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ των 18,4 λιρών ανά δολάριο τον Δεκέμβριο για να ανακάμψει στη συνέχεια μετά τις κρατικές παρεμβάσεις στην αγορά και την ανακοίνωση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενός σχήματος για την προστασία των καταθέσεων σε λίρα από τις διακυμάνσεις της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μπάνιο στο ποτάμι που διασχίζει τον Αγγλικό Κήπο – Το must για τους κατοίκους του Μονάχου τέτοιες μέρες (φωτ.: EPA / Anna Szilagyi)
ΚΟΣΜΟΣ

Καύσωνας στην Ευρώπη: Πάνω από 10 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό σε Βρετανία και Γερμανία

27/05/2026 - 11:00πμ
(Πηγή: x.com / UKMTO)
ΚΟΣΜΟΣ

Ομάν: Πλήγμα σε δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων – Καλά στην υγεία τους τα μέλη του πληρώματος

26/05/2026 - 10:33μμ
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Vahid Salemi)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα ένταση στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν και φόβοι ευρύτερης ανάφλεξης

26/05/2026 - 1:13μμ
Το σημείο του δυστυχήματος στην περιοχή Μπούγκενχαουτ στην Ανατολική Φλάνδρα. Τρίτη 26 Μαΐου 2026 (φωτ.: Belga Photo / Dirk Waem)
ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Τρένο συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο σε φυλασσόμενη διάβαση – Πληροφορίες για νεκρούς

26/05/2026 - 12:44μμ
(Φωτ.: X)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρός σεισμός 6,9 Ρίχτερ «χτύπησε» τη Χιλή – Διακοπές ρεύματος, ζημιές και αναστάτωση σε χιλιάδες νοικοκυριά – Βίντεο από τη στιγμή της δόνησης

26/05/2026 - 12:12μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά σε δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό ελικόπτερο Marine One στον νότιο κήπο του Λευκού Οίκου, 12 Μαΐου 2026 (φωτ.: Official White House Photo / Joyce N. Boghosian)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για Ιράν: Ή θα υπάρξει σπουδαία συμφωνία ή καμία συμφωνία

25/05/2026 - 3:36μμ
(Φωτ.: ertnews.gr/AFP Photo)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σοβαρός κλυδωνισμός στο CHP μετά την απομάκρυνση Οζέλ – Δικαστική απόφαση πυροδοτεί πολιτική ένταση στην αντιπολίτευση

25/05/2026 - 11:00πμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά πολίτες κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης Congressional Picnic στον νότιο κήπο του Λευκού Οίκου, Τρίτη 19 Μαΐου 2026 (φωτ.: Official White House Photo / Daniel Torok)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Ιράν παζαρεύουν συμφωνία για πυρηνικά και Στενά του Ορμούζ – «Ο χρόνος είναι με το μέρος μας», λέει ο Τραμπ

24/05/2026 - 8:02μμ
(Φωτ.: EPA / Rolex dela Pena)
ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Τουλάχιστον ένας νεκρός από κατάρρευση κτηρίου – Πάνω από 20 οι αγνοούμενοι

24/05/2026 - 6:50μμ
(Φωτ.: EPA / Necati Savas)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Επέμβαση της αστυνομίας στα γραφεία του CHP – Ο Κιλιτσντάρογλου κάλεσε δυνάμεις να απομακρύνει τον Οζέλ

24/05/2026 - 5:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Γλυφάδας)

Ένωση Ποντίων Γλυφάδας: Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 107η επέτειο της 19ης Μαΐου – Συγκίνησε ο Τάκης Βαμβακίδης

4 λεπτά πριν
(Πηγή: https://www.facebook.com/epdrosias)

Η Ένωση Ποντίων Δροσιάς απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

33 λεπτά πριν

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Έφυγε από τη ζωή η Γεωργία Δημητριάδου, μέλος του σωματείου και μητέρα της προέδρου

1 ώρα πριν
Ο Κρίστοφερ Λι παραλαμβάνει το βραβείο Steiger στην κατηγορία «Lifetime Achievement»,13 Μαρτίου 2010 (φωτ.: EPA / Rolf Vennenbernd)

Ο «Δράκουλας» που κυνήγησε ναζί: Η απίστευτη διπλή ζωή του Κρίστοφερ Λι πριν γίνει θρύλος του σινεμά

2 ώρες πριν
Στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα θα μεταφερθούν και οι συλληφθέντες από τη βόρεια Ελλάδα, για παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: 17 συλλήψεις και 317 κατηγορούμενοι για ψευδείς δηλώσεις στη βόρεια Ελλάδα

2 ώρες πριν
Προβολή στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Στα χνάρια των Μικρασιατών προσφύγων» (φωτ.: 5ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας)

Λαμία: «Περπάτησαν» στα χνάρια των Μικρασιατών προσφύγων

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign