pontosnews.gr
Τρίτη, 15/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μητσοτάκης: Να αντιληφθεί η Τουρκία ότι θα υπάρξουν κυρώσεις – Μέρκελ: Είναι απαραίτητος ο διάλογος

Κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών

29/10/2021 - 3:00μμ
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021.
(EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021. (EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κοινές δηλώσεις με πολλές αναφορές στην εποχή των μνημονίων, τις τουρκικές προκλήσεις, το μεταναστευτικό, αλλά και την επόμενη ημέρα στη Γερμανία και την Ευρώπη, πραγματοποίησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Άνγκελα Μέρκελ.

Όταν ρωτήθηκε για την άποψή της για τα ελληνοτουρκικά και τι συμβουλές θα έδινε στο νέο καγκελάριο της Γερμανίας για το θέμα η Άνγκελα Μέρκελ είπε:
«Ήμουν ανάμεσα στους πολύ σκεπτικούς για αυτό. Είχα μία επικριτική στάση για τη δυνατότητα της Τουρκίας για να είναι πλήρες μέλος. Ήμουν μόνη μου τότε,  Τώρα, πολλοί συμμερίζονται την άποψή μου, καθώς άλλαξαν πολλά πράγματα που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν. Στη σχέση με την Τουρκία θα πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός, αλλά και να τηρούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι απαραίτητος ο διάλογος. Η Τουρκία και η Ευρώπη θα μπορέσουν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους όταν λύσουμε όλα τα προβλήματα. Δεν έχουν λυθεί όλα, προστίθενται και άλλα», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι δεν δίνει δημοσίως συμβουλές στον διάδοχό της.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ζητήσει από τη νέα ηγεσία να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία. 
«Τα συμπεράσματα προσφέρουν δύο επιλογές. Η μία, αυτή που προσβλέπουμε, είναι της αμοιβαία ωφέλιμης συνεργασίας, που προϋποθέτει μείωση εντάσεων, σεβασμό της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Ο δεύτερος είναι να αντιληφθεί η Τουρκία ότι αν συνεχίσει θα υπάρχουν κυρώσεις από ευρωπαϊκής πλευράς και ότι υπάρχουν όρια, που δεν μπορούν να ξεπεραστούν χωρίς συνέπειες», υπογράμμισε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις πολιτικές των μνημονίων που επιβλήθηκαν στη χώρα μας «Και οι δύο χώρες δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις, που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες σε λαϊκισμό και δημαγωγία. Άλλωστε και εσείς οι ίδια παραδεχθήκατε με γενναιότητα ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες τις ώρες που βίωναν την τρικυμία της οικονομικής κρίσης. Ευτυχώς, ούτε η τυφλή ευρωπαϊκή λιτότητα, ούτε τα φτηνά δήθεν εθνικά ζητήματα άντεξαν. Η Ευρώπη απέδειξε ότι οι μεγάλες αποφάσεις την τοποθετούν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και η Ελλάδα μετέτρεψε τα λάθη μιας περιόδου σε ωριμότητα», σημείωσε.

«Σε όλο αυτό το διάστημα η κ. Μέρκελ υπήρξε φωνή λογικής και σταθερότητας και στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική στις στιγμές που υψώθηκε. Όπως το 2015 όταν απέναντι σε κορυφαίους υπουργούς της αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Μια επιλογή που είχε τη δική της υπογραφή. Το βάρος των πολιτικών αποφάσεων κρίνεται στη ζυγαριά της αναγκαιότητας», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά με την αναφορά του πρωθυπουργού στην περίοδο των μνημονίων, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως «νομίζω ότι τότε ήμασταν εξαιρετικά σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ και αυτό έπληξε πραγματικά εκείνες τις χώρες που είχαν υψηλότερο χρέος και που ενδεχομένως δεν είχαν εφαρμόσει σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων όλα όσα θα έπρεπε να είχαν εφαρμόσει. Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους πολίτες της Ελλάδας, από την άλλη υπήρξαν και διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα που θεώρησαν ότι πολλές μεταρρυθμίσεις ήταν δυνατές. Τώρα στη σημερινή εποχή το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι τόσο αμφισβητήσιμο πιστεύω ότι έγιναν πολλά βήματα».

Τέλος οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στο μεταναστευτικό, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μία κοινή ευρωπαϊκή χώρα. Συγκεκριμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Γερμανία “λύση στο πρόβλημα και όχι μέρος του προβλήματος”, αποδίδοντας μερίδιο ευθύνης σε άλλες χώρες. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η Ελλάδα έκανε πολύ καλά τη δουλεία της στη φύλαξη των συνόρων και ότι όλα τα κράτη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Εξεταστική για την περίοδο 1998-2025 προτείνει η ΚΟ της ΝΔ – Ξεκινούν οι έλεγχοι των κλιμακίων για επιδοτήσεις

14/07/2025 - 2:38μμ
(Φωτ. αρχείου: Ραφαήλ Γεωργιάδης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΣΥ: Ξεκινά η αξιολόγηση από τους ασθενείς – Δωρεάν γραμμή Υγείας 1566 από αύριο

14/07/2025 - 1:57μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονη αντίδραση της Αθήνας για τη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης

13/07/2025 - 1:08μμ
Ο Θάνος Πλεύρης στο βήμα της Βουλής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης για το Μεταναστευτικό: Φυλακή ή έξοδος – Υπάρχει σχέδιο εισβολής, 3 εκατ. περιμένουν

10/07/2025 - 7:18μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το Μεταναστευτικό και τις ροές από τη Λιβύη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Αλέξανδρος Μπελτές)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Έκτακτα μέτρα για το Μεταναστευτικό – «Όσοι εισέρχονται παράνομα θα συλλαμβάνονται»

9/07/2025 - 3:29μμ
Πρόσφυγες και μετανάστες στην Αγυιά Χανίων, Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Αγγελάκης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μεταναστευτικό όπλο» στα χέρια του Χαφτάρ – Η Κρήτη σε πρώτο πλάνο, η κυβέρνηση σε πίεση με το βλέμμα στη Λιβύη

9/07/2025 - 8:32πμ
Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής στην Ολομέλεια της Βουλής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόμνημα Καραμανλή στην Προανακριτική για τα Τέμπη – Ζητά παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο

7/07/2025 - 11:55πμ
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης (φωτ.: EUROKINISSI /Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Χαφτάρ στη Λιβύη: Η Ελλάδα ρίχνει γέφυρες, για θαλάσσιες ζώνες και μεταναστευτικό

6/07/2025 - 3:54μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το Άγιο Όρος και διανυκτέρευσε στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Άγιον Όρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Διανυκτέρευσε στη Σιμωνόπετρα

5/07/2025 - 11:37πμ
Διπλωματικές πηγές για τις πρόωρες εκλογές στα Σκόπια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλγαρικό «μπλόκο» σε «μακεδονική ταυτότητα» και «μακεδονική γλώσσα» – Αφαιρέθηκαν από την ευρωπαϊκή Έκθεση Προόδου

4/07/2025 - 8:38πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι του Λαυρίου όπου μεταφέρθηκαν μετά τη διάσωσή τους ανοιχτά της Γαύδου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

«Ζητούνται Σύμμαχοι» αλλά χωρίς επιτυχία – Εκτός από την Ουκρανία υπάρχει και η Λιβύη, επιμένουν Ελλάδα-Ιταλία

3 ώρες πριν
H φωτιά στο Ποικίλο Όρος πάνω από το Καματερό (φωτ.: Facebook / Thanos Gatsis)

Φωτιά τώρα στο Ποικίλο Όρος, πάνω από το Καματερό

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελένη Καλαϊτζίδου)

MICROstudies Robotics: Η ομάδα RGB από το Κιλκίς κατέκτησε την 1η θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό FIRST LEGO League

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση 17χρονη που έπεσε από πατίνι

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)

Άτυπη πενταμερής στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό – Με «αρκετά εναλλακτικά σενάρια» πάει ο Χριστοδουλίδης

5 ώρες πριν
Καπνός από ισραηλινό βομβαρδισμό στα περίχωρα της πόλης Σουέιντα, στη νότια Συρία (φωτ.: Χ / 
SANAEnglishOfficial)

Συρία: Δεκάδες νεκροί από μάχες Δρούζων-Βεδουίνων – Εμπλοκή του Ισραήλ

5 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign