pontosnews.gr
Σάββατο, 7/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο γιος του Ερντογάν φέρεται να δέχτηκε 500.000 δολάρια από χρηματοδότη της Αλ Κάιντα

Το Nordic Monitor αποκαλύπτει τις υπόγειες διαδρομές του χρήματος αλλά και τη νομική ασυλία των πρωταγωνιστών των σκανδάλων

28/09/2021 - 5:50μμ
(Φωτ.: Nordic Monitor)

(Φωτ.: Nordic Monitor)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Φως στις σχέσεις Σαουδάραβα επιχειρηματία με τον μικρότερο γιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ, ρίχνει μια συνομιλία που υπεκλάπη με δικαστική εντολή. Συμπρωταγωνιστής ο Γιασίν αλ-Καντί, ο οποίος σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, υπήρξε στο παρελθόν χρηματοδότης της Αλ Κάιντα.

Όπως αναφέρει το Nordic Monitor, που αποκαλύπτει λεπτομέρειες από την τηλεφωνική συνομιλία, ο Γιασίν αλ-Καντί ζήτησε τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του Μπιλάλ Ερντογάν και επιβεβαίωσε ότι το ποσό που θα αποσταλεί ανέρχεται στα 500.000 δολάρια.

Ο γιος του Τούρκου προέδρου ανέφερε στον συνομιλητή του ότι κατευθυνόταν στην Ουάσινγκτον εκείνη τη στιγμή και πρόσθεσε ότι θα στείλει τα τραπεζικά στοιχεία το συντομότερο δυνατό.

Οι υποκλοπές

Το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου 2013, στις 10:37 τοπική ώρα Τουρκίας. Οι τουρκικές Αρχές παρακολούθησαν το τηλέφωνο του Σαουδάραβα επιχειρηματία, το οποίο ήταν καταχωρισμένο στο όνομα του επιστάτη του, Εκρέμ Τζεζαϊρλί. Η υποκλοπή εγκρίθηκε από δικαστή στην Κωνσταντινούπολη στις 18 Απριλίου 2013.

Μια άλλη υποκλοπή, που καταγράφηκε στις 30 Νοεμβρίου 2012, δείχνει πώς ο Γιασίν αλ-Καντί μετέφερε τα χρήματά του στην Τουρκία.

Η συνομιλία ήταν με τον Τουργκούτ Σιμιτζιόγλου, αναπληρωτή γενικό διευθυντή της τράπεζας Albaraka, ο οποίος ήταν τότε υπεύθυνος για τις ξένες συναλλαγές, τη λειτουργία συστημάτων πληρωμών και την παρακολούθηση τραπεζικού ρίσκου για την τράπεζα. Του ζήτησε να μεταφέρει 500.000 δολάρια σε έναν λογαριασμό, του οποίου τα στοιχεία θα έστελνε αργότερα σε μήνυμα.

Η Bosporus 360

Ο Γιασίν αλ-Καντί και ο Μπιλάλ Ερντογάν ήταν μυστικοί συνεργάτες στην Bosporus 360, μια εικονική εταιρεία που φαινομενικά ανήκε στον επιχειρηματία Τσενγκίζ Ακτούρκ και στη σύζυγό του. Ιδρύθηκε με σκοπό να αναλάβει τη διαχείριση ενός οικοπέδου 32 στρεμμάτων που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της Αστυνομικής Ακαδημίας του Ετιλέρ, στην περιοχή Μπεσίκτας.

Ο Μπιλάλ Ερντογάν και οι συνεργάτες του ήθελαν να χτίσουν ένα εμπορικό κέντρο και ένα πολυτελές συγκρότημα κατοικιών στο ίδιο σημείο. Επιδίωξαν να αγοράσουν τη γη στη χαμηλότερη δυνατή τιμή και χωρίς διαγωνισμό, και στη συνέχεια να πάρουν άδεια που τους επιτρέπει να χτίσουν σε ύψος που υπερβαίνει τους ισχύοντες περιορισμούς χωροταξίας.

Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο γιος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε την επιρροή του πατέρα του για την αγορά πολύτιμης γης σε διάφορες επαρχίες, σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την πραγματική τους αξία.

Επιπλέον, χρησιμοποίησε το Ίδρυμα Νεολαίας και Εκπαίδευσης στην Τουρκία (TÜRGEV), το οποίο διοικείται από αυτόν και άλλα μέλη της οικογένειας Ερντογάν, ως κάλυψη για τις υπόγειες επιχειρηματικές του συμφωνίες.

Ένας… τρομοκράτης σε ύποπτες μπίζνες

Ο Σαουδάραβας Γιασίν αλ-Καντί έχει χαρακτηριστεί χρηματοδότης της Αλ Κάιντα από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ στο παρελθόν η Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ τον έχει χαρακτηρίσει τρομοκράτη, κάτι που είχε κάνει και η ίδια η τουρκική κυβέρνηση , απαγορεύοντάς του την είσοδο στη χώρα.

Παρ’ όλα αυτά, ταξίδεψε στην Τουρκία ακόμη και ως επιβάτης του προεδρικού αεροπλάνου όσο ίσχυαν κυρώσεις, το 2011, και συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο, τον υπαρχηγό της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν και άλλους.

Το όνομά του αργότερα αφαιρέθηκε τόσο από τη λίστα του ΟΗΕ όσο και από εκείνη του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Παρέμβαση Ερντογάν

Τόσο ο Γιασίν αλ-Καντί όσο και ο Μπιλάλ Ερντογάν ήταν οι κύριοι ύποπτοι σε έρευνα διαφθοράς που διεξήχθη από εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη.

Η εισαγγελία εξέδωσε ένταλμα κράτησης στις 25 Δεκεμβρίου 2013, ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρενέβη, διατάσσοντας την αστυνομία να αγνοήσει τις εντολές των εισαγγελέων. Μάλιστα, όσοι συμμετείχαν στην υπόθεση απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους και όλες οι κατηγορίες… εξαφανίστηκαν.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Μπιλάλ Ερντογάν μετακόμισε στην Ιταλία με τη σύζυγο και τα παιδιά τους, για να διαχειριστεί έναν αριθμό ξένων τραπεζικών λογαριασμών μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου στις οποίες το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του πατέρα του έχασε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Στη συνέχεια αναγκάστηκε να φύγει από την Ιταλία, όταν και εκεί ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα για τις δραστηριότητές του.

Τελικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να ανακτήσει τις χαμένες ψήφους στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν τον Νοέμβριο του 2015, εξασφαλίζοντας και τη νομική ασυλία του γιου του στην Τουρκία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας αναχαιτίζει ένα ιρανικό βλήμα πάνω από την Ιερουσαλήμ (φωτ.: EPA/ ABIR SULTAN)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ βομβαρδίζει την Τεχεράνη και το Ιράν απειλεί με μακελειό στα Στενά του Ορμούζ

7/03/2026 - 9:03πμ
Καπνός υψώνεται πάνω από το κέντρο της Τεχεράνης μετά από αεροπορικό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Νόμιμοι στόχοι» οι ευρωπαϊκές χώρες που θα βοηθήσουν ΗΠΑ και Ισραήλ

6/03/2026 - 11:22μμ
Στο κέντρο ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ Σάραα σε παλιότερη συνάντησή του στη Δαμασκό με αντιπροσωπεία του ΟΗΕ (φωτ.: EPA/Mohammed Al Rifai)
ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Η τουρκική ΜΙΤ ζήτησε βοήθεια από τη βρετανική ΜΙ6 στην προστασία του Σύρου προέδρου Σάραα – Διαψεύδει η Τουρκία

6/03/2026 - 10:51μμ
Πλήθη Ιρανών αψήφησαν τις ισραηλινές επιθέσεις και βγήκαν στους δρόμους για την προσευχή της Παρασκευής για να τιμήσουν τη μνήμη του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ (φωτ.EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι επιχειρήσεις στο Ιράν θα ολοκληρωθούν σε 4-6 εβδομάδες – Νέα ιρανικά πλήγματα εναντίον του Ισραήλ

6/03/2026 - 9:42μμ
O επικεφαλής της Δύναμης Κουντς Ισμαήλ Καανί στο ιρανικό κοινοβούλιο για την ορκωμοσία του προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν, 30 Ιουλίου 2024 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισμαήλ Καανί: Ο στρατηγός του Ιράν που ίσως εκτελέστηκε ως πράκτορας της Μοσάντ

6/03/2026 - 6:16μμ
Ιρανοί πολίτες τρέχουν να προστατευτούν καθώς βομβαρδίζεται κεντρική περιοχή της Τεχεράνης, Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέση Ανατολή φλέγεται: Πύραυλοι, drones και σιγουριά Τραμπ για αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν

6/03/2026 - 5:04μμ
Εικόνα από την ΕΡΤ τη στιγμή της αναχαίτισης ιρανικών πυραυλών που στόχο είχαν το Τελ Αβίβ
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στο Τελ Αβίβ – Εκρήξεις μετά από ιρανική πυραυλική επίθεση

6/03/2026 - 11:23πμ
Εικόνα από τα χτυπήματα του ισραηλινού στρατού κατά της Τεχεράνης, σήμερα τα ξημερώματα (φωτ.: 
EPA/ Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μαζικά ισραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη και «νέα φάση» του πολέμου

6/03/2026 - 9:20πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αλλάζει την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας

5/03/2026 - 10:16μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Εκρήξεις στην Τεχεράνη, ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο και ένταση στο Κογκρέσο για τον ρόλο του Τραμπ

5/03/2026 - 8:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αφγανοί διαδηλώνουν εναντίον του Πακιστάν στην Καμπούλ, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Samiullah Popal)

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν αποσταθεροποιεί μια ολόκληρη περιοχή

2 λεπτά πριν
Επαναπατρισμός Ελλήνων πολιτών από τη Μέση Ανατολή με πτήση της Sky Express, από την Μουσκάτ, πρωτεύουσα του Ομάν, χθες, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Με ειδικές πτήσεις από Ομάν και ΗΑΕ έφτασαν στην Αθήνα 277 πολίτες και οι οικογένειές τους

29 λεπτά πριν
O Κώστας Φαλτάιτς στο μικρασιατικό μέτωπο και χειρόγραφό του (πηγή: Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς)

Κώστας Φαλτάιτς: Ο πολεμικός ανταποκριτής που κατέγραψε και τις σφαγές στη Μικρά Ασία – Η μαρτυρία που συγκλόνισε

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/alicia_harper-16897639/)

Γυμναστική και διατροφή όπλα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

1 ώρα πριν
Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας αναχαιτίζει ένα ιρανικό βλήμα πάνω από την Ιερουσαλήμ (φωτ.: EPA/ ABIR SULTAN)

Το Ισραήλ βομβαρδίζει την Τεχεράνη και το Ιράν απειλεί με μακελειό στα Στενά του Ορμούζ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ένδοξη Εύξεινος Λέσχη Κοπανού)

Η Ένδοξη Εύξεινος Λέσχη Κοπανού εγκαινιάζει τον νέο χώρο της

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign