pontosnews.gr
Τετάρτη, 2/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γερμανία: Αβεβαιότητα μετά τις εκλογές, για τη μετά-Μέρκελ εποχή – Ο Όλαφ Σολτς σε πορεία διαδοχής

Η κυβέρνηση συνασπισμού και οι ιδεολογικές διαφορές

27/09/2021 - 11:45πμ
(Φωτ.: Pexels)

(Φωτ.: Pexels)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Γερμανοί ψήφισαν την Κυριακή γνωρίζοντας ότι η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο αβεβαιότητας.

Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τον αμφίρροπο αγώνα που επρόκειτο να εξελιχθεί ανάμεσα στους δυο πολιτικούς «γίγαντες», του κεντροαριστερού SPD και του χριστιανοδημοκρατικού CDU της απερχόμενης καγκελαρίου.

Το αποτέλεσμα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί έως σήμερα το πρωί, δείχνει τους Σοσιαλδημοκράτες να βρίσκονται δύο μονάδες μπροστά από το CDU, με τους Πράσινους και το φιλελεύθερο FDP να παρουσιάζουν αρκετά υψηλά ποσοστά, αφήνοντας πίσω το ακροδεξιό κόμμα. Έτσι, ο ηγέτης του SPD και υπουργός οικονομικών Όλαφ Σολτς, θα έχει την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας, πράγμα το οποίο ο ίδιος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν κάτι τέτοιο είναι δυνατό. «Θα ήθελα να αποκλείσω το ενδεχόμενο του να βγάλει η Άνγκελα Μέρκελ τον χριστουγεννιάτικο λόγο της καγκελαρίας, όσο τα κόμματα προσπαθούν ακόμα να σχηματίσουν κυβέρνηση», δήλωσε σε δημοσιογράφους την Κυριακή.

Η συνεργασία SPD, FDP και Πρασίνων είναι η πρώτη επιλογή του Όλαφ Σολτς, παρά τις σημαντικές ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων, καθώς ο νικητής των εκλογών θα το προτιμούσε απ’ ότι μια συμμαχία μεταξύ κεντροδεξιάς / κεντροαριστεράς, παρόλο που αποτελεί τον ίδιο συνασπισμό που κυβερνούσε τη Γερμανία την περασμένη δεκαετία.

«Θα είναι μια μεγάλη εκλογική νύχτα αυτό που είναι ξεκάθαρο μέχρι τώρα είναι ότι οι ψηφοφόροι θέλουν μια αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας και ότι θέλουν ο επόμενος καγκελάριος να ονομάζεται Όλαφ Σολτς», δήλωσε ο ηγέτης του SPD την Κυριακή το απόγευμα.

«Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα μπορούσε να μας προσφέρει ο κ. Σολτς και οι Πράσινοι, ώστε το FDP να συνεργαστεί μαζί τους», δήλωνε ο Κρίστιαν Λιντνερ σε συγκέντρωση υποστηρικτών του. Ενδεχομένως αυτός να ήταν ο πρόλογος έντονων διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον.

Το σίγουρο είναι ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και ο σημαντικότερος ίσως πολιτικός παράγοντας στην ήπειρο βυθίζεται στην αβεβαιότητα. Η παρουσία της Μέρκελ όλα αυτά τα χρόνια ταυτίστηκε στη γερμανική πολιτική σκηνή με την έννοια της σταθερότητας, αλλά πάνω απ’ όλα ήταν μια Ευρωπαϊκή προσωπικότητα, μια ανεπίσημη ηγέτιδα της ηπείρου.

Οι προσδοκίες είναι πολύ μεγάλες και πολλοί πιστεύουν ότι η απερχόμενη καγκελάριος είναι αναντικατάστατη από ένα μόνο άτομο. Όχι όμως και το μέλος των Σοσιαλδημοκρατών Γιενς Γκάιερ, ο οποίος δήλωσε σε περιοδικό ότι η Γερμανία υπό τον Όλαφ Σολτς θα είναι πολύ πιο ενεργή στα Ευρωπαϊκά θέματα και δεν θα ακολουθήσει την πορεία της Άνγκελα Μέρκελ.

«Η καγκελάριος καθυστερούσε να λάβει αποφάσεις στα ευρωπαϊκά θέματα ώστε να αποφύγει τη σύγκρουση, κάτι το οποίο έκανε εις βάρος δημοκρατικών θεσμών σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία». Στους κύκλους του Βερολίνου εξαιτίας αυτής της πολιτικής δημιουργήθηκε και το ρήμα «Μερκελίζω», δηλαδή καθυστερώ κάτι για να αγοράσω χρόνο.

«Ενώ η Μερκελ έψαχνε την ισορροπία, η καινούργια κυβέρνηση πρέπει να πάρει αποφάσεις – “κλειδιά” που θα αναγκάσουν τη Γερμανία να διαλέξει πλευρά στη διεθνή σκακιέρα», έγραψε ο Άρον Άλεν του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ανάλυσης. «Σε κάθε περίπτωση, πολλοί Γερμανοί έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την αξιοπιστία των ΗΠΑ, δεδομένου του ευρωσκεπτικισμού του Ντόναλντ Τραμπ και τους χειρισμούς του Τζο Μπάιντεν. Οι διατλαντικές συμμαχίες θα παραμείνουν σε κεντρικό πλάνο, ωστόσο η Γερμανία μπορεί να αρχίσει να κινείται πιο ανεξάρτητα».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / ANSA / Ciro Fusco)
ΚΟΣΜΟΣ

Καύσωνας στην Ευρώπη: Παιδί πέθανε μέσα σε αυτοκίνητο στην Ισπανία – Νεκρούς μετρά και η Ιταλία

1/07/2025 - 10:34μμ
Διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης διαμαρτύρονται για τη δημοσίευση του σκίτσου που θεωρούν ότι δείχνει τον προφήτη Μωάμεθ με τον Μωυσή (φωτ.: EPA/Tolga Bozoglu)
ΚΟΣΜΟΣ

Σατιρικό σκίτσο προκάλεσε οργή και ταραχές στην Κωνσταντινούπολη – «Άθλια προβοκάτσια» το χαρακτήρισε ο Ερντογάν

1/07/2025 - 6:09μμ
Ουκρανός τραυματίας και αιχμάλωτος πολέμου επιστρέφει στην χώρα του, στη διάρκεια ανταλλαγής αιχμαλώτων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία τον Ιούνιο (φωτ.: EPA/Stringer)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Κίεβο – Φήμες για αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία

1/07/2025 - 3:22μμ
(Φωτ.: Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών Τουρκίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέος σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την Κίο – «Κουνήθηκαν» ξανά Κωνσταντινούπολη και Προύσα

1/07/2025 - 2:10μμ
Με το κόκκινο αστέρι απεικονίζεται το επίκεντρο του σεισμού (φωτ.: emsc.eu)
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός 4 βαθμών στη Θάλασσα του Μαρμαρά – Έγινε αισθητός σε Κωνσταντινούπολη και Προύσα

1/07/2025 - 1:01μμ
Ο τέως δήμαρχος της Σμύρνης Τουντς Σογέρ (φωτ.: x.com/ulkucuresmitc)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνελήφθη ο τέως δήμαρχος Σμύρνης με τις ίδιες κατηγορίες που είχε συλληφθεί ο Ιμάμογλου

1/07/2025 - 11:14πμ
Στιγμιότυπο από τη σύλληψη των Ρώσων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν (φωτ.: Χ/BrashNews)
ΚΟΣΜΟΣ

Αζερμπαϊτζάν: Συλλήψεις Ρώσων δημοσιογράφων κλιμακώνουν την ένταση με τη Μόσχα

30/06/2025 - 11:57μμ
Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας Οζγκιούρ Οζέλ κινδυνεύει με καθαίρεση το δικαστήριο κρίνει άκυρο το συνέδριο μέσω του οποίου εξελέγη επικεφαλής του κόμματος (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο η δίκη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος

30/06/2025 - 9:15μμ
Κούρδος διαδηλωτής κρατά σημαία με το πρόσωπο του Οτζαλάν (φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Με συμβολική τελετή θα ξεκινήσει ο αφοπλισμός των μελών του PKK

30/06/2025 - 8:07μμ
Ο Ράιλαντ Χέντλι και η Λουίζα Νταν
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: 92χρονος καταδικάστηκε για βιασμό και φόνο που διέπραξε πριν από 58 χρόνια

30/06/2025 - 7:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χορεύοντας πιτσάκ' στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ (φωτ.: facebook/Pontian Society «Pontos» of Norwalk)

Ομογένεια: Τα Ποντιάκια του Νόργουοκ έβγαλαν τα …μαχαίρια τους

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Ωραιόκαστρο: Σε εξέλιξη φωτιά στο Μεσαίο – Σε ετοιμότητα οι κάτοικοι μετά από μήνυμα του 112

5 ώρες πριν
Εικόνα από βίντεο στην ιστοσελίδα της NASA που αναγράφει «η ζωντανή μετάδοση θα αρχίσει σε λίγο» (φωτ.: NASA)

NASA: Διαστημικοί περίπατοι αστροναυτών και εκτοξεύσεις πυραύλων σε ζωντανή μετάδοση στο… Netflix

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / ANSA / Ciro Fusco)

Καύσωνας στην Ευρώπη: Παιδί πέθανε μέσα σε αυτοκίνητο στην Ισπανία – Νεκρούς μετρά και η Ιταλία

6 ώρες πριν
(Φωτ,: facebook/ Ξενιτέας Ποντίων Σταυρού)

Ο «Ξενιτέας» ετοιμάζεται να γλεντήσει ποντιακά και λαϊκά στον Σταυρό

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EYROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Λεωφόρος Συγγρού: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών, Τετάρτη και Πέμπτη

7 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign